همايش ملي دفاع سايبري پنجم و ششم بهمنماه جاري به همت پژوهشكده فنآوري اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهي و با همكاري سازمان پدافند غير عامل برگزار ميشود.
به گزارش خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر غلامرضا جلالي - رييس سازمان پدافند غيرعامل - و رييس شوراي سياستگذاري همايش ملي دفاع سايبري در نشست خبري درباره اين همايش، با اشاره به اينكه در دهه اخير با تغييراتي در ماهيت تهديدات در دنيا مواجه شدهايم كه بيشتر آنها از گسترش تكنولوژيهاي جديد متاثر است، اظهار كرد: پيشرفت تكنولوژي در كنار تمامي مزايا و خدمات رفاهي كه براي مردم به ارمغان ميآورد، تهديداتي نيز به دنبال خود دارد كه ميتواند آسايش را از همين مردم سلب كند.
وي با اشاره به اين كه سه فنآوري عصر جديد را به انفجار اطلاعات تبديل كردهاند، گفت: ماهوارهها، بردهاي سنجش از راه دور و فنآوري اطلاعات اين فنآوريها را تشكيل ميدهند كه علاوه بر گسترش رفاه و خدمات، تهديداتي براي ساير كشورها به ارمغان آوردهاند.
او با تاكيد بر اينكه حوزههاي مجازي در حال حاضر در برگيرنده تمام دنياي واقعي هستند، خاطرنشان كرد: اكثر مواردي كه در دنياي واقعي به آن برميخوريم، در فضاي مجازي نيز قابل پيگيري و تحقق هستند و كشور ما نيز با توجه به اين كه اين نياز را در جهت الكترونيكي شدن احساس ميكرد، در برنامه پنجم توسعه، بندي را به تحقق دولت الكترونيكي اختصاص داده است كه در راستاي آن در انتهاي برنامه بايد شاهد تحقق 70 درصد خدمات دولت به صورت الكترونيكي باشيم.
رييس سازمان پدافند غير عامل اظهار كرد: نظريهپردازان و انديشمندان، جنگ آينده را در فضاي سايبري ميدانند و به همين منظور دنيا در حال آرايش جديدي در حوزه سايبري است؛ هرچند با توجه به ملاحظات سياسي، تهديدات در فضاي سايبر متغير است.
جلالي سه دسته امنيت را در فضاي سايبر شدني دانست و گفت: امنيت فردي كه معمولا تهديدات آن به هك معروف است، امنيت اجتماعي كه در راستاي برخي تهديدات مرتبط با گروه عظيمي از مردم است و امنيت ملي كه تهديدات آن ميتواند كل كشور را شامل شود.
او افزود: معمولا در سطح سوم اين امنيت، شاهديم كه دولتي درصدد حمله و تهاجم به دولتي ديگر است؛ بر همين اساس سال گذشته شاهد بوديم حملهاي از سوي آمريكا و رژيم صهيونيستي تحت عنوان استاكس نت به منظور صدمه زدن به سيستمها و دستگاههاي هستهيي كشور تدارك ديده شده و تهديدهاي عليه ما را از بالقوه، بالفعل كرد.
رييس سازمان پدافند غيرعامل، تمركز همايش دفاع سايبري را بر حوزه امنيت ملي عنوان كرد و گفت: كنفرانسهاي مرتبط با حوزه دفاع معمولا حيطه محدودي دارند اما دامنه حوزه سايبري گسترده است و ما نيز درصدديم تا دفاع سايبري را به عنوان شعار برگزاري اين همايش داشته باشيم چراكه اين حوزه در ارتباط با مباحث بسياري از جمله اقتصاد، امنيت، صنعت و حتي حوزههاي زيرساختي و سياسي است.
جلالي در ادامه سخنانش اذعان كرد: در حوزه دفاعي بايد مدلي دفاعي را ارائه دهيم تا بر مبناي آن دامنه مباحث و فعاليتها گسترش و بسط پيدا كند.
وي افزود: در دفاع سايبري ميتوانيم ابعاد مختلفي از جهت فني، فرهنگي و امنيتي داشته باشيم كه رشتههاي مرتبط با ICT در ارتباط با بخش فني، فعالان مرتبط با موضوعات محتوايي، در ارتباط با بعد فرهنگي و امنيت سرمايههاي مادي و معنوي بعد امنيتي را تشكيل ميدهد. هرچند كه لازم است بدانيم جنگ سايبري به لحاظ علمي، ادبياتي و حقوقي موضوعي توسعهيافتهاي نيست، تا جايي كه حتي برخي الزامات بينالمللي نيز براي آن تعريف نشده است.
رييس سازمان پدافند غيرعامل، نظام راهبردي آمريكا را در جهت دفاع سايبري موضوعي پراهميت تلقي كرد و گفت: شاهد بوديم كه دولت آمريكا سندي را تعريف كرد مبني بر اينكه دفاع سايبري به اين كشور برابر با حمله نظامي به اين كشور است.در حالي كه اين موضوع قبل از تعريف اين سند ادبيات باز نشدهاي بود و چندان مورد توجه ساير كشورها واقع نميشد. حال كه فعاليتهاي از اين قبيل را در كشورهايي همچون آمريكا شاهديم، بايد بدانيم كه اهميت اين موضوع بسيار زياد است.
جلالي درباره اهداف برگزاري اين همايش خاطرنشان كرد: تحليل وضعيت موجود كشور و رصد تهديدات فضاي سايبري، تبيين جايگاه سازمانها و مراكز در برابر دفاع سايبري و همچنين نهادينه كردن فرهنگ دفاع سايبري در سطح ملي از جمله اهداف اين همايش است.
او عنوان كرد: در راستاي برگزاري اين همايش ملاحظاتي از قبيل پرداختن به محتوا و نپرداختن به تجملات، برگزاري كنفرانس با روحيه بسيجي، حداقل هزينه در اجرا و حداكثر بازده در محتوا و توليد علم بومي از جمله اين موارد است.
وي درباره محورهاي اين همايش نيز يادآور شد: تهديدات و دشمنشناسي و بررسي وضع موجود كشور در حوزه دفاع سايبري و امنيت، راهبردها و راهكارهاي دفاع سايبري، الگوهاي حقوق بينالملل، طراحي الگوي بومي دفاع سايبري براي كشور و نقشه راه توليد بومي صنعت از جمله برخي محورهاست.
رييس سازمان پدافند غيرعامل افزود: هرچند كه مباحثي از قبيل بررسي و تبيين اثرات شبكههاي اجتماعي در ارتباط با حملات سايبري، آينده پژوهشي و روند توسعه تهديدات، بررسي سناريوي حوزههاي تهديد، بررسي وضع موجود و چالشهاي در ارتباط با امنيت سايبري، بررسي الگوهاي حقوقي و راهبردهاي دفاع سايبري و تبيين جامعه اطلاعاتي در دفاع سايبري نيز از جمله ديگر محورها تلقي خواهند شد.
او درباره حاميان علمي و مالي اين همايش ابراز كرد: دانشگاههايي از قبيل مالك اشتر، شريف، تهران، دفاع ملي، انجمن علمي رمز و انجمن علمي فنآوري اطلاعات از جمله برخي حاميان علمي هستند و در راستاي حمايت مالي درخواست خود را از دستگاهها در دست پيگيري داريم.
رييس سازمان پدافند غير عامل گفت: ساختار اجرايي همايش متمركز بر پژوهشكده فنآوري اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهي است و مهندس حبيبالله اصغري، رييس ستاد برگزاري همايش و دكتر سعيد قاضيمغربي، دبير علمي آن خواهد بود.
او پنجم و ششم بهمنماه را زمان برگزاري همايش عنوان كرد و گفت: سعي بر آن است تا اول مهرماه فراخواني براي دريافت مقالات اعلام شود و احتمال زياد تا 15 آذرماه به طول خواهد انجاميد.
وي درباره محتواي اين همايش تاكير كرد: سه دسته محتوا با رويكرد سخنرانيهاي كليدي مسوولان كشوري، مقالات سفارشي نخبگان در اين زمينه و فراخوان عمومي محتواي اصلي اين همايش را شامل ميشود.
او افزود: تاكيد ما بر شاخصهاي علمي و پژوهشي نيست، علاوه بر اين كه از آنها استقبال خواهيم كرد اما به دنبال مقالات كاربردي و ارائه الگوهاي كشوري هستيم.
رييس سازمان پدافند غيرعامل درباره مخاطبان اصلي اين همايش نيز اظهار كرد: سياستگذاران و متوليان برنامهريزي و سياستگذاري كشور، اعضاي هيات علمي و كارشناسان حوزه فنآوري اطلاعات، امنيت و حقوق بينالملل، روسا و كارشناسان پدافند غيرعامل در كشور، نخبگان و صاحبنظران بخش خصوصي از مخاطبان اصلي به شمار ميروند.
در ادامه اين نشست دكتر سعيدقاضي مغربي - معاون پژوهش و فنآوري جهاد دانشگاهي - همچنين دبير علمي اين همايش، تدوين نظام جامع دفاع سايبري را از الزامات اساسي كشور در حوزه دفاع و امنيت سايبر بيان كرد و گفت: در تدوين محورهاي اين همايش تلاش بر اين بوده تا موضوعات به گونهاي ارائه شود كه به واسطه آن محققان و متخصصان با ارائه نتايج تحقيقات خود نيازهاي دانشي مورد نياز تدوين اين نظام را فراهم كرده كه اميدواريم اين مهم تحقق يابد.
وي به ضرورت و اولويت بالاي موضوع همايش و تحقق اهداف آن پرداخت و تاكيد كرد: در حال حاضر دولت آمريكا سند تدابير عمليات سايبري خود براي سالهاي 2016 تا 2028 را منتشر كرده كه بخش قابل توجه اين سند به شرح و بررسي جنگهاي الكترونيكي، عمليات شبكههاي رايانهيي و سايبر ميپردازد.
قاضي مغربي در ادامه تاكيد كرد: به نظر ميرسد طراحي و تدوين چتر دفاعي سايبري براي بخشهاي مختلف و به ويژه صنايع مهم راهبردي كشور، راهكاري اساسي و راهگشا باشد كه يكي از اقدامات مناسب جهت تبيين و استخراج راهكارهاي تدوين اين چتر دفاعي، گردهمايي خبرگان و فراهم كردن زمينه هم انديشي ايشان است.#