/جهاد دانشگاهي، سه دهه حضور/
جهادگران دانشگاهي به تكنيك توليد و تكثير نهال پايه كوتاه سيب مالينگ دست يافتند
پژوهشگران جهاد دانشگاهي واحد آذربايجانغربي براي اولين بار در منطقه شمالغرب كشور به تكنولوژي توليد نهال پايهكوتاه سيب مالينگ و تكثير آن تحت عنوان رويانگياهي دست يافتند.
مهندس ولي عاقلي در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اين مطلب افزود: دستيابي پژوهشگران جهاد دانشگاهي آذربايجانغربي به اين تكنولوژي در حوزه تخصصي كشاورزي بسيار شاخص و ارزشمند است.
رييس جهاد دانشگاهي آذربايجانغربي، اين فنآوري را بينظير و منشاء خير و بركت براي توسعه زير ساختهاي بخش كشاورزي عنوان كرد و با بيان اينكه سيب مهمترين ميوه از گروه ميوههاي مناطق معتدله است، گفت: ايران با توليد بيش از دو ميليون تن سيب پنجمين كشور توليد كننده بزرگ سيب در جهان است كه در اين ميان استان آذربايجانغربي با 45 هزار هكتار سطح زير كشت سيب و توليد سالانه بيش از 800 هزار تن رتبه اول را در كشور دارد.
وي با اشاره به وجود پتانسيل بالاي توليد سيب در استان، مشكل اساسي كشت و توسعه باغهاي سيب را نبود نهالستانهاي مناسب از نظر توليد پايههاي رويشي سيب در اين استان و استانهاي مجاور عنوان كرد و افزود: طيق برنامه چهارم توسعه كه از سال 1384 آغاز شده پيش بيني شده است 10 هزار هكتار از باغهاي سيب سنتي و كم بازده استان با نهالهاي پر بازده رويشي از جمله نهالهاي مالينگ جايگزين و احيا گردد.
عاقلي گفت: اين فنآوري با عنوان توليد نهال پا كوتاه سيب به روش كشتبافت براي اولين بار در سطح منطقهي شمالغرب كشور توسط پژوهشگران جهاددانشگاهي واحد با همكاري سازمان جهادكشاورزي استان صورت گرفت.
وي، نهالهاي توليد شده سالم و عاري از بيماري و آفت و سرعت بيشتر توليد نهالهاي يكدست با فضا و زمان كمتر را از مزيتهاي اين دانش و فنآوري عنوان كرد.
عاقلي در ادامه افزود: مديريت راحتتر با هزينهاي پائينتر و بازدهي نهال در زمان كمتر از ديگر مزيتهاي اين دانش است.
وي دستيابي به دانش فني توليد اين نهال و پروتكل تكثير تجاري پايههاي سيبي و رويش سيب با استفاده از تكنيك كشتبافت را از اهداف اين دانش فناوري عنوان كرد.
رييس جهاد دانشگاهي آذربايجانغربي، در ادامه مراحل مختلف كشت بافت سيب به منظور تكثير و ازدياد را پنج مرحله عنوان كرد و افزاود: مرحله اول صفر يا گزينش و آمادهسازي گياه مادري، مرحله دوم، استقرار يك كشت گندزدايي شده، مرحله سوم، افزونگري بافت و مرحله چهارم؛ ريشهزايي درون شيشهاي و در آخر مرحله پنجم سازگار كردن است.
مهندس عاقلي همچنين در خاتمه گفت: اين مرکز تحقيقاتي در حالحاضر فعاليت خود را بر روي تکثير و ريزازديادي گردو و فندق هم شروع كردهاست که در آينده نزديک پروتکل آنها نيز ارائه خواهد شد.ح/الف
١٧:٢٣ ١٧/٠٥/١٣٨٩