١٨:٥٠ ٠١/٠٩/١٤٠٣
گزارش
رشد علمی کشور به روایت از SID

امروزه درکشورهای توسعه یافته، علم سنجی به عنوان یکی از رایج ترین شاخصهای ارزیابی فعالیتهای علمی هر کشور مطرح است به نحوی که بنا به ضرورت این علم، بعنوان یکی از رشته های دانشگاهی در اکثر کشورهای دنیا، حتی در مقطع Ph.D دانشجو جذب نموده و اقدام به پرورش متخصصان علم سنجی می نماید. در این راستا می¬توان علم سنجی را به عنوان واحد اندازه گیری فرآیند انفورماتیک تعریف نمود.
اصول علمی که بررسی ساختار و ویژگیهای اطلاعات علمی یک ملیت را در برداشته و به آن می پردازد،  مطابق با قوانین و فرآیندهای ارتباطی بومی آن کشور مورد بحث قرار می¬گیرد را می¬توان تعریف دیگری از علم سنجی دانست.
از اینرو مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی (SID) بر آنست که ضمن انتشار مداوم شاخص های علم سنجی که توصیف کننده پژوهش و تحقیق در دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و تحقیقاتی و بطور کلی اجتماعات علمی است، این شاخص ها را بر اساس پارامترهای استاندارد بین المللی Impact Factor و Immediacy Index در هر سال گردآوری نموده و در جهت تقویت مدیریت تحقیق و سیاستگذاری و چگونگی تخصیص بودجه و امکانات به مسئولین پیشنهاد دهد.
هر چند که این امر در جوامع بین المللی دور از منطق نبوده و دانشمندانی از جمله "بک" بر این فرضیه باور دارند و معتقدند که علم سنجی می تواند به توازن بودجه و هزینه های اقتصادی تاحدی کمک کند و با این اقدام کارآیی تحقیقات را افزایش دهد.
مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی نیز به سهم خود در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در جهت پیشبرد تحقیقات و جنبش نرم¬افزاری، اقدام به گردآوری اطلاعات مربوط به محققان و آثار آنها در بانک اطلاعاتی متمرکزی نموده که بنا به خواص این بانک ها گزارشات و اطلاعات قابل استناد بسیار مفیدی می توان استخراج نمود.
اطلاعات درج شده در بانک اطلاعاتی جهاددانشگاهی مشتمل بر چهار متغییری است که از ارکان اصلی علم سنجی به شمار می روند.
1) اطلاعات مربوط به نویسندگان و یا تولید کنندگان علم
2) انتشارات علمی ناشران
3) منابع استفاده شده توسط محققان، پژوهشگران و بطور کلی تولیدکنندگان علم
4) استنادها یا ارجاعات انجام پذیرفته به آثار دیگران
همانطور که اشاره شد بر اساس این پارامترها و بررسی جداگانه هر یک و یا بعضاَ بررسی ترکیبی این شاخص¬ها می¬توان خصایص علم و پژوهش علمی کشور را نمایان ساخته و یا تحلیل¬ها و پیش¬بینی¬های آینده را تخمین زد و همچنین در موقعیت مناسب راهکارهای جدیدی پیشنهاد نمود.
مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی هم اکنون ضمن نمایه کردن آخرین اطلاعات مربوط به نشریات علمی- پژوهشی کشور، بر روی تارگاه خود به نشانی
www.SID.ir، بر مبنای پارامترهای ذکر شده وضعیت علمی نشریات کشور را در بخش JCR بصورت Online به نمایش گذاشته و بدون هیچ محدویت دسترسی و با قابلیت برداشت متن کامل از مقالات در اختیار بازدید¬کنندگان این پایگاه قرار می دهد و ارائه این خدمات را به عنوان ماموریت اصلی خود شمرده است و دسترسی رایگان و مطلع ساختن کاربران از آخرین تحولات علمی را (به روز رسانی بانک اطلاعاتی) از حداقل انتظارات جامعه علمی دانسته و سعی در بر آوردن این نیاز دارد.
لازم است به این نکته نیز اشاره شود که به لطف الهی و با حمایت مسئولان امر، تولیدات علمی در میهن اسلامی به حد قابل توجهی رو به رشد بوده و امید است در آینده ای نزدیک شاهد رشد بیشتری از تولیدات علمی در جامعه علمی کشورمان باشیم. نمودار زیر گویای صدق گفتار نویسنده است.



در پایان بر اساس سرویس گزارشات استنادی نشریات (JCR) مرکز اطلاعات علمی به تفکیک گروه های علمی مصوب آخرین وضعیت نشریات علمی پژوهشی کشور را بر مبنای پارامترهای استاندارد بین المللی شاخص تاثیر (Impact Factor) و شاخص آنی (Immediacy Index) جهت اطلاع محققان و پژوهشگران کشور ارائه می¬نمائیم.

                                                                            افشین صندوقدار
                                                                    معاون مهندسی و نرم افزار
                                                  

گزارش استنادی از نشریات گروه پزشکی سال 1385

گزارش استنادی از نشریات گروه علوم کشاورزی سال 1385

گرارش استنادی از نشریات گروه هنر و معماری سال 1385

گزارش استنادی از نشریات گروه علوم انسانی سال 1385

گزارش استنادی از نشریات گروه علوم پایه سال 1385

گزارش استنادی از نشریات گروه فنی و مهندسی سال 1385

١٣:٣٣ ٢٠/١١/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد