/دستاوردي تازه از محققان رويان/
درمان آرتروز مفصل زانو با تزريق سلولهاي بنيادي با موفقيت در كشور انجام شد
پژوهشگران پژوهشگاه رويان جهاد دانشگاهي موفق به درمان بيماران مبتلا به آرتروز مفصل زانو با تزريق سلولهاي بنيادي مزانشيمي شدند.
دكتر محسن عمادالدين، مجري طرح بررسي عوارض و اثربخشي تزريق سلولهاي بنيادي مزانشيمي در بيماران مبتلا به آرتروز مفصل زانو در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: آرتروز يكي از بيماريهاي شايع در ارتوپدي است كه علت اصلي آن تخريب بافت مفصلي ناشي از فشارهاي وارد شده و يا تروما در ناحيه مفصل است.
وي افزود: سلولهاي بنيادي مزانشيمي با دو ويژگي توانايي تمايز به سلولهاي غضروفي و تعديل پاسخهاي ايمني ميتواند به بهبود علائم اين بيماران كمك كند.
اين متخصص ارتوپدي ادامه داد: بررسي اثربخشي و عوارض تزريق سلولهاي بنيادي مزانشيمي در بيماران مبتلا به آرتروز مفصل زانو در شش بيمار در مركز سلول درماني پژوهشگاه رويان نشان داد كه سوار كردن سلولهاي بنيادي مزانشيمي بر روي استخوان مصنوعي در جوش خوردن مفصل زانو موثر است.
وي تصريح كرد: در اين طرح بيماران بعد از ارزيابي اوليه تحت آسپيراسيون مغز استخوان قرار گرفته و بعد از يك ماه سلولهاي بنيادي مزانشيمي كشت شده را به صورت تزريق در مفصل زانو دريافت ميكردند.
به گفته عمادالدين، نتايج به دست آمده نشان ميدهد كه استفاده از اين روش، عوارض كوتاه مدتي براي بيمار ندارد.
وي همچنين تصريح كرد: مسافتي كه بيماران قادر به راه رفتن بودند به طور ميانگين از 88/3 متر قبل از تزريق سلول به 400 متر در ماه ششم بعد از تزريق افزايش پيدا كرد.
عمادالدين ادامه داد: در اين مطالعه مدت زماني كه طي آن زانو در اثر بيحركتي دچار سستي ميشود به طور متوسط از هشت دقيقه قبل از درمان به 19 دقيقه در ماه ششم بعد از درمان افزايش پيدا كرد كه ميتواند مطرح كننده كاهش ميزان التهاب در مفصل باشد. همچنين دامنه حركت زانو در اين بيماران طي شش ماه بعد از درمان افزايش پيدا كرد.
وي خاطرنشان كرد: براساس مصاحبههاي انجام شده با بيماران، بيشترين رضايت بيماران از كاهش قابل توجه درد در حين انجام فعاليتهاي سبك يا استراحت و كاهش سفتي زانو بعد از بيحركتي بوده است.ح/الف
١٩:٢٣ ١٢/٠٤/١٣٩٠