٠٩:١٩ ٠٦/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
/جهاددانشگاهي،سه دهه حضور/
معاون پژوهشكده توسعه تكنولوژي خبر داد:
راه‌اندازي خط توليد غشاء درانتظار سرمايه‌گذارداخلي
برگزاري نخستين جشنواره جايزه تعالي پروژه

معاون پژوهشي و آموزشي پژوهشكده توسعه تكنولوژي جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف فعاليت‌هاي يك‌سال گذشته و برنامه هاي پيش روي اين پژوهشكده را در حوزه پژوهشي، خدمات تخصصي و آموزشي تشريح و  از برگزاري جشنواره جايزه تعالي پروژه براي نخستين باره در كشور خبر داد.

خسرو طايي در گفت‌وگو با خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با اشاره به اينكه اين پژوهشكده در طول سال گذشته 26 قرارداد را در زمينه فعاليت‌هاي پژوهشي مهندسي و خدمات تخصصي با صنايع مختلف منعقد كرد، گفت: پژوهشكده توسعه تكنولوژي يكي از بزرگترين تامين كننده‌هاي قطعات مورد نياز اين صنعت در داخل كشور است و هر ساله خدمات گسترده اي در زمينه مهندسي معكوس، طراحي، ساخت و توليد قطعات كليدي و مورد نياز صنايع مختلف مخصوص صنايع خودرو سازي ارائه مي كند.

وي با اشاره به اينكه مراكز خدمات تخصصي اين پژوهشكده در طول چند سال اخير بيش از 15 هزار نوع قطعه متنوع براي صنايع خودروسازي طراحي و ساخته‌اند، تصريح كرد: طي چند سال گذشته با قراردادهاي مختلفي كه در زمينه تامين قطعات، پشتيباني و سيستم‌ها با ايران خودرو داشته ايم، با قاطعيت مي‌توانيم بگوييم پژوهشكده توسعه تكنولوژي يكي از بزرگترين تامين كننده‌هاي قطعات مورد نياز اين صنعت در داخل كشور بوده است.

كمك به توسعه نوآوري در بخش صنايع پيشرو

معاون پژوهشكده توسعه تكنولوژي جهاددانشگاهي صنعتي شريف با اشاره به شاخص‌ترين قراردادهاي اين پژوهشكده در سال گذشته، امضاي يك قرارداد با سازمان گسترش و نوسازي را يكي از شاخص‌ترين اين قراردادها عنوان و  اظهار كرد: بر اساس اين قرارداد، كمك به توسعه نوآوري در بخش صنايع پيشرو جهت تقويت عناصر نوآوري از طريق انجام مطالعات و تلاش و ايجاد توسعه و علمي‌سازي و انتشار فن‌آوري در صنايع پيشرو به متخصصان و محققان پژوهشكده توسعه تكنولوژي واگذار شده و تا كنون پروپوزال 82 پروژه به اين سازمان ارائه شده است.

طايي افزود: ارائه 82 پروپوزال ديگر به سازمان صنايع نوين و تصويب پروپوزال 10 پروژه در اين سازمان، از ديگر فعاليت‌هاي پژوهشكده توسعه تكنولوژي در سال گذشته است كه اين همكاري در سال جاري نيز با سازمان صنايع نوين ادامه خواهد داشت.

راه‌اندازي خط توليد غشاء در انتظار سرمايه گذار داخلي

وي با اشاره به انعقاد قرارداد با وزارت صنايع و معادن به منظور بكارگيري توان پژوهشي علمي كشور در راستاي دستيابي به دانش فني توليد و استفاده از انواع غشاءها، گفت: در قراردادي كه با بخش صنعت و معدن منعقد كرديم، در زمينه شناسايي پتانسيل داخلي كشور بود كه با توجه به نتايج آن، بخش صنعت و معدن وزارت صنايع كار تدوين دانش فني اين تكنولوژي را نيز به پژوهشكده توسعه تكنولوژي محول كرد.

 

 

طايي با اشاره به فعاليت‌هاي انجام شده در اين زمينه افزود: در مرحله اول كه با عنوان مطالعات جامع فن‌آوري غشا انجام شد، پس از بررسي و شناسايي 12 گروه فعال در اين زمينه در داخل كشور كه در دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي خصوصي فعاليت داشتند، وارد مرحله شناسايي دانش فني اين صنعت در خارج از كشور شديم؛ نتايج بدست آمده در اين مرحله نشان داد كه هيچ كدام از شركت‌هاي توانمند در زمينه غشا به دليل تحريم‌ها، حاضر به همكاري با ما نيستند؛ البته به صورت غيررسمي مذاكراتي با افراد متخصص حقيقي داشتيم كه برخي از آنان اعلام كردند پس از آمدن به ايران در اين زمينه با ما همكاري كنند.

معاون پژوهشي و آموزشي پژوهشكده توسعه تكنولوژي گفت: با توجه به پاسخ اوليه وزارت صنايع در ارتباط با عدم اختصاص بودجه كافي براي راه اندازي خط توليد غشا در اين وزارتخانه، در حال مذاكره با سرمايه گذاران خصوصي در اين زمينه هستيم.

وي با اشاره به اينكه دانش فني غشا از جمله پيچيده ترين نوع دانش فني است، گفت: تمام فعاليت‌هايي كه در زمينه توليد غشا در كشور انجام شده است در حد توليد آزمايشگاهي است.

وي در مورد اين تكنولوژي گفت: غشاها فيلم هاي مشبك بسيار نازكي هستند كه با استفاده از مواد پليمري ساخته شده و در صنايع مختلفي همچون صنايع غذايي، آب و فاضلاب، نفت و پتروشيمي، پزشكي و دارويي كاربردهاي فراواني دارد.

صنايع ما نگاه داخلي ندارد

وي گفت: از آنجايي‌كه صنعت كشور ما چندين دهه مصرف كننده دانش فني آماده‌ خارجي بوده و به دليل تفاوت‌هايي كه بين مدل ارائه دانش فني خارجي با داخلي وجود دارد، صنايع داخلي خيلي عادت ندارند نتايج فعاليتهاي پژوهشگران داخلي را به كار بگيرند.

طايي تصريح كرد: صنعت وارداتي به هر حال با صد يا دويست سال پشتوانه علمي كه دارد نسبت به صنايع داخلي، ارزان‌تر تهيه و وارد كشور مي‌شود. صنايع كشور ما انتظار همان امكانات صنايع خارجي را دارند. البته اين مساله در تعامل بين جهاددانشگاهي با صنعت به اندازه‌ ارتباط دانشگاه با صنعت مشكل ساز نبوده و جهاددانشگاهي معمولا در تعامل با صنعت موفق بوده است.

وي افزود: بخش صنعت در كشور ما كاري به اين مساله ندارد كه قطعه‌اي كه طراحي و ساخته مي‌شود توسط يك دانشمند داخلي انجام شده است. آنها مي‌گويند ما فلان تجهيزات را به فلان قيمت مي‌توانيم وارد كنيم، آيا شما مي‌توانيد همان را ارزان‌تر به ما بدهيد يا نه! اين مشكلي است كه سازمانهاي تحقيقاتي ما براي تجاري سازي دستاوردهايشان با آن مواجه‌اند.

همكاري در اجراي پروژه ي راه اندازي مجتمع آلومينيوم در شيراز به عنوان هميار دانش فني

معاون پژوهشي و آموزشي پژوهشكده توسعه تكنولوژي در ادامه گفت: در پروژه ي راه اندازي مجتمع آلومينيوم در شيراز كه به صورت مشترك توسط بخش معدن وزارت صنايع و معادن و شركت سرمايه گذاري بانك صادرات(غدير) اجرا مي شود، پژوهشكده توسعه تكنولوژي در قالب كنسرسيومي متشكل از چهار شركت ديگر به عنوان عامل چهارم (هميار دانش فني) فعاليتهاي مربوط به تكميل بخشهاي فني و مباحث مربوط به نظارت بر دانش فني را به عهده دارد.

طايي با اشاره به تاخير بوجود آمده در بخش انتقال دانش فني اين پروژه كه مطابق با قراردادي كه با كشور چين منعقد شده بود، قرار بود توسط چيني ها انجام شود، گفت: چيني ها تا امروز به بهانه هاي مختلف از جمله تحريم ايران، از انتقال دانش فني اين مجتمع خودداري كرده اند و امروز شنيده ها حاكي از آن است كه در صورت خودداري چين از اجراي قرارداد، بحث تهيه دانش فني مجتمع آلومينيوم شيراز از طريق تامين بودجه از صندوق ارزي كشور پيگيري و در داخل كشور انجام خواهد شد.

 

 

وي گفت: موضوع تهيه دانش فني پروژه راه اندازي مجتمع آلومينيوم در شيراز به صورت پيشنهاد به صندوق ذخيره  ارزي كشور رفته و كارهاي اداري آن انجام شده است؛ اگر چيني ها به تعهدات خود عمل نكنند، فعاليت‌هاي مربوط به تكميل اين مجتمع با استفاده از  متخصصان داخلي دنبال خواهد شد.

برگزاري دوره ي آموزشي مديريت پروژه با همكاري انجمن مديريت پروژه اروپا(IPM)

وي در ادامه با تشريح فعاليتهاي انجام شده در اين پژوهشكده در زمينه مديريت پروژه، گفت: پژوهشكده توسعه تكنولوژي نزديك به 10 سال است بر روي مبحث مديريت پروژه با جديت فعاليت مي كند و برگزاري بيش از 30 دوره آموزشي مديريت پروژه را در كارنامه فعاليت‌هاي خود دارد.

طايي از راه اندازي يك مركز آموزش مديران پروژه در آينده نزديك خبر داد و  افزود: با تشكيل يك تيم مشترك با دانشگاه علم و فرهنگ براي ارائه آموزش در زمينه مديريت پروژه و به دليل اهميت اين موضوع، هم اكنون راه اندازي يك مركز آموزشي در زمينه تربيت مديران پروژه در اولويت برنامه هاي ما قرار دارد.

معاون پژوهشي پژوهشكده توسعه تكنولوژي با تاكيد بر اينكه اداره و مديريت پروژه هاي بزرگ كار ساده اي نيست و مديريت هر پروژه چارچوب علمي خاص خود را دارد گفت: متاسفانه به خاطر ضعفي كه در بخش مديريت پروژه هاي بزرگ وجود دارد بسياري از پروژه ها به دلايل مختلف با تاخير در راه اندازي و اتمام روبرو مي شود كه اين تاخيرها گاه باعث مي شود اجراي يك پروژه ديگر توجيه اقتصادي نداشته باشد.

جشنواره جايزه تعالي پروژه براي اولين بار در ايران برگزار مي شود

وي با اشاره به اينكه جشنواره جايزه تعالي پروژه براي اولين بار در  ايران توسط پژوهشكده توسعه تكنولوژي انجام مي شود گفت: اين جشنواره با هدف ترويج روش مديريت صحيح پروژه ها انجام مي شود.

طايي در ادامه درباره شيوه  ارزيابي پروژه ها براي جايزه تعالي، گفت: پروژه ها با يك استانداردي كه از سوي انجمن مديريت پروژه اروپا(IPM) تعيين شده است مورد ارزيابي قرار مي گيرد و بهترين پروژه ها انتخاب و در سطح ملي مطرح خواهند شد.

وي در مورد زمان برگزاري اين جشنوارهنيز  اظهار اميدواري كردكه  اين جشنواره در سال جاري برگزار شود.

وي گفت: ما هم اكنون با ارتباط نزديكي كه با انجمن مديريت پروژه اروپا داريم اين امكان را داريم تا پروژه هاي ملي را در سطح پروژه هاي بين المللي به ارزيابي بگذاريم كه با اين كار پروژه هاي قوي كشورمان در سطح بين المللي هم مطرح مي شوند.

 هم اكنون فعاليت‌هاي مربوط به ارزيابي پروژه زيرگذر نواب، تونل توحيد، برج ميلاد در پژوهشكده توسعه تكنولوژي در حال انجام است كه در صورت كسب مقام، مي توان آنها را در سطح بين المللي معرفي و در مقايسه با پروژه هاي انجام شده در ديگر كشورها به ارزيابي بگذاريم.

