طرح جامع مدیریت شهری در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی تهیه شد
طرح جامع مدیریت شهری که توسط پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاددانشگاهی با همکاری سازمان شهرداری¬ها و دهیاری¬های کشور تهیه شده شامل 94 عنوان کتاب آموزشی است 0.
به گزارش روابط عموميپژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاددانشگاهی رئیس پژوهشکده در اين خصوص گفت: تئوریهای مدیریت و سیاستگذاری شهری در سی سال گذشته دستخوش تغییر و تحولات گستردهای شدهاند. تا اواخر دهه 1970 مدل برنامهریزی و مدیریت شهری که توسط بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز مورد استفاده قرار میگرفت عمدتاً مبتنی بر رویکرد عرضه بود و دولت مرکزی بیشترین وظیفه را در مدیریت نواحی شهری بر عهده داشت. در این مدل پس از دولت مرکزی، دولت محلی وجود داشت که منصوبین از طرف دولت مرکزی و یا نمایندگان منتخب مردم بودند.
شهرداریها نیز ارایه کنندگان مستقیم خدمات اجتماعی و زیرساختها بودند و در لایهای که به طور محسوس از دولتهای محلی جدا بودند، قرار داشتند. این دیدگاه که دیدگاه سنتی است، مدیریت شهری را با شهرداریها و دولت مرکزی مرتبط میکند. ارایه خدمات، تعمیر و نگهداری زیرساختها، خدماتی هستند که حق شهروندان است و باید در مقابل عوارض و مالیاتهای دریافت شده، ارایه شوند. در حالی که دیدگاه جدید در مدیریت شهری، مدیریت و اداره وسیعتری را مطرح میکند که در آن نهادهای محلی و غیردولتی نقش تعیینکننده و فعالی در آن ایفا میکنند. در این دیدگاهها تأکید زیادی بر روی ظرفیتسازی محلی برای مدیریت شهری است که عمدتاً ناشی از تمرکززدایی در مدیریت شهری و گرایش به سمت عدم تمرکز است. دولتهای محلی که به طور رسمی بسیار غیرمتمرکز هستند، مسئولیت توسعه و تهیه برنامههای مربوط و همچنین ارائه محدود خدمات به طور مستقیم را بر عهده دارند.
این عضو هیأت علمی جهاددانشگاهی افزود: از طرفی شهر باید حافظ منافع و ضامن خوشبختی ساکنان خود باشد. این آرمان در دنیای کنونی اهداف نظری خاصی همچون دولت کارآمد، حاکمیت شهری خوب و محلیگرایی را دنبال میکند و به خوبی حیطه جامع و گسترده وظایف مدیریت شهری را تبیین نموده است.
وی در ادامه گفت: در این صورت میتوان گفت که مدیریت شهری نوعی نظام است و این نظام عبارت است از مجموعه اجزاء زندهای که در شهر حضور و با هم تعامل و ارتباط دارند. این اجزاء شامل افراد یا تشکلهایی است که با اشکال مختلف دولتی یا غیردولتی در شهر ایجاد شده و با یکدیگر ارتباط دارند. نظام مدیریت شهری تعامل، روابط و ارتباطات این اجزاء را تعریف کرده و به منظور توسعه و نگهداری شهرها تنظیم مینماید. و شهرداریها نیز در این مجموعه همچون جزئی از اجزاء بسیار مهم نقش دارند. لذا شهرداریها هم میتوانند در نظام مدیریت شهری و تحقق بخش عمدهای از اهداف، نقش داشته باشند.
از دیدگاه سیستمی نظام مدیریت شهری عبارت است از یک سازمان گسترده متشکل از تمام عناصر، اجزاء رسمی و غیررسمی ذیربط و مؤثر در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و کالبدی حیات شهر با هدف اداره، هدایت، کنترل و توسعه همه جانبه و پایدار شهر. در این مفهوم مدیریت شهری از نوع سیستمهای باز و بسیار پیچیده انسانی و اجتماعی است که با عناصر و روابط بسیار متنوع و متعدد مواجه است. در این راستا وظایف مدیریت شهری نیز به شرح زیر تقسیم شده است:
- مدیریت زمین شهری
- مدیریت خدمات و زیرساختهای شهری
- مدیریت محیط زیست شهری
- مدیریت اقتصادی شهر
- مدیریت استراتژیک
مدیر پروژه مدیریت شهری افزود: با توجه به موارد مذکور و براساس عدم تمرکز، شهرداریها با عهدهدار بودن امر برنامهریزی و مدیریت استراتژیک، آخرین تصمیمگیرنده و هسته اصلی در مدیریت شهری میباشند. وظایف شهرداریها در جهان در چند دهه اخیرروند فزایندهای داشته و شهرداریها به عنوان نهادهای مدنی و محلی دائماً وظایف بیشتری را بر عهده گرفته و میگیرند. دراین خصوص مراجعه به وظایف شهرداریهای سایر کشورها میتواند گستردگی وظایف آنها را بیان کند.
مفاد برخی از قوانین برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران فقط به خود شهرداریها برنمیگردد بلکه این مفاد ابزاری است برای شکلگیری و تقویت نظام واقعی مدیریت شهری در ایران و به عبارتی تاکتیکی است برای تبدیل کردن شهرداریها به کانون اصلی مدیریت شهری و حرکت به سوی مدیریت یکپارچه شهری است.
در این راستا و جهت آموزش پرسنل شهرداریها نیاز به تهیه طرح جامع مدیریت شهری بوده که در قالب طرح فوق 94 عنوان کتاب تألیف و به چاپ رسیده است.الف/ر
١٠:٢٠ ٠٦/٠٥/١٣٩٠