در جهاد دانشگاهي دانشكده كشاورزي دانشگاه تهران انجام شد:
توليد ريزغدههاي عاري از ويروس سيبزميني
با انجام طرحي در گروه پژوهشي اصلاح ژنتيكي گياهان باغباني جهاد دانشگاهي دانشكده كشاورزي دانشگاه تهران، ريزغدههاي عاري از ويروس محصول سيبزميني توليد شد.
به گزارش خبرگزاري كشاورزي ايران (ايانا) – امرالله نبيگل – مدير گروه پژوهشي جهاد دانشگاهي دانشكده كشاورزي دانشگاه تهران با اعلام اين مطلب گفت: سيبزميني بعد از گندم، برنج، ذرت و جو، پنجمين محصول كشاورزي دنيا است كه سطح زير كشت آن در دنيا حدود 20 ميليون هكتار و در ايران 157 هزار و 811 هكتار با عملكردي حدود 212 هزار و 323 كيلوگرم در هكتار است.
وي افزود: استانهاي آذربايجان، اصفهان، همدان و برخي از مناطق جنوبي كشور از مراكز عمده كشت اين محصول هستند.
نبيگل با اشاره به اينكه توليد ريزغده سالم به روش Inritro بهصورت انبوه يكي از اهداف مهم توليد بذر سيبزميني در بسياري از كشورهاست، گفت: در شرايط طبيعي، حدود 25 ويروس و يك ويروئيد سيبزميني را آلوده ميكند و براساس مطالعات انجامشده، خسارات ويروسي به اين محصول تا 30 درصد برآورد شده است.
وي افزود: تقريبا تمامي غدههاي مورد استفاده براي كشت داراي آلودگيهاي ويروسي بوده و علت گسترش اين آلودگيها نيز ناشي از نحوه تكثير اين گياه است.
نبيگل با اشاره به اينكه درحالحاضر تنها راه مبارزه با آلودگيهاي ويروسي در اين گياه، تهيه غدههاي بذري سالم و عاري از ويروس است گفت: در گياهان آلوده به ويروس، معمولا ناحيه مريتمي گياه غلظت پاييني از ويروس دارد و در روش كشت بافت مريتم، از بافت انتهايي مريتم، گياهچههايي به دست آمده از تيمار گرمايي نمونهبرداري و در محيط غذايي، در شرايط استريل آزمايشگاه، كشت ميشود و پس از تهيه پايه عاري از ويروس در مراحل بعد، اقدام به توليد ريزغدههاي عاري از ويروس ميشود.
وي در پايان گفت: نتايج آزمايشهاي انجامشده نشان داد كه بهكارگيري دو روش گرمادرماني و كشت مريتم در حذف ويروسهايي كه تنها با يكي از اين دو روش از بين نميروند موفقيتآميز است.ح/الف
١٠:٢٩ ٢٩/٠٣/١٣٨٥