موفقيت جديد پژوهشگران«رويان»:
چهار بيمارمبتلا به سوختگي قرنيه چشم با سلولهاي بنيادي درمان شدند
عضو هيات علمي پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي از موفقيت پژوهشگران اين مركز در درمان سوختگيهاي قرنيه، با استفاده از سلولهاي بنيادي ليمبوس چشم خبر داد.
دكتر رضا ساماني با اعلام اين مطلب به خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) گفت: در اين طرح، جراح از چشم سالم كسي كه چشمش دچار سوختگي الكتريكي يا شيميايي شده نيم ميليمتر از ناحيه ليمبوس (ناحيه بين بخش رنگي و سفيد چشم) برداشته و در آزمايشگاه آن را كشت ميدهيم كه حاصل كشت پس از سه تا شش هفته جهت پيوند در چشم آسيب ديده به جراح تحويل ميشود.
وي تصريح كرد: اين عمل تاكنون بر روي چهار بيمار انجام شده كه آنها ديد 10 متري پيدا كردهاند و به كساني كه تا يك ميليون سلول بتوانيم بزنيم نتيجه فوقالعاده است.
دكتر ساماني يكي ديگر از طرحهاي تحقيقاتي اين مركز را كه با موفقيت بر روي انسان آزمايش شده است، استفاده از سلولهاي بنيادي در درمان آسيبهاي قلبي عنوان و تصريح كرد: اين روش در افرادي كه كانديد جراحي قلب باز هستند و از سكته آنها بيش از سه ماه نگذشته باشد، قابل استفاده است كه طي اين روش،
سلولهاي بنيادي از مغز استخوان آنها جدا شده و پس از تمايز و تكثير به حاشيه منطقه آسيب ديده در بافت قلب تزريق ميشود كه پس از سه تا شش ماه، منطقه آسيب ديده با عضله و عروق جديد ترميم ميشود.
اين تحقيق بر روي بيست نفر انجام شده است.
مدير روابط عمومي و بينالملل پژوهشكده «رويان» خاطرنشان كرد: طرح استفاده از سلولهاي استخواني در ترميم شكستگي و همچنين بلند كردن استخوان بر روي سگ و اسب در حال انجام است و هنوز مرحله حيواني آن پايان نيافته است.
دكتر ساماني با بيان اين كه محور تحقيقات بعدي «رويان» استفاده از سلولهاي بنيادي در درمان است به اجراي طرح ترميم نخاع آسيب ديده با استحصال و تمايز سلولهاي بنيادي اشاره كرد و به ايسنا گفت: اين طرح با موفقيت 100 درصد در موش صحرايي انجام شده و قرار است بر روي ميمونها هم آزمايش شود كه پس از موفقيت اين مرحله ميتوان آن را بر روي بيماران داوطلب انجام داد.
عضو هيات علمي پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي همچنين از اجراي مرحله آزمايشگاهي طرح تكثير سلولهاي بنيادي در به منظور ايجاد غضروف و سلولهاي چربي خبر داد و اظهار داشت: محققان اين پژوهشكده همچنين در حال تحقيق بر روي نقشه پروتئيني سلولهاي بنيادي هستند.
ساماني يكي ديگر از محورهاي فعاليت پژوهشكده رويان را درمان ناباروري عنوان و خاطرنشان كرد: حاصل پژوهشهايي كه در زمينه باروري انجام شده به موفقيت در درمان زوجهاي نابارور در حد نرم بينالمللي منجر شده است. با اين وصف كه پژوهشكده «رويان» يك مركز ريفرال است يعني بيماراني كه درمان آنها در ساير مراكز موفقيت آميز نبوده به «رويان» مراجعه ميكنند و ما همه را ميپذيريم.
مدير روابط عمومي و بينالملل پژوهشكده «رويان» تصريح كرد: موفقيت بزرگ ديگر رويان در زمينه درمان ناباروري، تشخيص ژنتيكي قبل از لانه گزيني است .
مكانيسم اين كار اين است كه يك سلول از جنين چهار تا هشت سلولي قبل از انتقال به رحم مادر، جدا ميكنيم و در محيط آزمايشگاه بر روي آن آزمايشهاي كروموزمي انجام ميدهيم و اگر سالم بود آن موقع انتقال انجام ميشود.
وي در گفتوگو با ايسنا تصريح كرد: با استفاده از اين روش تعيين جنسيت جنين نيز به صورت 100 درصد مقدور ميباشد اما ما اين كار را به انتخاب والدين انجام نميدهيم زيرا در دنيا غير اخلاقي شناخته شده و با اين كه در ايران هنوز قانوني براي اين كار نيست، از مراكز بينالمللي تبعيت ميكنيم و اين كار را تنها در شرايطي انجام ميدهيم كه احتمال بيماري وابسته به جنسيت جنين وجود داشته باشد.
١٣:٣٠ ٢٤/٠٢/١٣٨٥