سوگ و دريغ ياران در فراق آموزگار رويشها...
مراسم سالگرد درگذشت دكتر كاظمي آشتياني در مسجد نور تهران برگزار شد
مراسم نخستين سالگرد درگذشت زنده ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني - جهادگر دانشمند و رييس پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي - عصر پنجشنبه با حضور جمعي از مردم و مسئولان، شخصيتهاي علمي، دانشگاهي و فرهنگي كشور، اساتيد، پژوهشگران و جهادگران دانشگاهي در مسجد نور تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر غلامحسين الهام سخنگوي دولت، در سخناني در اين مراسم اظهار داشت: توانمنديها و شكوفاييهايي كه با خلاقيت جوانان ما و دستاوردهاي علمي امثال دكتر آشتيانيها در تمامي عرصهها حاصل شده، افق روشن آينده كشور را نويد ميدهد و امروز با ادامه اين راه توسط همكاران وي و اراده و تلاش جوانان كشور در اين مسير، تهديدها و تحريمهاي دشمنان راه به جايي نخواهد برد.
وي فقدان آن دانشمند جهادگر را از حوادث تلخ دوران دولت نهم عنوان كرد و اظهار داشت: يك سال پيش در آستانه سفر استاني رييس جمهور به قم، خبر درگذشت دكتر كاظمي به رييس جمهور رسيد و چون نميتوانست برنامه سفر را تغيير دهد از من خواست در مراسم خاكسپاري آن مرحوم شركت كنم و من نگراني و ناراحتي و اندوه را در بيان و چهره رييس جمهور حس كردم. اين حادثه تنها چند روز بعد از جشنواره «رازي» بود كه طي آن از دكتر كاظمي به عنوان يك چهره درخشان علمي تجليل شد.
سخنگوي دولت خاطر نشان كرد: پيام مقام معظم رهبري گوياي آثار دردناكي است كه از اين فقدان متوجه جامعه ايماني و علمي ما شد.
دكتر الهام با بيان اين كه تلاشها و موفقيتهاي دكتر كاظمي آشتياني، روح اميد و تلاش علمي را در كشور احياء كرد، پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي را نمادي از توانمندي جوانان ايماني كشور خواند و اظهار داشت: جهاد دانشگاهي اين افتخار را دارد كه با مجاهدت و تلاش عملي راه شكوفايي را با حركتي جهادي باز كرده است.
وي خاطر نشان كرد: اين انقلاب علمي قطعا بسياري از كساني را كه از رنج بيماري آزرده خاطرند، شفا و آرامش خواهد داد و اين خدمت بزرگي در عرصه مهرورزي به انسانهاست.
رنجهاي رواني بسياري از خانوادههايي كه از فقدان فرزند رنج ميبرند، با كار علمي بسيار با ارزش باروري كه در اين پژوهشكده صورت گرفت ميتواند به شادابي و نشاط تبديل شود و اميد به زندگي را افزايش دهد.
دكتر الهام تصريح كرد: اين همه، دستاوردهايي بسيار ارزشمند است و ارزشمندتر اين كه اين دانشمند بزرگ تمام مراحل تحصيلي خود را در داخل كشور طي كرد و نشان داد كه ميتوانيم و ميشود به قلههاي بزرگ عظمت و تمدن دست يافت و به خود متكي بود.
به گزارش ايسنا، سخنگوي هيات دولت اضافه كرد: دشمنان و بيگانگاني كه فكر ميكنند ميتوانند اين قدرت را كه دروني است از ما بگيرند به بيراهه ميروند و راه به جايي نخواهند برد.
دكتر الهام تصريح كرد: اگر چه از فقدان اين دانشمند بزرگ همچنان متاثر و متاسفيم اما استمرار اين حركت بزرگ و جهاد علمي در كنار ايمان كه نشاط و زندگي توام با صلح و عدالت و معنويت را به همه ما نويد ميدهد، نشاندهنده اين است كه اين پرچم بر زمين نمانده است.
سخنگوي هيات دولت در پايان با اعلام مراتب تاسف و تسليت رييس جمهور و هيات دولت از فقدان دكتر كاظمي آشتياني به خانواده و همكاران آن مرحوم، پژوهشگران كشور خصوصا در جهاد دانشگاهي و مجموعه دانشگاهيان، اهل علم و عموم مردم، ابراز اميدواري كرد كه دستاوردهاي بزرگ علمي، اخلاقي و معنوي كشور الگو و نمونهاي براي همه انسانها باشد.
رييس بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس:
بارزترين ويژگي دكتر كاظمي شجاعت علمي وي بود
دكتر كاظمي پيشگام جهاد علمي و دانشگاهي بود
رييس بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس از شجاعت علمي به عنوان بارزترين ويژگي زندهياد دكتر كاظمي آشتياني ياد و پيشنهاد كرد براي زنده نگهداشتن اين ارزش، اعطاي مدال «شجاعت علمي» به نام دكتر كاظمي در كشور تصويب و انجام شود.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سردار باقرزاده با تسليت سالگرد فقدان زندهياد دكتر سعيد كاظمي و سردار شهيد احمد كاظمي دو جهادگر عرصههاي علم و دفاع مقدس كه سال گذشته به فاصلهاي كوتاه از يكديگر به ملكوت اعلي پركشيدند، اظهار داشت: انقلاب ما انقلاب ديني بود و قوام دين به معناي حاكميت دين و احكام ديني در تمامي ابعاد يكي از اهداف انقلاب اسلامي است كه تحقق آن مستلزم دو سلسله از عوامل اساسي در حوزه فردي و اجتماعي است.
وي، صبر، يقين و مجاهده نفساني را سه صفتي عنوان كرد كه هر كس كه در مسير دين و حركت ميكند بايد واجد آنها باشد همچنان كه در حوزه بيروني هم هر كس نيازمند دو خصلت اساسي صداقت و امانت است.
سردار باقرزاده اضافه كرد: در حوزه اجتماعي نيز نيازمند رفتارهايي هستيم كه در دو بعد رواني و عملي اثر گذار هستند. در بعد رواني آنجا كه يك عالم به علم خود عمل ميكند، از لحاظ رواني باعث حاكم شدن روح تدين در جامعه شده و از بعد عملي هم هر گاه عالم دين خود را در عرصه عمل نشان داد، جاهل هم در مقابل از دانشآموزي استنكاف نميكند كه ما اين ويژگيها را در دكتر كاظمي آشتياني به خوبي ديده و شنيدهايم كه نشان از نهفته بودن اين حقايق در وجود آن مرحوم است.
سردار باقرزاده با اشاره به سابقه آشنايي خود با دكتر كاظمي آشتياني از دوران تحصيل در دانشكده توانبخشي در اوايل انقلاب اظهار داشت: دكتر كاظمي به معناي واقعي فردي مومن، معتقد، اهل يقين، صداقت و امانت و هر آنچه براي حاكميت روح تدين در جامعه ما لازم است بود ولي آنچه او را در جامعه مومن و علمي و دانشگاهي ما برجستهتر كرده، شجاعت علمي وي در كنار تمام آن صفات زيباست كه اين ويژگي را از همان روزهاي اول انقلاب فرهنگي در وي سراغ دارم.
سردار باقر زاده خاطر نشان كرد: مرحوم دكتر كاظمي آشتياني بعد از جريانات انقلاب فرهنگي و حركتي كه براي اصلاح نظام دانشگاهي انجام شد، ضمن نقش كمكي كه در حركتها داشت فعاليتهاي خود را به زمينههاي علمي معطوف كرد و جالب است كه بحث سلولهاي بنيادي و جنيني و شبيه سازي را من در همان سالها از وي شنيدم. بر خلاف آنچه در برخي مجامع روشنفكري به ذهن ميايد كه فكر ميكنند تخصص و علم آموزي با روح تدين و ديانت منافات دارد همه اعتراف ميكنند كه مرحوم كاظمي كه در زمينه هاي علمي سرامد بود چقدر با قرآن مانوس بود و به ياد دارم كه از همان سال 59 مرحوم كاظمي دوستان را به خواندن قرآن ترغيب ميكرد.
به گزارش ايسنا، رييس بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس، تصريح كرد: دكتر كاظمي در عمل نشان داد بر خلاف كارهاي مقطعي و پر هياهو كه بعضا انجام ميشود اهل استقامت و صبر و يقين به موفقيت است.
اصولا جنس كار كساني كه به افقهاي بالاتر نگاه ميكنند با كساني كه نگاه محدود دارند تفاوت دارد و اغلب براي توجيه كردن و همراه كردن سايرين دشواريهاي زيادي دارند و دكتر كاظمي نيز با اين يقين و باور عميق به توانستن و اين كه بايد منكر بزرگ وابستگي به غرب را كه از رژيم گذشته به ارث رسيده بود از پيش روي جامعه علمي كشور برداشت با استواري در اين راه موفق شد و معروفي را جايگزين آن كرد و در واقع از مصاديق بارز امر به معروف و نهي از منكر بود و چه معروفي بالاتر از باور توانمندي جوانان كشور.
سردار باقر زاده در پايان با اشاره به فعاليتهاي گسترده زنده ياد دكتر كاظمي آشتياني در دوران دفاع مقدس خاطر نشان كرد: پيشگامي دكتر كاظمي در حوزه حركت علمي صرفا محدود به سلولهاي بنيادي نبود و آن مرحوم به واسطه شجاعت علمي كه داشت پيشگام حركت جهاد علمي و دانشگاهي بود.
دكتر شهرستاني:
دكتركاظمي شخصيتي جامع ونمونهاي ازانسان كامل بود
انس با معنويت و قرآن بارزترين ويژگي مرحوم دكتر كاظمي بود
دكتر شهرستاني از اساتيد زنده ياد دكتر كاظمي آشتياني يك سال پس از فقدان ناباورانه وي اظهار داشت: كاظمي، هم آداب دانشجويي را خوب ميدانست و هم آداب استادي را و تا پايان حياتش هرگاه معلم بود، شان معلمي را خوب رعايت ميكرد و هرگاه شاگردي ميكرد، احترام تك تك استادانش را داشت و در شرايطي كه مسووليت يك مركز تحقيقاتي معتبر و شناختهشده بينالمللي را بر عهده گرفته بود در كمال احترام و بزرگ منشي با اساتيدش رفتار ميكرد.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر شهرستاني كه روز پنجشنبه در مراسم نخستين سالگرد در گذشت رييس فقيد پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي در مسجد نور تهران سخن ميگفت با بيان اين مطلب، خاطر نشان كرد: در دوران فعلي خصوصا پس از بحرانهاي بعد از جنگ جهاني دوم جهان همواره در آرزوي داشتن انسانهاي جامع و كامل بوده چرا كه جنگها و بحرانهاي متعددي كه از دوران رنسانس تا آن زمان ايجاد شده محصول انسانهاي تك ساحتي و نپروردهاي بود كه عليرغم داشتن علم، بخشهايي از وجودشان كه بايد با ايمان و اعتقاد و عاطفه و انسان دوستي سيراب ميشد خشك و باير مانده بود.
وي با بيان اين كه قرن 21 قرن متارئاليسم و پيوند فيزيك و معارف علمي با معنويت و عالم بالا و عصر انسان جامع است اظهار داشت: در اين زمان ميتوان نمونهاي از اين انسان جامع را كه محصول آرماني فرهنگ اسلامي است در شخصيت جوان اما پخته، مدبر و مدير و آگاه زندهياد دكتر كاظمي آشتياني ديد.
اين جامعيت محصول تربيت خانوادگي و خصوصياتي كه به تعبير امام علي (ع) بايد در يك مومن باشد يعني فتانت، هوشياري، كياست و درايت است كه در آن مرحوم زبانزد بود. او همواره بزرگتر از سنش مينمود.
زماني كه دانشجويي 19، بيست ساله بود به راحتي دانشآموزان دبيرستاني را كه تنها دو، سه سال با آنها تفاوت سني داشت مديريت ميكرد و از حسن سلوك و هوشياري او در جهاد دانشگاهي نيز همه اطلاع دارند؛ خصوصا در آن دوران اوايل انقلاب كه توفانهاي افراط و تفريط دانشگاهها را فرا گرفته بود. دكتر كاظمي گويي جواني نكرده بود و از كودكي به ميان سالي و پختگي رسيده بود.
دكتر شهرستاني، شوخ طبعي، بشاش بودن و گشاده رويي را از ديگر صفات نيكوي زنده ياد دكتر كاظمي آشتياني عنوان كرد كه بسياري از مشكلات و سختيها را در محيطهاي كاري بر وي هموار ميكرد.
وي در ادامه با اشاره به خدمات دكتر كاظمي به مردم و محرومان از جمله تاسيس چندين كلينيك تخصصي درماني در همان سالهاي ابتداي دهه 60 در تهران و زاهدان و ساير مناطق در سنين جواني و عليرغم مسووليتها و مشغله زياد وي در جهاد دانشگاهي، اظهار داشت: دكتر آشتياني همزمان به نوآوري و خلاقيت ميانديشيد، مشورت ميكرد و به راحتي ميشد مسووليتهاي سنگين را به وي محول كرد ولي آنچه بيش از همه جوهر و گوهر وجود او را تابناك ميكرد انس
حجتالاسلام مراتي:
تمام وجود دكتر كاظمي با نور قرآن متبلور بود
حجت الاسلام مراتي از همكاران دكتر كاظمي آشتياني در پژوهشكده رويان نيز در سخناني به تبيين ابعاد شخصيتي آن مرحوم پرداخت و از علم، ايمان، اخلاق، انس با قرآن، ولايتي بودن و اخلاص به عنوان بارزترين ويژگيهاي زندهياد دكتر كاظمي آشتياني ياد كرد كه او را به اين مرتبه از جايگاه علمي و اجتماعي رساند.
به گزارش ايسنا، وي گفت: دكتر كاظمي بي ترديد در رشته تحصيلي خود جزو سرآمدان بود و به حدي از دانش و تخصص دست يافته بود كه علاوه بر ايران در سطح جهان نيز شناخته شده بود.
او در عين حال از لحاظ حسن برخورد و اخلاق نيكو كه نشانه ايمان او بود زبان زد همه بود با اين حال هرگز با دانش خود فخر نميفروخت و مغرور نبود.
حجت الاسلام مراتي، ويژگي ديگر مرحوم دكتر كاظمي آشتياني را انس وي با قرآن و ارادت وي به ائمه معصومين (ع) عنوان كرد و اظهار داشت: در جلسات كميته اخلاق پزشكي در پژوهشكده رويان كمتر وقتي بود كه مساله فقهي و شرعي در زمينه ناباروري و سلولهاي بنيادي مطرح شود و دكتر كاظمي مطلبي از قرآن را با آن همراه نكند و تمام وجود آن مرحوم با نور قرآن متبلور بود. دكتر كاظمي همواره در كارهايش تقرب به خدا و اخلاص را سرلوحه خود قرار داده بود.
به گزارش ايسنا، در ادامه اين مراسم، حجتالاسلام و المسلمين ابوترابي، نايب رييس مجلس شوراي اسلامي نيز در سخناني ضمن تفسير آياتي از سوره مباركه عصر، ياد و خاطره مرحوم دكتر كاظمي آشتياني را گرامي داشت و بر ضرورت توجه بيشتر به علم در تصميمگيريها در بخشهاي مختلف مديريتي كشور خصوصا در نهادهاي قانونگذاري تاكيد كرد.
زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني، بنيانگذار و رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي و رييس جهاد دانشگاهي واحد علوم پزشكي ايران 14 دي ماه سال گذشته به دليل عارضه قلبي در بيمارستان بقيه الله الاعظم(عج) تهران دعوت حق را لبيك گفت.
اين دانشمند جهادگر در طول حيات كوتاه اما پربركت خود، علاوه بر خدمات ماندگاري كه در عرصه جهاد دانشگاهي ايفا كرد، نقشي راهبردي و منحصر به فرد در هدايت تحقيقات توليد سلولهاي بنيادي، شبيهسازي و درمان ناباروري در سطح كشور و منطقه داشت.
زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني در اول فروردين ماه سال 1340 در تهران چشم به جهان گشود و پس از طي تحصيلات متوسطه، در رشته فيزيوتراپي وارد دانشگاه علوم پزشكي ايران شد و موفق به كسب مدرك كارشناسي ارشد شد.
دكتر كاظمي تحصيلات دكتري را نيز در اسفند ماه 1376 در رشته علوم تشريحي دانشگاه تربيت مدرس به پايان برد.
وي از آبان ماه 1363 همزمان با گذراندن دوران دانشجويي وارد جهاد دانشگاهي شد و در سيام آبان سال 1371 با حكم رييس وقت جهاد دانشگاهي به عنوان رييس جهاد دانشگاهي واحد علوم پزشكي ايران منصوب شد.
دكتر كاظمي آشتياني در سال 1376 طي حكمي از سوي رييس جهاد دانشگاهي همزمان با مسووليت رياست جهاد دانشگاهي واحد علوم پزشكي ايران، به عنوان مشاور رييس جهاد دانشگاهي منصوب شد.
دكتر كاظمي آشتياني پس از پيگيري و تلاش فراوان در خصوص راهاندازي موسسه «رويان» نهايتا موفق به راهاندازي اين مركز شد و در بيست و سوم آبان سال 1377 با حفظ سمت به عنوان رييس پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي منصوب شد.
زنده ياد دكتر كاظمي آشتياني همچنين از سال 1371 به عضويت شوراي علمي جهاد دانشگاهي درآمد كه تا زمان فوت اين مسووليتها را بر عهده داشت.
توسعه تحقيقات در زمينه باروري و ناباروري، توليد، تكثير و انجماد سلولهاي بنيادي جنيني، اجراي نخستين طرح همانندسازي حيوانات در خاورميانه كه پس از درگذشت آن دانشمند فقيد با تولد نخستين برههاي همانندسازي شده در كشور در مردادماه و مهرماه سال جاري به بار نشست، راه اندازي و برگزاري شش دوره جشنواره بين المللي «رويان»، برگزاري دو دوره جشنواره آسيايي «بهداشت خانواده» و دهها فعاليت ارزنده علمي ديگر از دستاوردهاي حيات كوتاه اما پرثمر اين جهادگر متعهد و خستگيناپذير است.
٠٩:٢٩ ١٦/١٠/١٣٨٥