٠٤:١٦ ٠٦/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی:
سابقه فامیلی و وراثت از عوامل موثر در بروز سرطان پستان است

عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران با بیان این مطلب که نقش وراثت در ابتلا به سرطان پستان موثراست، گفت: بررسی سابقه فامیلی و وراثت یکی از عوامل مهم در تشخیص و و درمان این بیماری است به نحوی که با بررسی ژنتیکی در افرادی که بدلیل سابقه خانوادگی سرطان سینه در چند فرد در خانواده از احتمال بالائی برای ابتلا به سرطان سینه برخوردار هستند با تجویزدارو برای 5 سال می توان خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داد .

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران،دکتر نسرین السادات علوی متخصص جراحی سینه و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران  با اشاره به ارتباط سابقه فامیلی و وراثت در بروز سرطان پستان بیان داشت: تا کنون در مورد علل ایجاد سرطان پستان تحقیقات وسیعی انجام شده، اما هنوز علت اصلی تشکیل این تومورهای سرطانی شناخته نشده است. با این وجود بعضی از عوامل هستند که فرد را برای ابتلا به این بیماری مستعد می کنند . وی تصریح کرد: یکی از این عوامل مهم که در درمان و شناخت این نوع سرطان بسیار اهمیت دارد، بررسی مسئله سابقه فامیلی سرطان پستان در اعضای خانواده درجه اول یا دوم بانوان است .

دکتر علوی ادامه داد: اگر در اعضای خانواده درجه اول، فردی مبتلا به سرطان پستان باشد احتمال ابتلا به این نوع بیماری در دیگر افراد آن خانواده نیز بالا می رود . این افزایش احتمال در خانواده درجه اول به نسبت خانواده درجه دوم بیشتر است. خانواده درجه اول شامل خواهر، مادر و دختر فرد می شود و خانواده درجه دوم شامل خاله، عمه و مادربزرگ است . وی با اشاره به این مطلب که سابقه فامیلی در افراد مختلف تاثیر متفاوتی دارد، بیان داشت: به طور مثال در افرادی که در خانواده درجه اولشان در بیش از یک نفر سابقه ابتلا به سرطان پستان وجود داشته باشد این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می کند و اگر آن فرد در سنین زیر 40 سالگی یا زیر سن یائسگی مبتلا شود احتمال ابتلا بیشتر خواهد شد. همچنین اگر در یک خانواده سابقه سرطان سینه در یک آقا وجود داشته باشد و یا خانمی هر دو سینه اش مبتلا شود احتمال اینکه این سرطان به صورت فامیلی به ارث برسد افزایش خواهدیافت .

عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در پاسخ به این پرسش که آیا تستی برای نشان دادن جایگاه ژن این نوع سرطان در فرد مبتلا وجود دارد، گفت: امکان انجام تست های ژنتیکی وجود دارد که ژن معیوب را در فرد مبتلا شناسایی می کند و بعد در بقیه افراد سالم خانواده طبق نقشه ژنتیکی وجود ژن معیوب را بررسی و احتمال ابتلا را مشخص می کند تا اقدامات لازم برای پیشگیری و تشخیص زود رس این نوع سرطان در اعضای دیگر خانواده انجام گیرد . دکتر علوی در ادامه خاطر نشان کرد: ازجمله کارهایی که برای پیشگیری از این بیماری می توان انجام داد استفاده از دارو به مدت 5 سال است که می تواند احتمال ابتلا را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش دهد. و در صورتی که احتمال ابتلا بسیار بالا باشد می توان با عمل جراحی نسج سینه را از زیر پوست تخلیه و با استفاده از نسج شکم یا با استفاده از پروتزسینه را بازسازی کرد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا برای جلوگیری از این نوع سرطان می توان ژن افراد سالم را بررسی کرد و از ابتلا ژنتیکی به این بیماری مطلع شد خاطر نشان کرد: در حال حاضر در هیچ فرد سالمی امکان بررسی تمامی ژن هایبرای شناسایی ژن معیوبی که عامل ایجاد سرطان پستان است، وجود ندارد و به دلیل هزینه بالا و نیاز به وقت بسیار زیاد در هیچ کجای دنیا انجام آن امکان پذیر نیست . عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی افزود: توصیه ما به تمامی افرادی که سابقه فامیلی سرطان پستان دارند این است که سالیانه برای انجام معاینات روتین به پزشک مراجعه کنند و در انجام ماموگرافی در فواصل زمانی مشخص دقت داشته باشند تا بتوانند با تشخیص به موقع از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنند و در صورتی که سابقه سرطان سینه در بیش از یک نفر از بستگان و یا در فرد مذکری از خانواده وجود دارد یا سن ابتلا به این سرطان در خانواده پائین تر از 40 سال است ،مشاوره ژنتیک انجام دهند تا در صورت نیاز بررسی ژنتیکی انجام شود. دکتر علوی با بیان این مطلب که بعضی از افراد با داشتن آگاهی از زمینه فامیلی این بیماری در خانواده شان باز هم در مراحل پیشرفته مراجعه می کنند، تاکید کرد: افرادی که دارای سابقه فامیلی این بیماری هستند با مراجعه زود هنگام و تشخیص زودرس می توانند از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنند و با شروع به موقع مراحل درمانی این دوره را با موفقیت پشت سر گذارند .

وی در پایان افزود: این امکان وجود دارد که در خانواده ای، فردی به سرطان سینه مبتلا شود و مادر یا خواهر وی نیز با این بیماری درگیر شوند ولی این بیماری وابسته به ژن نباشد و به شرایط حاکم در زندگی مشترک آن ها ارتباط داشته باشد زیرا شرایط زندگی و محیط پیرامون افراد در ابتلا به این بیماری نقش به سزایی دارد و چون در یک خانواده معمولاً شرایط محیطی پیرامون و تغذیه ای برای افراد خانواده یکسان است احتمال ابتلا در آن ها نیز تا حدی مشابه است. لذا تغییر سبک زندگی و پرهیز از بی تحرکی و چاقی و استفاده از غذای سالم می تواند احتمال ابتلا را در سایر افراد خانواده کاهش دهد.ح/الف

٠٨:١٦ ٢٦/٠٤/١٣٨٩
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد