١٢:٣٠ ٠٤/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
طرح جامع مدیریت شهری در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی تهیه شد

طرح جامع مدیریت شهری که توسط پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاددانشگاهی با همکاری سازمان شهرداری¬ها و دهیاری¬های کشور تهیه شده شامل 94 عنوان کتاب آموزشی است 0.

 به گزارش روابط عموميپژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاددانشگاهی  رئیس  پژوهشکده در اين خصوص گفت: تئوری­های مدیریت و سیاستگذاری شهری در سی سال گذشته دستخوش تغییر و تحولات گسترده­ای شده­اند. تا اواخر دهه 1970 مدل برنامه­ریزی و مدیریت شهری که توسط بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز مورد استفاده قرار می­گرفت عمدتاً مبتنی بر رویکرد عرضه بود و دولت مرکزی بیش­ترین وظیفه را در مدیریت نواحی شهری بر عهده داشت. در این مدل پس از دولت مرکزی، دولت محلی وجود داشت که منصوبین از طرف دولت مرکزی و یا نمایندگان منتخب مردم بودند.

شهرداری­ها نیز ارایه ­کنندگان مستقیم خدمات اجتماعی و زیرساخت­ها بودند و در لایه­ای که به طور محسوس از دولت­های محلی جدا بودند، قرار داشتند. این دیدگاه که دیدگاه سنتی است، مدیریت شهری را با شهرداری­ها و دولت مرکزی مرتبط می­کند. ارایه خدمات، تعمیر و نگهداری زیرساخت­ها، خدماتی هستند که حق شهروندان است و باید در مقابل عوارض و مالیات­های دریافت شده، ارایه شوند. در حالی که دیدگاه جدید در مدیریت شهری، مدیریت و اداره وسیع­تری را مطرح می­کند که در آن نهادهای محلی و غیردولتی نقش تعیین­کننده و فعالی در آن ایفا می­کنند. در این دیدگاه­ها تأکید زیادی بر روی ظرفیت­سازی محلی برای مدیریت شهری است که عمدتاً ناشی از تمرکززدایی در مدیریت شهری و گرایش به سمت عدم تمرکز است. دولت­های محلی که به طور رسمی بسیار غیرمتمرکز هستند، مسئولیت توسعه و تهیه برنامه­های مربوط و همچنین ارائه محدود خدمات به طور مستقیم را بر عهده دارند.

این عضو هیأت علمی جهاددانشگاهی افزود: از طرفی شهر باید حافظ منافع و ضامن خوشبختی ساکنان خود باشد. این آرمان در دنیای کنونی اهداف نظری خاصی همچون دولت کارآمد، حاکمیت شهری خوب و محلی­گرایی را دنبال می­کند و به خوبی حیطه جامع و گسترده وظایف مدیریت شهری را تبیین نموده است.

وی در ادامه گفت: در این صورت می­توان گفت که مدیریت شهری نوعی نظام است و این نظام عبارت است از مجموعه اجزاء زنده­ای که در شهر حضور و با هم تعامل و ارتباط دارند. این اجزاء شامل افراد یا تشکل­هایی است که با اشکال مختلف دولتی یا غیردولتی در شهر ایجاد شده و با یکدیگر ارتباط دارند. نظام مدیریت شهری تعامل، روابط و ارتباطات این اجزاء را تعریف کرده و به منظور توسعه و نگهداری شهرها تنظیم می­نماید. و شهرداری­ها نیز در این مجموعه همچون جزئی از اجزاء بسیار مهم نقش دارند. لذا شهرداری­ها هم می­توانند در نظام مدیریت شهری و تحقق بخش عمده­ای از اهداف، نقش داشته باشند.

از دیدگاه سیستمی نظام مدیریت شهری عبارت است از یک سازمان گسترده متشکل از تمام عناصر، اجزاء رسمی و غیررسمی ذیربط و مؤثر در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و کالبدی حیات شهر با هدف اداره، هدایت، کنترل و توسعه همه جانبه و پایدار شهر. در این مفهوم مدیریت شهری از نوع سیستم­های باز و بسیار پیچیده انسانی و اجتماعی است که با عناصر و روابط بسیار متنوع و متعدد مواجه است. در این راستا وظایف مدیریت شهری نیز به شرح زیر تقسیم شده است:

-         مدیریت زمین شهری

-         مدیریت خدمات و زیرساخت­های شهری

-         مدیریت محیط زیست شهری

-         مدیریت اقتصادی شهر

-         مدیریت استراتژیک

مدیر پروژه مدیریت شهری افزود: با توجه به موارد مذکور و براساس عدم تمرکز، شهرداری­ها با عهده­دار بودن امر برنامه­ریزی و مدیریت استراتژیک، آخرین تصمیم­گیرنده و هسته اصلی در مدیریت شهری می­باشند. وظایف شهرداری­ها در جهان در چند دهه اخیرروند فزاینده­ای داشته و شهرداری­ها به عنوان نهادهای مدنی و محلی دائماً وظایف بیشتری را بر عهده گرفته و می­گیرند. دراین خصوص مراجعه به وظایف شهرداری­های سایر کشورها می­تواند گستردگی وظایف آن­ها را بیان کند.

مفاد برخی از قوانین برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران فقط به خود شهرداری­ها برنمی­گردد بلکه این مفاد ابزاری است برای شکل­گیری و تقویت نظام واقعی مدیریت شهری در ایران و به عبارتی تاکتیکی است برای تبدیل کردن شهرداری­ها به کانون اصلی مدیریت شهری و حرکت به سوی مدیریت یکپارچه شهری است.

در این راستا و جهت آموزش پرسنل شهرداری­ها نیاز به تهیه طرح جامع مدیریت شهری بوده که در قالب طرح فوق 94 عنوان کتاب تألیف و به چاپ رسیده است.الف/ر

١٠:٢٠ ٠٦/٠٥/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد