/«رويانا»درشرايط ايدهآل/
عضوتيم شبيهسازي پژوهشكده رويان:
نسخه اصلي«رويانا»گوسفندي دوساله است
موجودات همانندسازي شده، ادامه عمرموجود اوليه رازندگي ميكنند
عضو هيأت علمي پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي اظهار داشت: سن گوسفندي كه بره شبيهسازي شده از آن كپيبرداري شده، حدود پنج تا نه ماه بوده كه در حال حاضر حدود يك سال و نه ماه تا دو سال سن دارد.
دكتر سيد مرتضي حسيني، عضو هيأت علمي پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي و عضو تيم شبيهسازي مركز تحقيقات اصفهان پژوهشكده رويان با اعلام اين مطلب به خبرنگار «فنآوري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: حال عمومي «رويانا» بسيار خوب است و مرتبا شير مينوشد و راه ميرود و از عصر ديروز (يكشنبه) از انكوباتور خارج شده كه البته ديشب با توجه به سردتر شدن هوا و از آنجا كه طبعا اگر بره در محفظه گرمتري باشد بهتر است و اكسيژن هم داخل انكوباتور فراهم تر است در انكوباتور نگهداري شد و امروز صبح هم مجددا از انكوباتور خارج شده و در محيط آزمايشگاه جست و خيز ميكند.
وي درباره نحوه تغذيه بره شبيهسازي شده خاطرنشان كرد: از آنجا كه مادر اين بره هفت روز قبل از ترم، سزارين شده و از طرف ديگر از آنجا كه با توجه به احتمال بروز عفونت، گوسفند مادر تحت آنتيبيوتيك تراپي قرار گرفته و در صورت استفاده از شير مادر احتمال انتقال تركيبات دارويي و آنتيبيوتيكها به بره و بروز مشكلات احتمالي وجود دارد، لذا در تغذيه بره نميتوانيم از شير مادرش استفاده كنيم اما از شير يك گوسفند ديگر كه تقريبا دو روز زودتر از مادر بره شبيهسازي شده زايمان كرده براي تغذيه «رويانا» استفاده ميكنيم.
دكتر حسيني تصريح كرد: تغذيه بره شبيهسازي شده از طريق شيشه (پستانك) است، چون مادر غريبه كه برهاش هم كنارش است به «رويانا» توجهي ندارد و ضمنا اگر بره را آزاد بگذاريم كه به طرف آن گوسفند برود اين احتمال وجود دارد كه به بره شبيهسازي شده آسيب بزند، بنابراين اين ريسك را نميكنيم.
وي با اشاره به نحوه تغذيه اولين گوسفند شبيهسازي شده دنيا (دالي) اين امر را طبيعي خواند و اظهار داشت: تغذيه «دالي» حتي بعد از گذراندن مرحله شيرخوارگي و در زماني كه علف ميخورد به صورت دستي بود بنابراين در اين مورد به ويژه در چند روز اول كه احتمال خطر خيلي بالاست سعي نميكنيم كه بره را در گله يا كنار مادر رضاعي رها كنيم.
دكتر حسيني درباره وضعيت تنفسي و قلبي بره شبيهسازي شده نيز به ايسنا گفت: بره متولد شده هنوز مختصري رال تنفسي (خر خر خفيف) دارد، ولي نفس كشيدنش طبيعي است و از حالت شكمي به ديافراگمي در آمده كه نشانه خيلي خوبي است.
از نظر قلبي هم مشكل خاصي ندارد ولي فقط اگر يك بره طبيعي بايد 145 ضربان قلب در دقيقه داشته باشد ضربان قلب اين بره پنج تا بيشتر از ميزان كاملا نرمال است كه امري طبيعي است.
عضو هيأت علمي پژوهشكده «رويان» تصريح كرد: با توجه به وضعيت فعلي بره شبيهسازي شده و پشت سرگذاشتن ساعات اوليه كه خيلي حساس است به زنده ماندن آن كاملا اميدواريم و ميتوان گفت تقريبا هيچ مشكل خاصي وجود ندارد.
دكتر حسيني درباره مشكل بره اولي كه يازدهم مرداد در پايگاه تحقيقاتي پژوهشكده «رويان» در اصفهان متولد شد و دقايقي بعد از دنيا رفت به ايسنا گفت: گوسفند اول كه تقريبا در همين روز بارداري سزارين شد با مشكل جفت - كه در كنار مشكل ريه - يكي از دو مساله تقريبا مشترك در تمام موارد كلونينگ (شبيهسازي) است، مواجه شد.
بره قبلي هم با وجود اينكه با جفتي حاصل از جنين شبيهسازي شده و بالتبع ضعيفتر زندگي ميكرد، تا روز صد و چهل و سوم بارداري خيلي خوب دوام آورد و در آخرين سونوگرافي هم در رحم مادر ضربان قلب طبيعي داشت و قرار بود در روز صد و چهل و پنجم بارداري زايمان كند ولي شامگاه روز صد و چهل و سوم وقتي يك سونوگرافي چكاپ انجام داديم علائم نكروز (علائم اوليه جدا شدن جفت در هنگام زايمان كه به قطع خونرساني به جنين منجر ميشود) مشاهده شد كه البته به دليل غيرمنتظره بودن اين عمل و نداشتن تجربه در برخورد با اين مورد و مشكلاتي كه در انتقال آن به محل جراحي پيش آمد با تعداد كم وارد عمل شديم و بره به دنيا آمده، چند دقيقه به صورت غيرطبيعي تنفس كرده و ضربان قلب آن به تدريج كندتر شد كه متاسفانه جلوي چشم ما از بين رفت اما اين تجربه باعث شد كه بتوانيم اين كار را بهتر انجام دهيم.
دكتر حسيني در پاسخ به اين سؤال كه آيا بره شبيهسازي شده (رويانا) با گوسفند مادر ارتباط برقرار ميكند يا نه، اظهار داشت: بره را به گوسفند مادر كه سزارين شده و در يك اتاق ديگر نگهداري ميشود نزديك كرديم كه مادرش به آن نزديك شد.
اصولا نوزاد حيوانات اين خصلت را دارند كه بعد از تولد غشايي از مايعات مكوزي از محيط رحم موسوم به ترشحات رحمي بر بدن آنها وجود دارد كه عصارهاي دارد كه براي مادر بسيار خوشبو است ومادر را به خوردن اين ترشحات كه برايش بسيار خوشطعم است جلب ميكند.
وقتي مادر بدن نوزاد را ميليسد بوي فرزند هم به مشام مادر ميرسد و احساس مادرانهاي از همان موقع ايجاد ميشود.
در بره شبيهسازي شده كه با سزارين به دنيا آمد ناچار شديم براي رسيدگي به وضعيت تنفسي بره تمام ترشحات رحمي را از بدن آن پاك كنيم و گوسفند مادر هم به دليل درد و ضعف نميتوانست به بره نزديك شود لذا خاصيت آن عصاره كه بايد به ارتباط مادر با بره كمك ميكرد در اينجا وجود نداشت ولي گوسفند مادر تقريبا بره را ميشناسد و به آن نزديك ميشود، ولي خيلي دوست ندارد با آن ارتباط برقرار كند ما نيز سعي نميكنيم اين ارتباط را ايجاد كنيم.
عضو هيأت علمي پژوهشكده رويان در پايان در پاسخ به سؤال خبرنگار ايسنا درباره عمر پيشبيني شده براي اين قبيل حيوانات همانند سازي شده كه گفته ميشود معمولا كوتاهتر از حيوانات طبيعي است، اظهار داشت: يك تئوري وجود دارد كه براساس آن موجودات همانندسازي شده در واقع ادامه عمر موجود اوليه را زندگي ميكنند، چون سلول اوليه كه موجود همانندسازي شده از آن گرفته شده، ماهها يا سالها در بدن موجود اوليه زندگي كرده و بارها و بارها تقسيم شده و بارها دنباله تلومري DNA ژنوم آن كوتاهتر شده است.
براساس اين تئوري كه در گوسفند دالي هم ثابت شد، دنباله تلومري DNA موجود همانندسازي شده از موجود اصلي كه منشاء آن است كوچكتر است كه البته اين تئوري كاملا اثبات نشده است.
گفتني است، دومين بره شبيهسازي شده در ايران كه يك بره نر از نژاد افشاري است ساعت 30 دقيقه بامداد روز شنبه هشتم مهرماه از طريق عمل سزارين در پايگاه تحقيقاتي اصفهان پژوهشكده رويان به دنيا آمد.
در روند شبيهسازي در تخمكي كه هسته آن خارج شده است، هسته يك سلول بالغ غيرجنسي (پيكري) جايگزين شده و پس از فرآيندي خاص، جنينهاي حاصله از طريق جراحي به رحم گوسفند ماده منتقل ميشود. پس از حاملگي و زايمان موجود حاصله كاملا همانند موجودي است كه سلول پيكري از آن گرفته شده است.ح/الف
١٣:٠٢ ١٠/٠٧/١٣٨٥