نشست خبری سومین کنگره سراسری سرطان پستان؛
دبیر علمی سومین کنگره سرطان پستان:
سن ابتلای زنان ایرانی ده سال پایین تر از آمار جهانی است
با ارائه جدیدترین راهکارهای درمان و کنترل سرطان پستان و رسیدن به یک زبان مشترک در درمان این بیماری سومین کنگره سراسری سرطان پستان توسط مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی و دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار می شود.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران ،دکتر احمد کاویانی، دبیر علمی سومین کنگره سراسری سرطان پستان در نشست خبری این کنگره اظهار داشت: این کنگره سه روزه از 9 تا 11 تیرماه در تالار امام مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) با بررسی یکی از مهمترین موضوعات حوزه سلامت زنان یعنی سرطان پستان برگزار می شود.
وی با اشاره به اهداف کنگره مذکور افزود: براساس اهمیت بیماری در کشور بر آن شدیم تا جامعه دانشگاهی و فرهیخته علمی علاوه بر انجام تحقیقات در این حوزه یافته های موجود را در جهت کنترل بهتر بیماری به بحث گذاشته و همچنین از طریق ارائه راهکارهای علمی این بیماری را کنترل کنیم.
رئیس بیمارستان امام خمینی با انتقاد از ضعف آگاهی در زنان، یکی از مهمترین اهداف برگزاری این کنگره را اطلاع رسانی از سوی رسانه ها و حساس کردن زنان و افراد جامعه عنوان کرد.
وی یکی از مهمترین اهداف برگزاری این کنگره را رسیدن به زبان مشترک و درمان سرطان پستان عنوان کرد و گفت: دومین کنگره سرطان پستان که 2 سال پیش برگزار شد نتایج مهمی از جمله برگزاری جلسات با حضور متخصصین در راستای درمان بهتر سرطان را در پی داشت که امیدواریم این کنگره نیز به نتایج مثبت و قابل توجهی دست یابد.
کاویانی ارائه و انتقال دانش اعم از دانش داخلی یا بومی کردن آن در حوزه تئوری، عملی و حتی تجهیزات را از دیگر علل برگزاری کنگره دانست و گفت: ما چه تولید کننده علم باشیم یا منتقل کننده آن باید علوم را در اقصی نقاط کشور گسترش دهیم.
دکتر کاویانی دعوت از گروه های درمانی سرطان پستان را از سراسر کشور را از نقاط برتر این کنگره دانست و گفت: در پنل های تخصصی و کارگاه اساتید از دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور حضور خواهند داشت.
وی مهمترین ویژگی کارگاهی را بومی سازی تکنیک ها و روشهای موجود دانست و گفت: در کارگاه جراحی موضوع آنکوپلاستی در پاتولوژی touchprep یعنی مشاهده نمونه بدون نیاز به تجهیزات و ... ارائه خواهند شد.
دکتر کاویانی از برگزاری کارگاه شیمی درمانی ویژه پرستاران خبر داد و گفت: شیمی درمانی یک روش کمکی در درمان سرطان پستان است و تنها کاری را می توان در این مرحله برای بیمار انجام داد ایجاد درمانی است که بیمار کمتر آسیب ببیند از این رو کارگاه شیمی درمانی ویژه پرستاران برگزار می شود.
سالانه 7 هزار مورد ابتلای جدید به سرطان پستان
40 هزار بیمار مبتلا به سرطان پستان در کشور
وی با اشاره به آمار مبتلایان به این بیماری گفت: با توجه به شیوع این بیماری، کمتر خانواده ای را میتوان یافت که درگیر این مسئه نباشد به طوری که طبق آمار سالانه 7 هزار نفر در کشور به این بیماری مبتلا می شوند و در مجموع حدود 40 هزار بیمار مبتلا به سرطان پستان در کشور وجود دارد.
دکتر کاویانی افزود: نگرانی های مربوط به سرطان پستان در دو بخش تشخیص و درمان بیماری و مربوط به سیاست گذاران سلامت است؛ که شامل هزینه های بیماری از تشخیص تا درمان است ومعمولاً بخشی از بودجه سلامت کشور به درمان بیماری اختصاص می یابد.
وی تصریح کرد: به غیر از بخش درمان که مربوط به سیاست گذاران عرصه سلامت است بخش عمده و مهم آن بحث فرهنگی است که بر نقش اساسی زنان در جامعه و کانون خانواده تأکید دارد.
دکتر کاویانی ادامه داد: اگر این محور دچار بیماری و یا فوت ناشی از یک بیماری شود اثرات جبران ناپذیری و بازتاب اجتماعی و فرهنگی زیادی به دنبال خواهد داشت.
دبیر علمی سومین کنگره سراسری سرطان پستان در ادامه با اشاره به سن شیوع بیماری در کشور گفت: سرطان پستان با توجه به درگیر کردن زنان از اهمیت بالایی برخوردار است که این مسئله در کشور ما به لحاظ ساختار فرهنگی از اهمیت بیشتری برخوردار است اما نکته ای که وجود دارد، سن شیوع بیماری در ایران است که 10 تا 12 سال جوانتر و پایین تر از آمار ابتلا در کشورهای پیشرفته است.
وی تصریح کرد: اهمیت قضیه در تفاوت سنی افراد مبتلا از اهمیت موضوع نمی کاهد اما آنچه مهم است کارکرد افراد جوان و بازتاب عملکرد آنها در جامعه است که با زنان مسن تر قابل قیاس نیست به گونه ای که یک خانم 40 تا 50 ساله عملکرد بهتری نسبت به یک زن 60 تا 70 ساله دارد.
دکتر کاویانی ادامه داد: علاوه بر پایین بودن سن ابتلا در ایران، معمولاً 65 درصد از زنان کشورمان زمانی به پزشک مراجعه می کنند که سرطان پستان غدد لنفاوی آنها را درگیر کرده است این در حالی است که این آمار در کشورهای پیشرفته 30 درصد و در کشورهای مجهز به سیستم غربالگری 15 درصد است.
دکتر کاویانی ادامه داد: کاهش طول عمر و کیفیت زندگی در مبتلایان مهمترین اصل در تشخیص و مراجعه دیرهنگام به پزشک است که علاوه بر کاهش طول عمر بیمار، پزشک مجبور به انجام تمام اقدامات درمانی از شیمی درمانی، رادیوتراپی، تجویز داروهای پرهزینه می گردد که این امر علاوه بر افزایش هزینه های بیمار موجب افزایش بار بیماری بر بودجه سلامت کشور می شود.
رییس بیمارستان امام خمینی(ره) با بیان اینکه 80 درصد زنان با وجود توده های قابل لمس به پزشک مراجعه می کنند گفت: در صورت وجود یک سیستم غربالگری و انجام معاینات روتین این آمار برعکس شده و 70 درصد توده ها قبل از لمس شدن و با انجام ماموگرافی تشخیص داده می شوند که از یک سو هزینه درمان پایین تر خواهد بود و از سوی دیگر موفقیت بیشتر در درمان را در پی دارد.
وی ضعف اطلاع رسانی و آگاهی بخشی را مهمترین مشکل موجود در بیماری سرطان پستان دانست و گفت: نقش رسانه ها بی نظیر و بدون جایگزین است چرا که اگر زنان نسبت به خود و بیماری آگاه و حساس باشند با انجام اقدامات ساده و بدون هزینه های معمول، بیماری در صورت بروز و در مراحل اولیه تشخیص و درمان می شود.
دکتر کاویانی ادامه داد: درمان سرطان پستان نسبت به گذشته به سمت درمان های تخصصی و بین رشته ای حرکت کرده است به گونه ای که درمان از یک پزشک به یک تیم درمانی متشکل از آنکولوژیست، پاتولوژیست و ... رسیده است که باعث بهتر شدن روند درمان نیز شده است.
دکتر کاویانی در ادامه و در پاسخ به سوال خبرنگاران با اشاره به هزینه های درمانی سرطان پستان گفت: درمان این بیماری در بخش دولتی تحت پوشش بیمه است اما در حوزه شیمی درمانی برخی از داروها بسیار پرهزینه بوده و تحت پوشش بیمه قرار ندارند.
بهترین راه برای کاهش هزینه بیماری تشخیص زودهنگام آن است
وی پیشگیری از سرطان پستان در جامعه را نیازمند عزم ملی در سطح کشوری و با همکاری تمام نهادها و سازمانها دانست و گفت: انجام کارهای کوتاه مدت پاسخگوی نیاز امروز جامعه نخواهد بود در این میان حساس کردن زنان نسبت به سلامتشان که با همکاری آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، سازمان و صدا و سیما و باقی نهادها انجام شود موثر خواهد بود.
اجرای طب پیشگیری نیازمند فرهنگ سازی است
دکتر کاویانی با بیان این که طب پیشگیری در کشور مفهوم چندانی ندارد گفت: جا انداختن این مفهوم نیازمند اجرای برنامه های فرهنگی است.
وی افزود: تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه به سرماخوردگی سرطان معروف است چرا که تقریباً بیمار پس از درمان کامل به زندگی خود و با طول عمر معمولی ادامه می دهد.الف/ر
١٧:٠٣ ٠١/٠٤/١٣٨٩