٢١:١٧ ٠٧/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
برگزاری سمينار "معماري و رويكرد اكولوژيك" توسط مركز علمي كاربردي جهاددانشگاهي واحد همدان

عضو هيات علمي گروه معماري دانشگاه آزاد اسلامي واحد همدان گفت: طراحي اكولوژيك تنها داشتن محيط طبيعي نيست و فراتر از آراستن با گياه، حفظ انرژي و به حداقل رساندن آلودگي هاست.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی همدان، دكتر "گلرخ دانشگر مقدم" در سميناري با عنوان "معماري و رويكرد اكولوژيك" به همت مركز علمي كاربردي جهاددانشگاهي واحد همدان، افزود: در اكولوژيك با سه حوزه معماري، طبيعت و انسان سروكار داريم كه هر كدام داراي مولفه هاي خاصي هستند و اينكه چطور در توازن با يكديگر قرار گيرند.

وي ادامه داد: اكولوژيك گاهي مي تواند بستر طبيعي در برگيرنده تعاملات معماري و محيط تعاملات انساني باشد و گاه بستر طبيعت غالب و در بردارنده انسان، نحوه زندگي و ساختارهايش بوده است.

دكتر دانشگر مقدم اضافه كرد: گاهي اوقات معماري در برگيرنده و متاثر از تعاملات انساني و بستر طبيعي است كه شهرهاي صنعتي ما بيشتر اين حوزه به آن ارجاع داده مي شود.

وي اظهار كرد: با توجه به افزايش جمعيت نياز به افزايش فضاهاي ساخته شده داريم و اين سوال پيش مي آيد كه آيا جايي براي اهميت دادن به طبيعت مي ماند؟ كه تمام اين موارد باعث ايجاد بحث معماري سبز، پايدار و هوشمند مي شود.

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد همدان در ادامه بيان كرد: تفكر اكولوژيك از سال 1900 ميلادي از زيست شناسي آغاز شد كه اين تفكر در جامعه شناسي و انسان شناسي نيز گسترش پيدا كرد و اكولوژيك به عنوان واژه اي در محيطهاي انساني مطرح شد.

وي افزود: در مطالعات روانشناسي اكولوژيك نيز به رابطه انساني با محيط پرداخته شده است و در اين راستا دو ديدگاه اكولوژيك محدود و جامع وجود دارد.

دكتر دانشگر مقدم عنوان كرد: تفاوت بين اين دو ديدگاه به اين گونه است كه اكولوژيك محدود به طبيعت مي پردازد و بيان مي كند ساختارهايي كه مي سازيم متناسب با محيط طبيعي باشند اما مباحث انساني درنظر گرفته نمي شود.

وي ادامه داد: به همين ترتيب اين تفكر به وجود آمد كه چرا انسان نبايد خود را جزئي از محيط بداند و مي توان گفت ديدگاه اكولوژيك جامع سعي مي كند اين امر تحقق يابد بنابراين در اين شيوه اكولوژيك كه تفكر مورد قبول عصر حاضر است نيز گاهي اوقات به انسان نپرداخته ايم.

اين مدرس دانشگاه آزاد اسلامي واحد همدان عنوان كرد: اكولوژيك جامع بر ملاحظه بر طبيعت دلالت دارد كه نبايد به جنبه هاي محيطي محدود شود و بايد نگاه جامعتري در اين زمينه داشته باشيم، تفكر اكولوژيك جامع پذيرفته شده تر و جا افتاده تر است.

دكتر دانشگر مقدم به تفاوتهاي بيان اكولوژيك جامع و ديدگاه كلاسيك برتري جويانه پرداخت و گفت: هماهنگي با طبيعت، اينكه تمام طبيعت داراي ارزشي دروني است و تعادل در گونه ها وجود دارد، نيازهاي مادي ساده و ظريف، ملاحظات زيستي و عرضه محدود زمين، تكنولوژي مناسب و نه دانش برتري جويانه، قناعت، كفايت و بازسازي منابع و مقياس كوچك الگوي ناحيه زيستي از ويژگيهاي اكولوژيك جامع است.

وي ادامه داد: تسلط بر طبيعت، محيط طبيعي به مثابه منبع و ماده براي استفاده انسان، اعتقاد به منابع اختصاصي وسيع و نامحدود، ماده محوري و رشد اقتصادي براي توسعه جمعيت انساني، مصرف گرايي، جامعه متمركز و توسعه يابنده و توسعه و غلبه روز افراي تكنولوژي نيز از ويژگيهاي ديدگاه كلاسيك برتري جويانه به شمار مي آيد.

دكتر دانشگر مقدم بيان كرد: "لينچ" مي گويد ترجيح مي دهم در خانه اي سكونت داشته باشم كه يك در آن به شهر و دري ديگر به طبيعت باز شود.

وي اذعان كرد: طبيعت محيط بي نظيري است كه ارزشهاي آن بركسي پوشيده نيست و در حوزه تعادل برقرار كردن طبيعت و محيط ساخته شده توسط انسان رويكردهاي اكولوژيكي به وجود آمد كه سعي كرد رابطه و تعادلي بين محيط طبيعي و معماري ايجاد كند.

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد همدان عنوان كرد: گروهي طراحي با طبيعت را مطرح كردند كه طبيعت را در محيط ساخته شده به بازي بگيريم.

وي ادامه داد: طراحي جامع و كل نگر، طراحي بيولوژيك كه به طراحي زيست شناختي جامعه اشاره دارد، مكانهاي برخاسته از روح يعني مكانهايي كه از روح و روان آدمها برگرفته شده است، معماري بومي كه به ملاحظات بوم شناختي كه در گذشته وجود داشته اشاره دارد، معماري سبز كه ملاحظات زيبايي شناسي را در برمي گيرد، محيط سالم و پايدار كه به سلامت محيط اشاره مي كند و طراحي اكولوژيك بر اين قضيه دلالت دارد.

دكتر دانشگر مقدم ادامه داد: به عنوان مثال محورهايي كه معماري سبز درنظر گرفته حفظ انرژي، تعامل معماري، اقليم، به حداقل رساندن تجديد منابع و مسووليت پذيري در برابر بستر طبيعي است.

وي اظهار كرد: طراحي اكولوژيك، راهبردهايي از مكان استخراج مي كند و بر مطالعات مربوط به هر مكاني مبتني است و همچنين به مثابه طراحي آگاهانه، طراحي با طبيعت و انگاشتن همه به مثابه طراح است.

اين مدرس دانشگاه بيان كرد: اگر بخواهيم رويكرد اكولوژيك محدود زندگي معماري كه مبتني بر شيوه زندگي است را مطرح كنيم تعدادي وجوه مانند وجه زيباشناسي كه اشاره به توجه به طبيعت دارد،‌ وجه اجتماعي- آسايش محور كه تعاملات افراد در نظرگرفته شود و حتي سعي شد زماني در طراحي خانه ها مطرح شود، وجه تكنولوژيك كه وجه غالب است و ملاحظات مربوط به اقليم در آن ديده شده و اشاره به همسازي تكنولوژيك و طبيعت دارد و وجه فرهنگي- رفتاري اكولوژيك كه اشاره بر اكولوژيك انساني و توجه به ملاحظات فرهنگي دارد، وجود دارد.

دكتر دانشگر مقدم خاطرنشان كرد: در معماري زمين خراشي كه سعي به بازي گرفتن طبيعت و معماري دارد،‌ به درون كشيدن طبيعت را در معماري تقويت مي كند.

وي تاكيد كرد: نبود مقياس انساني و اينكه تكنولوژي بر طبيعت سيطره داشته است، جامعه انساني را دچار تشويش مي كند و درو اقع طبيعت مي تواند فشار ناشي از تراكم بالا را كاهش دهد.

اين مدرس دانشگاه گفت: حوزه رويكرد اكولوژيك بر مبناي ديدگاه اكولوژيك جامع به گونه اي است كه تمام وجوه بايد در ‌آن در نظر گرفته شود و تنها يك وجه مانند وجه زيبايي شناسانه نمي تواند نتايج خوبي داشته باشد.

وي يادآور شد: روانشناسان معتقدند تراكم بالا، زندگي محيطهاي شهر و سروصدا باعث تقويت پرخاشگري در يك محيط مي شود.

دكتر دانشگر مقدم اظهار كرد: ما در اين زمينه نياز به يك نظام كل نگر داريم كه داراي سلسله مراتب باشد و به اجزای زندگي انسان بپردازد كه اين امر در كوتاه مدت قابل دستيابي نيست؛ به عنوان مثال سياتل آمريكا توانست با برنامه ريزيهاي مناسب اين امر را محقق كند.

وي ادامه داد: نمي توان گفت رويكرد اكولوژيك انسان، معماري و طبيعت كاملا دست يافتني است اما مي تواند تعادلي بين مولفه هاي انساني، اكولوژيك و طبيعت ايجاد كند و تمام اجزا بايد تمام حوزه هاي دربرگيرنده زندگي انسان را مورد توجه قرار دهند.

گفتني است؛ در پايان سرپرست مركز علمي كاربردي جهاددانشگاهي واحد همدان با اهداي لوحي از وي تقدير به عمل آورد.


٠٧:٣٥ ٠١/٠٩/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد