١٥:٢٩ ٠٤/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
راه‌اندازی بخش فوق تخصصی بیولوژی مولکولی در آزمایشگاه مرکزی جهاددانشگاهی مشهد

بخش فوق تخصصی بیولوژی مولکولی در آزمایشگاه مرکزی جهاددانشگاهی مشهد راه‌اندازی شد.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد، ساناز احمدی کارشناس مسئول بخش بیولوژی مولکولی آزمایشگاه تشخیص طبی و آسیب‌شناسی جهاددانشگاهی مشهد، در خصوص اهداف راه‌اندازی بخش فوق تخصصی بیولوژی سلولی و مولکولی در این آزمایشگاه، گفت: یکی از اهداف جهاددانشگاهی از راه‌اندازی بخش‌های تخصصی پزشکی، پژوهش در عرصه‌های سلامت جامعه و کمک به ارتقای سطح آن است. بدین‌منظور بخش‌های فوق تخصصی «ژنتیک انسانی» و بخش فوق تخصصی «بیولوژی مولکولی» در آزمایشگاه مرکزی راه‌اندازی شده و بخش‌های فوق تخصصی «ایمونوهیستوشیمی» و «سلولی مولکولی» در حال راه‌اندازی می‌باشد.

وی گفت: در حال حاضر کلیه تجهیزات، مورد استفاده در بخش‌های مورد اشاره در حد استانداردهای جهانی است. وی به اهم فعالیت‌های بخش بیولوژی مولکولی اشاره کرد و گفت: در بخش بیولوژی مولکولی، اهداف اولیه بر اساس ارائه خدمات فوق تخصصی با کیفیت استاندارد جهانی است که از دو بخش PCRو Real Time PCR تشکیل شده است. وی افزود: در بخش PCR تشخیص مولکولی عفونتهای ویروسی و میکروبی، بخصوص برای بیماری‌های شایع از قبیل هپاتیتها (HCV و HBV) ویروسHTLV1، ویروسCMV، انواع ویروسHSV و بیماری‌های میکروبی از قبیل سل(TB)، بیماریهای مقاربتی و ... انجام می‌شود. وی به درصد بالای اطمینان از نتایج آزمایش‌های انجام شده، تاکید کرد و گفت: آزمایشها بر اساس معیارهای کنترل کیفی و با مواد و دستگاه‌های مورد تایید بین‌المللی انجام می‌شود که از لحظه شروع تا اتمام آن بسیار هزینه‌بر می‌باشد. اما رسالت جهاددانشگاهی در بخش واحدهای تخصصی پزشکی که امور پژوهشی نیز از اهم دغدغه‌های آن می‌باشد، ارائه بهترین نتیجه ممکن به پزشک و بیمار است. بنابراین نیروی انسانی بکار گرفته شده در بخش نیز از بهترین متخصصان دانشگاهی، کارشناسان ارشد و دانشجویان تخصصی رشته‌های سلولی- مولکولی می‌باشند که مجموعه امور تشخیصی و اجرایی این بخش را عهده‌دار هستند.

وی دو بخش PCRو Real Time PCR را از تکنیک‌های جدید و روز دنیا عنوان و به مزایای آن تاکید کرد و گفت: در دو بخش PCR و Real Time PCR آزمایش‌های تعیین دقیق میزان میکروب (ویروس یا باکتری) در جریان خون یا سلول‌ها محاسبه می‌شود‌. به عبارت دیگر بار میکروبی یا تعداد میکروب عفونت‌زا در محل مورد درخواست تعیین می‌گردد. یعنی در ابتدا میزان خط عامل موردنظر برای بیمار تعیین می‌شود که در بسیاری از موارد نیاز به شروع درمان ندارد بلکه پیگیری وضعیت بیمار برای پزشک اهمیت پیدا می‌کند. اما اگر احتمال خطر با توجه به بار ویروس زیاد باشد، درمان شروع می‌شود و پزشک با انجام مجدد آزمایش در زمان مشخص، میزان اثربخشی درمان را مشخص می‌کند که اگر موثر باشد، درمان ادامه و در صورت غیرموثر بودن عوض می‌شود. بنابراین نحوه درخواست اینگونه آزمایش‌ها نیز بسیار مهم و بطور معمول از طرف متخصصان یا فوق تخصص‌های رشته های پزشکی انجام می‌گیرد.

وی به آزمایشهای انجام شده در بخش Real Time PCR اشاره کرد و گفت: در حال حاضر آزمایش‌های تعیین کمی میزان ویروس‌ها با بار ویروسی برای ویروسهای HCV و HBV، CMV، HIV و HTLV1 و تشخیص دقیق سل با آزمایشReal Time PCR TB بخصوص در مایع پلور یا CSF در حال انجام است که پزشکان متخصص تاکنون، استقبال بسیار خوبی داشته اند و میزان آزمایش‌های درخواستی از سوی شهروندان نیز، مؤید اهمیت جایگاه این آزمایش‌ها در بین مخاطبان است. از دیگر آزمایش‌های بخش Real Time PCR تعیین ژنوتایپ‌های ویروس‌ها بخصوص ویروس HCV است که تعیین آن در درمان بیماران بسیار مهم است. به علاوه امید می‌رود که بتوانیم به‌زودی آزمایش‌های تشخیص مولکولی بعضی از سرطان‌های خون را نیز راه‌اندازی کنیم. از دیگر اموری که در این بخش انجام می‌شود، کمک به پژوهش‌های بخش‌های مرتبط جهاددانشگاهی، سرویس‌دهی تئوری و عملی به دانشجویان دانشگاه‌های مختلف می‌باشد. به علاوه همکاران محترم سایر مراکز آزمایشگاهی می‌توانند در قالب دوره‌های کارآموزی با این تکنیک‌ها در این بخش آشنا شوند.

وی عدم پوشش بیمه آزمایش quantitative HTLV1proviral real time PCR را معضل اساسی بیماران، عنوان کرد و گفت: ویروس نامبرده، ویروس اندمیک ناحیه خراسان است و در 97% موارد نیز خطری ایجاد نمی‌کند اما اثبات تعیین میزان تهدید ویروس، شروع درمان یا پیگیری اثربخشی درمان، نیاز بسیار مبرم به این آزمایش برای آلودگان به این ویروس در سطح استان‌های خراسان است. وی ابراز امیدواری کرد: به همت مسئولین امور بیمه‌های درمانی استان و کمک دانشگاه علوم پزشکی مشهد، این مشکل نیز بزودی مرتفع گردد تا مبتلایان به این ویروس، بتوانند از آثار تشخیصی این آزمایش در جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های وابسته برخوردار شوند.

ساناز احمدی در پایان با تشکر از همکاری، همدلی و کمک همه دست اندرکاران راه‌اندازی این بخش‌ها، سپاسگزاری نمود و گفت: امیدواریم تلاشهای جهادگران در عرصه‌های تخصصی در ارائه خدمات‌رسانی به مردم و نیز ارتقاء سطح علمی مجموعه جهاددانشگاهی مفید فایده باشد.ح/الف

١٧:١٣ ٠٦/٠٤/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد