با تلاش متخصصان پژوهشگاه فنآوريهاي نوين علوم پزشكي جهاد دانشگاهي (ابن سينا) و به سفارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، شيوع چهار عفونت عمده دستگاه توليدمثل در زنان باردار ايراني بررسي شد.
دكتر ليلي چمني تبريز ــ مدير گروه عفونتهاي توليدمثل پژوهشكده بيوتكنولوژي توليد مثل پژوهشگاه ابن سينا با اعلام اين مطب به خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: متخصصان عفوني اين گروه تحقيقاتي به بررسي و مطالعه عفونت هاي سيستم توليد مثل، عوارض و عواقب آن در افراد و سنين مختلف ميپردازند تا گامي در جهت حل مشكلات بيماران، سيستم بهداشتي و جامعه بردارند.
وي با اشاره به اين كه عفونتهاي توليد مثل از نظر عملكرد و نوع آن به عفونت هاي منجر به ناباروري، ايجاد كننده سقط يا مرگ جنين و عفونتهاي منتقله از مادر به جنين، تقسيم ميشوند، تصريح كرد: يكي از فعاليتهاي اين گروه كه به سفارش و همکاري دفتر مبارزه با بيماريهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي انجام شد، مطالعه و بررسي دو هزار و 500 زن باردار داوطلب حاضر در طرح از نظر چهار عفونت عمده سيستم توليد مثل شامل «کلاميديا تراکوماتيس»، «نيسريا گونوره» (عامل سوزاك)، «مايكوپلاسما ژنيتاليوم» (عامل ايجاد التهاب مخاط رحم و دهانه رحم) و «تريکوموناس واژيناليس» بود كه نتايج آن به دفتر مربوطه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ارسال شد.
عضو هيات علمي پژوهشگاه ابن سينا جهاد دانشگاهي با اشاره به اين كه عفونت باكتريال «کلاميديا تراکوماتيس» از قديم به نام «تراخم» معروف و به عنوان عامل عفونت چشمي شناخته شده بود، خاطرنشان كرد: در حال حاضر با درمان به موقع اين عفونت، عوارض چشمي آن به ندرت ديده ميشود، اما توجه ويژهاي كه امروزه به آن معطوف شده به دليل عفونتي است كه در سيستم توليد مثل زنان و مردان ايجاد ميكند كه در اغلب موارد بدون علامت و بسيار آهسته به تخريب بافت هاي توليد مثل ميپردازند.
چمني ادامه داد: اين عفونت به گونهاي است كه بسياري از مبتلايان تنها با عوارض آن مانند ناباروري، عفونتها و دردهاي مزمن لگني، پارگي زودرس پرده هاي جنين حين حاملگي و زايمان زودرس به متخصصان زنان و عفوني مراجعه ميكنند.
مدير گروه عفونتهاي توليد مثل پژوهشكده بيوتكنولوژي توليد مثل پژوهشگاه ابن سينا با تاكيد بر اين كه در پژوهشگاه ابن سينا طرحهاي متعددي در رابطه با عفونت «کلاميديا تراکوماتيس» به انجام رسيده است، عنوان كرد: در اين طرحهاي تحقيقاتي گروههاي مختلفي از نظر آلودگي با اين عفونت مورد بررسي قرار گرفته و در حال حاضر نيز تعدادي از دانشجويان كارشناسي ارشد در حال گذراندن پروژههاي تحقيقاتي خود در رابطه با اين عامل عفوني هستند.
وي در خصوص ديگر عفونت هاي سيستم توليد مثل در مردان و زنان تصريح كرد: گونههاي كانديدا، ميكروب «مايكوپلاسما ژنيتاليوم» و ويروس هاي «هرپس سيمپلكس» (HSV) نوع يك و دو - عامل تبخال تناسلي - از ديگر عوامل عفونتهاي سيستم توليد مثل است كه سبب بروز تب خال هاي دهاني، پوستي و سيستم تناسلي در زنان و مردان ميشود.
اين پژوهشگر برتر جهاد دانشگاهي با اشاره به اين كه 11 دانشجوي مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري در گروه عفونتهاي توليدمثل پژوهشكده مشغول به تحصيل و پيشبرد طرحهاي پايان نامههاي خود هستند به ايسنا گفت: متخصصان مركز ناباروري پژوهشگاه ابن سينا ضمن بررسي بيماران از نظر بيماريهاي عفوني نهفته و بي علامت به ارائه مشاورههاي تخصصي به ساير متخصصان و تشخيص و درمان عفونت هاي قبل و حين بارداري ميپردازند.
دکتر چمني با اشاره به اين كه بيماران مبتلا به تبخال هاي حاد و مزمن نيز با دقت مورد بررسي و درمان قرار ميگيرند، خاطرنشان كرد: متخصص عفوني مشاوري است كه در مواردي كه بيماريهاي عفوني نقاط مختلف بدن از جمله در سيستم توليد مثل را درگير مي کند به ارائه مشاوره تخصصي و راهنمايي بيمار و همکاران ميپردازد.
عضو هيات علمي پژوهشگاه ابن سينا جهاد دانشگاهي در رابطه با زمان مناسب مراجعه بيماران به متخصصان عفوني خاطرنشان كرد: گر چه اين موضوع به فرد و روش زندگي او بستگي دارد، اما تمامي افراد ميتوانند قبل و بعد از ازدواج و خصوصا قبل از بارداري به متخصصان عفوني مراجعه و مشاورهها و توصيههاي بهداشتي، درماني و واكسيناسيون لازم را به موقع دريافت كنند.
وي در خصوص چگونگي تشخيص بيماريهاي عفوني نهفته و بيعلامت، تاكيد كرد: بررسي و تشخيص اين بيماريها از طريق شرح حال، معاينه و آزمايشات اختصاصي كه براي هر بيمار متفاوت است، صورت ميگيرد.
مدير گروه عفونتهاي توليد مثل پژوهشكده بيوتكنولوژي توليد مثل پژوهشگاه ابن سينا با اشاره به اين كه شهروندان بهتر است به موقع و قبل از دوران بارداري براي بررسي وضعيت خود به متخصصان عفوني مراجعه كنند، اظهار كرد: اين كار به تشخيص و واكسيناسيون به موقع و نهايتا كنترل و درمان بهتر عفونتها كمك فراواني ميكند، چرا كه براي بسياري از انواع بيماريهاي عفوني موثر بر فرآيند توليد مثل روشهاي بررسي و مراقبت وجود دارد و در برخي موارد اين ارزيابي ها هر چه زودتر انجام شود، بهتر است.
دکتر چمني افزود: در سرخچه مادرزادي، اگر بيماري جنين اثبات شود، مجبور مي شويم مادر باردار را براي سقط جنين معرفي كنيم كه خوشبختانه پس از اضافه شدن واكسن سرخچه به فهرست واكسيناسيون كشوري موارد آن بسيار كاهش پيدا كرده است، اما موارد اتفاقي اين بيماري هم ارزش خودش را دارد.
وي با بيان اين كه بر خلاف بيماري سرخچه مادرزادي، براي بيماري انگلي «توكسوپلاسما» پس از غربالگري و اثبات وجود آن در جنين، شيوه هاي درماني پيشنهاد ميشود به ايسنا توضيح داد: به همين دليل است كه ارزيابي مادران قبل از دوران بارداري بهترين راه در جهت كنترل و درمان بيماري آنان است.
اين پژوهشگر برتر جهاد دانشگاهي در پايان تصريح كرد: روشهاي درماني موجود در پژوهشگاه ابن سينا كاملا بر اساس استانداردهاي شناخته شده و پروتكل هاي سازمان بهداشت جهاني و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي است كه با تلاش متخصصان و اعضاي هيات علمي اين پژوهشگاه در 29 حوزه تخصصي، جديدترين و مناسب ترين روشهاي تشخيصي و درماني را به بيماران ارائه ميكند.ح/الف