به همت جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی؛
نشست علمی « چالشهای پيش روي سلامت» برگزار شد
دهمين نشست از سلسله نشست های علمی – دانشجویی جامعه و چالش های بهداشتی آن با موضوع « چالش های پيش روي سلامت»در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی، اين نشست با هدف افزایش مهارت و توانمندی های علمی دانشجویان در تحلیل های علمی و افزایش دیدگاه کاربردی و اجرایی آنان در سالن آمفی تأتر دانشکده بهداشت و با هدايت علمي دکتر علي رمضانخاني مدير گروه بهداشت عمومي و عضو هيأت علمي این دانشكده برگزار گرديد.
در ابتداي اين نشست سه تن از دانشجويان مقطع كارشناسي ارشد آموزش بهداشت ومهندسي بهداشت محيط در قالب يك پنل علمي ـدانشجويي پيرامون چالش هاي پيش روي سلامت كشور به بحث و تبادل نظر پرداختند.
در اين نشست علمي، دكتر علي رمضانخاني؛ مدير گروه بهداشت عمومي دانشكده بهداشت اين دانشگاه گفت: سلامتی به عنوان یکی ازشاخصهای رفاه اجتماعی درجهان نوین به گونه ای اهمیت یافته است که دولتها و ملتها آن را درجایگاه یک "هدف جمعی" قلمداد و بخشی از سیاستها و سوگیری کلان برنامه ای خود را جهت تحقق شاخصهای آن، هدایت نموده، از آنجا که سلامتی متغیری است فراگیر و کانونی که تمامی عرصه های زندگی اجتماعی و فردی را متأثر می سازد، اهمیتی مضاعف می یابد و نگاه انسان امروز به خویشتن و درک از جهان پیرامونی آن را شدت می بخشد و آنچه در جهان امروز در حوزه سلامت تأمل برانگیز و تا حد زیادی تأسف آور است فاصله شتابناک و بسیار عمیق و وسیع شاخصهای سلامتی در کشورهای پیشرفته صنعتی نسبت به کشورهای درحال توسعه و عقب نگه داشته شده است. شاید یکی از بزرگترین چالشهای آینده جهان تلاش برای کاهش این شکاف و ترمیم آن از طریق حمایتهای مالی و مداخله سازمانهای جهانی در برخی از کشورهاست. چرا که مشکلات حوزه سلامت امروزه بعد جهانی پیدا کرده و خواسته و یا ناخواسته هر نوع تغییر و تحول و یا بروز هر بیماری اجتماعات دیگر را تحت تأثیر قرار می دهد.
وي تصريح كرد: مسأله بهداشت و درمان امروزه به عنوان یکی از اساسی ترین ارکان زندگی بشر مد نظر قرار گرفته است، هم دولتها خود را ملزم به سرمایه گذاری، پاسخگویی و برنامه ریزی می دانند و هم جامعه در مطالبات خود از ساختارهای رسمی مسأله بهداشت و درمان را مورد پيگيري قرار میدهد. برنامه ریزی متمرکز برای بخش درمان و پزشکی امروزه امر تعمیم یافته ای است و تمامی کشورها یکی از ابعاد اصلی برنامه ها و اهداف ملی خود را به بخش درمان اختصاص و نسبت به ابعاد متفاوت آن برنامه ریزی کاملی انجام می دهند. گرچه نوع برنامه ریزی و نوع خدماتی که دولتها در عرصه درمان به جامعه ارائه می دهند و یا نوع مسئولیت هایی که دولت در این زمینه عهده دار می گردد، در میان کشورهای مختلف متفاوت و متنوع است، اما تمام دولتها خود را ملزم به پذیرش مسئولیت بخشی از خدمات درمانی جامعه می دانند. بنابراین دولتها یکی از اهداف اصلی خود را اصلاح نظام خدمات درمانی در سطح خرد و کلان و سیاستگذاری در این زمینه به گونه ای که پاسخگوی مناسب نیازها و خدمات درمانی باشند، تعریف و ارزیابی می کنند.
آنچه در این فرآیند اهمیت زیادی دارد این است که همیشه در مقابل سیاست گذاری و برنامه ریزیهای مورد لزوم در حوزه بهداشت و سلامت چالشها، موانع و محدودیت هایی وجود دارد که برنامه ریزی ملی در این زمینه باید معطوف به این چالشها باشد و بتواند نقش آنها را کم رنگ و یا به جنبه های فرصتی آن تأکید نماید. هیچگاه نمی توان شرایطی را تصور کرد که در آن هیچ چالشی در پیشگاه نظام برنامه ریزی ملی در عرصه بهداشت و درمان، وجود نداشته باشد. استاد رمضانخاني ضمن بيان اينكه شناخت این چالشها و وقوف نسبت به ابعاد، دامنه و میزان اثربخشی آن از جمله مهمترین گامها در عرصه برنامه ریزی ملی محسوب میگردد، ابراز داشت آنچه در شرایط کنونی اهمیت قابل توجهی دارد این است که مشخص شود کشور ما با در نظر گرفتن مجموع شرایط با چه چالشهایی در عرصه درمان و بهداشت مواجهه است و چگونه باید ساختار و برنامه ریزی آتی بهداشت و درمان کشور هدایت شود که ضمن غلبه بر این چالشها و یا حداقل کم رنگ کردن آثار منفی این چالشها اهداف عرصه بهداشت و درمان کشور را محقق سازد.
شناخت این چالشها گام نخستین در عرصه برنامه ریزی و پیشنهاد سیاستهای کلان کشور محسوب می شود.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، تغییرات جمعیت، گذر اپیدمیولوژیک، توسعه تکنولوژی، توسعه ارتباطات، افزایش تقاضا، جهانی شدن، خصوصی سازی و محدویت منابع را مهمترين چالشهاي مطرح در اين عرصه دانست.الف/ر
٠٩:٥١ ٢٩/٠١/١٣٩٠