توسط محققان جهاد دانشگاهی اردبیل ؛
اولین مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی استان اردبیل راه اندازی شد
توسط محققان جهاد دانشگاهی واحد استان اردبیل اولین مزرعه تحقیقاتی درختان و گیاهان دارویی استان اردبیل با کاشت بیش از 60 گونه گیاهی راه اندازی شد .
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان اردبیل ، مدیر پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد استان اردبیل با اعلام این مطلب گفت : پروژه كشت درختان و گياهان دارويي جهاد دانشگاهی اردبیل با کاشت 60 گونه گیاهی در زمینی به مساحت 5/2 هکتار در مجتمع باغات كشت و صنعت مغان به زیر کشت رفته است .
مهران اوچی افزود : این مزرعه در آینده به 8 هکتار افزایش خواهد یافت که در آن اقدامات پژوهشی به منظور دست یابی به راهکار افزایش تولید این گونه ها در استان اردبیل در حال انجام است .
وی افزود : علاوه بر این كلكسيونی به مساحت 3 هكتار از انواع گونه های کمیاب گیاهان دارویی نیز در این مجتمع به زیر کشت رفته است .
این کارشناس ارشد کشاورزی اظهارداشت: 25 هزار نشاء ازگیاهان ودرختان دارویی کاشته شده درقطعات اصلی این مزرعه شامل به ليمو، نعناع فلفلي ، مليس ، مريم گلي، آويشن باغي ، هوفاريقون ، كدو طبي ، لاواند فرانسوي ، والرين و هپيريكوم می باشد .
اوچی با اشاره به گونه هاي كاشته شده در كلكسيون ادامه داد : ذخيره سازي و حفظ ذخاير ژنتيكي از مهمترین اهداف این کلکسیون بوده است که در آن علاوه بر کاشت 9 لاینی از گونه های اشاره شده انواع دیگری نیز به زیر کشت رفته است .
وی از زوفا، برگ بو، جينكو بيلو با ، رزماري ، رازيانه ، هميشه بهار ، والرين ، هپيريكوم ، بابونه ، باريجه، خاكشير ،گل راعي، بومادران ، پروسكيا ، سنا ، پروانش ، سنسيو ، گل مغربي ، گل گاو زبان ، هيپوفه ، آجوكاي ، هيپريكوم ، مورد ، تكريوم ، عطر بو ، اچيناسه ، پنيرك ، سروين كوهي ، سداب ، گلرنگ ، اشرفي ابلق ، ميخك داروئي ، ترشك ، بابونه آلماني ، فنل ، ختمي ، آويشن شيرازي ، آتروپلكس ، پنج انگشتي ، علف طلا ، درمنه ، آلوئه ورا ، زنبق داروئي ، سرخدار ، مرزنگوش ، هوفاريقون ، سريش داروئي ، باريجه ، خورفه و زالزالك وحشي را از دیگر گونه های زیر کشت رفته در کلکسیون مزرعه جهاد دانشگاهی نام بردو گفت : این گونه ها به نوبه خود جزو نادرترين و پرتنوع ترين كلكسيون در كشور مي باشند .
مدیر پژوهشی جهاد دانشگاهی اردبیل با اشاره به اخذ مجوز فعالیت مرکز خدمات تخصصی بیوتکنولوژی محصولات کشاورزی خاطر نشان کرد : از توانمندی محققان این مرکزنیز در تحقق اهداف پروژه گیاهان دارویی استفاده خواهیم کرد .
وی افزود : در قالب این مرکز برنامه ریزی های مدونی به منظور ریزازدیادی و تکثیر گونه های کمیاب و پرارزش گیاهان دارویی از طریق کشت بافت ، بررسی سازگاری گونه های مختلف و بررسی تنش های محیطی در افزایش مواد موثر در گیاهان دارویی به عمل آمده است .
اوچی پیشینه کشت گیاهان دارویی در کشور را یادآور شد و گفت : 66 هزار هكتار از اراضي كشاورزي در استان هاي مختلف كشور به كشت گياهان دارويي اختصاص دارد كه 65 هزار تن محصول توليد مي شود و استان های خراسان جنوبي، فارس و لرستان لحاظ سطح زير كشت و توليد در مقام هاي برتر كشور قرار دارند.
وی افزود : ميزان صادرات كشور در سال 1386 به ميزان 63 ميليون دلار ثبت شده است كه عمده ترين گونه ها زيره، گشنيز و عصاره شيرين بيان بو ده اند.
مدیر پژوهشی جهاد دانشگاهی استان اردبیل با بیان اینکه علی رغم وجود منابع غنی گیاهان دارویی در کشور میلیون ها دلار صرف واردات این محصولات می شود ، اذعان داشت : ميزان واردات گياهان دارويي ومواد اوليه گياهي در سال 1386 به ميزان 85 ميليون دلار ثبت گرديده است كه 59 ميليون دلار آن مربوط به اسانس ها مي باشد.
وی افزود : در حال حاضر 35 شركت داروسازي گياهي در كشور مجوز فعاليت دارندکه حدود 300 قلم داروي گياهي توليد مي كنند.
اوچی افزود : هم اكنون حجم تجارت جهاني گياهان دارويي بيش از 43 ميليارد دلار است و پيش بيني مي شود در سال 2050 به 5 تريليارد دلار هم برسد.
وی استان اردبيل را داراي اقليمي متفاوت و منحصر به فرد دانست و گفت : استان اردبیل ویژگی تبدیل به قطب گياهان دارويي کشور را دارد که همت ، همدلی و حمایت مسوولان و سرمایه گذاری بخش خصوصی را می طلبد .
اوچی در پایان اظهار امیدواری کرد : وجود برنامه اي جامع و هماهنگ بين مذاكرات تحقيقاتي، آموزشي و اجرايي و همچنين وجود اعتبار لازم در اين امر راهگشاي توسعه در بحث گياهان دارويي باشد.الف/ر
١٦:٣٧ ٠١/٠٤/١٣٨٩