هفتمين جشنواره بينالمللي تحقيقاتي «رويان» برگزار شد
استاد دانشگاه كمبريج و رئيس افتخاري جشنواره بين المللي رويان :
اجازه آيت ا... خامنه اي در زمينه تحقيقات جنين شناسي زمينه ساز پيشرفت علمي ايران است
هفتمين جشنواره بين المللي تحقيقاتي "رويان" 22 شهريور ماه طي مراسمي با حضور جمع كثيري از پژوهشگران و محققان داخلي و خارجي در سالن همايش هاي بين المللي رازي آغاز به كار كرد .
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي ، در اين مراسم دكتر علي منتظري رييس جهاددانشگاهي طي سخناني ضمن خيرمقدم به شركت كنندگان در اين جشنواره و گراميداشت ياد و خاطره جهادگر زنده ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني گفت : با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي از سال آينده جايزه ويژه دكتر كاظمي آشتياني به پژوهشگران برگزيده حوزه فناوري زيستي اعطا مي شود .
وي افزود : اين جايزه علمي همه ساله همزمان با برگزاري جشنواره تحقيقاتي رويان با هدف بزرگداشت زنده ياد دكتر كاظمي آشتياني به پژوهشگراني اعطا مي شود كه در حوزه فناوري زيستي اثرگذار باشند .
رييس جهاددانشگاهي ضمن تقدير از حضور محققان و پژوهشگران در اين جشنواره بين المللي خاطرنشان كرد : استقبال كم نظير پژوهشگران از اين جشنواره مرهون تلاش و مجاهدت دانشمند جهادگري است كه دستاوردهاي بزرگي را براي جمهوري اسلامي ايران به ارمغان آورد.
در اين مراسم همچنين دكتر پيتر برينزدن رييس افتخاري هفتمين جشنواره بين المللي تحقيقاتي رويان در سخناني اظهار داشت : پس از اجازه اي كه آيت ا... خامنه اي درخصوص تحقيقات برروي جنين صادر كردند فرصت مناسبي براي پيشرفت هاي علمي ايران در اين حوزه ايجاد شد.
وي ادامه داد : جشنواره رويان به عنوان يكي از بهترين كنگره هاي بين المللي در حوزه تحقيقات پزشكي و علوم زيستي نقش موثري در توسعه مرزهاي دانش دراين حوزه داشته است .
رييس كلينيك بورن هال انگلستان در ادامه خاطرنشان كرد : فرصت انجام تحقيقات گسترده تحت كدهاي اخلاق پزشكي در ايران ، نه تنها زمينه ساز پيشرفت ايران است ، بلكه به گسترش جهاني علم و فناوري در اين حوزه كمك ميكند .
پروفسور برينزدن يادآور شد : در زمان عزيمت به ايران ، بسياري افراد در رابطه با بروز مشكلات سفر به ايران با من صحبت ميكردند ، اما با حضور در اين كشور خلاف اين گفته ها براي من اثبات شد ، زيرا من براي آشنايي با آخرين دستاوردهاي علمي در حوزه باروري و ناباروري به اين سفر آمدم .
رييس افتخاري جشنواره رويان با اشاره به تحقيقاتي كه در زمينه باروري و ناباروري در برخي كشورهاي جهان انجام مي شود ، تصريح كرد : توجه به اخلاق پزشكي در اين حوزه ، مي تواند به ايران كمك كند تا رهبري تحقيقات بر روي جنين شناسي را به دست گيرد.
وي در پايان با اشاره به اهميت برگزاري اين كنگره بين المللي گفت : تبادل اطلاعات علمي بين پژوهشگران كشورهاي مختلف دنيا امري مهم است و در بالا بردن سطح علمي دانشمندان در حوزه باروري و ناباروري تاثير بسزايي دارد و من از حضور خود در ايران بسيار خوشحال هستم .
