نشست هم انديشي "اصلاح الگوي مصرف، اشتغال و بازاركار" برگزار شد
با توجه به نامگذاري سالجاري بنام «اصلاح الگوي مصرف» و به منظور تبيين و بررسي آن از بعد اشتغال و كارآفريني، نشست هم انديشي "اصلاح الگوي مصرف، اشتغال و بازاركار" توسط سازمان همياري اشتغال دانشآموختگان (جهاد دانشگاهي) در تاريخ 19 مردادماه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي سازمان همياري اشتغال دانشآموختگان، اين نشست كه در محل سالن نشستهاي تخصصي اين سازمان برگزار شد، مديران سازمان همياري اشتغال دانش آموختگان و دو تن از نمايندگان مجلس و دكتر محمدرضا سپهري (رئيس موسسه كار و تامين اجتماعي) و برخي از نمايندگان سازمانها و نهادها و صاحبنظران دانشگاهي حضور داشتند.
در ابتداي اين نشست حميد امين اسماعيلي محورهاي چهارگانه اين نشست را چارچوب مفهومي الگوي مصرف و ارتباط آن با بازارکار، راهکارهاي اصلاح الگوي مصرف با تاکيد بر اصلاح الگوي توليد، واردات و اثرات آن بر الگوي مصرف بازار کار و در نهايت اثرات کسب و کارهاي مبتني بر فناوري نوين بر الگوي مصرف و بازار کار عنوان نمود و افزود طبعاً اين نشست يك نشست مقدماتي و اوليه است كه انشاء ا.. ادامه مي يابد.
وي ادامه داد: در دهه 50 تغييرات ساختاري و محتوايي قابل توجهي در نظام اقتصادي كشور ايجاد شد كه منجر به تغييرات وسيعي در الگوي مصرف جامعه گرديد و دستگاههاي فرهنگي و اجرايي كشور نيز تلاش وافري براي ترويج الگوي مصرف جديدي كه تناسب چنداني با الگوي توليد جامعه نداشت مبذول داشتند اين الگو، الگويي مبتني بر انبوه متنوع كالا و خدمات بود كه عمدتاً معطوف به كالاها و خدمات توليدي خارجي بوده است تا درآمدهاي نفتي مصرف شود.
وي افزود، الگوي مصرف كنوني الگويي غيرمتناسب با شرايط توسعهاي جامعه است و با توجه به اينکه نياز اساسي جامعه امروز و فردا براي توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي است. هم اکنون در جهت توسعه گام برميداريم، ضروري است الگوي مصرف مطابق شاخصهاي توسعه در کشور برداشته شود.
وي گفت: با توجه به اينکه هم اکنون در جهت توسعه گام برميداريم ضروري است الگوي مصرف مطابق شاخصهاي توسعه در کشور برداشته شود.
عضو هيئت علمي جهاد دانشگاهي تصريح کرد: معضل الگوي مصرف غيرمتناسب با شرايط اقتصادي در سطح خرد و کلان، معضل چندين دهه اين كشور است و اين عامل مانع عمده بر سر راه سرمايهگذاري و انباشت ثروت ثروت در جامعه محسوب مي شود.
در ادامه اين نشست احمد اخوي ـ مشاور موسسه مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني- با بيان اينكه يكي از مهمترين متغيرها در موضوع مصرف، بحث نااطميناني و نبود امكان برنامهريزيهاي بلند مدت براي خانوار و دولت است ريشه روزمرگي در مصرف را در نوسانات درآمد نفت دانست و گفت: هر وقت درآمد نفت زياد ميشود توليد هم رونق ميگيرد و واردات زياد هم به مصرف زياد منجر ميشود.
او با ابراز نگراني نسب به اينكه موضوع اصلاح الگوي مصرف به امنيت غذايي مردم خدشه وارد كند گفت: من معتقدم در جامعه بايدشوكهاي اقتصادي و اثرات آن را كاهش بدهيم تا امنيت اقتصادي افزايش يابد.
همچنين رييس موسسه كار و تامين اجتماعي با بيان اينكه ارتباط سيستمي الگوي مصرف، الگوي توليد و بازار كار امروزبيش از پيش شناخته شده است گفت: به نظر من سرمايه انساني مهمترين پارامتر در حوزه اقتصاد است و اصلاح الگوي مصرف به معني نهادينه كردن روش صحيح استفاده از منابع بخصوص منابع انساني است.
محمدرضا سپهري با تاكيد بر اينكه نبايد براي اصلاح الگوي مصرف به دنبال سياستهاي دستوري برويم گفت: در آمريكا و اروپا 80 درصد ثروت جامعه ناشي از سرمايه انساني و اجتماعي است در حالي كه اين رقم در ايران حدود 20درصد است و چون از سرمايه انساني به طور بهينه استفاده نميشود وضعيت توليد كالاهاو خدمات نيز نامناسب است.
او همچنين در بيان راهكارهاي اصلاح الگوي مصرف درحوزه اقتصادي گفت: علاوه بر اينكه نظام تصميمگيري بايد اصلاح شود بودجهريزيعملياتي نيز بايد محقق شود و در كنار آنها اصلاح فرهنگ كار، ايجاد رقابت در بازاركار و سياستهاي مبارزه با تورم و جلوگيري از واردات بيرويه نيز بايد دنبال شود.
موسيالرضا ثروتي ـ نماينده مردم بجنورد در مجلس شوراي اسلامي ـ نيز به عنوان سخنران بعدي اين نشست بااشاره به اينكه كشور ما 5/1 برابر كشور چين انرژي مصرف ميكند و مصرف گاز مردمايران سه برابر مردم اروپاست، گفت: واقعيت اين است كه ما در بودجهريزي به بنبست رسيدهايم و موضوع اصلاح الگوي مصرف يك موضوع حياتي براي جامعه امروز ايران است.
عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي بابيان اينكه ريشه مصرف غلط، فرهنگ اجتماعي است گفت: واقعا تا كي كشور ميتواند هزينههاي جاري را زياد كند و براي تامين آن از بودجه عمراني بكاهد بنابراين پس از انتقال اين نگرانيها به رهبري ايشان به صورت موكد بر لزوم اصلاح الگوي مصرف تاكيد كردند و دولت و مجلس را بر آن داشتند كه به اين موضوع به صورت جدي رسيدگي كنند.
عليرضا منادي سفيدان ديگر عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي نيز در اين نشست با تاكيد بر اينكه ايران 70 ميليوني بهاندازه 200 ميليون نفر آب و برق و گاز و نان مصرف ميكند افزود: سيستم كشور ما پرمصرف، پرخور و مريض است گفت: متاسفانه در كشور ما خيليها قبول ندارند كه سيستم اداره كشور بيمار است.
نماينده مردم تبريز در خانه ملت با بيان اينكه فخرفروشي و تنبلي امروز به عنوان يكي از معضلات اساسي در ميان مردم ايران رخنه كرده و باعث افزايش مصرف ميگردد، گفت: البته مسئولان براي اينكه مردم را به اصلاح الگوي مصرف دعوت كنند، بايد خودشان در اجراي پيشقدم شوند.
وي در پايان با تاكيد بر اينكه مردم براي رسيدن به لزوم اصلاح الگوي مصرف بايد از بعد فرهنگي به درجه احتراق برسند گفت: درحالي كه كشور تركيه سال گذشته 110 ميليارد دلار صادرات داشته است. كشور ما 140 ميليارد دلار درآمد نفتي داشت و با اين حال ما نتوانستيم به اندازه آن كشور از اين درآمد استفاده مطلوبي داشته باشيم.
يادآور مي شود در اين نشست مسولين، كارشناسان و صاحبنظران اين حوزه به بحث و تبادل نظر درخصوص اصلاح الگوي مصرف پرداختند.ح/الف
٠٨:١٥ ٢٦/٠٥/١٣٨٨