 راه اندازي رشته مديريت انرژي در مقطع كارشناسي ارشد

طايي با اشاره به فعاليت‌هاي اين پژوهشكده در زمينه مباحث مربوط به تامين پشتوانه هاي علمي در زمينه انرژي گفت: اين پژوهشكده توسعه تكنولوژي طي چند سال گذشته همواره سعي كرده است در كنار انجام پروژه هاي مربوط به مقوله انرژي، بحث پشتوانه هاي علمي موضوع انرژي را هم پيگيري و دنبال نمايد كه در اين زمينه با دانشگاه علم و فرهنگ مذاكراتي داشتيم و يك دوره كارشناسي ارشد مديريت انرژي را تعريف كرده ايم كه در صورت تاييد وزارت علوم اين دوره در دانشگاه علم و فرهنگ فعال خواهد شد.

معاون پژوهشي پژوهشكده توسعه تكنولوژي در خاتمه ضمن اشاره به ساختار اين پژوهشكده درباره چگونگي فعاليت‌ها و برنامه‌ريزي گروه‌ها و مراكز اين پژوهشكده گفت: اين پژوهشكده شامل سه گروه مهندسي پژوهشي صنايع، مكانيك و متالورژي و سه مركز خدمات تخصصي متشكل از مركز خدمات تخصصي ساخت، توسعه تكنولوژي و مركز فناوريهاي نوين مي‌باشد كه فعاليت هر يك از اين گروه‌ها و مراكز بر اساس شبكه برنامه سه‌ساله‌اي كه در زمينه‌ علمي خاص توسط گروه‌ها و مراكز طراحي ‌شده است و به تصويب شوراي علمي در پژوهشكده توسعه تكنولوژي و دفتر مركزي جهاددانشگاهي مي‌رسد، فعاليت مي‌كنند.

وي افزود: بر اساس اين برنامه هر يك از گروه‌هاي پژوهشي ما در راستاي جهت‌گيري علمي خود، پروژه‌هاي مختلفي را تعريف مي‌كند و اين پروژه‌ها بايد در مدت سه سال انجام شود.

عضو هيات علمي جهاددانشگاهي در ادامه با اشاره به جهت‌گيري‌هاي علمي سه گروه پژوهشي اين پژوهشكده، گفت: طبق برنامه، گروه پژوهشي مهندسي صنايع در زمينه زنجيره‌ تامين فعاليت مي‌كند و مطابق برنامه، تدوين دانش فني روز در ارتباط با روش‌ها و متدولوژي‌ها و مدل‌هاي مربوط به موضوع زنجيره‌ تامين در اولويت فعاليت‌هاي آنها قرار دارد كه در گروه پژوهشي مكانيك جهت‌گيري علمي ما اندازه‌گيري دقيق و ربات‌هاي صنعتي است و در گروه پژوهشي متالورژي نيز فن‌آوري انجماد سريع و مواد مغناطيسي نوين را دنبال مي كند.

وي گفت: مراكز خدمات تخصصي پژوهشكده توسعه تكنولوژي هم بايد مطابق جهت گيري‌هاي خاص علمي خود در ارتباط با صنعت و نيازهاي جامعه قرار بگيرند و پروژه هايي را براي اجرا بپذيرند كه برطرف كننده اين نيازها باشد.

معاون پژوهشي پژوهشكده توسعه تكنولوژي گفت: گروه‌هاي پژوهشي اين پژوهشكده با انجام فعاليتهاي تحقيقاتي، نتايج بدست آمده را وارد صنعت مي‌كنند و به آنان مي‌فروشند. ولي مراكز خدمات تخصصي اين پژوهشكده مستقيما به سراغ صنعت مي‌روند و با بررسي نياز آنها، در راستاي نياز آنها خدمات و توانمندي‌هاي خود را عرضه مي‌كنند.الف/ر

١٤:١٨ ١٦/٠٣/١٣٨٩
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد