رييس جهاد دانشگاهي واحد شهيد بهشتي و پژوهشكده علوم پايه كاربردي جهاد دانشگاهي در تشريح دستاوردهاي پژوهشي با اشاره به موفقيتهاي محققان جهاد دانشگاهي در حوزه نفت و انرژي از جمله طرح استفاده از باكتري هاي نفتخوار و ريز جلبك ها براي رفع آلودگي هاي نفتي از تاسيس پژوهشكده نفت جهاد دانشگاهي در آينده نزديك خبر داد.
دكتر ميرزايي درگفتو گو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه در آينده اي نزديك پس از اخذ موافقت اصولي براي گروههاي پژوهشي مورد نظر، تاسيس پژوهشكده نفت جهاد دانشگاهي در دستور كار قرار دارد خاطرنشان كرد: طرح استفاده از باكتري هاي نفت خوار مانند ديگر طرح هاي انجام شده توسط گروههاي پژوهشي در دو سال اخير، بخشي از نيازهاي صنعت نفت كشور را برآورده كرده است. اين طرح توسط گروه ميكروبيولوژي نفت و در جهت تصفيه آلودگيهاي نفتي انجام شده كه مي تواند بسياري از مشكلات زيست محيطي كشور را در مناطق آلوده به نفت برطرف كند كه نهايتا اين طرح در سال 1388 به عنوان طرح پژوهشي برتر از سوي وزارت نفت در هفته پژوهش معرفي شد.
وي با بيان اين كه پروژه تحقيقاتي استفاده از باکتري هاي نفت خوار درمحل حوضچه هاي اطراف کارخانه گل روغني شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در خوزستان در حال انجام است و مراحل پاياني خود را مي گذراند، تصريح كرد: در جريان عمليات حفاري، حجم زيادي از پسماندهاي آلوده به مواد نفتي توليد مي شود که به دليل دارا بودن ترکيبات سمي و سرطانزا براي موجودات زنده اعم از انسان، حيوان و گياه، مضر و خطرناک است. مناسب ترين روش براي تصفيه اين پسماندها، تصفيه بيولوژيکي با استفاده از باکتري هاي نفتخوار ميباشد. اين باکتري ها مواد نفتي را مي خورند و تبديل به CO2 وماده اي به نام بيومس مي کنند که کاملا با طبيعت سازگار است؛ به طوري که پس ازانجام عمليات تصفيه، خاک حالت طبيعي خود را باز مي يابد.
وي گفت: به موازات رفع آلودگيهاي نفتي، انجام مطالعات گياه شناسي به منظور ايجاد فضاي سبز در مناطق پاکسازي شده توسط محققان اين پژوهشکده انجام شده است که متعاقب آن، در خاک حاصلخيز شده به دست آمده از تصفيه لجن هاي نفتي، نهال هايي ازيک گياه مقاوم نيز به طورآزمايشي کاشته شد که خوشبختانه نتايج مطلوبي را نشان داده است.
ميرزايي خاطرنشان كرد: اجراي اين پروژه و توسعه آن در ديگر مناطق آلوده به نفت مي تواند در کاهش آلودگي هاي نفتي و جلوگيري از اثرات مخرب زيست محيطي آن بسيار موثر باشد.
وي در تشريح دستاوردهاي جهاد دانشگاهي دانشگاه شهيد بهشتي در سالهاي اخير اظهاركرد: طرح کاربرد روشهاي مگنتوتلوريک در اکتشافات نفتي، مطالعات مخزن در ميدان نفتي دالپري، ارزيابي حوضه رسوبي، بررسي دياژنز و عوامل کنترل کننده کيفيت مخزني در ميادين پارس جنوبي، گلشن، فردوس، سلمان، کيش و دارنگ، استفاده از باكتري هاي نفت خوار براي رفع آلودگيهاي نفتي، استفاده از ريزجلبك ها در رفع آلودگيهاي نفتي، تدوين كتاب جامع حمل و نقل و انرژي كشور در سه سال متوالي براي وزارت نفت، تدوين معيار مصرف سوخت در گلخانه هاي تجاري كشور، تدوين40 عنوان استاندارد ملي براي موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي کشور و بررسي ميداني تاثير مصرف سوخت در جايگاههاي CNG در شهر تهران بخشي از طرحهاي اين مجموعه مي باشد كه عمدتا در سطح ملي انجام شده است.
وي با اشاره به کسب رتبه اول ارائه مقاله هاي نمايه شده و کنفرانسي ملي و بين المللي در بين موسسه هاي پژوهشي وابسته به نهاد هاي عمومي از سوي وزارت علوم، تحقيقات وفنآوري افزود: به دليل اهميت بالاي پژوهش و فنآوري در بخش بالادستي صنعت نفت با ايجاد پنج گروه پژوهشي زمين شناسي نفت، توسعه ميادين نفت و گاز، ژئوفيزيك اكتشافي، ميكروبيولوژي نفت و انرژي سعي در ورود به پژوهش هاي حوزه بالا دستي نفت و توليد علم و فن آوري در اين عرصه داشته ايم.
ميرزايي با اشاره به ثبت دو اختراع در زمينه توليد نانوذرات مغناطيسي درباره وضعيت همكاري جهاد دانشگاهي واحد شهيد بهشتي با سازمانها و دانشگاهها تصريح كرد: اولين تفاهم نامه همکاري در سطح بينالمللي را سال گذشته با يک شرکت از کره جنوبي منعقد کرديم و اميدواريم با ادامه اين روند در سال جاري نيزقراردادهاي جديدي را منعقد کنيم.
وي با اشاره به ثبت 19 ژن ميکروبي در بانك بينالمللي NCBI در رابطه با ضرورت پژوهش هاي كاربردي به ايسنا گفت: خوشبختانه در حال حاضر پژوهش هاي كاربردي در ايران مورد توجه قرار گرفته كه ميتواند باعث رشد روز افزون کشور و رسيدن به هدفهاي متعالي كشور شود.
رييس جهاد دانشگاهي واحد شهيد بهشتي در پايان با اشاره به اينكه يکي از اهداف جهاددانشگاهي، پر كردن خلاءهاي موجود در بخش هاي پژوهش و فنآوري كشور بوده است، اظهار كرد: اهداف و فعاليت هاي پژوهشكده علوم پايه كاربردي و واحد شهيدبهشتي نيز در همين راستا تنظيم شده كه اميدواريم بتوانيم بيش از پيش با استفاده از نيروهاي جوان، متعهد و متخصص، روحيه جهادي، داشتن برنامه هاي تحقيقاتي درازمدت و تمرکز بر روي موضوعات خاص، جديد و مورد نياز جامعه ضمن ورود به اين حوزه ها، جزو بهترين ها باشيم.ح/الف