براساس اين گزارش ، در اين مراسم دكتر علي صديقي گيلاني دبير جشنواره بين المللي رويان ضمن ارايه گزارشي از روند برگزاري جشنواره گفت : در هفتمين جشنواره بين المللي رويان 347 مقاله علمي از سوي پژوهشگران ارايه ميشود كه در اين ميان 118 مقاله توسط محققان ايراني و 229 مقاله نيز از سوي پژوهشگران ساير كشورها ارايه خواهد شد .
وي ادامه داد : علاوه بر جمهوري اسلامي ايران ، دانشمندان كشورهاي هندوستان ، ايتاليا ، ژاپن ، آمريكا ، انگلستان، چين ، استراليا و آلمان بيشترين تعداد مقالات را در جشنواره ارايه مي كنند .
دكتر صديقي تصريح كرد : بيش از دو هزار نفر از نقاط مختلف جهان در هفتمين كنگره تحقيقاتي رويان حضور دارند كه اين حاكي از استقبال بي نظير محققان و پژوهشگران داخلي و خارجي از اين جشنواره است .
گفتني است ، هفتمين جشنواره بين المللي تحقيقاتي "رويان" فردا شب با معرفي و تقدير از نفرات و آثار برتر به كار خود پايان مي دهد.
مراسم تقدير از برگزيدگان بخش ملي و بينالمللي هفتمين جشنواره بينالمللي پزشكي باروري و بيولوژي سلولهاي بنيادي «رويان» 23 شهريور ماه با حضور متخصصان و پژوهشگران داخلي و خارجي شركت كننده در اين جشنواره در تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در اين مراسم كه با حضور دكتر علي منتظري رييس جهاد دانشگاهي و در پايان دومين روز برگزاري هفتمين كنگره بينالمللي باروري و ناباروري «رويان» و دومين كنگره بينالمللي فنآوري سلولهاي بنيادي برگزار شد، از پنج تن از پژوهشگران خارجي شركتكننده در بخش بينالمللي جشنواره و سه پژوهشگر برگزيده بخش داخلي جشنواره تقدير شد.
در اين مراسم همچنين ياد و خاطره دانشمند جهادگر زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني - بنيانگذار و رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي - كه ايجاد و برگزاري جشنواره بينالمللي تحقيقاتي «رويان» مرهون خلاقيت و تلاش خستگيناپذير وي بوده است، گرامي داشته شد.
دكتر علي منتظري، رييس جهاد دانشگاهي در سخناني در اين مراسم با اشاره به رهنمودهاي اخير مقام معظم رهبري مبني بر ضرورت تسلط گفتمان علمي در جامعه، تسلط گفتمان علمي به جاي ساير گفتمانها را لازمه تحقق يك جامعه آباد، آزاد و مستقل خواند و اظهار داشت: بايد از گفتمان هاي غير علمي كه صلح و دوستي و رشد را از زندگي بشر برميچينند و ميخواهند همانند قرون وسطي، با زبان زور، قدرت و قلدري به اداره جوامع بپردازند، دوري كرد.
وي ضمن تشكر از تلاش پژوهشگران ايراني كه در مرزهاي دانش حركت كرده و روز به روز باعث اعتلاي علمي كشور ميشوند، به بيانات مقام معظم رهبري در ديدار با روساي مراكز علمي و تحقيقاتي كشور اشاره كرد و گفت: اولين نكتهاي كه در رهنمودهاي ايشان به آن اشاره شده است اين بود كه گفتمان علمي بايد گفتمان مسلط جامعه باشد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي اضافه كرد: اگر مراكز علمي و تحقيقاتي كشور به اين نكته توجه كنند ميتوانند منشاء آثار و بركات بسياري براي جامعه باشند.
دكتر منتظري با بيان اين كه گفتمان علمي مشخصات و ويژگي هايي دارد كه بايد تبيين شده و راهكارهاي تحقق آن و كساني كه بايد مسئوليتهاي اين مسير را برعهده بگيرند، مشخص شوند، اظهار داشت: قطعا، انجمنهاي علمي، كنگرهها و مجامع علمي ميتوانند نقش موثري در اين زمينه ايفا كنند.
تسلط گفتمان علمي در جامعه به اين معني است كه آنچه در يك جامعه پيشرفته و رو به رشد اتفاق مي افتد بايد بر اساس زبان علم و پژوهش و روشها و سنتهاي علمي باشد و اگر خواهان جامعهاي پيشرفته و رو به رشد هستيم بايد براي تسلط گفتمان علمي در جامعه، بدون زبان علمي صحبت نكرده و بدون تبعيت از روشهاي علمي تصميمگيري نكنيم.
به گزارش ايسنا، عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي تاكيد كرد: زماني كه از تسلط گفتمان علمي در جامعه ياد ميكنيم از صلح، آزادي و رفاه بشريت دفاع مي كنيم و اين گفتماني است كه پس از انقلاب اسلامي در كشور شكل گرفته و امروز به عنوان بالاترين شعار انقلاب اسلامي ترويج مي شود.
دكتر منتظري كه در جمع پژوهشگران و محققان داخلي و خارجي سخن ميگفت ابراز اميدواري كرد كه با گام برداشتن محققان و دانشمندان ايران و جهان در جهت تحقق اين امر شاهد صلح و آزادي و رفاه جامعه بشري باشيم.
به گزارش ايسنا، وي افزود: تلاش هاي بسياري كه از سوي پژوهشگران كشور در درمان ناباروري و رفع نياز جامعه دردمند انجام مي شود در تحقق چنين گفتماني بسيار تعيين كننده است زيرا اين پژوهشگران سعي ميكنند تا آلام بشري را تسكين دهند و در واقع با علم خود در جهت رفاه جامعه گام برداريد.
رييس جهاد دانشگاهي در پايان با بيان خاطرهاي از تلاشها و پيگيريهاي خستگيناپذير زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني در برگزاري دورههاي گذشته جشنواره رويان، ياد و خاطره اين دانشمند فقيد جهادگر را گرامي داشت.
دكتر حميد گورابي، رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي نيز در سخناني در اين مراسم با اشاره به ادامه تحقيقات براي توليد حيوانات شبيهسازي شده در كشور و ابراز اميدواري نسبت به اعلام خبر ديگري را در اين زمينه طي چند روز آينده از تلاش محققان اين پژوهشكده در توليد حيوانات ترانسژنيك و در ادامه تكثير آنها با روشهاي شبيهسازي خبر داد.
وي با قدرداني از حضور پژوهشگران داخلي و خارجي در همايش ياد و خاطره زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني بنيانگذار پژوهشكده رويان و مبتكر برگزاري جشنواره بين المللي رويان را گرامي داشت و گفت: اين جشنواره متعلق به تمامي آنهايي است كه به پيشرفت علمي كشور در زمينههاي پزشكي توليد مثل و همچنين سلولهاي بنيادي عشق ميورزند و پيامهايي كه در فقدان دكتر كاظمي از سوي دانشمندان خارجي دريافت كريدم چنين حسي را حتي در سطح بين المللي براي ما تداعي ميكند. چنان كه دكتر Evers محقق برجسته دانشگاه ماستريخت هلند و رييس سابق جامعه اروپايي توليد مثل و جنين شناسي (ESHRE) در پيام تسليت خود به همكاران دكتر كاظمي نوشته بود:«دكتر آشتياني در تهييج و برانگيختن تحقيقات علمي پزشكي باروري در داخل و خارج از ايران تاثير بزرگي داشته است. وي همواره به ايدههاي جديد و كشفيات غير منتظره خوش آمد ميگفت؛ حال اين ايده از سوي همكاران با سابقه و مجربشان بوده باشد و يا از سوي محققين جوان. براي او يك ايده خوب يك ايده خوب بود. در فقدان دكتر آشتياني ما يك محقق محرك، يك مدير فوق العاده و يك دوست عزيز را از دست دادهايم. شهرت او فراتر از مرزهاي ايران است و ما همگي از اينكه او را در سن جواني از دست دادهايم غمگين هستيم.»
دكتر گورابي تاكيد كرد: اكنون در پژوهشكده رويان با اين واقعيت تلخ روبرو هستيم كه او ديگر در ميان ما نيست، اما همكاران او پيمان بستند كه راه او را ادامه دهند ولي اين به معني رضايت از وضعيت فعلي و رضايت به آن نيست چرا كه او همواره در تلاش براي پيشرفت امور و دستيابي به قلههاي مرتفع تر بود.
رييس پژوهشكده رويان در ادامه به ارائه توضيحاتي درباره فعاليتهاي اين پژوهشكده پرداخت كه 16 سال پيش با هدف درمان نازايي با فنآوريهاي برتر روز تشكيل شده و در حال حاضر در كنار مركز يزد از نخستين پيشگامان درمان نازايي با روشهاي ART در كشور ايران محسوب ميشود و در زمينه درمان به موفقيتهايي چون تولد اولين نوزادان حاصل از روشهاي IVF در تهران در سالهاي 1993 و 95، تولد اولين نوزاد حاصل از جنين فريز شده در ايران در سال 1996، تولد اولين نوزاد حاصل از ميكرواينجكشن با اسپرم فريز شده در ايران در سال 1996، جشن تولد هزارمين نوزاد حاصل از روشهاي ART در پژوهشكده رويان در سال 1999، تولد اولين نوزاد حاصل از روش PGD در ايران در سال 2004، كسب جوايز ملي متعدد از جمله جايزه رازي به عنوان مركز تحقيقاتي برتر در سال 2005 دست يافته است.
رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي خاطرنشان كرد: اكنون پژوهشكده رويان سالانه 3000 تا 3500 سيكل ART را با آمار موفقيت 40-35 درصد به ازاي بيماران مراجعه كننده انجام ميدهد و ميكوشد همگام با معتبرترين مراكز دنيا خدمات درماني خود را ارتقا دهد.
اين پژوهشكده در سال 2003 توانست با دستيابي به فن آوري توليد، تكثير و نگهداري سلولهاي بنيادي جنين انسان، نام ايران را به عنوان دهمين كشور صاحب اين فن آوري در دنيا ثبت كند و از آن تاريخ تاكنون مقالات متعددي از دانشمندان پژوهشكده رويان در مجلات معتبر چهان چاپ شده است كه برخي از آنها مانند نقشه پروتئيني سلولهاي بنيادي به عنوان اولين گزارش در نوع خود محسوب ميشود.
دكتر گورابي تصريح كرد: اكنون پژوهشكده رويان با هدف رساندن سلولهاي بنيادي از آزمايشگاه به بالين، تحقيقات گستردهاي را با همكاري چندين مركز تحقيقات پزشكي كشور در دنيا آغاز كرده است كه از طرحهاي پژوهشكده در زمينه سلولهاي بنيادي مي توان به پيوند اتولوگ بن ياختههاي مغز استخوان به قلب در خلال عمل باي پس قلبي، تمايز سلولهاي مزانشيمي مغز استخوان به استخوان و غضروف، تمايز سلولهاي بنيادي جنيني، بزرگسال و خون بند ناف به سلولهاي عصبي، پيوند موفقيت آميز سلولهاي بنيادي به مدل نيم فلج رت، پيوند اتونوگ سلولهاي بنيادي CD34 در مبتلايان به سيروز كبدي جبران نشده، توليد سلولهاي مولد انسولين از سلولهاي بنيادي جنيني، ايجاد اولين بانك خون بند ناف در ايران در سال 2005، توليد سلولهاي كبدي از سلولهاي بنيادي جنيني و كشت سلول ليمبال چشم و پيوند آن به قرنيه دچار جراحت اشاره كرد.
به گزارش ايسنا، رييس پژوهشكده رويان با اشاره به اين كه در آخرين كنگره جهاني سلولهاي بنيادي (ISSCR) در كشور كانادا در سال 2006 ده مقاله از پژوهشكده رويان پذيرفته شده بود، ابراز اميدواري كرد كه پژوهشگران اين پژوهشكده بتوانند با ادامه روند كنوني در زمينه تحقيقات سلولهاي بنيادي همچنان ايران را در رديف رتبههاي برتر صاحبان اين فن آوري در جهان باقي نگه دارند.
وي تصريح كرد: پژوهشكده رويان با تكيه بر تجربيات گذشته خويش، اكنون در توليد شبيه سازي توليد مثلي در حيوانات اهلي همچون گاو و گوسفند اقدامات قابل توجهي را انجام داده است.
حاصل اين اقدامات تولد و متاسفانه مرگ زودرس بره شبيه سازي شده در پايگاه تحقيقاتي پژوهشكده در اصفهان بود كه آزمايشات مولكولي صحت آن را نيز تاييد كرد.
دكتر گورابي اضافه كرد: مجله Nature در شماره 422 مورخ 17 آگوست 2006 ضمن اشاره به سوابق علمي ايران و رشد علمي كشور در دهههاي اخير از پژوهشكده رويان به سبب دستيابي به فنآوري سلولهاي بنيادي ياد ميكند.
وي افزود: اكنون خوشحال هستم كه آنچه در پژوهشكده رويان در مقياسي كوچك انجام شده است در سراسر ايران و در تمام دانشگاهها وموسسات پژوهشي كشور رخ داده است و اين يك عزم ملي است و نه يك اتفاق ساده در رويان كه شاهد اين مطلب چاپ 4000 عنوان مقاله توسط محققان ايران در مجلات ISI در سال 2005 است.
به گزارش ايسنا، رييس هفتمين جشنواره بينالمللي رويان در ادامه اظهار داشت: در اين دوره 221 طرح ارزشمند از دانشمندان برجسته بين المللي از 38 كشور جهان دريافت كرديم كه همگي از كيفيت مناسبي برخوردار و تمام آنها در مجلات معتبر علمي منتشر شده بودند.
داوري در مورد انتخاب طرحهاي برتر به لحاظ كيفيت آنها بسيار مشكل بود كه اين مهم با كمك بيش از 130 داور در سطح ملي و بين المللي انجام شد.
دكتر گورابي در پايان با بيان اين كه تاريخ علم جهان حاكي از آن است كه در گذشتهاي نه چندان دور ايران در بسياري از علوم سرآمد عصر خود بوده است، اظهار داشت: خاورشناسان ايران را سرزمين مبادله هاي علمي در خاورميانه ناميدهاند و ايرانيان اكنون بر خلاف تمامي تبليغات منفي سياستمداران غرب به دنبال بازگشت به دوران شكوفايي علمي، خودكفايي در نيازمنديهاي كشور و ايجاد صلح و دوستي در منطقه هستند و چنين گردهماييهايي آنرا اثبات ميكند.
گفتني است، برنده نفر اول بخش بينالمللي هفتمين جشنواره بينالمللي تحقيقاتي «رويان»، پروفسور James A. Adjaye از آلمان با طرحهاي «شيوه بررسي كامل ژنوم براي شناسايي ژنها در مقياس گسترده و آناليز بيان آنها در جنينهاي پيش از لانه گزيني پستانداران» و «تمايز اوليه در بلاستوسيست انساني: مقايسه ملكولي توده سلولي داخلي و سلولهاي تروفواكتودرم» و نفر دوم پروفسور Tian-hua Huang از چين با طرح «تشخيص و بيان ژن x ويروس هپاتيت B در جنين يك و دو سلولي از تخمك همستر طلايي بارور شده با اسپرم انساني حاوي DNA ويروس هپاتيت B در محيط آزمايشگاه» بود.
نفرات سوم بخش بينالمللي هفتمين جشنواره تحقيقاتي رويان نيز پروفسور Adrian Richard Eley از انگلستان با طرح «القاي مرگ برنامه ريزي شده سلولي در اسپرم انسان از طريق انكوباسيون با كلاميديا تراكوماتيس»، پروفسور Lone Schmidt از دانمارك با طرحي با عنوان «آيا ناباروري تاثيري بر تحكيم رابطه ازدواج دارد؟» و Louis Ch.Ajonuma از هنگ كنگ با طرح «مكانيسمهاي سلولي و ملكولي تشكيل غير طبيعي مايع در دستگاه توليد مثل زنان: نقش كليدي عامل تنظيم كننده هدايت غشايي سيستيك فيبروزيس (CFTR)» بودند.
برگزيدگان ايراني اين جشنواره را نيز به ترتيب دكتر محمد باغبان اسلامي نژاد با طرح «سيستمهاي كشف قطبي و تاثير آنها بر تكوين جنين»، دكتر منصوره موحدين با طرح «راهكارهاي جديد ارزيابي موفقيت و بالا بردن تاثير پيوند Germ cell در موشهاي مذكر» و دكتر اشرف آل ياسين با طرح «مقايسه بين انتقال يكطرفه و دو طرفه تخمكهاي تزريق شده به لولههاي فالوپ: يك كار آزمايي باليني تصادفي آينده نگر» تشكيل ميدادند.
به گفته دكتر حميد گورابي، رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي و رييس هفتمين جشنواره بينالمللي تحقيقاتي «رويان»، 221 طرح به هفتمين جشنواره بينالمللي تحقيقاتي رويان ارائه شده بود كه 15 طرح از محققان داخلي و 206 طرح از محققان 34 كشور جهان بوده است. بيشترين طرحهاي تحقيقاتي از كشورهاي هند (20)، ايتاليا (18)، ژاپن (15)، آمريكا (15) و انگلستان (14) بودهاند.
به گزارش ايسنا، رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي تعداد داوران جشنواره بين المللي باروري و ناباروري رويان را 128 نفر از 23 كشور جهان عنوان و درباره روال داوري جشنواره گفت: داوري جشنواره در چهار مرحله انجام شد. ابتدا غربالگري اوليه طرحها كه در اين مرحله مشخص شد كه كدام طرحها در سطح رقابت در جشنواره هستند و آنهايي كه نبودند از دور رقابت حذف شدند، سپس طرحها براي داوران بينالمللي ارسال و امتيازات آنها جمع آوري شد.
استاندارد كردن آماري امتيازات و رتبه بندي طرحها در گروههاي شش گانه داوري جشنواره و برگزاري جلسه نهايي گروههاي جشنواره با حضور 62 داور ايراني و بررسي طرحهاي مطرح و شركت سه نماينده از هر گروه در جلسه نهايي كلي و مشخص كردن پنج طرح برتر مراحل بعدي داوري بودند.
گفتني است، در مراسم تقدير از برگزيدگان هفتمين جشنواره تحقيقاتي «رويان» ضمن گراميداشت ياد و خاطره دانشمند جهادگر زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني - بنيانگذار و رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي - كه ايجاد و برگزاري جشنواره بينالمللي تحقيقاتي «رويان» مرهون خلاقيت و تلاش خستگيناپذير وي بوده است، از پروفسور «پيتر برينزدن» از دانشگاه كمبريج و رييس افتخاري هفتمين كنگره بينالمللي باروري و ناباروري و دومين كنگره سلولهاي بنيادي «رويان» نيز با اعطاي هديهاي ويژه تقدير شد.
همچنين به نمايندگان هيات داوران بخشهاي داخلي و بينالمللي جشنواره و شركتهاي حامي جشنواره نيز لوح تقدير اعطا شد.ح/الف
٠٨:١٨ ٢٥/٠٦/١٣٨٥