توسط یک واحدفناور پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی واحد کرمانشاه؛
رکتیفایر هوشمندبرای حفاظت کاتدیک از لوله های مدفون در خاک ساخته شد
سیستم های توزیع انرژی و آب از طریق لوله های مدفون در خاک، سالهاست که در قاره های گوناگون مورد استفاده بشر قرار می گیرد. آسیب هایی که از طریق پوسیدگی این نوع لوله ها به محیط زیست وارد می شود محققان را بر آن داشته تا به فکر چاره ایی برای آن باشند.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی واحد کرمانشاه، جواد رضایی - مدیر عامل شرکت مبتکران ایده پرداز سهند – مدیر یکی از واحدهای فناور پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه است که با طراحی و ساخت رکتیفایر (یک سو کننده) هوشمند جهت حفاظت کاتدیک از لوله های مدفون در خاک (آب، گاز و...) کمک بزرگی به شرکت های فعال در این زمینه نموده است از جمله شرکت های خریدار این تکنولوژی می توان به شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران اشاره نمود .
وی ایده محوری این طرح را مربوط به زمانی می داند که بر روی سیستم های حفاظت کاتدی کار اجرایی انجام می داد و با تفکر بر این ایده و اصلاح ساختار تراسفور ماتور ها پس از 6 ماه کار مداوم اقدام به ساخت اولین نمونه صنعتی این سیستم با هزینه ایی بالغ بر 700 میلیون ریال شد که هم اکنون با فروش نمونه اولیه آن در حال گذران آزمایشات اولیه خود می باشد و پس از تایید به تولید انبوه خواهد رسید .
وی در خصوص عملکرد رکتیفایر گفت: تمام سیستم های مدفون در خاک طی یک فرآیند شیمیایی اکسید شده و به مرور زمان دچار خوردگی می گردند. این سیستم فرآیند را به سوی یک عنصر به نام آنود فدا شونده می برد که در حقیقت همان قطعه مدفون شده در خاک می باشد که در واکنش های شیمیایی به جای لوله های فلزی عمل می کند و برای انجام این واکنش به یک ترانسفور ماتور نیاز است تا به مانند یک پمپ عمل کند و الکترون ها را از آنود فدا شونده گرفته و روی لوله های مذکور پمپاژ نماید. در این کار تکنولوژی ترانسفور ماتور راتغییر داده و ساختار آنها را بر اساس سیستم های سویچینگ و با بهره گیری از المان های فلزی تنظیم نموده اییم تا ضمن حذف هسته، سیم پیچ وروغن جهت خنک کردن سیستم، شاهد کاهش وزن و حجم نیز باشیم، دراین سیستم علاوه بر استفاده از انرژی های نو به علت مولاژ بودن ساختار آن ضمن استفاده بهینه از دستگاه، تعمیر و نگهداری آن نیز ساده و راحت است.
رضایی در مورد نحوه آشنایی و حضور خود در پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه، گفت : حدود 3 سال پیش با راهنمایی های یکی از اساتیدم با پارک علم وفناوری آشنا شده و پس از استقرار با همکاری دو تن از دوستان هم رشته به صورت ثابت شروع به طراحی و ساخت دستگاه ها نمودیم که در این مدت در کنار امکانات مادی از حمایت های معنوی پارک نیز بهره برده ایم .
این مبتکر جوان کرمانشاهی در ادامه با اشاره به دیگر طرح های در دست اقدام خود، تصریح نمود: دستگاه دیگری که ثبت اختراع و مالکیت گردیده " نشان دهنده ی خطا در خطوط 20 کیلو ولت " می باشد که با استفاده از تکنولوژی های GSM و GPRS کار می کند. با ساخت این دستگاه مشکل پایداری سیتم های قدرت با توجه به شعاع زیادشبکه های توزیع برق به نحو مناسبی حل خواهد شد.
وی تصریح کرد: نحوه کار این دستگاه به صورتی است که در صورت اخلال در خطوط مذکور پیام هایی توسط یک پردازشگر محلی به صورت فایل متنی از طریق یک مودم مخصوص به کاربر ارسال می شود و این کار تا تایید دریافت پیام توسط کاربر ادامه پیدا می کند.
رضایی در پایان با انتقاد از عدم حمایت مالی از اینگونه طرح ها در سطح استان، ابراز امیدواری کرد که با تامین مالی بتوان دیگر پروژه ها را اجرایی نمود.ح/الف
١٤:٢٨ ١٤/١٢/١٣٨٩