در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛
وضعیت "نوپدیدی، بازپدیدی و ناپدیدی بیماریهای عفونی" مورد بررسی قرار گرفت.
دومین سمینار از سلسله سمینارهای جامعه و چالش های بهداشتی آن با عنوان "نوپدیدی، بازپدیدی و ناپدیدی بیماریهای عفونی" به همت سازمان دانشجویان این واحد در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی، سمینار «نوپدیدی، بازپدیدی و ناپدیدی بیماریهای عفونی» با حضور دکتر حسین حاتمی، رئیس دانشکده بهداشت، جمعی از اساتید، اعضای هیأت علمی و دانشجویان در سالن آمفی تئاتر دانشکده بهداشت این دانشگاه برگزار و به بررسی نوپدیدی، بازپدیدی و ناپدیدی بیماریهای عفونی و عوامل موثر بر آنها واشاره به نمونه هایی از آنها در جهان و ایران پرداخته شد.
در ابتدای این نشست، مباحث مربوط به نوپدیدی، بازپدیدی و ناپدیدی بیماریهای عفونی و عوامل موثر بر آنها توسط نماینده دانشجویان؛ آزاده حیدری دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت ارائه گردید.
در ادامه سمینار علمی- دانشجویی، دکتر حسین حاتمی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه بیماریهای نوپدید آن دسته از بیماریهای عفونی هستند که بر بروز آنها طی سه دهه گذشته افزوده شده و یا به سرعت رو به افزایش است و خود شامل بیماریهایی است که اخیراً در تمام یا گوشه ای از جهان پدیدار شده و یا در مناطقی که قبلاً وجو نداشته، حادث گردیده اند اضافه کرد: این اصطلاح همچنین به بیماریهایی که قبلاً به آسانی درمان می شد ولی اخیراً نسبت به داروههای آنتی میکروبیال، مقاوم گردیده اند نیز اطلاق می گردد.
وی بيماريهاي عفوني نوپديد در جهان را شامل:
لژیونلا پنوموفیلا (1976م) وHIV/AIDS (اواخر قرن بیستم) دانست و بيماريهاي عفوني نوپديد در ايران را اینگونه برشمرد:
بیماریHIV/AIDS (1365 - تهران)، بیماری هپاتيت E (70-1369 - كرمانشاه)، بیماری تيفوئيد مقاوم به چند دارو (1376 – سراسر كشور)، بیماری فاسيوليازيس انساني (1379 – كرمانشاه)، بیماری توبركولوز مقاوم به چند دارو . . . ، بیماری CCHF ،بیماری ارليشيوز (استان مازندران، سال 1382)، بیماری آنفلوآنزاي پرندگان در انسان (سال 1385)، بیماری آنفلوآنزاي با منشاء خوكي (سال 1388)
رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه تصریح کرد:بیماریهای بازپدید آن دسته از بیماریهای عفونی هستند که در مناطق تحت کنترل، مجدداً طغیان نموده اند، نظیر بیماری سل که طی چند سال اخیربه علت غفلت از ادامه فعالیت های کنترلی و احساس امنیت کاذب ناشی از این پندار که اقدامات کنترلی قبلی، تأثیر دائمی به جا گذاشته است در بعضی کشورها مجدداً بر میزان بروز آن افزوده شده و مثلاً در ایالات متحده طی سالهای 1992-1985 حدود 20% افزایش یافته و همه گیری دیفتری که به علت آشفتگی های اقتصادی – اجتماعی در شوروی سابق، مجدداً مسئله ساز شده است.
وی، بيماريهاي عفوني بازپديد در جهان را بیماری سل در ایالات متحده آمریکا (1992-1985) وهمه گیری دیفتری در شوروی سابقبرشمرد؛ در حالیکه بيماريهاي عفوني بازپديد در ايران را شامل:
ديفتري (خوزستان، دوران جنگ)، سالك (خوزستان، دوران جنگ)، تب پاپاتاسي (غرب كشور، دوران جنگ)
و فاسيوليازيس انساني (استان گيلان سال 68-1367) دانست.
حاتمی در تشریحبیماریهای ناپدید اظهار داشت: بیماریهای ناپدید آن دسته از بیماریهای عفونی هستند که قبلاً به فراوانی وجود داشته ولی در حال حاضر یا کاملاً ریشه کن شده و یا به سرعت در دست حذف و ریشه کنی می باشند.
آبله مثال زنده ای است از یک بیماری عفونی با انتشار جهانی که در سایه مبارزه ای جدی و مداوم و صرف بودجه های چشمگیر از طرف کشورهای مختلف جهان مخصوصاً آمریکا و شوروی سابق، آخرین مورد طبیعی آن در سال 1977 میلادی در کشور سومالی به اثبات رسید و در سال 1980 ریشه کنی جهانی آن از طرف سازمان جهانی بهداشت( WHO )اعلام گردید. ضمناً بیماریهایی نظیر پولیومیلیت، جذام، دراکونکولیازیس، اونکوسرکیازیس ...و شاگاس نیز کاندید ناپدیدی هستند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه ریشه کنی یک بیماری و ناپدیدی نهائی آن در گرو محدودیت مخازن آن و سهولت قطع زنجیره انتقال است و در اغلب بیماریهای عفونی و بویژه در بيماريهاي مشترك بين حيوانات و انسان بسیار مشکل می باشد، انواع بیماریهای عفونی ناپدید در ایران را آبله (آخرين مورد در سال 1351 در شيراز)، دراكونكوليازيس (سال 1375)، جذام (مرحله حذف)، پوليوميليت (مرحله حذف)، هپاتيت B (واكسيناسيون كودكان از 15 سال قبل) معرفی کرد.
رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ افزایش سفرهای تجارتی، سیاحتی بین المللی و جهانی شدن مواد غذایی، پیشرفت های صنعتی و ماشینیسم، جنگ، مهاجرت، فقر، رشد جمعیت، شهرنشینی، ازدحام جمعیت، جنگل زدائی و سایر تغییرات فیزیکی در محیط های مختلف، مقاومت به آنتی میکروبیال ها و قدرت انطباق میکروبها، سرکوب سیستم ایمنی تحت تأثیر برخی از اعمال جراحی و مصرف داروهای سرکوبگر ایمنی، تغییرات جوی و مخصوصاً پدیده El Nino، و عواملی دیگر را از مهمترین عوامل موثر بر نوپدیدی و بازپدیدی بیماریهای عفونی بیان کرد.
در پایان دکتر حاتمی،برای مواجهه مؤثر با گذار اپیدمیولوژیک و ایجاد کوششهای مؤثر برای اقدام در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی این موارد را بهعنوان توصیه های عمده ذکر نمود:
- بوجود آوردن سیستم مراقبت خوب طراحی شده از نظر ملی و منطقه ای که قادر به تشخیص وقوع بیماریهای غیرمعمول بوده و گستردگی آنها را از نظر جغرافیایی و جمعیتی بطور مستند تعیین نموده و مقیاس بیماری را ارزیابی نماید. سیستم خوب مراقبت می تواند عوامل مؤثر در ظهور بیماریها را تعیین نموده، پژوهشهای اپیدمیولوژیک را تسهیل نموده و اثرات تدابیر مداخله گرانه را ارزیابی نماید.
مقامات ملی، استراتژیهایی را در پیش گیرند که مکانیسم های مراقبت بیماریها را تقویت بخشند یکی از استراتژیهای اساسی در این زمینه بر پا کردن پایگاه ملی کامپیوتری اطلاعات است که این پایگاه باید اطلاعات خدمات خصوصی پزشکی را نیز در بر گیرد.
- تعیین و معرفی مراکز همکاری که می بایست بطور فعال در امر مراقبت بیماریها و یا بیماری بخصوص که برای آنها معرفی شده اند کار نمایند.
- ایجاد منابع ملی انسانی با تجربه که قادر به انجام مراقبتهای منطقه ای و ملی باشند.
- ترغیب برای بالا بردن و حمایت از پژوهش بویژه تعیین الگوی اپیدمیولوژیک بیماریهایی که از نظر بهداشت عمومی اهمیت دارند. بعلاوه انجام مطالعات رفتاری که بر روی عوامل خطرزا اثر میگذارد.
- آموزش بهداشت عمومی و ارتقاء روش زندگی سالم، کوشش در جهت آموزش بهداشت برای دستیابی به تغییرات رفتاری مثبت، لازمه پیشگیری و کنترل بیماریهاست.
تبلیغات رسانه ای دقیق و حساب شده، اثرات سودمند بر روی تغییر رفتارهای مؤثر، در ایجاد بیماریها دارد؛ مانند: سیگار نکشیدن، جلوگیری از پرخوری، پرهیز از الکل و سایر رفتارهای خطرناک روش زندگی بر مبنای شناخت گذار اپیدمیولوژیک و بر مبنای توصیه های سازمان جهانی بهداشت، مراقبت بیماریها خصوصاٌ بیماریهای واگیر از اهمیت بالایی برخوردار است.
٠٩:٢١ ٢٩/٠٩/١٣٨٩