محققان پژوهشگاه «رويان» جهاد دانشگاهي در نشستي خبري كه همزمان با سالگرد درگذشت دكتر كاظمي آشتياني، بنيانگذار و رييس فقيد پژوهشگاه برگزار شد به تشريح آخرين موفقيتهاي محققان رويان در زمينه سلول درماني بيماريهاي مختلف پرداختند.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دکتر محسن عمادالدين، متخصص ارتوپدي و عضو هيات علمي پژوهشگاه رويان در سخناني از رويان به ئعنوان پرچم دار سلول درماني در منطقه ياد كرد و گفت: مشكلات ارتوپدي عاد بيماران در اين مرکز مورد بررسي قرار مي گيرد و بيماراني که دچار صدماتي جدي شده اند، با استفاده از اين روش درمان مي شوند.
وي با اشاره به كاربردهاي سلول درماني در درمان بيماراني كه با مشكل عدم جوش خوردگي يا دير جوش خوردگي مواجهند گفت: در اين زمينه به نتايج مطلوبي دست يافته ايم و با اين ديدگاه افرادي که با گذشت زمان و افزايش سن و فشار غير منطقي و عدم رعايت بسياري از اصول دچار آرتروز مي شوند، درمان مي شوند.
عمادالدين تصريح كرد: در حال حاضر تعويض مفصل و اعمال جراحي سنگين در زانو و استخوان ران با مشکلاتي بعد از عمل جراحي مواجه است و چه بسيار جواناني که به دليل ابتلا به آرتروز، در آنها حتي تعويض مفصل نيز کار زيادي انجام نمي دهد.
وي با اشاره به اينکه کنده شدن بافت غضروف يکي از مشکلات جوانان در سراسر جهان است که به دليل آسيب غضروف از بسياري از فعاليت ها باز مي مانند، گفت: با استفاده از روش سلول درماني، بازسازي غضروف محقق مي شود که در آينده اي نزديک استفاده باليني از آن نيز انجام خواهد شد.
دکتر محمد حسن ناصري، دانشيار گروه جراحي قلب و عروق بيمارستان بقيه الله (عج) هم در خصوص انجام پروژه هاي سلول درماني بيماران قلبي گفت: مطالعات در اين زمينه از دو سال پيش آغاز شده است.
وي افزود: گروه هدف در اين روش بيماراني هستند که دچار سکته قلبي شده و متعاقب سکته دچار نارسايي قلبي و ناتواني مي شوند.
ناصري گفت: بيماراني که از سکته قلبي جان سالم به در مي برند نيز به نحوي از فعاليت هاي اجتماعي دور مي شوند ولي با انجام اقدامات درماني با روش سلول درماني در مورد اين گروه بازسازي بخشي از عضله قلب که به واسطه عدم خونرساني دچار آسيب شده است، امکان پذير مي باشد.
وي در ادامه افزود: پيوند سلول هاي بنيادي در بيماراني که نيازمند عمل باي پس براي جراحي قلب و نيازمند بازسازي عروقي هستند قابل انجام است که در اين زمينه به نتايج مثبت دست يافته ايم.
دکتر ناصري خاطرنشان كرد: اين مطالعه بر روي بيش از 200 بيمار که در گروه جراحي قلب و Intervention بوده اند، آغاز شده که در مراکز درماني مختلف به طور همزمان انجام مي شود. همچنين طرح پايلوت نيز در 27 بيمار با موفقيت انجام شده است.
در ادامه، دکتر عليرضا برادران رفيعي، فوق تخصص جراحي قرنيه از بيمارستان لبافي نژاد و دانشيار گروه چشم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي با اشاره به كاربردهاي پيوند سلولهاي بنيادي در چشم پزشکي گفت: شفافيت قرنيه انسان و ديد خوب در صورتي فراهم مي شود که سلولهاي بنيادي چشم به خوبي کار خود را انجام دهند ولي به هر دليلي که اين سلول ها از بين بروند، نابينايي ايجاد مي شود.
وي در ادامه افزود: اگر سلول هاي بنيادي در روي سطح چشم وجود نداشته باشد، حتي پس از پيوند قرنيه نيز قرنيه کدر شده و ديد دچار اختلال مي شود ولي با انجام پيوند سلول هاي بنيادي به روش هاي مختلف اگر حتي سلول هاي بنيادي يک چشم آسيب ببيند با استفاده از سلولهاي چشم سالم فرد مي توان به بهترين منشاء براي سلول هاي بنيادي دست يافت.
به گزارش ايسنا، دکتر برادران با بيان اينکه گاه به علت آسيب هاي شيميايي سلولهاي بنيادي هر دو چشم از بين مي رود، گفت: در اين صورت استفاده از سلول هاي جسد امکان پذير است ولي اين روش نيز مشکلاتي در بردارد.
وي در ادامه افزود: در رويان با برداشتن بخش کوچکي از چشم سالم فرد يک تکه برداري به اندازه يک ميلي متر انجام مي شود (از چشم سالم) و پس از انجام مراحل کشت و تکثير به چشم معيوب منتقل مي شود ولي در بيماراني که در اثر سوختگي با اسيد سلول هاي بنيادي قرنيه کاملا از بين رفته و قرنيه کدر شده، پيوند سلول هاي بنيادي شفاف به چشم آسيب ديده اي که کاملا بينايي اش مختل شده پس از گذشت سه سال کاملا برگشت پذير است که در اين مورد با انجام 20 پيوند در بيماران به موفقيت رسيده ايم.
دکتر برادران با اشاره به کار جديدي که اخيرا در رويان انجام مي شود گفت: فقط سه، چهار کشور در دنيا وجود دارد که با استفاده از کشت مخاط دهان حتي در مواردي که هر دو چشم آسيب ديده، مي توان بينايي را به فرد برگرداند در صورتي که در استفاده از سلول هاي جسد، ناچاريم سيستم ايمني فرد را تا آخر عمر متوقف کنيم که اين امر با عوارض و مشکلاتي مواجه است.
در ادامه دکتر سعيد شفيعيان، متخصص پوست و از اعضاء هيات علمي پژوهشگاه رويان از کاربرد سلول درماني در بيماران ويتليگو (لکه لکه شدن پوست) خبر داد و افزود: در استفاده از اين روش براي اولين بار در جهان نمونه اي به اندازه 2 در 2 سانتي متر برداشته شده و پس از تکثير قابل پيوند است ولي در سراسر جهان با استفاده از تراش پوست با کمک ابزاري خاص اين کار انجام مي شود که درصد موفقيت آن به اندازه موفقيتي که ما در رويان به آن دست يافته ايم، نيست.
وي خاطرنشان كرد: روش هاي متداول درماني مدت اثر کوتاهي دارند ولي در استفاده از اين روش اثرات دراز مدت در بهبود مشاهده مي شود.
شفيعيان مزيت استفاده از اين روش را قابليت ذخيره سازي سلول ها عنوان کرد.
به گزارش ايسنا، وي تصريح كرد: پس از تزريق سلول ها براي مشاهده اثر بخشي بايد منتظر گذشت زمان بود.
شفيعيان از برطرف کردن چين و چروک دور لب و اصلاح اسکارها به دنبال جوش هاي عميق و ضايعات آبله مرغان، جراحي ها، سالک و تصادفات و بريدگي ها ياد کرد و گفت: استفاده از اين روش به عنوان روشي ايده آل است زيرا نسج از خود فرد استخراج مي شود و نيازي به انجام عمل جراحي نمي باشد.
وي خاطر نشان کرد: استفاده از اين روش به صورتي بي نظير در جهان در رويان انجام شده زيرا حتي اسکارهاي با درجه بيش از 7 نيز قابل درمان است.ح/الف