رييس جهاد دانشگاهي در سالروز تاسيس جهاد دانشگاهي با تشريح اهم فعاليتها و دستاوردهاي اين نهاد انقلابي و با بيان اينكه عظمت جامعه ايراني در سايه خودباوري و استغناي فكري و فرهنگي محقق ميشود، گفت: جهاد دانشگاهي با توجه به تجربيات30 ساله خود در حوزههاي مختلف و همچنين تنوع فعاليتها و تلفيق مناسب و طبيعي علم و ايمان در ساختار سازماني خود، ميتواند مشاوري امين و قابل اعتماد براي قواي سه گانه كشور باشد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، دكتر حميدرضا طيبي در سخنرانی پیش از خطبه هاي نماز جمعه تهران با بيان اينكه يكي از وجوه متمايز و اصيل انقلاب اسلامي، بازيابي هويت ملي و اسلامي در جهت دستيابي به عظمت جامعه ايراني اسلامي بوده است، اظهار كرد: اين مهم در سايه خودباوري و استغناي فكري و فرهنگي تحقق مييابد.
عظمت جامعه ايراني در سايه خودباوري و استغناي فكري و فرهنگي محقق ميشود
وي با بيان اينكه با پيروزي انقلاب اسلامي و روحيه خودباوري در مردم، موانع ظهور و بروز رشد فكري و خلاقيت فنآورانه برطرف و راه براي شكوفايي استعدادها و تواناييها هموار شد، تصريح كرد: در اين زمينه جهاد دانشگاهي در سال 1359 با الهام از پيام اصلي انقلاب اسلامي و حضرت امام (ره)، با هدف قطع وابستگيهاي يك طرفه علمي، فني و فرهنگي به خارج از كشور و هموار كردن فضاي فرهنگي، علمي و تكنولوژيكي خلاقانه و مستقل مبتني بر انقلاب اسلامي و در محيطهاي علمي تشكيل شد و در طي اين سالها، به همت جهادگران مومن و متخصص دانشگاهي و در سايه رهنمودهاي امام خميني (ره) و رهبر معظم انقلاب در جهت رفع نيازهاي علمي، فنآورانه و فرهنگي تلاش نموده است.
وي با ارائه گزارشي فشرده از فعاليتهاي جهاد دانشگاهي با بيان اينكه جهاد دانشگاهي نهادي انقلابي است كه توسط ستاد انقلاب فرهنگي در 16مرداد سال 59 تاسيس شد، اظهار كرد: بر اساس آخرين اساسنامه مصوب خود در چهار زمينه فعاليتهاي فرهنگي، پژوهش و فنآوري، آموزشي و تسهيل در اشتغال فارغالتحصيلان دانشگاهي زير نظر شوراي عالي انقلاب فرهنگي فعاليت ميكند و داراي هيات امناي مركب از نمايندگان شوراي عالي، دولت و برخي از اعضاي هيات علمي جهاد دانشگاهي است.
دستاوردهاي جهاد در عرصههاي فرهنگي، پژوهشي، آموزشي و خدماتي
رييس جهاد دانشگاهي با اشاره به دستاوردهاي جهاد در بعدهاي مختلف فرهنگي، پژوهشي، آموزشي و خدماتي در ابتدا با اشاره به فعاليتهاي فرهنگي و اجتماعي جهاد دانشگاهي، تصريح كرد: در اين زمينه جهاد دانشگاهي مجموع فعاليتهاي خود را در 8 سرفصل تعميق فرهنگ ديني و معارف قرآني، امام(ره) و انقلاب اسلامي، رصد كردن تحولات فرهنگي و اجتماعي جامعه خصوصا جامعه دانشگاهي، توسعه فعاليتهاي اجتماعي دانشجويان، تعميق انديشه آگاهي اجتماعي فرهنگي دانشجويان، شناخت مواريث، فرهنگ، ادب و تمدن ايراني ــ اسلامي، رشد و شكوفايي آفرينشهاي علمي فرهنگي و هنري دانشجويان و توسعه و تحقق اهداف نامگذاريهاي سالانه كشور توسط مقام معظم رهبري در ابتداي هر سال، تنظيم نموده است.
ايسنا ظرفيت بسيار بزرگي براي كشور در حوزه رسانه است
وي با اشاره به دستاورد بزرگ جهاد دانشگاهي براي انجام فعاليتهاي فرهنگي و اجتماعي و برنامهريزي و اداره آنها، گفت: در اين زمينه ميتوان به تاسيس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، كه ظرفيت بسيار بزرگي براي كشور در حوزه رسانه است، اشاره كرد، همچنين تاسيس خبرگزاري بينالمللي قرآني دانشجويان ايران در سطح جهان اسلام كم نظير است.
مركز افكار سنجي دانشجويان داراي اعتبار ملي است
طيبي افزود: مركز افكار سنجي دانشجويان جهاد دانشگاهي نيز از جمله دو يا سه مركز افكار سنجي مهم كشور است كه داراي اعتبار ملي است و اين مركز در برابر هر رويداد سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي كشور از طريق سنجش افكار عمومي، مددرسان تصميمگيرندگان كشور است.
وي همچنين با اشاره به مركز گردشگري علمي ــ فرهنگي جهاد، گفت: اين مركز با برنامهريزي ، بازديد دانشجويان از پروژههاي بزرگ اجرا شده در كشور بعد از انقلاب اسلامي و بازديد مواريث فرهنگي و علمي، نقش بينظيري در ايجاد و تقويت روحيه خودباوري و هويت ايراني و اسلامي دانشجويان داشته است، همچنين مركز امام و انقلاب اسلامي از ديگر مراكز فعاليتهاي فرهنگي جهاد دانشگاهي جهت آشنايي دانشجويان با سيره زندگي شخصي و حكومي امام خميني (ره) ميباشد.
اجراي بيش از 7 هزار طرح پژوهشي و خدمات تخصصي توسط جهاد
رييس جهاد دانشگاهي در ادامه با اشاره به فعاليتهاي پژوهشي و فنآوري جهاد دانشگاهي، گفت: اين نهاد تاكنون توانسته است در اين حوزه بالغ بر 7 هزار طرح پژوهشي و خدمات تخصصي را بر رفع نيازهاي كشور اجرا كند كه قريب به دو سوم آنها داراي كارفرما و متقاضي مشخص از بخشهاي صنعتي، اجرايي و مديريتي كشور اعم از بخشهاي دولتي، عمومي و خصوصي بوده است.
چاپ 2 هزار مقاله، چاپ 120 كتاب و ثبت 140 اختراع طي 2 سال گذشته
طيبي با بيان اينكه طي دو سال گذشته جهاد دانشگاهي موفق به چاپ دو هزار مقاله در نشريات و كنفرانسهاي علمي در داخل و خارج از كشور بوده است، افزود: همچنين چاپ 120 كتاب حاصل پژوهشها و ثبت 140 اختراع و اكتشاف از ديگر فعاليتهاي انجام گرفته در اين دو سال به شمار ميرود.
دستاوردهاي علمي و فنآورانه مطرح جهاد دانشگاهي
طيبي تصريح كرد: تلاشهاي بيوقفه علمي و پژوهشي اين نهاد باعث شده است كه ايران در حوزه سلولهاي بنيادي و شبيه سازي حيوانات در زمره سرآمدان توليد علم و تكنولوژي در جهان و در حوزههاي درمان ناباروري، آنتي باديهاي منوكلونال، UPSهاي پر قدرت صنعتي، سيستمهاي برق و كنترل دكلهاي حفاري نفت، فنآوري تصفيه آلودگيهاي نفتي به روش بيولوژيك، سيستمهاي غبارگير كارخانجات آلاينده محيط زيست مثل الكتروفيلتر، فيلترهاي كيسهاي و برجهاي خنك كن، فرستندههاي پر قدرت راديويي موج متوسط، فرستندههاي راديويي اف ام، فولادهاي آلياژي، ترانسفورماتورهاي مخصوص، تجهيزات آزمايشگاههاي فشار قوي، كشت بافت گياهان، اپتيك، درمان سرطان پستان و ليزر پزشكي در زمره سرآمدان توليد علم و تكنولوژي مطرح در دنيا و اول در سطح منطقه قرار گيرد.
وي با اشاره به موارد ذكر شده ، گفت: ذكر اين نكته ضروري است كه كسب اين فنآوريها متاسفانه به اين معنا نيست كه همه نيازهاي كشور از داخل تهيه ميشود.
فعاليتهاي آموزشي رسمي و غير رسمي جهاد دانشگاهي
طيبي در ادامه سخنانش به فعاليتهاي آموزشي جهاد دانشگاهي اشاره كرد و گفت: در اين حوزه جهاد در دو بخش آموزشهاي رسمي همچون برگزاري دورههاي كارداني ــ كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا و همچنين آموزشهاي غير رسمي مانند مهارتهاي كوتاه مدت فعاليت ميكند.
وي افزود: در بخش آموزشهاي رسمي اين نهاد داراي يك دانشگاه با سه شعبه، چهار موسسه آموزش عالي مستقل و40 شعبه آموزش علمي ــ كاربردي در سطح كشور است.
وي مجموع دانشجويان دورههاي آموزش علمي، كاربردي اين نهاد را بيش از 49 هزار نفر عنوان كرد.
به گفته وي 10 درصد دانشجويان كارشناسي ارشد جهاد دانشگاهي در دوره گذشته داراي رتبه زير30 كنكور هستند.
وي خاطر نشان كرد: در بخش آموزشهاي غير رسمي و يا مهارتي نيز سالانه بيش از 400 هزار نفر از كاركنان دولت، بخش عمومي و بخش خصوصي و نيز آزاد و اقشار طبقات مختلف مردم در سطح كشور از آموزشهاي مهارتي اين نهاد استفاده ميكنند.
طراحي و تعريف شغلهاي تخصصي جديد در جهاد
رييس جهاد دانشگاهي همچنين با اشاره به فعاليتهاي جهاد دانشگاهي در حوزه اشتغال و كارآفريني دانشجويان و فارغالتحصيلان، گفت: در اين زمينه جهاد دانشگاهي از سال 79 تلاش كرده است تا با طراحي و اجراي دورههاي آموزش مهارت آموزي، آشنايي با اصول و راهكارهاي افزايش خلاقيت و كارآفريني و آشنايي با قوانين، مقررات و تسهيلات اداري مالي و بازار كار، ايجاد بانكهاي تخصصي اشتغال و كارآفريني و اطلاعرساني به كارجويان متخصص و كارفرمايان از طريق سيستمهاي مجازي، طراحي و تعريف شغلهاي تخصصي جديد، طراحي و برگزاري دورهها و جشنوارههاي كارآفريني در جهت و تشويق آماده سازي فارغالتحصيلان دانشگاهي براي كارآفرين شدن تا در استخدام قرار گرفتن تلاش كنند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به نكاتي، اظهار كرد: راه تحقق اهداف بلند امام (ره) مبني بر داشتن ايران اسلامي، آزاد، مستقل و قدرتمند و راه تحقق پيشرفت و عدالت مورد نظر رهبر معظم انقلاب و تحقق اهداف سند چشم انداز نظام، توسعه علمي و فنآورانه به منظور توسعه توانمندي و توليد داخلي در كنار توسعه فرهنگي و اجتماعي است و راه ديگري براي آن وجود ندارد.
جهاد دانشگاهي با دوري از تشريفات زايد اداري، به نهادي بالنده، پويا و تخصصي تبديل شده است
طيبي افزود: جهاد دانشگاهي به عنوان يك مولود علمي تخصصي و فرهنگي انقلاب اسلامي و نهادي دانش بنيان، توانسته است كه ضمن حفظ و تعميق خصايص انقلابي و نهادي خود، با رويكردي علمي، ماموريت گرايانه و دوري از تشريفات زايد اداري، به نهادي بالنده، پويا و تخصصي تبديل شده است و توانسته است شعار حضرت امام خميني (ره) مبني بر اين كه « اگر بخواهيم ميتوانيم » را در حوزههاي مختلف تحقق بخشد.
وي در ادامه تصريح كرد: كمترين نهادي را ميتوان در كشور يافت كه توانسته باشد با كمترين استفاده از بودجه دولتي و كمبود منابع و امكانات، روحيه خودباوري و خلاقيت را اين چنين در زمينههاي علمي و تخصصي در داخل سازمان خود و نيز نهادهاي همجوار بارور سازد.
80 درصد بودجه جهاد از طريق كاربردي كردن يافتههاي پژوهشي تامين ميشود
به گفته رييس جهاد دانشگاهي، جهاد عليرغم آنكه بخش قابل توجهي از فعاليتهايش از جنس كالا و خدمات عمومي همگاني است، اما به دليل مشكلات و مضايق دولتها، عمدتا خود اتكا است، آمارهاي مالي اين نهاد طي 15 سال اخير نشان ميدهد كه قريب 80 درصد هزينههاي سازماني اين نهاد در سايه كاربردي كردن يافتههاي پژوهشي اين سازمان تامين گشته و كمكهاي دولتي حدود 20 درصد از هزينههاي اين نهاد را در بر ميگيرد.
جهاد دانشگاهي به ازاي دريافت هر ميزان بودجه از دولت، 4 برابر ارزش افزوده ايجاد كرده است
وي افزود: به عبارتي جهاد دانشگاهي هر ميزان بودجه از دولت دريافت كرده به ميزان 4 برابر آن ايجاد ارزش افزوده نموده است.
طيبي با بيان اين كه جهاد دانشگاهي تلاش كرده تجربه موفق سازماني خود را در سطح كشور گسترش و توسعه دهد، گفت: هم اكنون قريب 43 واحد سازماني اين نهاد در سطح 29 استان كشور مشغول فعاليت و خدمات رساني به مردم است، همچنين دو پژوهشگاه، 16 پژوهشكده، 4 موسسه آموزش عالي، يك دانشگاه، 8 مركز و سازمان تخصصي فرهنگي، 2 پارك علم و فنآوري، 5 مركز رشد، 14 شركت و موسسه از جمله واحدهاي سازماني اين نهاد انقلابي است، هم اكنون اين نهاد داراي 4 هزار و 582 عضو تمام وقت و 570 همكار و عضو پاره وقت در سراسر كشور ميباشد.
وي افزود: تمامي فعاليتهاي فرهنگي ، پژوهشي ، آموزشي و اشتغال آفريني جهاد دانشگاهي مساله محور و ناظر به رفع مسايل و مشكلات خاص جامعه است، از اين رو فعاليتهاي كاربردي همواره در حوزههاي مختلف فعاليت اين نهاد در اولويت قرار داشته است.
رييس جهاد دانشگاهي، اظهار كرد: جهاد دانشگاهي همواره خود را سرباز و خدمتگذار كوچك انقلاب اسلامي و رهبري معظم آن دانسته و تحقق رهنمودها و منويات رهبر معظم انقلاب و حمايت از دولتهاي منتخب مردم را سر لوحه فعاليتهاي خود قرار داده و ميدهد.
جهاد دانشگاهي ميتواند مشاوري امين و قابل اعتماد براي قواي سه گانه كشور باشد
دكتر طيبي با اشاره به تجربيات30 ساله جهاد دانشگاهي در حوزههاي مختلف و همچنين تنوع فعاليتهاي جهاد و تلفيق مناسب و طبيعي علم و ايمان در ساختار سازماني خود، تاكيد كرد: در اين زمينه جهاد دانشگاهي ميتواند مشاوري امين و قابل اعتماد براي قواي سه گانه كشور باشد، در اين مكان مهم و مقدس اعلام ميكنم كه ما آمادگي داريم مجموعه توانايي و امكانات خود را در مصالح كشور پيش از پيش در اختيار نظام قرار دهيم و به سهم خود در حل و رفع مسايل و معضلات علمي، فنآورانه و فرهنگي كشور بسيار بيش از وضع موجود سهيم باشيم.
رييس جهاد دانشگاهي در پايان از طبقات مختلف مردم كشور خواستار شد تا اين نهاد انقلابي و عمومي را مشمول حمايتها و كمكهاي مادي و معنوي خود براي حوزههايي همچون دانش نوين سلولهاي بنيادي و تحقيقات مربوط به سرطان كه مستقيما به سلامت و بهداشت مردم منتهي ميشود و حوزه فعاليتهاي قرآني و توسعه و تعمق بيش از بيش فعاليتهاي عمومي و عام المنفعه قرار دهند.ح/الف