نشست کمیته طرح های دانش بنیان استان کرمانشا ه در پارک علم و فناوری جهاد داتنشگاهی کرمانشاه برگزار شد
اولین جلسه کمیته طرح های دانش بنیان استان کرمانشاه با حضور نمایندگان محترم دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه، دفتر آموزش و پژوهش استانداری کرمانشاه، ادراه کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان جهاد کشاورزی استان، اداره کل صنعت و معدن و تجارت استان، دانشگاه علوم پزشکی، دفتر بنیاد نخبگان و پارک علم و فناوری به عنوان دبیرخانه این کمیته درسالن جلسات پارک علم و فناوری کرمانشاه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه، دکتر بهروز بادکو رئیس پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه و دبیر کمیته طرح های دانش بنیان استان در ابتدای این نشست به ارائه گزارش ابلاغ دستورالعمل حمایت از ایجاد و توسعه مشاغل دانش بنیان، تسریع در تجاری سازی طرح های دانش بنیان و ایجاد اشتغال پایدار برای متخصصین و نخبگان کشور پرداخت.
وی با اشاره به قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات مصوب سال 1389، به بیان برخی از مزیت های این قانون در حمایت از فعالیت عرصه فناوری پرداخت و گفت: بر اساس این قانون شرکتها و مؤسسات دانش بنیان به شرکت یا مؤسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظورهمافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه درحوزه فناوری های برترو با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای اطلاق می شوند.
بادکو معافیت از پرداخت مالیات، عوارض، حقوق گمرکی،سود بازرگانی وعوارض صادراتی به مدت پانزده سال، تأمین تمام یا بخشی از هزینه تولید، عرضه یا به کارگیری نوآوری و فناوری با اعطاء تسهیلات کم بهره یا بدون بهره بلندمدت یا کوتاه مدت بر طبق عقود شرعی، اولویت استقرار واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی و تولیدی شرکتها ومؤسسات دانش بنیان موضوع این قانون در محل پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد، مناطق ویژه اقتصادی و یا مناطق ویژه علم و فناوری، اولویت واگذاری تمام یا بخشی از سهام مراکزو مؤسسات پژوهشی دولتی قابل واگذاری براساس ضوابط قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اجراء سیاستهای کلی اصل چهل وچهارم (44) قانون اساسی به شرکتها ومؤسسات دانش بنیان موضوع این قانون وایجاد پوشش بیمه ای مناسب برای کاهش خطر پذیری محصولات دستاوردهای دانش، نوآوری و فناوری در تمام مراحل تولید، عرضه و به کارگیری را از حمایت ها و تسهیلات قابل اعطاء به شرکتها ومؤسسات دانش بنیان موضوع این قانون عنوان کرد.
وی از تاسیس صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یکی از نکات ومزیت های برجسته این قانون یاد و تصریح کرد: به منظور کمک به تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات و شکوفاسازی و کاربردی کردن دانش فنی از طریق ارائه کمک و تسهیلات قرض الحسنه و تسهیلات بدون أخذ هرگونه تضمین و مشارکت با اختیار بخشش تمام یا بخشی از سهم مشارکت به شرکتها و مؤسسات دانش بنیان، صندوقی تحت عنوان صندوق نوآوری و شکوفایی وابسته به شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و زیر نظر رئیس شورا تأسیس می شود. که در این راستا خوشبختانه صندوق غیر دولتی پژوهش و فناوری زاگرس در استان تشکیل گردیده است.
رییس پارک علم و فناوری کرمانشاه گفت: سرمایه اولیه صندوق نوآوری و شکوفایی به میزان سی هزارمیلیارد ریال است که به تدریج حداکثر ظرف سه سال از محل صندوق توسعه ملی یا حساب ذخیره ارزی تأمین میگردد.
بادکو در ادامه و در بخش دیگری از سخنان خود به قانون شورای عالی اشتغال مصوب سال 1377 اشاره کرد وگفت: بر اساس مصوبه جلسه چهل ویکم شورای عالی اشتغال سال 90، در راستای حمایت از مشاغل دانش بنیان، مقرر گردیده استانداران محترم 20 درصد از منابع اشتغالزایی استان را به سمت واحدهای دانش بنیانی که از سوی شهرک های علمی – تحقیقاتی، پارک های علمی وفناوری ومراکز رشد تأیید می شود هدایت نموده وترتیبی اتخاذ کنند تا در صورت امکان به ساده ترین روش (توثیق دارایی های موجود واحدهای دانش بنیان، سهم آورده کمتر از 20 درصد، قبول تضمین نامه صندوق پژوهش فناوری و...) اقدامات لازم صورت پذیرد.
وی درادامه با تاکید بر لزوم مشخص شدن سهم اعتبارات کمیته افزود: با عنایت به لزوم برنامه ریزی دربخش های مختلف کمیته و حمایت از شرکت های دانش بنیان به نظر می رسد که استانداری محترم کرمانشاه باید سهم اعتبارات کمیته را مشخص و ابلاغ نماید.
وی افزود: به نظر می رسـد استاندار محترم ضمن مشخص کردن بانک عامل برای این منظور باید مساعدت لازم درخصوص تخصیص اعتبارات به این کمیته را انجام دهد.
بادکو عنوان داشت: باید همه ابهامات موجود دراین زمینه به معاونت علمی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام و کسب تکلیف شود.
رئیس پارک علم و فناوری کرمانشاه از همه اعضای جلسه خواست که دروحله اول دراسرع وقت لیست شرکت ها و واحدهای دانش بنیان و R&D واحدهای صنعتی را جهت ایجاد بانک اطلاعات مجموعه دانش بنیان استان به دبیرخانه این کمیته در پارک علم و فناوری ارسال نمایند.
بادکو با بیان ساختارهای موجود در پارک برای بررسی طرحها به فعالیت شوراهای فناوری صنعت و معدن و کشاورزی و صنایع تبدیلی دراین مجموعه اشاره کرد و عنوان داشت: علاوه براین مشاورین تخصصی پارک می توانند به عنوان بازوانی برای کمیته انجام وظیفه کنند اما همه طرح ها درکمیته بررسی خواهد شد.
در ادامه این جلسه هاشم پیراینده معاون دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه، با اشاره به اینکه اعتبارات پرداختی استان درقالب تسهیلات بنگاههای زودبازده اقتصادی بررسی و پرد اخت می شود، دارا بودن نرخ سود 13 یا 14 درصدی و سهم آورده 30 درصدی را از شرایط دریافت این تسهیلات عنوان و خاطر نشان ساخت: در شرایط فعلی اعتبارات بخش اشتغال استان دراین قالب پرداخت می شود و به نظر می رسد معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید ضمن معرفی محل اعطای تسهیلات شرایط ویژه استفاده شرکت های دانش بنیان و نخبگان از آن را اعلام نمایند.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی تنها راه کمک به این شرکت ها برای استفاده از تسهیلات تعلق گرفتن یارانه است افزود: به لحاظ تخصیص اعتبارات با مشکل خاصی مواجه نیستیم ولی شرایط استفاده از آن مطابق بنگاههای زودبازده اقتصادی است.
پیراینده، اهلیت را درفاکتورهایی مانند توجیه اقتصادی، داشتن بازار مصرف و ایجاد اشتغال عنوان کرد و افزود: اگر هر طرح توجیه پذیر بوده و آورده آن مشخص شود مشکلی برای پرداخت تسهیلات به آن وجود ندارد.
وی اظهار داشت: از محل سفر مقام معظم رهبری نیز 700 میلیارد تومان به استان تخصیص یافته است که می تواند تحولی بزرگ درحوزه اشتغال استان ایجاد نماید و ما نیز دراسرع وقت سهم کمیته طرح های دانش بنیان استان را مشخص خواهیم کرد.
خانم فروزان نظری معاون اداره اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان نیز در این جلسه با بیان اینکه درکمیته اشتغال و در بخش بنگاههای زود بازده اقتصادی درسال های 90-89 اعتباری به استان ابلاغ نشده است گفت: درسال گذشته و سال جاری تنها مانده اعتبارات سالهای 88 تا 84 بررسی و پرداخت شده و پذیرش از محل اعتبارات مانده این سالها بوده است و عملاً اعتبار زیادی از محل اعتبارات بنگاههای زودبازده برای اختصاص به شرکت های دانش بنیان باقی نمانده است.
وی گفت: در سفر مقام معظم رهبری در دو قالب اعتباراتی اختصاص یافته که در یک بخش 700 میلیارد تومان آن در قالب خط اعتباری به بانکها ابلاغ شده است که تاکنون بانک صنعت و معدن و صادرات مقداری از آن را جذب کرده است.
نظری گفت : شرایط اعطای این تسهیلات به طور حتم دارای تفاوتی مالی با تسهیلات بنگاههای زودبازده است که باید کارگروه اشتغال دراین زمینه تصمیم گیری نماید.
معاون اداره اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان باید در کارگروه اشتغال علاوه بر مشخص شدن سهم اعتبارات کمیته طرح های دانش بنیان، ابهامات پرداخت این تسهیلات با در نظرگرفتن بخش نامه وزارت و امتیاز و تفاوتی که باید برای نخبگان در نظر گرفته شود ضرورت بررسی دارد.
در ادامه این نشست مهندس رضا رحیمی قائم مقام و معاون فناوری پارک علم و فناوری کرمانشاه با تاکید براینکه باید نگاه به شرکت های دانش بنیان درشرایط ویژه نگاهی و متفاوت باشد اظهار داشت: همه شرکت های دانش بنیان بر اساس تعریف قانونی و R&D واحدهای صنعتی می توانند از شرایط و امتیازات قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان بهره مند شوند.
وی گفت: دراین آئین نامه 20 درصد ارائه تسهیلات اشتغال اعتبارات استانی به کمیته طرح های دانش بنیان اختصاص یافته که براساس قرار گرفتن استان کرمانشاه در رتبه دوم کشوری سقف پرداخت تسهیلات در این کمیته 250 میلیون تومان است که امیدواریم با رفع ابهامات در خصوص سهم آورده و نرخ سود این تسهیلات، شرایط استفاده از آن در استان فراهم شود.
رحیمی با اشاره به حمایت های درحال انجام از شرکت های دانش بنیان درپارک علم و فناوری کرمانشاه درحال حاضر حمایت های درحال انجام است که کافی نیست و با ادامه روند فعلی، توسعه شتابانی نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه قریب 120 واحد فناور در مجموعه پارک و مراکز رشد جهاد دانشگاهی درحال فعالیت در بخش های مختلف اند ابراز امیدواری کرد با رفع ابهامات قانون شرایط استفاده واحدهای فناور از تسهیلات فراهم شود.
نریمان محمدی مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش استانداری کرمانشاه نیز دراین جلسه گفت: یکی از مهمترین ابهامات درمورد تسهیلات شرکت های دانش بنیان سهم آورده است که درحقیقت این شرکتها نوپا توان و امکان این کار را در شرایط فعلی ندارند.
وی گفت: به نظر می رسد که اگر دانش فنی این واحدها به عنوان سهم آورده لحاظ شود به این افراد کمک ارزنده ای صورت گرفته است.
محمدی با تأکید بر لزوم ایجاد بانک شرکت های دانش بنیان استان پیشنهاد کرد که کارگروه های تخصصی در زیر مجموعه کمیته طرح های دانش بنیان تشکیل شود که نتیجه بررسی این کارگروه ها درکمیته مورد تصویب قرار گیرد.
خانم دکتر مریم اسلام پناه رئیس بنیاد نخبگان استان با اشاره به ابهامات فراوان در زمینه اعطای تسهیلات به شرکت های دانش بنیان در شرایط فعلی ،گفت: براساس دستورالعمل موجود هیچ تفاوت وامتیازی بین افراد عادی و نخبگان برای دریافت تسهیلات بانکی وجود ندارد.
وی گفت: بالا بودن نرخ سود بانکی و سهم آورده امتیاز جالبی برای شرکت ها محسوب نمی شود.
وی با تأکید براینکه در زمینه رفع مشکلات موجود از قبیل بحث سهم آورده، نرخ سود، ضمانت و... باید مقام عالی استان درصدد رفع مشکل برآید، عنوان داشت: باید فرق افراد دانش بنیان و نخبه با افراد عادی دراین زمینه ترسیم شود.
مهندس روح اله محمدی کارشناس مسئول نخبگان دربنیاد نخبگان استان نیز با اشاره به بالابودن ریسک کاری کار مخترعین وشاغلین درشرکت های دانش بنیان گفت: همین عامل باعث می شود بانکها تمایل زیادی برای اعطای تسهیلات به این افراد نشان ندهند.
وی با تأکید براینکه باید گره های کار دراین زمینه باز شوند، اظهار داشت: درشرایط فعلی شرکت های دانش بنیان نیز هیچ تمایلی برای استفاده از تسهیلات ندارند، چرا که امتیاز ویژه ای درآن وجود ندارد.
دکتر فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز دراین جلسه اعتقاد داشت که رفع مشکلات و ابهامات باید از دو راه معاونت علمی ریاست جمهوری و کارگروه اشتغال استان پی گیری شود.
وی گفت: باید علاوه بر مشخص شدن منابع این بخش، مزیت های فعالیت شرکت های دانش بنیان دراین زمینه ترسیم شود تا مشوقی برای فعالیت هرچه بیشتر این شرکتها و توسعه فناوری فراهم شود.
در ادامه نیز دکتر علی جلیلیان رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان با تأکید بر اینکه درقانون کلیات کار دیده شده و باید در دستورالعملها با رفع نواقص راهکارها تعریف شود اظهار داشت: باید هرچه سریعتر مشکلات به تهران منعکس شود تا راهکارهای رفع آن نیز پیش بینی شود.ح/الف
٠٨:٢٩ ١٠/١١/١٣٩٠