گزارش برگزاري اولين همايش ملي توسعه مشاغل خانگي، چالشها- راهكارها"
"اولين همايش ملي توسعه مشاغل خانگي، چالشها- راهكارها" به همت سازمان همياري اشتغال دانشآموختگان (جهاد دانشگاهي) و موسسه كار و تامين اجتماعي و برخي وزارتخانهها، نهادها و سازمانها و با حضور جناب آقاي دكتر شيخالاسلامي (وزير كار و امور اجتماعي)، جناب آقاي انواري (رئيس كميته امداد امام خميني (ره))، جناب آقاي دكتر سپهري (رئيس مؤسسه كار و تأمين اجتماعي)، آقاي علي احمدي (رئيس سازمان همياري اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهي) و جمعي از صاحبنظران و مسوولين (جهاد دانشگاهي، وزارت كار، وزارت تعاون، كميته امداد (ره) و...) برگزار شد.
اين همايش كه با هدف بررسي وضعيت و تعيين چالشهاي موجود و ارائه راهكارهاي كاربردي جهت توسعه كمي و كيفي مشاغل خانگي در كشور در روز دوشنبه 15 آذرماه در مجموعه فرهنگي تلاش و با حضور بيش از 500 نفر از مديران كل كار و امور اجتماعي، كميته امداد امام خميني (ره)، تعاون و جهاد دانشگاهي از سراسر كشور برگزار شد.
در اين همايش ابتدا دكتر سپهري به عنوان رئيس شوراي سياستگذاري همايش با تاكيد بر اين كه همايش ملي توسعه مشاغل خانگي درصدد پرداختن به موضوعات زمينهسازي، فرهنگسازي و ... است، ادامه داد: اين همايش اولين همايشي است كه براي پرداختن به اين موضوعات با همكاري دستگاههاي مختلف شكل گرفته است از جمله اين اهداف اين همايش نيز تبادل دستاوردهايي در حوزه مشاغل خانگي است.
وي ادامه داد: ما درصدد هستيم تا از آخرين دستاوردهاي مشاغل خانگي در كشورهايي مانند هند و سنگاپور استفاده كنيم و همچنين دستاوردهاي علمي خود را به اطلاع مردم برسانيم لذا نيازمند فرهنگسازي هستيم.
او با بيان اين كه براي گسترش مشاغل خانگي در كشور چالشهايي وجود دارند، ادامه داد: يكي از اهداف اين همايش بررسي چالشهاي موجود در مشاغل خانگي است و اين كه به يك راه حل واقعگرايانه دست يابيم. با مشاغل خانگي ميتوانيم بيكاري را سامان دهيم.
رييس موسسه كار و تامين اجتماعي با بيان اين كه مشاغل خانگي در كشور بايد با فنآوري نوين همراه شود، گفت: اين همايش به دنبال ارائه مدلهاي كسب و كار مشاغل خانگي است. در اصل 44 به ما گوشزد ميشود كه خصوصيسازي در دستور كار دولت قرار گيرد. اين اصل اعلام ميكند براي ابزار و امكانات كار براي آحاد مردم كار كنيم و در اين ميان نقش دولت نيز بسيار مهم است.
وي افزود: وقتي قانون توسعه مشاغل خانگي به مجلس رفت ديدگاههايي در كميسيونها مطرح شد ما براي مشاغل خانگي به گونهاي ميتوانيم فنآوريهاي نانو، آي.تي و ... جاي پيدا كنيم. همچنين اين كه چگونه ميتوانيم قوانين دريافت مجوز و تسهيلات براي مردم آسان كنيم.
سپهري با ارائه تعريفي از كسب و كار خانگي تصريح كرد: هر فعاليت اقتصادي كه در محل سكونت با استفاده از ابزار و امكانات خانگي ارزش افزوده كند كسب و كار خانگي است. ما ميخواهيم مدلهاي كسب و كار خانگي را به جوانان نشان دهيم.
وي درباره مدلهاي كسب و كار خانگي گفت: مدلهاي سنتي، اينترنتي و بازاريابي شبكهاي از جمله مدلهاي كسب و كار خانگي است.
وي درباره مزاياي مشاغل خانگي اظهار كرد: از جمله مزاياي مشاغل خانگي انعطافپذيري ساعات كار كمتر، انجام ساير مسووليتهاي خانگي، صرفهجويي در وقت، استقلال در تصميمگيري، پايين بودن هزينههاي توليد و پايين بودن ريسك اين مشاغل است.
وي افزود: افزايش بهرهمندي از اينترنت، كوچك سازي شركتها و ... نيز از جمله دلايل توسعه مشاغل خانگي است.
سپهري ادامه داد: از جمله انتظارات اين همايش زمينهسازي و بسترسازي براي برطرف كردن موانع بر سر راه مشاغل خانگي است. تسهيل قوانين و مقررات، فرهنگسازي و ... از جمله مباحث مطرح در اين همايش است. ما درصدد هستيم 150 شغل خانگي را به صورت كتاب معرفي كنيم.
عبدالرضا شيخالاسلامي ـ وزير كار وامور اجتماعي ـ در اولين همايش ملي توسعه مشاغل خانگي با بيان اين كه طرح موضوع مشاغل خانگي در كشور ما جديد است اما اصل اين مشاغل در كشور سابقه ديرينهاي دارد، تصريح كرد: هدف ما در مرحله نخست ساماندهي اين مشاغل است. در مرحله دوم نيز بسترسازي، حمايت و توسعه اين مشاغل است.
وزير كار و امور اجتماعي افزود: يك ظرفيتي در درون كشور وجود دارد و ما درصدد بوديم تا با اقدامات قانوني آن را تصويب و يا ساماندهي كنيم.
شيخالاسلامي با تاكيد بر اين كه موضوع مشاغل خانگي براي ما يك ضرورت راهبردي در توسعه اقتصاد ملي است، گفت: اين موضوع مشاغل خانگي يك راه حل مقطعي و جزيي براي پرداختن به موضوع اقتصاد و اشتغال نيست و ما به آن به عنوان امري بلندمدت و راهبردي نگاه ميكنيم.
وي ادامه داد: مشاغل خانگي به دليل مختصاتي كه دارند مبتني بر كار هستند اين در حالي است كه در مشاغل ديگر به خصوص مشاغل متوسط و بزرگ ما نيازمند سرمايه براي شروع كسب و كار هستيم ولي در مشاغل خانگي نياز به سرمايه اوليه زيادي نيست.
وزير كار و امور اجتماعي درباره حمايت و ساماندهي مشاغل خانگي اظهار كرد: اين مشاغل بايد به هم پيوند بخورد و تلاش كنيم با برنامهريزيهاي مناسب فعاليتهايي كه در خانه شكل ميگيرند به صورت زنجيرهاي به هم متصل باشند. مشاغل خانگي اگر به تنهايي پيش بروند آسيبپذيريشان بالا ميرود و دوامشان نيز كاهش مييابد.
وزير كار و امور اجتماعي تصريح كرد: بايد تلاش كنيم با تكيه دادن به مشاغل خانگي به يكديگر و خوشهسازي آنها همه فعاليتهاي تحت عنوان مشاغل خانگي را به هم پيوند بزنيم و كليه مراحل از توليد تا عرضه محصولات به هم گره بخورند تا يك مجموعه يكپارچه شكل گيرد.
وي ادامه داد: اگر در اين كار موفق شويم بخش عمدهاي از مشاغل خانگي شكل گرفته است البته اين امر به تنهايي از مردم بر نميآيد.
وي با بيان اين كه بايد تلاش كنيم تا در موضوع مشاغل خانگي اشتباهي كه هميشه به صورت عمده بوده است رخ ندهد گفت: اين كه همه بارها به دوش دولت باشد اشتباه است خود مردم هم بايد حضور داشته باشند.
شيخالاسلامي تصريح كرد: ما نسبت به مشاغل خانگي بي توجه هستيم و اين مسئله جاي حركت فراوان دارد.
بايد مشاغل خانگي را در سطح ملي و مسائل كلان كشور در دستور كار قرار دهيم.
وزير كار و امور اجتماعي خبر داد: در بحث مشاغل خانگي امسال صد ميليارد تومان تسهيلات داده شد و اين نرخ در سال آينده بالاتر ميرود.
در ادامه حسين انواري عضو شوراي مرکزي و سرپرست کميته امداد امام خميني (ره)گفت: راهبرد اصلي کميته امداد امام خميني (ره) سلامت و توانمند سازي خانواده هاي تحت حمايت است.
وي در ادامه اظهار داشت: راهبرد اصلي کميته امداد امام خميني (ره) سلامت و توانمند سازي خانواده ها است .که در اين راستا صيانت از حريم و کيان خانواده و ارتقاء سطح جايگاه زنان سرپرست خانوار از اولويت ويژه اي در برنامه هاي اين نهاد برخوردار است، امداد امام (ره) هدايت و سرپرستي بيش از يک ميليون نفر زن سرپرست خانوار را بر عهده دارد.
عضو شوراي مرکزي امداد امام (ره) تصريح کرد: کميته امداد امام (ره) به منظور تأمين سلامت همه جانبه در خانواده ها ابتدا با ايجاد سکينه و آرامش و تامين فضاي عاطفي لازم و ايجاد خود باوري و اعتماد به نفس و تقويت عزت و کرامت خانواده به جبران، تلخي هاي ناشي از تحقير ها در کانون مقدس خانواده پرداخته و از طريق توانمند سازي اعضاي آن سعي نموده تا به يک انسجام معني دار برسد.
سرپرست کميته امداد امام (ره) افزود: از منظر دين مبين اسلام رکن اصلي توسعه مردم هستند که مانند معادن و ذخاير ارزشمندي بوده که بايد اين استعدادها توسط متخصصين کشف و به بهره برداري برسد و با نهادينه شدن فرهنگ کار و تلاش در سطح جامعه و بهره گيري از تمام منابع و امکانات کشور و ايجاد خود اتکايي که رمز توسعه است مي توان به آرامش و تعادل در نظام خانواده رسيد.
انواري گفت: کميته امداد امام خميني (ره) متولي اموردو دهک پائين جمعيت کشور است که با داشتن فقر مالي قدرت حضور در تعاملات اجتماعي کشور را ندارند و حتي در تأمين نياز هاي اوليه معيشتي و مسکن خود نيز دچار مشکلات زيادي هستند و امداد امام (ره) با داشتن بيش از دو دهه تجربه مستمر اجرايي در زمينه اشتغال و خودکفايي توانسته است بيش از 600 هزار فرصت شغلي پايدار ايجاد کرده که 40% اين فرصت ها مربوط به مشاغل خانگي است.
سرپرست کميته امداد امام (ره) اضافه کرد: ايجاد بانک اطلاعاتي مشاغل کشور، نظام کارآمد بازاريابي و فروش محصولات، شناسايي استعداد هاي خانوادهها و توان سنجي مددجويان و توسعه مشاوره هاي شغلي و آموزشي و ارائه راهکارهاي اجرايي متناسب با وضعيت شغلي هر خانواده ازجمله دستاورد هاي مبارکي است که امداد امام (ره)، توفيق داشته است در خدمتگزاري به اقشارآسيب پذير و بي بضاعت انجام دهد.
همچنين در حاشيه اين همايش نيز نمايشگاهي از فعاليتها و صاحبان كسب و كارهاي خانگي برگزار شد كه به دست وزير كار و امور اجتماعي افتتاح گردد و مورد بازديد ايشان و ساير شركت كنندگان در همايش قرار گرفت. در اين نمايشگاه بيش از 35 كسب و كار خانگي معرفي شده بودند كه ضمن معرفي فعاليتها و دستاوردهاي كسب و كار خود كه بصورت خانگي راهاندازي و اداره ميشود با ارائه تجربيات و مزاياي و معايب كسب و كار خود به بازديد كنندگان نمودند.
در ادامه همايش دكتر سعيد قاضي مغربي معاون پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي به ارائه گزارشي از سياستها، فعاليتها و برنامههاي جهاد دانشگاهي در حوزه اشتغال پرداخت .
وي در ابتدا با بيان اينكه: مطالعات نشان مي دهد70 درصد کارآفرينان در ابتدا کارخود را از منزل آغاز کرده اند. افزود: کار خانگي راهبردي مکمل براي توسعه اشتغال در کشور است و راهبردي جايگزين براي آن نيست.
وي با بيان اينکه نرخ بيکاري دانش آموختگان دانشگاهي دو و نيم برابر ديگر افراد است گفت : با توجه به افزايش ظرفيت و توسعه دانشگاه ها ، در سال هاي آينده تعداد اين بيکاران نيز افزايش خواهد يافت.
قاضي مغربي با بيان اينکه افزايش جمعيت دانشگاهي هم فرصت و هم تهديد است افزود: اشتغال چالشي اساسي براي کشور است. وي گفت: اولويت دادن به موضوع اشتغال دانش آموختگان کاري راهبردي است و جهاد دانشگاهي در پي پر کردن شکاف ميان آموزشهاي دانشگاهي و واقعيت هاي بازار کار است و براي اين منظور سازمان همياري اشتغال دانش آموختگان را تاسيس کرديم.
وي اضافه کرد: اشتغال دانش بنيان و تجاري سازي طرح هاي تحقيقاتي پژوهشکده جهاد دانشگاهي از ديگر طرح هاي جهاد دانشگاهي است. قاضي مغربي افزود: با توجه به تجربه جهاد دانشگاهي و در اختيار داشتن مراکز پژوهشي مختلف، آمادگي داريم بخشي از ايجاد فرصت هاي شغلي به جهاد دانشگاهي واگذار شود و سازمان همياري اشتغال جهاد دانشگاهي آماده است اين ماموريت را انجام دهد.
همچنين در اين همايش از ارائه کنندگان مقالات برتر با اهداي لوح سپاس و تنديس تقدير شد پس از آن 7 عنوان مقاله برتر (به شرح زير) اين همايش از سوي مولفين آنها براي شركت كنندگان ارائه گرديد. در انتهاي اين همايش نيز 5 نفر از صاحبان مشاغل خانگي مورد تقدير قرار گرفتند.الف/ر
١٠:٠٢ ٣٠/٠٩/١٣٨٩