به همت معاونتت پژوهشی جهاد دانشگاهی استان کرمانشاه:
نشست علمی – تخصصی مطالعه ای درباره " اوقات فراغت جوانان شهر کرمانشاه" برگزار شد
مهمترین هدف پرسه زنی جوانان کرمانشاهی در خیابان دبیر اعظم معنا سازی بوده تا به تعریف گسترده تری از خود دست یابند و در این بین کسانی که ظاهر متعارف تری دارند بیشتر به دنبال مسائل جنسی می باشند.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، نشست علمی – تخصصی مطالعه ای درباره " اوقات فراغت جوانان شهر کرمانشاه": پرسه زنان دبیر اعظم، با حضور دکتر نادر امیری - مجری طرح - و جمعی از صاحب نظران استان و مسؤلین جهاد دانشگاهی در سالن شهید نوروز نژاد پارک علم و فناوری برگزار شد.
امیری در این نشست ضمن تحلیل و تشریح پدیده مشخص پرسه زنی در یکی از خیابان های کرمانشاه با نام دبیر اعظم، گفت: اوقات فراغت یک مقوله کلی است و تحقیقات کیفی انجام گرفته در این رابطه بسیار اندک و انگشت شمارند.
وی افزود: پنداشت ما از تحقیق کیفی انشاء نویسی می باشد اما واقعیت امر این است که تحقیق کیفی با خصوصیات؛ روند انجام کار بسیار کند، نمونه های فرار و نتایج آشکار و ... اصولأ به دنبال فهم جامعه بوده و زمان بسیار زیادی را از مؤلف می گیرد.
وی یاد آور شد: پرسه زنی در این طرح نه معنای منفی داشته و نه مثبت و پرسه زن در معنای لغوی خریداری است که خرید نمی کند و در جامعه شناسی یک تیپ اجتماعی است و پرسه زنی یک رفتار اجتماعی بوده که عمدتأ در دوران سرمایه داری متأخر (قرن 19) با کالایی شدن بیشتر جامعه به وجود آمد و در نیمه دوم قرن 19 بسیاری از نویسندگان و شاعران به این مقوله اشاره می کنند.
امیری افزود: این در حالی است که ادبیات ما به این مقوله توجه اندکی داشته است و در کشور ما نیز در دهه های 30 و 40 که به دوران شبه سرمایه داری متأخر وارد می شود پرسه زنی ظهور می یابد. اولین مطلب در مورد پرسه زنی در سال 1348 توسط "شاهپور راسخ" نوشته شد و از دهه 1380 مفهوم پرسه زنی مورد توجه نویسندگانی چون: تقی آزاد، عباس کاظمی و ... قرار می گیرد.
مجری طرح پژوهشی اوقات فراغت که با همت معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی انجام شده، بیان داشت، پرسه زنی در یک محدوده بزرگتری به موضوع "اوقات فراغت" بر می گردد که هر دو مربوط به دوران مدرن هستند.
وی اظهار داشت: در مورد اوقات فراغت دو دیدگاه وجود دارد؛ دیدگاه اول: که در آن به مقوله اوقات فراغت به عنوان یک حفره یا چاله نگریسته می شود که باید آن را پر کرد و دیدگاه دوم: که در حوزه تحقیقات جامعه شناسی بوده و در آن اوقات فراغت به منزله کلیدی برای فهم درست تری از جامعه می باشد. که در این دیدگاه، سه نظریه: تحلیل فضایی "لفور"، رفتار فراغت "ملهم از بنیامین" و مناسبات اوقات فراغت "روژک" وجود دارد.
وی ادامه داد: حوزه مورد مطالعه در این پزوهش خیابان دبیراعظم به عنوان اصلی ترین کانون پرسه زنی در کرمانشاه است و اهداف کلی مورد بررسی در این طرح پژوهشی؛ توصیفی از حوزه عمومی میدان مورد مطالعه، توصیف سنج شناسانه جوانان پرسه زن و تحلیل از فرایند معناسازی "فراغت خود" در نزد پرسه زنان، بودند.
امیری افزود: در تحقیقات به عمل آمده مشخص شد که اولین پاساژهای مدرن، اولین هتل، اولین اتفاقات مدرن، اولین کافه ها، اولین مشکل روابط دختر و پسر و در یک کلام "شهر به معنای نوین شدن" کرمانشاه از همین فضای محدود – خیابان دبیر اعظم- شروع می شود.
این جامعه شناس تصریح کرد: براساس نتایج به دست آمده در این پزوهش پرسه زنان دبیراعظم به سه دسته تقسم می شوند:
1. دختران
2. پسران سنتی
3. پسران مدرن
که شامل انواع تیپ های شخصیتی می باشند و در بین تیپ شخصیتی مدرن مهمترین هدف از پرسه زنی، معنا سازی بوده که به تعریف گسترده تری از خود دست یابند و جالب آنکه در این بین کسانی که ظاهر متعارف تری دارند بیشتر به دنبال مسائل جنسی می باشند.الف/ر
٠٩:١٤ ٢٩/٠٤/١٣٩٠