کارگاه مدیریت پروژه در پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه برگزار شد
دکتر سپهری: داشتن تفکر پروژه ای از شرایط لازم برای موفقیت شرکت های دانش بنیان است
در ادامه سلسله کارگاههای آموزشی ویژه شرکت های دانش بنیان تحت حمایت پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کارگاه یک روزه ی مدیریت پروژه با حضور دکتر مهران سپهری، دانشیار دانشکده مدیریت و اقتصاد داشگاه صنعتی شریف و عضو هیأت مدیره انجمن پروزه ایران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه، سپهری در ابتدای این کارگاه با بیان اینکه تلاش موقت برای خلق محصول، خدمت و یا نتیجه ی منحصر به فرد را پروژه می نامند، گفت: پروژه یعنی کاری که فقط یکبار انجام می شود و با کارهای مشابه فرق دارد به گونه ای که می بایست با منابع محدود موجود و ذینفعان متعدد به انجام رسیده و محصول مورد نظر تحویل داده شود.
وی در ادامه به بیان ویژگی های یک پروژه پرداخت و افزود: موقت و منحصر به فرد بودن، داشتن نقطه ی شروع و پایان مشخص، اهداف معلوم، منابع محدود، فرا حوزه ای بودن، عدم قطعیت و برخورداری از ذینفعان متعدد از جمله ی این ویژگی ها می باشد.
سپهری بسیاری از کارهای روزمره را که افراد در زندگی انجام می دهند، یک پروژه دانست و گفت: مسافرت، تصمیم برای ورود به دانشگاه، ارائه ی یک سخنرانی، اخذ وام بانکی و بسیاری دیگر از امور مسابه، همگی یک پروژه می باشند.
عضو هیأت مدیره انجمن پروزه ایران تصریح کرد: علاوه بر موارد فوق می توان هریک از برنامه های؛ انتقال تکنولوژی، بهبود عملیات، تحقیق، اختراع، تحول سازمان، طرح کسب و کار، مجوزهای قانونی، استخدام اولیه و ... را در قالب یک پروژه تعریف نمود.
وی با بیان اینکه مدیریت پروژه ، مدیریت تحول است، گفت: مدیریت پروژه یک رویکرد نظام مند مدیریت فرآیندهای برنامه ریزی است که مواردی همچون سازماندهی، تأمین منابع، هدایت و کنترل پروژه را با استفاده از دانش، مهارت، روش، ابزار و هنر به گونه ای مستمر شامل می شود.
سپهری در ادامه به تشریح نقش های چهل گانه مدیر پروژه پرداخت و افزود: مدیر پروژه همانند یک رهبر ارکستر نقش های هماهنگ کننده سایر نیروها را بر عهده دارد و یکپارچه ساز فعالیت ها است و با سازماندهی و تقسیم وظایف، قواعد و مقرارت مورد نیاز را نیز تعیین می کند.
سپهری تصریح کرد: ارتباطات و هماهنگی، تأمین و کنترل مالی، نظام بخشی و برآورد عملیات و فعالیت ها، تعیین اهداف و معیارهای سنجش، انجام مذاکرات و اطلاع رسانی و مدیریت انتظارات از دیگر نقش های یک مدیر پروژه است.
وی با بیان اینکه مدیر پروژه ناظر بر اجرا است، ادامه داد: مدیر پروژه می بایست قدرت ریسک پذیری و مقابله با مخاطرات را داشته باشد و با پذیرش مخاطره راه حل های احتیاطی برای آنها در نظر بگیرد و علاوه بر این باید بتواند در مواقع اتخاذ تصمیمات دشوار راه معالجه و درمان را به درستی تشخیص دهد.
به گفته سپهری، مداخله و تزریق منابع و داشتن پیگیری و سماجت برای دستیابی به اهداف از دیگر ویژگی های یک مدیر پروزه ی خوب است.
وی همچنین تصریح کرد: مدیر پروژه باید بتواند پیشرفت کار را کنترل و به طور منظم ارزیابی و با تمرکز بر خط پایان معضلات و مشکلات موجود را برطرف نماید.
عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف همچنین در ادامه به سایر ویژگی های یک مدیر پروژه اشاره کرد و گفت: داشتن آرامش و انگیزه و پیگیری مراحل نهایی و اختتامیه از دیگر نقش های مدیر پروژه است.
در ادامه این کارگاه سپهری به بیان استانداردهای فرآیند های مدیریت پروژه ( PMBOK ) پرداخت و اظهار داشت: شرکت های دانش بنیان می بایست به تعادل محورهای پروژه که عبارتند از؛ زمان، منابع و کیفیت و به تحقق همزمان آنها توجه داشته باشند.
وی تصریح کرد: همچنین اگر مدیریت پروژه را همانند یک سه پایه تصور کنیم، مدیریت ارشد( متولی )، کارشناسان حوزه ای و مدیریت پروژه هر کدام نقش یکی از پایه ها را بر عهده دارند که برای تعادل نهایی به هماهنگی میان آنها نیاز است اما می بایست توجه کرد که مدیر ارشد نباید به جزئیات یک پروژه بپردازد.
سپهری به ساختار ماتریسی در تقسیم وظایف اشاره کرد و گفت: پیش از این ساختارها وظیفه محور بود و همانند یک هرم وظایف تقسیم شده بودند اما کنترل این تقسیم بندی مشکل است و برای پروژه مناسب نیست .
وی با بیان اینکه هر پروزه ذینفعان مختلفی دارد، گفت: مشتری و کاربران از جمله این ذینفعان می باشند که می بایست به طور دقیق شناسایی و در تعریف پروژه به آنها توجه شود.
سپهری افزود: هر پروژه یک زیست چرخه دارد، یا به عبارت بهتر هر پروزه یک طول عمر داشته و می توان یک عمر مفید برای محصول پیش بینی کرد.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه انسان ها معمولا در برابر تغییر مقاومت می کنند، گفت: افراد در سازمان ها معمولا" عادت به تکرار دارند و یک منطقه ی آرامش برای خود تعریف می کنند بنابراین مدیریت سازمان می باست با مدیریت منابع انسانی همواره تغییرات اساسی که به روند روبه رشد سازمان کمک می کند، در دستور کار قرار دهد.
سپهری داشتن تفکر پروژه ای را برای موفقیت بسیار مهم دانست و گفت: باید با برنامه ریزی نقشه ی راه مشخص شود و با مدیریت هزینه و ریسک در جهت پیشرفت حرکت نمود.
گفتنی است: در ادامه این کارگاه مباحث متعددی در حوزه استاندارد های بین المللی مدیریت پروژه مطرح گردید و پس از آن شرکت کنندگان به صورت عملی به تمرین و بیان آموخته های خود پرداختند.
١٣:٤٦ ٠٨/٠٥/١٣٩٠