١٠:٣٧ ٠٣/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
طرح "بررسي فلورستيك و فيزيولوژيك ريزجلبكهاي خاكزي دارای خاصیت ضد میکروبی" پايان يافت

طرح"بررسي فلورستيك و فيزيولوژيك ريزجلبكهاي خاكزي داراي خاصيت ضدميكروبي" با مسووليت دكتر ندا سلطاني،عضو هيات علمي گروه پژوهشي اكولوژي و سيستماتيك گياهي پژوهشکده علوم پايه کاربردي جهاددانشگاهي در اسفند ماه 1384 خاتمه يافت.
به گزارش روابط عمومي پژوهشکده علوم پايه کاربردي جهاددانشگاهي، در اين طرح تحقيقاتی سيانو باکتری های خاک شاليزارهای شش استان به منظور بررسی خاصيت ضد ميکروبی،  پاسخ های فيزيولوژيک و نيز فلور ريزجلبكي در محيط هاي افراطي مورد بررسی قرار گرفتند.
بر اساس اين گزارش، براي ارزيابی های ميکروبی، عصاره های آبی، متانولی و اتری 76 ريز جلبک تهيه و توانايی آن ها بر عليه شش باکتری و دو قارچ مورد بررسی قرار گرفت.
بر اين اساس، 4/22% از کل ريزجلبک ها (17 سيانوباکتری) خواص ضد ميکروبی از خود نشان دادند. اين سيانوباکتری ها به خانواده هایStigonemataceae, Nostocaceae, Oscillatoriaceae,  و Chroococcaceae متعلق بودند.
نتايج حاکی از آن بود که رشد Bacillus subtilis PTCC 1204 و Staphylococcus epidermidis PTCC 1114 به ترتيب توسط 12 و 14 گونه از سيانوباکتری ها بازداشته شد.
همچنين 8 سيانوباکتری از رشد Escherichia coli PTCC 1047 و دو گونه از رشد Salmonella typhi PTCC 1108 جلوگيری کردند.
اين گزارش مي افزايد،در خصوص قارچ ها، 6 گونه از رشد Candida kefyr ATCC 1140 و يک گونه از رشد Candida albicans ATCC 14053 جلوگيری کردند. بعلاوه سيانوباکتری های يکی از مزارع (استان خوزستان) هيچ فعاليت ضد ميکروبی از خود نشان ندادكه با توجه به اين نتايج در نهايت گونه Fischerella ambigua FS18 جهت ادامه بررسی ها در بخش فيزيولوژی انتخاب گرديد.
در مرحله بعد هدف، بررسی پاسخ های فيزيولوژيک گونه Fischerella ambigua FS18 به تاثير توام pH (5، 7 و 9) و نور (2، 24 و 300 ميکرومول فوتون بر متر مربع بر ثانيه)  و نيز منابع مختلف نيتروژن بود.
ميزان رشد در 9 pH بیشتر از 7pH  بود. در 5pH  هيچ رشدی ديده نشد. نوسان شدت نور هيچ تاثير قابل ملاحظه ای بر ميزان رشد نداشت. مقدار کلروفيل در تمام شدت های نوری در 7 pH بالاتر بود. مقدار کلروفيل با افزايش شدت نوری از 2 به 300 ميکرومول فوتون برمتر مربع بر ثانيه کاهش يافت. فيکوبيلی پروتئين ها، فيکوسيانين و آلوفيکوسيانين در 7pH به بالاترين ميزان می رسيد. با افزايش شدت نوری تمام فيکوبيلی پروتئين ها کاهش می يافتند. نرخ اشباع نوری فتوسنتزی بطور وضوح در نور بيشتر، بالاتر بود. در خصوص فعاليت نيتروژنازی، بالاترين فعاليت مربوط به 9pH  و نور 300 ميکرومول فوتون بر متر مربع بر ثانيه بود. نور تاثير معنی داری بر اين فعاليت در 7pH نداشت.
همچنين در اين طرح پاسخ های فيزيولوژيک اين سيانوباكتريوم به تيمارهای مختلف شوری (0، 5/0 و 1%) مورد بررسي قرار گرفت.
نتايج نشان می دهد که نرخ رشد در محيط فاقد شوری بالاتر از ساير تيمارها می باشد. با اين وجود، رشد در تمام تيمارها انجام گرديده است. اين مساله در مورد فعاليت های فيزيولوژيک نيز صدق می کند. مقدار کلروفيل روندی کاهشی با افزايش شوری نشان می دهد. مقدار فيکوبيلی پروتئين کل، فيکوسيانين، آلوفيکوسيانين و فيکواريترين، گرچه در شوری 5/0% کمترين مقدار را نشان می دهد ولی اين تفاوت با دو تيمار ديگر معنی دار نمی باشد. نرخ اشباع نوری فتوسنتز در تيمار 0% حداکثر بوده و با افزايش ميزان شوری، کاهش می يابد.
همچنين در رابطه با فعاليت نيتروژنازی، نتايج حاکی از آن است، کشت هايی که رشد سريعتری دارند، سريعتر به حداکثر فعاليت خود می رسند ضمن آنکه بيشترين ميزان در تيمار 0% مشاهده شده و تفاوت آن با ساير تيمارها معني دار مي باشد.م/د

١٦:٠٢ ٠٦/٠٢/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد