مدیرعامل یک واحد فناور مرکز رشد کشاورزی جهاد دانشگاهی کرمانشاه گفت: با کشت کدوی تخمه کاغذی در فواصل درختان میوه دو ساله از یک باغ دو هکتاری که حدود یک هکتار از آن زیر کشت این گیاه بود 300 کیلو بذر برداشت شد.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه، نسرین افتخاری در این خصوص اظهار داشت: کار من در بخش کشاورزی از سال 1382 آغاز گردید و حدود نه سال است که در بخش کشاورزی فعالیت دارم. در سال 1386 بعد از پذیرفته شدن در مقطع کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه رازی، تصمیم گرفتم ایده های استادم را در خصوص کمک به کشاورزان خرده پا و تولید گیاهان حدید برای کاهش فقر توسعه دهم.
وی ادامه داد: کشاورزان با صحبت و حرف و ترویج ارشاد نمی شوند، آنها نیاز دارند از کسی کار می کند مسلئل و مواردی را یاد بگیرند در این راستا من سال 1389در جشنواره ی منطقه ای فن آفرینی زاگرس به مرحله ی پایانی جشنواره راه یافتم و طرح کشت مخلوط کدوی تخمه ی کاغذی که گیاه دارویی است با نخود عدس در کرمانشاه را ارئه دادم و در سال1390 نیز طرح اگروفارستری کدوی تخمه کاغذی با درختان میوه را مطرح نمودم و موفق شدم که مقاله ای بر این اساس به صورت سخنرانی کلیدی در سمینار اشتغال در تهران ارائه نمایم.
وی استفاده بهینه از مکان و نهاده ها را راهکاری مناسب برای جهاد اقتصادی در مناطق روستایی، دانست و گفت: فقر بزرگترین توهین به منزلت انسانی است در واقع عوامل طبیعی و انسانی بسیاری در فقر موثرند و ضروری است که این عوامل بهتر شناخته شود و به شناخت اثرات نیز ارجحیت داده شود تا راهی برای کاهش آثار ناسازگاری این عوامل و تبدیل آنها به وضعیت سودمند پیدا شود.
این مبتکر کرمانشاهی گفت: بنابر گزارشات بانک جهانی، نیمی از تهیدستان جهان در مناطق روستایی زندگی می کنند و این مناطق از نظر زیست محیطی بسیار آسیب پذیرند و به سرعت تخریب و نابود می شوند. اگر فقر انسانی به تخریب محیط دامن می زند، فقر طبیعت هم فقر انسان را تشدید می کند.
وی افزود: تحقیقات گسترده در ارزیابی اقتصادی محصولات چندکشتی از جمله آگروفارستری حاکی از آن است که این سیستم ها علاوه بر اینکه از راهبردهای کاهش فقر و حمایت از باغداران خرده پا است، در امنیت غذایی نقش مهمی دارد. به این منظور طرح اقتصادی کشت کدوی تخمه کاغذی در فواصل درختان میوه دو ساله در روستای جعفر آباد، دهستان میاندربند در شهرستان کرمانشاه و در سال 1390 توسط این شرکت انجام شد.
افتخاری نسب بیان داشت: نتایج به دست آمده نشان می دهد که کشت کدوی تخمه کاغذی در این باغ میوه موفقیت آمیز بوده است و از یک باغ دو هکتاری که حدود یک هکتار از آن زیر کشت این گیاه بود 300 کیلو بذر برداشت شد با این کشت حداکثر استفاده ی بهینه از فواصل زیاد ( 5متری ) بین درختان این باغ که به عملکرد اقتصادی نرسیده بود، صورت گرفت.
وی بیان داشت: با توجه به اینکه درختان میوه ی دو ساله بودند سایه اندازی چندانی بر روی بوته های کدو نداشتند و هیچ مشکلی برای رشد کدوی تخمه کاغذی و درختان به وجود نیامد. در واقع این نوع اگروفارستری به شیوه ی تانگیا بود یعنی در این سیستم الزاما" باید به صورتی انجام شود که برای گونه های چوبی در سیستم، مشکلی ایجاد نشود. از این باغ دو هکتاری که حدود یک هکتار آن به کشت کدوی تخمه کاغذی اختصاص یافت 300 کیلو بذر کدوی تخمه کاغذی به دست آمد .
افتخاری نسب در ادامه گفت: کدوی تخمه کاغذی خوب در باغ رشد کرد و حتی بقایای میوه به باغ اضافه شد و برای دام خانه وار روستایی استفاده شد.
وی در پایان گفت: جهان در حال توسعه در ربع قرن گذشته دچار تغییر و تحول بی سابقه ای گردیده است اما علی رغم ارائه چنین گزارش تحریک کننده ای، حدود800 میلیون نفر از جمعیت کشورها در وضعیتی به زندگی ادامه می دهد که به آن فقر مطلق می گویند این فقر مطلق با سوءتغذیه، بی سوادی، بیماری، محیط های کثیف و آلوده، مرگ و میر زیاد نوزادان و امید به زندگی پایین که پایین تر از هر تعریف قابل قبول و شایسته برای انسان است، مشخص می شود.
لازم به ذکر است: بذرها بدون سم و کود شیمیایی برای ترویج محصولات سالم و ارگانیک تولید شد.