گزارشي از فعاليتهاي يکساله مرکز فرهنگي دانشجويي امام وانقلاب اسلامي جهاددانشگاهي
سرپرست مرکز فرهنگي دانشجويي امام و انقلاب اسلامي جهاد دانشگاهي گفت: مرکز
فرهنگي دانشجويي امام وانقلاب اسلامي در جهاد دانشگاهي با هدف آشنايي نسل جوان دانشگاهي و دانشجويان با آرا، انديشه ها و سيره عملي حضرت امام (ره) شکل گرفته که با استفاده از ابزارهاي فرهنگي سعي دارد، شخصيت، آرمان ها و اهداف حضرت امام(ره) را به نسل جوان و فرهيخته دانشگاهي معرفي نمايد.
دکتر وحيد قبادي دانا تأکيد کرد: ما معتقديم با تکيه بر اصول و آرمان هاي امام خميني(ره) و با استفاده از تفسير رهبر فرزانه انقلاب از انديشه هاي ايشان در زمان حاضر، مي توانيم با مقاومت، از انقلاب اسلامي که ثمره خون هزاران شهيد است پاسداري کنيم و به خوبي در مقابل دشمنان انقلاب و نظام ايستادگي کنيم. بطوريکه باور داريم عنصر مهم در انديشه امام(ره) براي اين مقاومت، وحدت بود که تکيه برآن مي تواند بسياري از مشکلات ما را حل و چاره جويي کند.
سرپرست مرکز فرهنگي دانشجويي امام و انقلاب اسلامي، اظهار داشت: هويت تاريخي، فرهنگي وملي ما، هويت درخشاني است که در رأس آن تلألؤ حضور حضرت امام(ره) را در تاريخ انقلاب اسلامي مشاهده مي کنيم و چه الگويي بهتر از حضرت امام مي توان براي پر کردن شکاف و انقطاع نسل جديد با نسل انقلاب معرفي کرد. الگويي که شاهد بوديم بيانات، آرا و انديشه هايشان به گونه اي بود که جوانان نسل انقلاب نه تنها با پير فرزانه جماران تعارضي نداشتند بلکه جان خود را در طبق اخلاص براي فدا کردن در راه آرمان هاي او قرار مي دادند ودعا مي کردند که خداوند ازعمر آنها بکاهد و بر عمر رهبرشان بيفزايد.
وي با اشاره به اين که حضرت امام(ره) معلم اخلاق، معنويت، عدالت و آزادگي در عصر حاضر بودند، گفت: انديشه ها و آراي ايشان پشتوانه تئوريک نظام هستند و شاهديم که معاندين نظام درصددند با هدف قراردادن انديشه هاي ايشان، پروژه هدف قراردادن آرمان ها و اصل نظام را دنبال کنند. حال علي رغم همه اين دشمني ها امروز مي بينيم بذر عزت و شرفي که توسط حضرت امام در جهان اسلام گسترانده شد، نتيجه اش پيروزي حزب الله لبنان و مقاومت اسلامي شيعيان در لبنان بوده و همين امر نشان داد که انديشه ها و راه امام(ره) در دنياي امروز هنوز زنده است و مي تواند پاسخگوي چالش هاي پيش روي جهان اسلام باشد.
دکتر وحيد قبادي دانا با تأکيد بر ضرورت شناخت انديشه ها و ديدگاهاي حضرت امام(ره) درشرايط حاضر، اضافه کرد: بايد امام(ره) را به درستي بشناسيم و به درستي بشناسانيم. امام را بايد آن گونه که بود معرفي کنيم نه آن گونه که مي پسنديم. قطعاً سکوت باعث عدم شناخت و کتمان اين افتخار بزرگ تاريخي، فرهنگي، ديني و ملي ما خواهد بود و بستري خواهد شد براي منحرفين ومعاندين، جهت فعاليت در مسير مقابله با حضرت امام(ره) و تخريب و تحريف آراي ايشان.
وي با تأکيد بر اين ضرورت، به روند شکل گيري مرکز فرهنگي دانشجويي امام و انقلاب اسلامي در جهاد دانشگاهي اشاره کرد و گفت: ايده برگزاري جشنواره فرهنگي، هنري، پژوهشي طريق جاويد، يادواره حضرت امام (ره) اول بار در سال 75 در جهاد دانشگاهي واحد علوم پزشکي تهران به اجرا گذاشته شد. طرح اين ايده توسط دکتر ابوالفضل فاتح صورت گرفت. اين جشنواره در بعد پژوهشي به معرفي کتاب برتر، پايان نامه برتر، مقالات برتر و در بعد هنري نيز به معرفي آثار برتر خوشنويسي، شعر، عکاسي، نقاشي و نگارگري با موضوع آرا وانديشه هاي حضرت امام و انقلاب اسلامي مي پرداخت. البته پيش از آن نيز در سال 73 مسابقه وصيتنامه حضرت امام(ره) در دانشگاه برگزار شده بود. دومين دوره اين جشنواره نيزدر سال 76 و سومين دوره آن در سال 78 مصادف با يکصدمين سال تولد حضرت امام برگزار شد. چهارمين دوره جشنواره طريق جاويد هم در سال 81 برگزار شد.
سرپرست مرکز فرهنگي دانشجويي امام وانقلاب اسلامي ادامه داد: پس از سال 81 بود که ايده شکل گيري مرکزي جهت گسترش فعاليت ها در زمينه انديشه حضرت امام(ره) توسط برادر عزيز دکتر فاتح به رياست و معاونت فرهنگي جهاد دانشگاهي ارائه شد و با موافقت آنها و عنايت ويژه اي که جناب آقاي دکتر منتظري به اشاعه انديشه امام در دانشگاه ها داشتند، تصميم بر آن شد مرکزي براي فعاليت تخصصي در زمينه معرفي شخصيت و تبليغ و ترويج انديشه، آرا و سيره عملي امام با عنوان مرکز فرهنگي دانشجويي امام و انقلاب اسلامي در جهاد دانشگاهي شکل گيرد.
وي با اشاره به اينکه اين مرکز قرار است زمينه اي براي انس بيشتر دانشگاهيان و دانشجويان با آثار و تأليفات امام فراهم کند و براي توسعه زمينه هاي مشارکت دانشگاهيان در ترويج انديشه هاي حضرت امام خميني(ره) تلاش نمايد، گفت: آشنايي نسل جوان دانشگاهي با زندگي، آثار و انديشه هاي حضرت امام(ره) و مجاهدت هاي ايشان، بهره گيري از ابزارهاي فرهنگي، هنري براي تبيين اهداف، آرمان ها و دستاوردهاي انقلاب اسلامي، تبيين زمينه هاي شکل گيري
انقلاب به رهبري امام و نقش حوزه و دانشگاه، به همراه طرح روزآمد انديشه هاي امام و پاسخ به نيازهاي دانشجويان ودانشگاهيان با توجه به دو عنصر زمان و مکان از مهمترين اهداف اين مرکز فرهنگي دانشجويي است. همچنين تبيين همراهي تاريخي جنبش دانشجويي با حضرت امام(ره) و ترويج فرهنگ ساده زيستي امام(ره) به عنوان يک الگوي ممتاز فرهنگي از ديگر اهداف مرکز فرهنگي دانشجويي امام(ره) و انقلاب اسلامي مي باشد.
قبادي دانا درمورد برنامه هاي دردست اجراي اين مرکز اظهار داشت: به منظور استفاده از فضاي اينترنت و فضاي مجازي، همکاران ما در مرکز با مشارکت دانشجويان عاشق سيره و انديشه هاي حضرت امام، سايت طريق جاويد را به آدرس http://www.tarigh.ir تأسيس نموده اند که در آن آرا وانديشه هاي امام(ره) متناسب با شرايط زمان و مکان طرح مي شود و از ديدگاه هاي انديشمندان، دانشگاهيان و دانشجويان و صاحب نظران حوزه و دانشگاه در زمينه هاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي استفاده مي شود تا در چهارچوب و اصول انديشه هاي حضرت امام(ره) براي چالش ها و گره هاي پيش رو، راه حل هايي را از انديشه هاي ايشان بيابيم و گره گشايي و چاره جويي کنيم.
وي درباره فعاليتهاي ديگر اين مرکز نيز گفت: از مهمترين برنامه هايي که مرکز فرهنگي دانشجويي امام و انقلاب اسلامي در سال 85 برگزار نموده، مي توان به اردوي فرهنگي، دانشجويي طريق جاويد با موضوع بررسي شخصيت، انديشه و سيره عملي امام(ره) اشاره کرد که مردادماه با حضور 250 نفر از دانشجويان منتخب دانشگاه هاي سراسر کشور و علاقه مندان به پژوهش و انديشيدن در آراي امام(ره) در مشهد مقدس برگزار شد.
قبادي دانا ادامه داد: اردوي طريق جاويد موضوعات مختلفي را به بحث و بررسي گذاشت که از آن جمله مي توان به جايگاه زن، عدالت اجتماعي، خطر تحجر و مقدس مآبي، نقش سيره نبوي در رهبري حضرت امام، آزادي و دموکراسي و مؤلفه هاي مردمسالاري در گفتمان امام و همچنين نگاه به انديشه سياسي حضرت امام(ره) و بيان خاطرات و سيره عملي حضرت امام اشاره کرد که توسط اساتيد حوزه و دانشگاه و فرهيختگان علمي و فرهنگي ارائه شد و نتايج بسياري خوبي در برداشت.
وي از ميان برنامه هاي سال 86 مرکز، به اجراي جشنواره سراسري فرهنگي، هنري و پژوهشي طريق جاويد در سطح جهان اسلام اشاره کرد که در تداوم پنج دوره اي است که تاکنون برگزار شده است.
قبادي دانا همچنين از برگزاري نخستين جشنواره استاني فرهنگي، هنري و پژوهشي طريق جاويد خبر داد و اظهار اميدواري کرد که اين مرکز بتواند با همکاري جهادهاي دانشگاهي سراسر کشور به اين مهم دست يابد.
وي در ادامه افزود: از فعاليتهاي ديگر مرکز براي آينده، ارائه مکتوباتي در زمينه انديشه امام و استفاده از آن در قالب مسابقات کتابخواني است که سال گذشته با عنوان طرح آفتاب در آينه در دانشگاه ها برگزار شد. همچنين در سال 85 همزمان با ايام الله دهه فجر کتاب «همراه با امام در پاريس» که مجموعه بيانات و سخنراني هاي حضرت امام از مهرماه تا بهمن ماه سال 1357 است (زماني که ايشان در پاريس حضور داشتند)، منتشر شد که همراه با شأن بيان و شرايط سياسي اجتماعي آن روزها به روايت تاريخي از انقلاب پرداخته است.
وي افزود: در اين کتاب، فلسفه نهضت حضرت امام (ره)، علل تلاش براي سرنگوني رژيم شاه و الگوي موردنظر امام(ره) براي تأسيس حکومت اسلامي به خوبي بيان شده و نظرات ايشان درباره مسائل مختلف به ويژه در مصاحبه با رسانه هاي خارجي گردآوري شده است.
قبادي دانا به فعاليت هاي نرم افزاري مرکز فرهنگي دانشجويي امام و انقلاب اسلامي اشاره کرد و گفت: اولين نمونه اين کار، تهيه لوح فشرده چندرسانه اي از بيانات مقام معظم رهبري در ارتباط با امام خميني(ره) است که تحت عنوان «امام در کلام رهبري» منتشر مي شود. اين کار مزين به تصاوير اين دو بزرگوار و قطعاتي از فيلم و کليپ است که در اختيار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.
سرپرست مرکز فرهنگي دانشجويي امام و انقلاب اسلامي، از ديگر برنامه هاي در دستور کار
اين مرکز را تشکيل اتاق فکر انقلاب اسلامي ذکر کرد و گفت: در اين اتاق از انديشمندان و صاحب نظران و دلسوزان نظام دعوت مي کنيم که دريک فضاي علمي و دانشگاهي، چالش ها، دغدغه ها، اميدها، فرصت ها و تهديدهاي انقلاب و آرمان هاي حضرت امام(ره) را طرح کنند و به چاره جويي بين الاذهاني بپردازند تا نگراني و دغدغه هاي مورد نظر دوستان و دلسوزان انقلاب برطرف شود.
وي با تأکيد براين که براي برنامه ريزي فرهنگي به شناخت وضعيت موجود نياز است گفت: بر اين مبنا طرح نظرسنجي ميزان آشنايي و نگرش دانشجويان نسبت به انقلاب اسلامي و آرا و انديشه هاي امام را در دستور کار قرار داده ايم. همچنين جهت ترويج آرمانهاي حضرت امام(ره) و انقلاب اسلامي، به دنبال تهيه سالنامه دانشگاهي طريق جاويد هستيم که براي سال 87 در اختيار دانشگاهيان قرارمي گيرد و درآن اشعاري از حضرت امام، فرازهايي از بيانات و سخنراني هاي ايشان، آثار و تأليفات امام و کتبي که درارتباط با امام منتشر شده به همراه مفاهيمي که ايشان در طول حيات برآنها تأکيد داشتند گردآوري خواهد شد.
وحيد قبادي دانا در ادامه از طرح راه اندازي تور امام شناسي با عنوان "شهر به شهر با روح الله" از سوي مرکز امام وانقلاب اسلامي خبر داد و افزود: اين طرح در دست برنامه ريزي است تا بتوانيم صاحب نظران فرهنگي و دانشگاهي و فرهيختگان نسل جديد را با امام آشنا کنيم.
وي اضافه کرد: برنامه ديگر مد نظر ما، برگزاري جشنواره اينترنتي طريق جاويد است که با موضوع آثار اينترنتي دانشجويان در وبلاگ ها و نشريات اينترنتي آنها در باره انديشه هاي امام و انقلاب اسلامي برگزار خواهد شد.
وي مهمترين برنامه اين مرکز را براي آينده، تهيه آيين نامه اي براي اعطاي جايزه بين المللي امام خميني(ره) دانست و افزود: در همه جاي دنيا براي ماندگار شدن نام بزرگان ملت ها، جوايز ويژه اي با نام آن فرد وجود دارد. شخصيت بزرگ قرن در جهان اسلام به اعتراف دوست و دشمن، حضرت امام خميني (ره) بودند که بر اين اساس درنظر داريم مقدمات چنين کاري را فراهم کنيم.
وي با تأکيد بر اينکه اين مرکز در مسير ترويج و تبليغ آراي حضرت امام با موسسه تنظيم و نشر آثار امام و اساتيد پژوهشکده حضرت امام(ره) همکاري دارد افزود: خوشبختانه اين همکاري کاملا صميمانه است؛ کما اينکه جشنواره فرهنگي پژوهشي طريق جاويد در هر پنج دوره خود با همکاري موسسه تنظيم و نشر آثارحضرت امام برگزار شده است که جاي تشکر و سپاس دارد.
وي ضمن قدرداني از مديريت سابق اين مرکز، جناب آقاي قادر آشنا، خاطر نشان کرد: در مرکز امام و انقلاب اسلامي سعي شده است در ارتباط با افکار امام(ره) در دانشگاه ها به صورت ممتد و در تمام طول سال فعاليت داشته باشيم و فعاليت ها در اين خصوص تنها متمرکز در سالگرد ارتحال حضرت امام نباشد. متأسفانه شناخت نسل جوان ما از امام بعضا در حد يک قاب عکس يا تصويري است که در يک زمينه مشکي در ايام سوگ امام راحل درآستانه امتحانات خردادماه ديده شده، در حالي که امام يک شخصيت جهاني بودند. امام در عرفان، فلسفه، اصول، فقه و شعر وادبيات سرآمد بودند و در عصر خود حرف هاي جدي براي گفتن داشتند و ايشان را به عنوان رهبر بيداري اسلامي درجهان مي شناسند. ايشان توانست به عنوان احياگر اسلام ناب، مولفه هاي اسلام منحرف يعني اسلام آمريکايي را بيان کنند و وجوه تمايز اسلام ناب محمدي را از نحله هاي مختلف التقاطي و انحرافي که توسط بلوک هاي شرق و غرب ساخته و تبليغ شده، بيان نمايند.
وي ويژگيهاي مهم تلاش براي شناساندن آرمانهاي حضرت امام(ره) به نسل جوان را اصالت، جامع بودن، درک شرايط زمان و مکان و نگاه به چالشهاي پيش رو دانست و افزود: اين تلاشها بايد متصل به سرچشمه و منبع اصلي باشد چراکه اگر از نسخه هاي مشابه که کاملا منطبق بر
انديشه امام نيست در اين راه استفاده کنيم دچار تحريف خواهيم شد. همچنين بايد با نگاه به آينده و اجتهاد براي مقابله با چالش هاي پيش رو، از انديشه هاي امام براي گره گشايي مشکلات جامعه ايران و اسلام استفاده نمود.
وي در پايان خاطر نشان کرد: اگر اين تلاشها جز اين باشد امام تبديل به يک موجود تاريخي و موزه اي خواهد شد. اين همان چيزي است که رهبر فرزانه انقلاب نيز با هوشياري به آن اشاره داشته اند و فرمودند: «کساني که سعي دارند امام بزرگوار ما را به عنوان يک شخصيت متعلق به تاريخ و گذشته معرفي کنند، در تلاش خود موفق نخواهند شد. امام(ره) در مکتب سياسي خود زنده است و تا اين مکتب سياسي زنده است، حضور و وجود امام(ره) درميان امت اسلامي بلکه درميان بشريت منشأ آثار بزرگ و ماندگار است.» و در جايي ديگر مي فرمايند: «دوران امام خميني(ره) ادامه دارد و ادامه خواهد داشت، راه او راه ما، هدف او هدف ما و رهنمود او مشعل فروزنده ماست».ح/الف
٠٨:٤٣ ١٥/٠٢/١٣٨٦