/گزارش کامل همايش ملي طرح کسب و کار و سرمايهگذاري/
کارآفريني مديريت هوشمند مدارانه مبني بر منابع مادي و معنوي توليد است
رییس جهاددانشگاهی واحد مشهدگفت:کارآفرينان نقش کليدي در روند توسعه و پيشرفت اقتصادي جوامع ايفا ميکنند.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد، دكتر سيد علي اكبر شمسيان رييس جهاد دانشگاهي مشهد در اولين همايش ملي طرح کسب و کار و سرمايهگذاري که پنجشنبه گذشته در تالار فردوسي جهاد دانشگاهي مشهد برگزار شد، عنوان داشت: مساله اشتغال و کارآفريني يکي از مهمترين چالشهاي فراروي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران است.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامي در فرمايشات خويش به صورت مکرر به حل مساله اشتغال و کارآفريني تاکيد نموده و دولت نيز حجم عظيمي از برنامههاي خود را براي مهار اين دغدغه اساسي جامعه به ويژه نسل جوان و تحصيلکرده، متمرکز نموده است.
وي تصريح كرد: جهاد دانشگاهي نيز با درک اين مهم بخش قابل توجهي از فعاليتهاي خود را با بهرهگيري از توان علمي موجود در جامعه دانشگاهي پيرامون اين مساله، ساماندهي کرده است.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: نخستين همايش ملي طرح کسب و کار و سرمايهگذاري با هدف هدايت و ساماندهي سرمايهها در جهت فرصتهاي نوين کارآفريني و نيز به منظور توسعه نظاممند فرآيند نوآوري از طريق ارائه الگوي بومي، تدوين و ارزيابي طرح و کسب و کار در بخشهاي مختلف اقتصادي کشور با حضور صاحبنظران و متفکران بر جسته ملي به ميزباني جهاد دانشگاهي مشهد برگزار شد.
رييس جهاد دانشگاهي مشهد اظهار كرد: دنياي در حال تحول امروز، کاميابي را براي جوامع و سازمانهايي ميداند که بين منافع کمياب، قابليتهاي مديريتي و منابع انساني خود، رابطهاي منطقي و معنيدار برقرار سازند.
شمسيان افزود: جامعه و سازماني ميتواند در مسير توسعه حرکت رو به جلو و پرشتابي داشته باشد که با ايجاد بسترهاي لازم، منابع انساني خود را به دانش و مهارت کارآفريني مولد تجهيز کند، به طوري كه کارآفريني و کارآفرينان نقش کليدي در روند توسعه و پيشرفت اقتصادي جوامع ايفا ميکنند. وي با اشاره به اينكه کارآفريني علاوه بر ايجاد اشتغال، داراي پيامدهاي مثبت و مهم ديگري همانند باور شدن خلاقيتها، ترغيب به نوآوري و توسعه آن، افزايش اعتماد به نفس، ايجاد و توسعه تکنولوژي، توليد ثروت در جامعه و افزايش رفاه عمومي است، بيان كرد: در ايران نيز مشکل بيکاري و پيشبيني حادتر شدن آن در دهه 80 موجب شد كه در زمان تدوين برنامه سوم و چهارم توسعه، موضوع توسعه کارآفريني مورد توجه قرار گيرد.
وي خاطرنشان كرد: از جمله مصاديق کارآفريني تبديل ايده به محصولي نو در قالب راهاندازي شرکتي جديد يا ارائه محصول نو به بازار توسط شرکتهاي موجود است، که اين مهم در گروه وجود کارآفرينان به عنوان موتور محرک رشد و توسعه اقتصادي و سرمايهگذاران به عنوان سوخت اين موتور ميباشد.
وي عنوان داشت: بيترديد در صورت عدم تمايل به سرمايهگذاري مولد در جامعه، بسياري از تلاشهاي کارآفرينانه به ثمر نخواهد رسيد، لذا ضروت وجود ابزاري ارزشمند و مفيد جهت ايجاد زبان مشترک بين کارآفرينان و سرمايهگذاران بيش از پيش احساس ميشود.
رييس جهاد دانشگاهي مشهد تصريح كرد: طرح کسب و کار به عنوان مرکز ثقل کارآفريني علاوه بر ايجاد اين زبان مشترک يکي از مفيدترين شاخصهاي سنجش ميزان اعتبار و درجه خطرپذيري کسب کارهاي جديد ميباشد كه در کشورهاي پيشرفته و برخي کشورهاي در حال توسعه، طرح کسب و کار تبديل به سندي ارزشمند شد و علاوه بر کسب اعتبار، براي مجريان خود موجب کاهش درجه خطرپذيري کسب و کار مربوطه شده است.
شمسيان خاطرنشان كرد: در مشاغل موجود نيز، طرح کسب و کار ميتواند يک بازنگري عميق به مديريت بازاريابي و فروش کالاي خدمات کسب و کار مربوطه باشد و در کشور ما نيز اهميت و ضرورت اين موضوع حداقل در مشاغل نوين و کارآفرينانه نمايان شده است.
در ادامه دکتر سيد حسن علم الهدايي رييس پارک علم و فناوري خراسان نیز گفت: بحث طرحهاي کسب و کار (BP) يکي از مشکلات فارغ التحصيلان دانشگاهي است.
وي بر تدوين نقشه راه براي طرح هاي کسب و کار تاکيد کرد و خاطر نشان ساخت: 70 درصد از فارغالتحصيلان دانشگاهها به دليل عدم تدوين نقشه راه نميتوانند ايده هاي کارآفرينانه خود را اجرايي کنند.
علم الهدايي با بيان اينکه تنها راه توسعه همه جانبه کشور، پژوهش، علم و فناوري است، بيان داشت: توليد و اشتغال دانش محور راه حل اقتصاد رانتپذير است.
وي اذعان داشت: کارآفريني مديريت هوشمند مدارانه مبني بر منابع مادي و معنوي توليد است ولي اين در حالي است که در ايران کارآفريني را با کسب و کار اشتباه ميگيرند، به طوري كه اشتغال يكي از نتايج كارآفريني است.
وي با اشاره به اينکه در کشور به جاي مزيت آفريني به دنبال مزايا هستيم، افزود: طرحهاي کسب و کار نميتواند کشور را به اهداف کلي تعيين شده برساند.
در ادامه این همایش، سيد محمد پژمان شهردار مشهد نیز گفت: موضوع اشتغال و کار بزرگترين دغدغه مسوولان کشور است.
وی با اشاره به اينكه جامعهاي كه کار را ارزش بداند، شاهد بيکاري نخواهد بود، خاطر نشان ساخت: پرداختن به اشتغال، کسب و کار و کارآفريني موضوعي است که به عزم ملي نياز دارد و با همايشهاي اين چنين نميتوانيم اين مشکل را حل کنيم.
شهردار مشهد با بيان اينکه مشکل اصلي کارآفريني، مشکل فرهنگي است، افزود: امروز در کشور کار به عنوان يک ارزش تلقي نميشود.
پژمان در ادامه اذعان داشت: بسياري از خانوادههاي کشور به جاي اينکه فرزندانشان را اهل کار تربيت كنند و يا با سختيهاي زندگي آشنا کنند، فرزندانشان را زود رنج تربيت كردهاند.
وي گفت: بسياري از والدين به فرزندان خود دکتر و مهندس ميگويند به طوري که اين فرزندان وقتي در اين مسير ناکام ميمانند، حاضر به فعاليت در مشاغل پايينتر از اين شغلها نيستند.
شهردار مشهد بيان داشت: در بسياري از رشتهها آنچنان فازغ التحصيلان داريم که نيازي به تربيت اين تعداد نداريم، حال آنکه در برخي از رشتهها به شدت با کمبود نيروي انساني مواجه هستيم.
وي با بيان اينکه راه بخش خصوصي را براي ايجاد کار تنگ کردهايم، تصريح کرد: به جاي اينکه به افراد جامعه بگوييم خودشان شغل درست کنند، شغل براي آنها ايجاد ميکنيم.
شایان ذکر است: اولين همايش ملي طرح كسب و كار و سرمايه گذاري عصر پنجشنبه با صدور قطعنامهاي در محل پارك و علم وفناوري خراسان به كار خود پايان داد.
اين قطعنامه در 9 بند مورد تاكيد حضار قرار گرفت كه موارد آن به شرح ذيل مي باشد:
1- آموزش و کسب مهارت در تدوين طرح کسب و کار از الزامات هر کارآفرين و کليه فارغ التحصيلان مراکز علمي کشور محسوب ميگردد.
2- فرهنگ تدوين و استفاده درست از طرح کسب و کار بايد ترويج گردد.
3- براي حمايت از کارفرآينان و سرمايه گذاران به مشاوران حرفهاي تدوين طرح و کسب و کار نياز است.
4- براي کاهش مخاطرات آنان بايد يک مرجع ملي، اعتبار مشاوران طرحهاي کسب و کار را ارزشيابي کند و تعيين صلاحيت نمايد.
5- براي ايجاد اثر بخشي در مصرف منابع عمومي و دولتي لازم است براي اجراي هر پروژه مهم اونجام هر سرمايهگذاري با رقم بالا طرح کسب و کار تدوين گردد اين امر تنها زماني عملي است که قانون آن در مجلس شوراي اسلامي تصويب و براي اجرا ابلاغ گردد.
6- پيشنهاد ميشود آموزش مباني کار آفريني و تدوين طرح کسب و کار در برنامههاي آموزشي همه رشتههاي دانشگاهي به عنوان يکي از دروس تخصصي قرار گيرد.
7- محيط کسب و کار در اجراي طرحهاي کسب و کار و موفقيت کارآفرينان اثر تعيينکننده دارد.
8- براي توسعه کسب و کارهاي خصوصي، اصلاح محيط کسب و کار و بهبود فضاي کسب و کار بسيار حياتي است، اجماع ملي و حرکت جمعي دولتي- مردمي در رسيدن به اين هدف کمک ميکند .
9- ايجاد بانک ايده کسب و کار، بانک فرصتهاي کارآفريني و اطلاع رساني کارآفرينان در کنار توسعه بازار سرمايه، بازار ايده محصول، توسعه کسب و کارهاي خصوصي را هموار ميسازد.
همچنين در اين قطعنامه آمده است: بدون ترديد توسعه کارآفريني و پيامدهاي آن يعني توليد ثروت، تکنولوژي و شغلهاي مفيد و مولد مهمترين دغدغه کنوني جامعه ماست و اگر بپذيريم که فرآيند کار آفريني شامل شناسايي فرصتهاي جديد کسب و کار و سپس بهرهبرداري از اين فرصتهاست. بايد اذعان داشت که مهمترين ابزار جهت بهره برداري از فرصتهاي جديد و تحقق آرمانهاي کار آفرينان، طرح کسب و کار محسوب ميگردد طرح کسب و کار نقشه راه کارآفرين است و لذا تدوين طرح کسب و کار مناسب مفيدترين روش جهت تحقق آرمانهاي کارآفرين ميباشد.ح/الف
١٠:١٠ ١٩/٠٨/١٣٨٧