توسط مرکز رشد واحدهای فناوری کشاورزی جهاددانشگاهی کرمانشاه؛
دستگاه بذر کار کشت مستقیم طراحی شد
توسط یکی از واحدهای مستقر در پارک علم و فناوری جهاددانشگاهی کرمانشاه دستگاه بذر کار کشت مستقیم طراحی شد كه با اتصال به تراكتور قابليت كشت انواع بذور غلات را دارد و با استفاده از این دستگاه فرايند كشت بذر و كود به صورت همزمان اجرا می شود.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه، مجید مهدوی امین در گفتگویی در رابطه با ساخت دستگاه بذر کار کشت مستقیم، اظهار داشت: دستگاه بذر كار كشت مستقيم ماشيني است كه با اتصال به تراكتور قابليت كشت انواع بذور غلات را دارد و با قراردادن كود مورد نياز محصول در زمان كشت در كنار بذر، فرآيند كشت بذر و كود را به صورت همزمان اجرا می کند.
وی ادامه داد: این دستگاه قابليت كار در اراضي شيب دار و داراي كاه و كلش باقيمانده از محصول سال قبل را دارامی باشد و همچنین نيازي به آماده سازي زمين قبل از كشت نيست بنابراين ضمن صرفه جویی در مصرف سوخت به حفظ محيط زيست كمک موثري خواهد داشت.
مهدوی امین در رابطه با کاربرد دستگاه بذر کاشت مستقیم، گفت: این دستگاه در رابطه با تولید محصول کشاورزی و کاهش هزینه های تولید با حذف عملیات تهیه و آماده سازي مزرعه، وحفظ کردن حاصلخيزي اراضي كاملا ضروري است.
طراح دستگاه بذركار كشت مستقيم بیان داشت: كاهش هزينه ها در اراضي ديم و عدم امكان استفاده از بذر كارهاي موجود در بسياري از نقاط از دلایل مهم ساخت این دستگاه محسوب می شود بنابراین كشاورزان و صاحبان تراكتور به خصوص مالكان تراكتورهاي متوسط و سبك از متقاضيان اصلي خريد اين ماشين هستند.
وی سبک بودن، قيمت مناسب، قابليت كاربرد ساده، امكان اتصال و كار با كليه تراكتورهاي متداول را از امتيازات اصلي اين دستگاه دانست و گفت: بازار هدف مي تواند كليه كشاورزان ديم كار در استان كرمانشاه، استان هاي همجوار و ساير مناطق كشور كه داراي شرايط اقليمي مشابه هستند باشد و كشور عراق خصوصا بخش كرد نشين، آذربايجان، ارمنستان، تركمنستان، تاجيكستان، سوريه و ساير كشورهای همسايه نيز مي توانند به عنوان بازار هاي مناسبي برای این دستگاه در نظر گرفته شوند، بنابراین توانائي كشت بذور حبوبات توسط اين دستگاه در تمام كشور توجيه پذير بوده و به علت چند منظوره بودن آن داراي بازاری مناسب است.
وی در رابطه با نوع کار دستگاه بذر کار کشت مستقیم گفت: روش کشت مکانیزه محصولات دیم (گندم- جو- نخود و...) ابتدا مزرعه به وسیله گاو آهن شخم زده می شود سپس با استفاده از سایر ادوات دنباله بند نظیر دیسک - کولتیواتور و... کلوخ های حاصل ازعملیات شخم خرد و نرم شده و پس از تسطیح نسبی زمین به وسیله ماله نهايتا کشت مکانیزه بذر توسط بذر کارهای موجود صورت می گیرد در این روش کشت؛ قبل از بذر کاری حداقل سه مرتبه تراکتور به مزرعه وارد و عملیات تهیه زمین را انجام می دهد. با استفاده از دستگاه بذر کار کشت مستقیم می توان تنها با یک بار ورود به مزرعه شخم نخورده عملیات کشت محصول و جاگذاری کود مورد نیاز بذر را انجام داد و این موضوع موجب صرفه جویی و کاهش هزینه های تولید باحفظ بقایای گیاهی منجر به کاهش فرسایش، افزایش کیفیت و عملکرد محصول خواهدشد.
وی تصریح کرد: مزایای دستگاه بذر کار کشت مستقیم عباتند از؛ وزن این دستگاه نسبت به سایر بذرکارهای کشت مستقیم بسیار کمتر و انتقال آن توسط تراکتورهای موجود به راحتی امکان پذیر است، قیمت تمام شده این دستگاه نسبت به ماشین های مشابه بسیار کمتر می باشد، با توجه به وزن کم و نوع خاص طراحی شیار بازکن ها قابلیت کار با کلیه تراکتورهای موجود را دارد و با استفاده از این دستگاه امکان حفظ بقایای گیاهی در سطح خاک میسر است و نیز از کاهش جریان آب و فرسایش بادی خاک جلوگیری می کند و حفظ بقایای گیاهی منجر به ذخیره رطوبت و امکان استفاده از آن در فصل خشک توسط گیاه می گردد،
مهدوی ادامه داد: با حذف عملیات خاک ورزی در این روش، هزینه های تولید کاهش چشمگیری خواهد داشت و علاوه بر این امکان اجرای عملیات سریع کشت فراهم گشته و با کشت به موقع حداکثر استفاده از زمان به عمل می آید، با کاهش عملیات زراعی و تقلیل عبور مرور تراکتور در مزرعه ضمن کاهش فشردگی و حفظ ساختمان خاک عملا با کاهش مصرف سوخت قدم موثری در حفظ محیط زیست و توسعه پایدار بر خواهیم داشت.
وی افزود: فعاليت اين واحد پس از ارائه طرح اوليه به پارك علم و فناوري در جلسه اي با حضور مسئولين پارك و سازمان جهاد كشاورزي به عنوان بخش تخصصي؛ همچنين تعدادي از متخصصين ماشين هاي كشاورزي مورد بررسي و تصويب قرار گرفت، و در مرحله بعد جهت ساخت نمونه اوليه تسهيلات مورد نياز دريافت و ساخت نمونه اوليه با همكاري و مشاوره فني همكاران پارك علم و فناوری جهاد دانشگاهی در دست اجرا مي باشد .
مهدوی امین اظهار داشت: نمونه اوليه این طرح در حال ساخت است و مراحل طراحي، تهيه نقشه هاي فني، ساخت قالب ها، خريد قطعات، برشكاري، تراشكاري و ... انجام گرفته و در حال مونتاژ قطعات و لوازم هستیم.
طراح پروژه دستگاه بذركار كشت مستقيم که یکی از واحدهای مستقر در مرکز رشد پارک علم و فناوری جهاددانشگاهی است، گفت: با مساعدت پارك علم و فناوري ثبت اختراع انجام شده اولويت و اهميت طرح در كميسيون فني وزارت جهاد كشاورزي مورد تائيد قرار گرفته و هم اکنون ساخت نمونه اوليه نيز بيش از 70 درصد پيشرفت داشته است.
وی بابیان اینکه نمونه های خارجی این طرح دارای قیمت بسیار بالایی است و قابلیت كار با تراكتورهاي متداول موجود در كشور را ندارند، گفت: در حال حاضر دو نفر در زمينه ساخت نمونه اوليه در این پروژه کار می کنند و در صورت راه اندازي خط توليد حداقل 50 نفر به صورت مستقيم و غير مستقيم مشغول به کار می شوند.
وی خاطر نشان ساخت:خوشبختانه همکاری های لازم از طرف پارک علم و فناوری کرمانشاه از جمله؛ تشويق و ايجاد انگيزه برای شروع به كار، تشكيل جلسات تخصصي و بررسي طرح، پرداخت تسهيلات مورد نياز براي ساخت نمونه اوليه صورت گرفته است و صمیمانه از مسئولین این سازمان تقدیر و تشکر می نمایم.الف/ر
٠٩:١٥ ٢٨/٠٤/١٣٩٠