١٥:٤٢ ٠٣/٠٩/١٤٠٣
اشتغال
اهداء تندیس زرین جشنواره ملی فن‌آفرینی شیخ بهایی به جهاددانشگاهی واحد مشهد

طرح تجاری‌سازی دانش تولید اسپاون (مادری و تجاری) قارچ خوراکی دکمه‌ای سفید، در هفتمین جشنواره ملی فن‌آفرینی شیخ بهایی برگزیده شد.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد، طرح تجاری‌سازی دانش تولید اسپاون (مادری و تجاری) قارچ خوراکی دکمه‌ای سفید، در بخش مسابقه‌ای طراحان کسب و کار هفتمین جشنواره ملی فن‌آفرینی شیخ بهایی، موفق به دریافت تندیس زرین در زمینه بیوتکنولوژی شد. دکتر محمد فارسی، مدیر گروه پژوهشی پرورش قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی واحد مشهد، گفت: مصرف سرانه قارچ دکمه‌ای سفید در اروپا سالانه 5/5 کیلوگرم به ازای هر نفر است؛ در حالی‌که این رقم در ایران در حدود نیم کیلو است. میزان مصرف قارچ در طول ده سال گذشته در ایران از 130 گرم به 500 گرم رسیده است که مصرف پایینی است.

وی افزود: خوشبختانه در چند سال گذشته میزان مصرف بیشتر شده و به تبع آن تعداد واحدهای تولید قارچ هم، افزایش یافته است. دکتر فارسی به استفاده از تکنیک‌های جدید در تولید قارچ در ایران اشاره کرد و گفت: از ده سال گذشته در ایران که عملکرد تولید قارچ 12 درصد بود یعنی به ازای هر 100 کیلوگرم کمپوست 12 کیلوگرم قارچ برداشت می‌شد. اکنون به 22 کیلوگرم رسیده است؛ اما در این زمینه همچنان عقب هستیم چراکه اکنون در اروپا از هر 100 کیلوگرم کمپوست، میزان 30 کیلوگرم برداشت می‌کنند.

وی افزود: این اختلاف ناشی از سه عامل مهم (بذر خوب، محیط رشد یا کمپوست خوب و شرایط محیطی سالن‌های کشت) است. مدیر گروه پژوهشی پرورش قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی واحد مشهد، کار بر روی اصلاح بذر قارچ در این مرکز را از سال 75 عنوان کرد و گفت: پس از 5 سال کار و در سال 1380 در جهاددانشگاهی مشهد، موفق به تولید بذر F1 شدیم. از سه سال گذشته طی قراردادی این بذر تولیدی توسط اتحادیه صنف تولیدکنندگان قارچ و معاونت تولیدات گیاهی وزارت کشاورزی در اختیار تولیدکنندگان عمده قارچ قرار گرفته است. دکتر فارسی افزود: این بذر، پس از آزمون کیفیت، تایید و اکنون در سراسر ایران مورد استفاده پرورش‌دهندگان قارچ است. وی افزود: در دنیا چهار مرکز تولید بذر F1 قارچ وجود دارد که ایران پس از کشورهای هلند، آمریکا و فرانسه، چهارمین کشور است. عملکرد این نژاد نسبت به نژادهای دیگر قارچ‌ها، بالاتر است. قارچ‌ها یکنواخت و همشکلند و آلودگی‌اش حداقل ممکن است و عاری از بیماری است.

دکتر فارسی به تکنولوژی تولید بذر F1 در طرح تجاری‌سازی تولید اسپاون، اشاره کرد و گفت: تولید بذر F1 بطور مداوم است یعنی آنگونه نیست که یکبار تولید شود بلکه تحت یک پروسه مداوم انجام گرفته و پیوسته ذخایر ژنتیکی آن مورد بررسی قرار می‌گیرد. کار بر روی این پروسه اصلاح نباتی و بلندمدت باعث می‌شود تا همیشه بذرهای F1 بهتری نسبت به قبل داشته باشیم. وی افزود: موضوع تجاری‌سازی تولید اسپاون با همکاری گروه کارآفرینی و اشتغال جهاددانشگاهی مشهد انجام گرفت که بدلیل نوآوری و نقشی که در استقلال و خودکفایی کشور و نیز ایجاد اشتغال داشت، حائز رتبه و در جشنواره ملی فن‌آفرینی شیخ بهایی در اصفهان شرکت داده شد. سرانجام پس از بررسی متخصصین فن و دفاع گروه پژوهشی پرورش قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی واحد مشهد، جزء طرح‌های برتر معرفی و موفق به کسب تندیس زرین این جشنواره شد.ح/الف

١٢:٥٧ ٠٥/٠٤/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد