توسط پژوهشگران جهاددانشگاهی زنجان به ثبت رسید؛
اختراع کیت تعیین انگشتنگار ژنتیکی ارقام زیتون
کیت تعیین انگشتنگار ژنتیکی ارقام زیتون، بههمت محققان و پژوهشگران جهاددانشگاهی استان زنجان، ساخته و ثبت اختراع شد.
مدیر گروه بیوفناوری موادزیستی جهاددانشگاهی زنجان در گفتگو با روابط عمومی واحد، با اعلام اين خبر گفت: اختراع کیت تعیین انگشتنگار ژنتیکی ارقام زیتون، حاصل حدود 2 سال تجربه، تحقیق و پژوهش در اين زمينه میباشد و مرحوم دکتر علی حقنظری که در روزهاي گذشته دارفانی را وداع گفت، نقش بسیار مؤثری در فرآیند اختراع این کیت بر جای گذاشت، بهطوری که میتوان گفت این استاد فرهیخته، وزنه علمی این اختراع بهشمار میرود.
سیده مهری جوادی با اشاره به اهمیت شناسایی دقیق ارقام زیتون، اظهار کرد: بر این اساس، ایجاد ابزارها و روشهای دقیق و قابل اتکاء برای شناسایی دقیق ارقام مختلف زیتون، از نیازهای ضروری حوزه کشاورزی تلقي میشود.
وی با یادآوری اینکه شناسایی، گزینش و نامگذاری ژنوتیپهای مناسب و برتر برای تولید قلمه، نهال و احداث باغات اقتصادی، از اقدامات اساسی و اولیه در توسعه محصولات باغبانی بهشمار ميرود، خاطرنشان کرد: تاکنون مطالعات زیادی برای شناخت ژنوتیپها و اکوتیپهای مختلف زیتون در دنیا انجام شده و ارقام موجود و برتر در هر کشور، از جهات مختلف شناسایی و خصوصیات آنها مشخص شده است.
این مقام مسئول، انگشتنگاری و تهیه شناسنامه ژنتیکی را یکی از روشهای دقیق و قابل اتکاء برای شناسایی دقیق ارقام زیتون برشمرد و یادآور شد: این اطلاعات میتواند برای تأسیس بانکهای اطلاعاتی و شناسنامه ژنتیکی ارقام مختلف زیتون، مورد استفاده قرار گیرد.
جوادی با بیان اینکه در طراحی کیت تعیین انگشتنگار ژنتیکی ارقام زیتون، برای دسترسی به شناسنامه ژنتیکی ارقام مختلف، از نشانگرهای DNA استفاده شده است، افزود: بر این اساس، با ادغام چند نشانگر DNA، کیتی برای شناسایی شناسنامه ژنتیکی ارقام زیتون ساخته شده است.
وی با یادآوری اینکه در تمام مراحل رشد گیاه میتوان با اطمینان کامل از کیت تعیین انگشتنگار ژنتیکی ارقام زیتون بهره گرفت، گفت: سرعت و دقت بالا در تشخیص ارقام مختلف زیتون، کمهزینه بودن شناسایی ارقام، امکان تکرارپذیر بودن نتایج با توجه به نوع نشانگرهای استفاده شده در کیت، ارائه شناسنامه ژنتیکی برای نهالهای صادراتی که موجب مقبولیت بیشتر نهالها در بازارهای صادراتی شده و میتواند منجر به تسهیل صادرات شود، از دیگر مزایای این کیت میباشد.
گفتني است، کیت تعیین انگشتنگار ژنتیکی ارقام زیتون، با تلاش عمار تقوی، سیده مهری جوادی، مرحوم دکتر علی حقنظری و مهدی عباسی، اختراع و به ثبت رسیده است.الف/ر
١١:٣٢ ٢٤/٠٢/١٣٩٠