وزیر تعاون:
تعاونی ها با تسهیلات مالی و تهیه هزار طرح تیپ حمایت می شوند
وزارت تعاون با همكاري جهاددانشگاهي واحد الزهرا (س) در راستاي ترويج فرهنگ تعاون در امر كارآفريني و اشتغال و ارتقاء توانمنديهاي زنان كارآفرين، گردهمايي ترويجي تعاونيهاي زنان سراسر كشور را در دانشگاه الزهرا (س) برگزار نمود.
این گردهمايي با حضور وزير تعاون، معاون تحقيقات و آموزش و نماينده امور بانوان و مشاوران اين وزارتخانه همچنين مشاور رئيس جمهور و رئيس مركز امور زنان و خانواده در دانشگاه الزهرا (س) تهران برگزار شد.
وزير تعاون در اين مراسم گفت: امروزه خانواده تعاون در سطح جهان 800 ميليون عضو دارد كه باعث به وجود آمدن 100 ميليون شغل مستقيم گرديده است و تعاونيها در 96 كشور جهان با يكديگر در ارتباط هستند.
محمد ناظمي اردكاني اصول و اهداف ايجاد تعاونيها را در چهار اصل رواج ارزشهاي اخلاقي، برقراري عدالت، همبستگي بين افراد و مسئوليت اجتماعي عنوان نمود و اظهار داشت: ايجاد روحيه تعاون در كشور مهمترين اصل و شعار وزارت تعاون است.
وي مهمترين چالش پيش روي تعاونيهاي زنان در عرصه توليد، توزيع و مصرف را مديريت دانست و گفت: تعاوني ها به دليل كمبود سرمايه بايد از كمترين منابع حداكثر استفاده را ببرند و تا زماني كه تعاوني ها نتوانند خود را مجهز به مديراني با دانش روز نمایند اين مشكل براي آنان وجود دارد و نميتوانند پيشتاز عرصههاي اقتصادي باشند.
وي ادامه داد: مهمترين فرصت پيش روي تعاوني ها ابلاغ اصل 44 قانون اساسي است و با اجراي اين سياستها شكوفايي و رونق اقتصادي كشور محقق خواهد شد. اگر امروزه 5 درصد رشد اقتصادي داريم بايد به رشد 8 درصدي در سالهاي آينده برسيم و بالا رفتن رشد اقتصادي به اين معناست كه ثروت ملي افزون شود كه اين روند موجب فقرزدايي، اشتغالزايي، رفع نابرابري و ايجاد عدالت و رفاه اجتماعي ميشود.
وزير تعاون اجرايي شدن اين سياستها را مستلزم استفاده بهينه از سرمايههاي اجتماعي و استعدادهاي انساني دانست و گفت: كشورهاي توسعه يافته و صنعتي با در اختيار داشتن سرمايههاي اجتماعي توانستهاند به رشد اقتصادي مطلوب دست يابند.
ناظمي اردكاني ظرفيت زنان را براي حضور در عرصههاي اقتصادي بسيار بالا دانست و عنوان نمود: با توجه به اين موضوع كه نيمي از جمعيت كشور و فارغالتحصيلان دانشگاهها را زنان تشكيل ميدهند بايد استعدادهاي آنان جمع و به كار گرفته شود. با توجه به روحيات زنان يكسري فعاليتها همانند خدمات درماني، پرستاري، صنايع دستي و خانگي را زنان بهتر ميتوانند انجام دهند.
وزیر تعاون مهمترين برنامه وزارت تعاون در سال جاري را ايجاد سه هزار تعاوني در بخش زنان با عضويت 34 هزار نفر در كشور ذكر كرد و گفت: تعاوني ها با توجه به قانون ميتوانند يك شخصيت حقوقي پيدا كنند كه اين شخصيت مورد حمايت دولت و وزارت تعاون خواهد بود ما راه را براي فعاليت آنها هموار کرده وبا پرداخت منابع مالي و تهيه طرحهاي كه توجيه اقتصادي داشته باشند درصدد هستیم ابزاركار را براي تعاونيها فراهم آوریم در حال حاضر هم بالغ بر 1000 طرح تيپ (طرحهاي كه توجيه اقتصادي داشته باشد) تهيه شده است و كارشناسان وزارت تعاون در حال مطالعه و بررسي تعاونيهاي موفق دنيا هستند تا تجربيات آنان را در اختيار فعالان بخش تعاون در ايران قرار دهند.
در قسمت ديگري از اين گردهمايي دكتر يوسف حجت، معاون تحقيقات، آموزش و ترويج وزارت تعاون طی سخناني اشتغال جوانان را يكي از مهمترين چالشهاي كشور دانست و گفت: امروزه اشتغال از مهمترين چالشهاي اقتصادي كشور است و اگر بتوانيم نيروهاي جوان خود را به كار سازنده و مولد بگماريم رشد سريع اقتصاد را تجربه خواهيم كرد در غير اين صورت عوارض منفي نظير بيكاري،اعتياد و فساد در كشور گسترش مييابد.
وي با اشاره به اين موضوع كه در حال حاضر 5 درصد بار اقتصادي كشور را وزارت تعاون به دوش ميكشد ادامه داد: در نظر داريم كه با برنامهاي 10 ساله اين رقم را به 25 درصد برسانيم كه اين امر با روشهاي سنتي ميسر نميگردد. ما بايد نوآوري در كارمان داشته باشيم و اگر ميخواهيم رشد اقتصادي داشته باشيم بايد بستر آن را فراهم كنيم.
دكتر حجت در بخش ديگري از سخنانش خواستار حمايت بيشتر از توليدكنندگان شد و گفت: بايد اين فرهنگ را در كشور به وجود آوريم كه توليد، افتخار تلقي گردد و آماده سازي اين بستر تنها به عهده دولت نيست بلكه نيازمند عزم ملي و همگاني هستيم.
وي افزود: ما در جهاني قرار داريم كه دانش در آن حرف اول راميزند و كساني كه به تكنولوژي مجهز هستند در مقايسه با ساير افراد خيلي موفقترند ولي در كشور ما شاهد اين موضوع هستيم كه بسياري از تعاوني ها دسترسي به شبكه اينترنت ندارند. تعاونيها بايد در بازاريابي خود ،دانش محوري و تجهيز به تكنولوژيهای روز را سرلوحه كار قرار دهند.
مهندس منصوري مدير كل دفتر برنامهريزي و نماينده بانوان وزارت تعاون نيز با ارائه آماري، تعداد تعاونيهاي زنان را در كشور 14 هزار و 234 واحد عنوان نمود كه 523 هزار و 696 نفر در آنها مشغول فعاليت هستند كه باعث به وجود آمدن اشتغال مستقيم 262 هزار و 296 نفر گرديده است.
وي سهم تعاونيهاي زنان را به كل تعاونيهاي كشور 16 درصد عنوان نمود و گفت از هر ده نفر فعال در تعاونيها يك نفر آن زن است.
وي اضافه كرد: به تعاوني هایي، تعاوني زنان اطلاق ميگردد كه حداقل 50 درصد افراد آن را زنان تشكيل دهند. در حال حاضر نيز بيشتر تعاونيهاي زنان در زمينه خدمات فعاليت ميكنند.
دكتر طيبزاده مشاور رئيس جمهور و رئيس مركز امور زنان و خانواده نيز تعاون را مهمترين ابزار براي رسيدن به عدالت اجتماعي دانست و گفت: با توجه به افزايش تعداد زنان متخصص و تحصيلكرده متاسفانه آنها امكان دسترسي كمتري به منابع دارند و زنان بيشتر در نقش نيروي كار مطرح ميشوند تا نيروي كارآفرين.
وي قسمتي از ناكارآمدي تعاونيها در كشور را ناشي از جوان بودن فرهنگ تعاون در كشور دانست و گفت: وزارت تعاون ميتواند باگسترش تعاونيها در مناطق محروم و از طريق سياستهاي تشويقي و اتحاديههاي زنان باعث گسترش فعاليت زنان در كشور شود.
مشاور رئيسجمهور در پايان سخنان خود از توافق و همكاري بين مركز امور زنان و خانواده با وزارت تعاون خبر داد و گفت: حمايت از دختران فارغالتحصيل دانشگاهي ، تعاونيهاي در حال ركود و خانوادههاي كم درآمد در دستور كار قرار گرفته است.
در ادامه اين گردهمايي نمايندگان تعاونيهاي زنان استانهاي اصفهان، خراسان جنوبي، بوشهر و همدان به ارائه آماري از فعاليتها و بيان مشكلات خود پرداختند.
دراين گردهمايي نشستهاي تخصصي با موضوعات اصلاح ساختار اشتغال زنان از طريق تشكيل تعاوني ها، بررسي چگونگي توانمندسازي و آسيبشناسي تعاونيهاي زنان و ارائه روشهاي كاربردي جهت مرتفع نمودن آنها برگزارگردیدو در ادامه30 تعاوني نمونه كشور معرفی و جوایزی به آنان اعطا گردید و در پایان بيانيه گردهمايي قرائت شد.ح/الف
١٥:٣٤ ٠٤/٠٦/١٣٨٥