رييس پژوهشكده فرهنگ و هنر و معماري جهاد دانشگاهي عدم رعايت آستانه و حريم انساني در بافتهاي شهري را از مهمترين مشكلات فعلي شهرهاي ايران عنوان كرد.
به گزارش خبرنگار «شهري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسين كلانتري در مراسم گشايش همايش ملي «منظر شهري» با بيان اينكه منظر شهري به كليه عناصر طبيعي و مصنوعي شهر اطلاق ميشود كه تحت تاثير ويژگيهاي خاص طبيعي، فرهنگي و اجتماعي شكل گرفته است، گفت: هنر منظر شهري يكپارچگي بخشيدن بصري و ساختاري به ساختمانها و ديگر مناظر شهر است.
وي با تاكيد بر اين كه حضور مكرر در يك محيط شهري در پيش زمينه ذهن و رفتار محيطي شهروندان اثر گذار است، يادآور شد: اين رفتارها به صورت ناخودآگاه در ساير بافتهاي شهري اطراف نيز اثرگذار هستند.
به گفته رييس پژوهشكده فرهنگ و هنر و معماري جهاد دانشگاهي، عدم توجه به حرمت انسانها در حوزه شهري و عدم وجود يك ساختار منظم در شهرهاي ايران، عدم رعايت آستانه و حريم انساني در بافتهاي شهري را از مهمترين مشكلات فعلي شهرهاي ايران دانست.
وي در عين حال با اشاره به اين كه در معدود نقاط ايران ميتوان بافتهاي مناسب يافت، عنوان كرد: اما رفتار انسانها در اين محيط ها همچنان تحت تاثير تصوير ذهني آنها از جزئيات در بافتهاي شهري است.
كلانتري ادامه داد: بنابراين اولين قدم در طراحي مناظر شهري، توليد طرحي جامع براي ارتقاي كيفيت منظر شهري در بعد كلان و فرامنطقهاي است.
وي در عين حال تاكيد كرد: در طراحي منظر شهري نبايد صرفا به مسايل زيستي و كالبدي آن توجه كرد، بلكه بايد رفتارهاي انساني و حريمهاي آن را نيز پاس داشت.
رييس پژوهشكده فرهنگ و هنر و معماري جهاد دانشگاهي در ادامه يكي از مهمترين نكاتي كه در طراحي منظر شهري عنوان ميشود را بحث هويت برشمرد و خاطر نشان كرد: كشور ايران همچنان با اين مشكل دست به گريبان است.
به گفته وي به هم ريختگي منظر شهري بيانگر بينظمي در ساختار و برنامهريزي طراحي شهري است، در حالي كه منظر شهري ميتواند نشان دهنده رابطه مناسب بين شهر و شهروند باشد.
كلانتري اضافه كرد: طبيعتا مكاني كه هر روزه با آن روبرو هستيم، نميتواند در ساختار هويتي ما بيتاثير باشد.
به گزارش ايسنا، وي با اشاره به اين كه مبلمان شهري مناسب ميتواند برقرار كننده رابطه منطقي بين شهر و شهروندان باشد، يادآور شد: فضاهاي شهري ميتواند مكانهايي را براي معاشرت شهروندان با يكديگر را فراهم آورد و پياده روها و ساختارهايشان نيز تعيين كننده نوع حضور شهروندان در سطح شهر است.
رييس پژوهشكده فرهنگ و هنر و معماري جهاد دانشگاهي، با اشاره به اين كه معماري ساختمانها بيانگر، فرهنگ و روحيات ساكنانش است و ارتفاع ساختمانها و خط افق در خيابانها شكل نگاه شهروندان به آسمان و عمق آن را تعيين ميكند.
وي ادامه داد: عناصر بيقوارهاي كه موجب پوشانده شدن خط افق ميشوند، ميتوانند عمق را از نگاه شهروندان بگيرند.
به اعتقاد كلانتري خانههاي قديمي بيانگر گذشته شهرهاست و نبايد فراموش شود.
وي اضافه كرد: توجه به نظامهاي فرهنگي و بافتهاي شهري امروزه ايران از اهميت ويژه اي برخوردار است، چرا كه امروزه مشكلات متعددي در زير ساختهاي شهري در ابعاد فرهنگي و اجتماعي شهرهايمان وجود دارد كه نشات گرفته از عدم توجه به اين نظامها است.
به گزارش ايسنا، رييس پژوهشكده فرهنگ و هنر و معماري جهاد دانشگاهي با تاكيد بر اين كه بيتوجهي به مسايل محيطي و تاثير آن بر رفتارهاي انسان و نارضايتي مردم از محيط زندگي باعث به وجود آمدن مشكلات بسياري شده است، خاطر نشان كرد: رهايي از اين مشكلات تنها با برنامهريزي دقيق و بلند مدت امكان پذير است.
به اعتقاد وي در حالي كه اكثر شهرهاي ما داراي بافتهاي تاريخي و فرهنگي ويژهاي هستند، اين شهرها با مشكلات عديدهاي به ويژه در حوزه هويتي مواجهاند و نوع نگاه فضاهاي شهري در اين بافتها هيچ تفاوتي با شهرهاي جديد ندارد.
به گزارش ايسنا، در بخش ديگر اين مراسم، دكتر سيد امير منصوري ـ دبير علمي همايش ملي «منظر شهري» ـ با بيان اين كه تداوم حيات فرهنگي و اجتماعي هر جامعهاي به واسطه حضور شركاي فيزيكي آن ادامه مييابد، عنوان كرد: منظر شهري از اين جهت مورد اهميت است كه يكي از شركاي اصلي پديده آورنده هر جامعه شهري است.
وي با بيان اين كه خطرناكترين تعبير از منظر شهري، تلقي بزك كردن نماي ساختمانها است، گفت: منظر شهري بايد به عنوان يك عضو جامعه جدي گرفته شود.
دبيرعلمي همايش ملي «منظر شهري» با اشاره به اين كه منظر شهري در نقطه تلاقي كالبد شهر و اجتماع قرار گرفته است، تصريح كرد: نسبت شهر با جامعه همانند نسبت خانه با خانواده است.
وي با تاكيد بر اين كه افراد يك جامعه نيازمند فضايي امن، آشنا و زيبا هستند، يادآور شد: اين خواستهها بايد از مجراي فيزيكي كه همان منظر شهري است، دنبال شود.
منصوري در عين حال تاكيد كرد: منظر شهري به دنبال آوردن دستورالعمل براي كنترل فيزيكي نماي شهر نيست، هر چند محصول آن ميتواند، چنين موضوعي باشد.
وي در ادامه با اشاره به اين كه در مرحله نخست بالغ بر يكهزار خلاصه مقاله به دبيرخانه اين همايش ارسال شد، ادامه داد: از اين تعداد 250 مورد براي ارائه اصل مقاله انتخاب شدهاند و در نهايت 40 مورد براي ارائه در اين همايش برگزيده شدهاند.
به گفته دبيرعلمي همايش ملي منظر شهري، برگزاري كارگاه ويژهاي توسط دو استاد دانشگاه فرانسوي در حوزه منظر شهري در اروپا و آمريكا از جمله برنامههاي اين همايش است.
وي در پايان با اشاره به اين كه انقلاب اسلامي داعيه احياي يك تمدن خاموش مانده را دارد و تهران بايد به عنوان ام القراي شهرهاي جهان اسلام شناخته شود، تاكيد كرد: براي دستيابي به چنين هدفي نيازمند يك مدل عيني و واقعي كه حاصل مطالعه عميق و ارتباط مستمر حوزه علمي و حوزه اجرايي باشد، هستيم.ح/الف