اشاره:
مراكز رشد از راههاي نوين و جديد براي ايجاد فضاي كسب و كار هستند، اين مراكز ميكوشند با جذب فارغالتحصيلان صاحب ايده و نخبه امكاني را فراهم آورند تا آنها بتوانند كار و يا به عبارت بهتر كسب و كار جديدي را راه اندازي كنند.
در حال حاضر 65 مركز رشد فناوري با صدها شركت دانشبنيان در كشور فعال هستند كه مركز رشد فناوري اطلاعات و ارتباطات جهاددانشگاهي (رويش) نيز با استقرار 29 شركت يكي از مراكز رشد فعال كشور در زمينه حمايت و هدايت فارغالتحصيلان به سوي تبديل ايده به محصول و ايجاد كسب و كارهاي جديد است.
در اين گزارش با يكي از شركتهاي مستقر در مركز رشد رويش آشنا ميشويم كه در زمينه «طراحي و پيادهسازي سيستمهاي پردازش سيگنال به ويژه سيستمهاي رادار و شبيهسازي محيط و اکوي اهداف راداري و پروژههاي مخابراتي و الكترونيكي فعاليت ميكند. «شركت رساپرداز آينده» در حال حاضر 15 نيرو دارد كه اغلب آنها در سطح دكترا و يا كارشناسي ارشد هستند.
□□□□
اسماعيل وحدتيخواجه مدير شركت رساپرداز آينده است، وي به اتفاق سه تن از همكاران، شركتي را اداره ميكند كه با مفهوم مراكز رشد شكل گرفته است، شركتي كه نيروهاي آن را افراد تحصيلكرده با سطح علمي بالا تشكيل ميدهند.
شركت رساپرداز آينده در حال حاضر 15نفر نيرو دارد كه اكثر آنها فارغ التحصيل مقطع كارشناسي ارشد و يا دكترا در رشته هاي برق و الكترونيك و مخابرات هستند.
ايده محوري اين تيم همكار ، طراحي و ساخت دستگاه شبيهساز محيط و اهداف راداري است كه سه كاربرد عمده دارد:
الف : تست رادار در مرحله طراحي و پياده سازي (در شركتهاي سازنده رادار)
ب: ارزيابي و تحويل گيري رادار (كارفرمايان پروژههاي راداري و يا خريداران سيستمهاي رادار)
ج: آموزش اپراتورهاي رادار
اسماعيل وحدتي عقيده دارد كار در دستگاههاي دولتي آزادي عمل و فعاليت را محدود ميكند. از اين رو پس از حدود ده سال فعاليت و كار در شركتها و بخشهاي خصوصي، در نهايت به تاسيس شركت اقدام كرده است.
وي درباره موفقيت خود ميگويد : طراحي سيستمهاي راداري و همچنين شبيهسازي محيط و اهداف راداري در راستاي رشتهاي بوده كه در آن تحصيل كردهام و حتي دوران خدمت سربازي خودم را در محيطي گذراندهام كه به اين فضا اختصاص داشته است و پاياننامه كارشناسي ارشدم نيز دقيقاً در راستاي فعاليتي بوده كه در حال حاضر دنبال ميكنيم و نهايتاً تاسيس شركت نيز با توجه به تخصص و تجربهام شكل گرفته است.
وي درباره فعاليت خود و همكارانش ميگويد: يكي از مشكلات عمده كشور در تست و تحويلگيري سيستمهاي راداري فعال (active) و غيرفعال (passive) ايجاد شرايط مناسب براي تست از ديدگاه محيط و اهداف ميباشد به عبارت ديگر لازم است اهداف، جمرها و اكوهاي كلاتري كاملاً تحت كنترل بوده و به صورتي كه رويههاي تست ديكته ميكنند وجود داشته باشند. بسياري از اين شرايط در عمل قابل تحقق نيستند و يا اينكه تهيه آنها با صرف هزينههاي گزاف و زمان زياد ميسر ميشود. همچنين تكرارپذير نبودن شرايط تست در محيط، اعتبار و نتيجهگيري از چنين تستهايي را دچار مشكل مينمايد.
وحدتي با اشاره به كاربردهاي اين طرح ادامه مي دهد: با در دست داشتن يك شبيهساز محيط و اهداف ميتوان در يك دنياي مجازي بسياري از مشكلات ريز و درشت در يك رادار را چه از ديدگاه طراحي و چه از ديدگاه پيادهسازي و ساخت پيدا نموده و به رفع آن اقدام كرد. چنين شبيهسازي كاربرد چند منظوره خواهد داشت. كاربرد اول آن مختص كارفرمايان پروژههاي راداري است كه بدون چنين شبيهسازي مجبورند در فضايي مبهم و با صرف هزينههاي سنگين تست و تحويلگيري رادار مورد نظر خود را انجام دهند و چه بسا پس از تلاش زياد به اطمينان كافي نيز نميرسند.
وي مي افزايد: كاربرد بعدي شبيهساز محيط نزد مجريان پروژههاي راداري است؛ در مراحل مختلف طراحي و ساخت يك رادار لازم است عملكرد آن در مقابل سيگنالهاي دريافت شده از محيط مورد سنجش و تست قرار بگيرد. مجريان پروژههاي راداري ممكن است براي رفع عيبهاي پيش پا افتاده و يا گرفتن يك اكو از محيط مدتها وقت و هزينه صرف كنند. در صورتي كه شبيهساز هدف و محيط در اختيار مجري باشد قادر خواهد بود درصد زيادي از تستهاي ميداني را در آزمايشگاه به انجام برساند.در ادامه متن كامل گفتگو با مدير شركت رسا پرداز آينده تقديم مي شود.
آيا شما يك شركت يا واحد فناور موفق هستيد؟
مهندس اسماعيل وحدتي خواجه در پاسخ به اين سوال ميگويد: ايده ما يك ايده و عامل مهم و محوري در طراحي، ساخت و حتي خريد سيستمهاي راداري است و به دليل اهميت اين موضوع بود كه وقتي خواهان استقرار در مركز رشد رويش جهاد دانشگاهي شديم، ايدهمان مورد پذيرش قرار گرفت و تيم ما دراين مركز مستقر گرديد.
وي توضيح ميدهد: در طول مدت كوتاهي كه شركت خود را به ثبت رساندهايم ، بيش از صد ميليون تومان قرارداد براي انجام پروژههاي مختلف داشتيم كه در بخشهاي مختلف مربوط به سيستمهاي راداري و الكترونيكي اجرا ميشود.
البته بايد اشاره كنم كه كار ما يك كار كاملاً تخصصي است که فارغ التحصيلان دانشگاهي در رشتههاي مهندسي برق-مخابرات و همچنين مهندسي کامپيوتر ميتوانند در آن فعاليت بکنند. به دست آوردن تخصص کار در اين زمينه با جذب و پرورش نيروها در شرکت امکانپذير است.
چرا شركت تاسيس كردهايد؟
ميگويد: من و همكارانم ميتوانستيم و در حال حاضر هم ميتوانيم در شركتها و سازمانهاي مختلف خصوصي و دولتي مشغول كار شويم كما اينكه 8 سال سابقه كار در شركتهاي خصوصي و سابقه انجام پروژهها با سازمانهاي دولتي و خصوصي را داريم ولي در طول اين مدت به اين نتيجه رسيدهايم كه كار در سازمانهاي دولتي و حتي شركتهاي خصوصي كه خودمان موسس آنها نبودهايم ، فعاليتمان را محدود ميكند و يا كارمان به يكنواختي و يكساني منجر ميشود.
ايجاد شركت موجب شد تا هم درآمدمان افزايش يابد و هم آرادي عملمان بيشتر شود چيزي كه وقتي بخواهي صرفاً يك نيروي كار براي ديگران باشي، محقق نميشود. همچنين كاري كه خودمان انجام ميدهيم، توام با خلاقيت و ابتكار است به گونهاي كه ما توانستهايم يك اختراع جديد داشته باشيم و آن را ثبت كنيم.
حتي خودمان را صرفاً محدود به يك زمينه خاص نميكنيم بلكه در حال طراحي و ساخت راداري با ويژگيهاي خاص هستيم.
آيا هر فارغ التحصيل نوپايي ميتواند شركت تاسيس كند؟
مهندس وحدتي در پاسخ به اين سوال ميگويد: ثبت شركت در كشور ما آسان است ولي ايجاد يك شركت موفق تجربه و توان ميخواهد. به نظر من فارغالتحصيلان و يا دانشجويان بايد مدتي را در شركتهاي خصوصي يا دولتي كسب تجربه كنند و بعد از آشنايي با فعاليتها و همچنين نوع پروژهها و قراردادهاي موجود در حوزه رشته خود، به تاسيس شركت اقدام نمايند. در واقع اگر کار براي ديگران و کسب درآمد از آن طريق برايشان راضيکننده نبود کسب و کار خودشان را راه بياندازند.
اينكه يك فارغالتحصيل بلافاصله بعد از دانشگاه، بخواهد شركت بزند، فكر عاقلانهاي نيست و بايد هر فردي كه خواهان ايجاد شركت است، با مقدمات كار آشنا شود و اصول بازار را بشناسد؛ شايد اين جمله را شنيده باشيد كه ميگويند؛ «براي اينكه فرمانده خوبي باشي بايد فرمانبردار خوبي نيز بوده باشي».
چرا در مركز رشد مستقر شديد?
بايد بگويم، براي موفقيت در كسب و كار علاوه بر داشتن تخصص و تلاش، گاهي اوقات شانس نيز بيتاثير نيست. شايد ما براي استقرار در يك مكان جديد بايد هزينههاي گزافي را براي اجاره يا رهن پرداخت ميكرديم كه در ابتداي تاسيس شركت براي ما هزينه بالايي داشت ولي تاسيس شركت ما همزمان شد با پذيرش واحدهاي فناور در مراكز رشد رويش جهاد دانشگاهي كه خوشبختانه نهايتاً به استقرار ما در اين مركز منجر شد و موجب كاهش هزينههاي ما در ابتداي راه گرديد.
گزارش از : اميرعلي بينام