٠٥:٠٥ ٠٥/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
معاون پارک علم و فناوری کرمانشاه:
درحوزه ICT هنوز انتظارات سند چشم انداز نظام محقق نشده است

 معاون پارک علم و فناوری کرمانشاه معتقد است که علیرغم تلاش های مثبت صورت گرفته و تدوین قوانین ارزشمند هنوز نتوانسته ایم به جایگاه مدنظر در سند چشم انداز توسعه کشور در حوزه ICT دست یابیم.

به گزارش روابط عمومی پارک علم  فناوری کرمانشاه، در سال های اخیر آرام آرام، مفاهیمی مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات، شهرالکترونیک، بانکداری الکترونیک و ... در میان مسئولین و شهروندان شکل گرفته است که شاید بتوان گفت این روند با سرعتی کندتر از آنچه در کشورهای توسعه یافته رخ داد، در کشور ما به وقوع پیوست.
برخی از صاحب نظران در یک نگاه کلی روند تغییر و تحولات در جوامع را با صرفه نظر از دوران کشاورزی و ماقبل آن، یه دوران پیشا صنعتی، صنعتی، پسا صنعتی، جامعه اطلاعاتی و در مرحله ی پایانی به دوران جامعه دانش تقسیم بندی می کنند که تشخیص و اظهار نظر پیرامون قرار گیری وضعیت فعلی ایران اندکی دشوار به نظر می رسد زیرا کشور ما در حال حاضر برخی از ویژگی های دوران صنعتی و بعضی دیگر از خصوصیات عصر جامعه اطلاعاتی را البته به صورت نه چندان کامل دارا می باشد.
هموطنان ایرانی امروزه ناگزیرند برای سرعت بخشی و بهبود انجام امور خود از فرصت هایی مانند پرداخت های اینترنتی، انتخاب واحداز راه دور دانشگاهی، خرید از فروشگاه های مجازی، دریافت وجه نقد از دستگاه های خود پرداز، آموزش های مجازی و از راه دور، استفاده از انواع حساب های بانکی مانند جام، سیبا، سپهر و ... استفاده نمایند که البته فراهم نبودن زیر ساخت های مورد نیاز و یا فرهنگ سازی برای استفاده عموم از این امکانات فرصت ها را می تواند به یک تهدید تبدیل نماید.
درهمین راستا گاهی اوقات شهروندان آشنا با مفاهیم و امکانات مذکور با مشکلاتی مانند نقص فنی دستگاههای خودپرداز، برقرار نبودن ارتباط حساب های بانکی با مرکز، سوءاستفاده فروشگاه های مجازی، استفاده از هاستینگ های خارج از کشور و مشکلات مربوطه  و ... مواجه می شوند که عاملی برای سر در گمی، ناراحتی و کلافگی آنان بوجود می آورد که برخی از این مشکلات همواره در شهر کرمانشاه نیز وجود داشته است در این راستا با مهندس رضا رحیمی که خود از صاحب نظران حوزه فناوری اطلاعات بوده و مسئولیت های مختلفی مانند مدیر کلی IT وزارت کشور، مدیر کل صنایع و معادن استان کرمانشاه، مدیر کل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه و ... را در سوابق خود دارا می باشد و هم اکنون به عنوان معاون پارک علم و فناوری جهاددانشگاهی کرمانشاه مشغول به خدمت است پیرامون موضوعات پیشین ، به گفتگو نشسته ایم.
* به عنوان اولین سوال بفرمایید فناوری اطلاعات و ارتباطات چیست و چه کاربردهایی در زندگی امروزی بشر دارد؟
** اساسا امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات که به آن ICT نیز می گویند با تمام شئون بشری و مسائل مرتبط با رفاه و خدمات شهروندان در ارتباط است به گونه ای که شاید بتوان گفت کمترشاخصه ای از زندگی بشر وجود دارد که با فناوری اطلاعات یا ارتباطات سرو کار نداشته باشد. شاید این مفهوم امروزه جایگزین سیستم های رایانه ای شده است. افراد هم به سخت افزار و هم به نرم افزار و سیستم های شبکه ای متصل کننده رایانه ها به یکدیگر از یک سو و به خدماتی که در نتیجه این سیستم ها ایجاد می شود نیاز دارند که به عنوان نمونه می توان به نیاز بشر به سیستم های جامع بانکداری، سیستم های پرداخت پول در بخش های مختلف اقتصادی، اتوماسیون دستگاه های صنعتی، مباحث GIS ، GPS و سایر حوزه های مرتبط که نتیجه فناوری اطلاعات و ارتباطات است، اشاره کرد.
پس به طور کلی به حوزه ی سخت افزاری ونرم افزاری، شبکه های کامپیوتری و ... فناوری اطلاعات و ارتباطات گویند که موتور محرکه تمام بخش های صنعتی است و به عنوان زیر ساخت توسعه پایدار به شمار می رود.
* از دیدگاه شما موضوع دولت الکترونیک که در سال های اخیر در کشور مطرح شده نیازمند چه بستر و پیش زمینه ای است؟

 ** به منظور اجرای به معنای واقعی" دولت الکترنیک " در کشور به نظر من اولین مقوله، عزم و اراده و تصمیم مدیران چه در رده های بالای مدیریتی و چه در لایه های میانی و پایین مدیریتی اعم از بخش دولتی و خصوصی برای رسیدن به مفهوم " دولت الکترونیک " است.
در گام بعدی وجود یک ساختار و تشکیلات منسجم و آشنایی افراد مرتبط، با قوانین و مقررات و آیین نامه های اجرایی ضروری است.
به نظر من بحث بعدی که برای رسیدن به " دولت الکترونیک " لازم است، آموزش نیروی انسانی و استفاده کنندگان از سیستم های الکترونیک می باشد که به عنوان راهبران بخش های مختلف دولت الکترونیک به حساب می آیند که می بایست آموزش های لازم و کافی در این زمینه به آنان ارائه شود البته در این راستا طی یک دهه ی اخیر آموزش هایی با عنوان ICDL به کاربران ارائه شده که همگام با آن نیز دانشگاه ها توسعه ی بسیار خوبی در مقوله آموزش این حوزه داشته اند که زیر ساخت خوبی هم در این راستا ایجاد شده است ولی متأسفانه در گذشته به این موضوع کمتر توجه می شد.
اما به طور کلی باید بپذیریم که ما هنوز در حوزه آموزش دارای ضعف های زیادی هستیم به ویزه آنکه در کشور در خصوص دوره های تخصصی شبکه و موضوعات فنی متناسب با پیشرفت های دنیا در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و به روز کردن علوم نواقصی وجود دارد که در همین خصوص می بایست یک برنامه کاربردی برای رسیدن به دستاوردهای جدید حوزه های مختلف نرم افزاری و سخت افزاری در کشور تدوین شود. اگر بخواهیم نمونه ای عینی در این خصوص ارائه دهیم می توان به ضعفی که در استان کرمانشاه در خصوص دوره های تخصصی شبکه وجود دارد اشاره کنم که در این زمینه پارک علم و فناوری کرمانشاه با پی بردن به این موضوع، با همکاری معاونت آموزشی جهاددانشگاهی دوره های آموزشی کوتاه مدت و میان مدت شبکه که مورد تأیید مراجع مختلف ذیربط باشد برای تربیت متخصصین شبکه تعریف کرده و درصدد راه اندازی یک آزمایشگاه تخصصی شبکه در استان است.
از جهت دیگر به عقیده ی من یکی دیگر از عوامل مشکل ساز در حوزه آموزش در دوره های مختلف کوتاه مدت، آکادمیک و دانشگاهی، سرفصل های دروس ارائه شده و اساتید و مدرسین این دروس هستند که تا چه اندازه نگاه کاربردی منطبق بر نیاز جامعه و بازار در محتوا و شیوه ی آموزش و ارائه مطالب مدنظر قرار گرفته باشد.
از موضوع آموزش نیروی انسانی که بگذریم یکی دیگر از مباحث بسیار مهم و مرتبط با بحث " دولت الکترونیک " موضوعات در واقع فیزیکی، مانند فیبر نوری است که از این جهت در کشور ُطی 20 سال اخیر تلاش های بسیار خوبی در نقاط مختلف کشور به عمل آمده است و در موضوعات سوئیچینگ و بخش های مختلف کارهای خوبی صورت گرفته و قوانین بسیار خوب و مترقی با تشکیل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این زمینه تدوین شد. اما وقتی که به آمارها نگاه کنید هرچند که کشور ما در بسیاری از شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات در دنیا وضعیت تقریبا مناسبی داشته و در میانه های جدول قرار دارد امااین وضعیت مطلوب و قابل قبول ما نیست زیرابا توجه به وجود پتانسیل عظیم نیروی انسانی، سرمایه گذاری های انجام شده، ما به خوبی از بحث زیر ساخت ها استفاده نکرده ایم و می بایست در بسیاری از بخش ها همچون ضریب نفوذ اینترنت وضعیت بسیار بهتری در دنیا و خاور میانه داشته باشیم.
اگر در حوزه ی فناوری اطلاعات و ارتباطات و موضوع دولت الکترونیک بخواهیم بحث دیگری را مورد اشاره قرار دهیم، مقوله سند چشم انداز نظام جمهوری اسلامی است که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد که یکی از حوزه های آن تبدیل شدن به کشور اول منطقه در موضوع ICT است. که در این راستا متأسفانه تاکنون منطبق با خواست های این سند پیش نرفته ایم و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سایر دستگاه ها و بخش های مختلف کشور برای رسیدن به خواست های این سند باید تلاش بیشتری داشته باشند.
 * به نظر شما برای اجرایی شدن بهینه موضوع" دولت الکترونیک " در استان کرمانشاه که مرکزیت غرب کشور را نیز دارا می باشد، چه موانعی وجود دارد؟
** در خصوص موانع اجرایی دولت الکترونیک، به عقیده من علی الأصول با توجه به برنامه سند چشم انداز، قانون برنامه چهارم توسعه کشور و... مانعی از جهت قانون گذاری وجود ندارد و در این خصوص دولت نیز امکانات و اعتبارات بسیار خوبی اختصاص داده است اما چه در کشور و چه به طور خاص در استان کرمانشاه برای رسیدن به موضوع دولت الکترونیک به یک عزم و اراده مدیریتی نیاز است.
دولت الکترونیک موضوع بسیار مهمی است چون به مردم سرویس ها و خدماتی ارائه می شود که در نتیجه آن مردم راحت تر، رفت و آمدهای شهری کمتر و میزان تخلف در سیستم های اجرایی با توجه به حذف برخورد مستقیم و رو در روی ارباب رجوع با سازمان ها و کارمندان در فضای مجازی، کمتر می شود و در نتیجه ی آن بهره وری سازمان ها و دستگاه های مختلف نیز افزایش می یابد.
به عنوان مثال ورود دستگاه های خودپرداز بانک ها که بخشی از خدمات مورد نظر دولت الکترونیک است، بسیاری از خدمات زمان بر اعم از پرداخت و برداشت حقوق، قبوض مختلف آب و برق انتقال وجه و... را برای مردم ساده کرد هرچندکه گاهی متأسفانه نقض فنی این دستگاه ها مشکلاتی را برای مردم ایجاد می کند. که در این راستا دولت می بایست پهنای باند را در فضای اینترنت و در خصوص حوزه خدمات بانکی به منظور ارائه مطمئن و بدون قطعی و نقص فنی خدمات به مردم ارتقا دهد و مجددا تأکید می کنم که این امر نیازمند یک عزم و اراده مدیریتی است.
در استان کرمانشاه نیز کارهای خوبی انجام شده است اما بسیاری از کارهای دیگر ناتمام مانده و سازمان متولی در استان باید با جدیت بیشتری در این حوزه وارد شود. اخیرا ما مذاکراتی با شرکت مخابرات استان در خصوص راه اندازی یک دیتا سنتر در استان کرمانشاه داشته ایم تا همگام با برنامه ای که وزارتخانه در این خصوص انجام می دهد، یک دیتا سنتر امن در استان برای ارائه خدمات در یک پایه و اساس قوی و مطمئن راه اندازی شود که از نظر بسیاری از متخصصین و کارشناسان امر این موضوع، سخت و پیچیده نیست ولی به یک متولی مشخص و اعتبارات خاص، نیاز دارد.
* شما در صحبت های قبلی، موضوع بسیار مهم راه اندازی دیتا سنتر در استان کرمانشاه را مطرح کردید، لازمه این اقدام چیست؟ پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی چه سهمی می تواند در تحقیق این موضوع مهم داشته باشد؟
** در مجموعه ی پارک علم و فناوری کرمانشاه واحدهای فناور زیادی وجود دارن که کاملا از بخش خصوصی بوده و عموما نیز از میان فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند که یک ایده دانش بنیان دارند و در میان آنها شرکت های بسیار خوبی در حوزه ICT وجود دارند لذا از نظر من این توانایی در مجموعه ی پارک علم و فناوری جهاددانشگاهی کرمانشاه وجود دارد تا با همکاری شرکت مخابرات استان و استانداری افراد توانمند در این حوزه شناسایی و ساماندهی شده و با اختصاص منابع و اعتبارات لازم اقدامی اساسی و کلان برای راه اندازی مرکز داده (دیتا سنتر ) استان برداشته شود که می تواند جهش قابل توجهی در حوزه ی ICT استان و پس از آن منطقه غرب کشور ایجاد نماید.
علاوه بر این خبر دیگری که می توانم به همشهریان عزیز بدهیم، راه اندازی مرکز رشدICT استان است که درصدد اخذ مجوز آن از نهادهای متولی هستیم که در صورت تحقق این موضوع می توانیم کلیه شرکت ها و واحدهای فناور در حوزه ی ICT را تحت پوشش قرار دهیم.
* و کلام آخر ؟
**  تحقق دولت الکترونیک هم به عزم و اراده مدیریتی و تلاش دولتمردان نیاز دارد و هم به خواست و تلاش مردم و فرهنگ سازی در جامعه.

 

٠٩:٣٣ ١٠/١١/١٣٨٩
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد