نخستین کنفرانس ملی غشا و فرایندهای غشایی برگزار شد
نخستین کنفرانس ملی غشا و فرایندهای غشایی به همت جهاددانشگاهی واحد تهران و با همکاری سازمانها و مراکز علمی و صنعتی روز سه شنبه 25 بهمن ماه با حضور محققان ،پژوهشگران و متخصصان این صنعت در محل تالار شهید رجب بیگی دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي واحد تهران ،در این افتتاحیه همایش ،حيدري معاون پژوهشي جهاددانشگاهي واحد تهران با بیان این مطلب که دغدغه پیشرفت بیش از دو سده است که متفکرین را به خود مشغول داشته و با وقوع انقلاب اسلامی فضایی فراهم گردیده تا با تدوین سند چشم انداز ،ایران کشوری توسعه یافته محسوب گردد افزود:
شکل گیری جهاددانشگاهی به عنوان یک نهاد انقلابی و علمی فضایی را فراهم کرد تا در عرصه علم و فناوری و علوم مهندسی تلاش کرد نسبت به ایجاد دانش فنی بر اساس یافته های پژوهشی و گسترش طرحهای نیمه صنعتی به ایفای وظایف خود بپردازد که یکی از این فناوریها موضوع غشا است.
وی با تصریح این مطلب که کاربردهاي بسيار متنوع غشاء در صنايع مختلف از جمله شيرينسازي آب، صنايع لبني، پزشکي، نفت و گاز، آنرا به يکي از تکنولوژيهاي نوين دنيا تبديل کرده و حجم زيادي از تحقيقات در سراسر دنيا در جهت بهبود کارايي و گسترش کاربرد آن ميباشد افزود:غشاها و فرايندهاي غشايي با توجه به مزاياي قابل توجه اعم از کاهش هزينه سرمايه گذاري، کاهش مصرف انرژي، تسهيل در امر تصفيه پسابها و بهبود کيفيت محصولات مورد توجه مراکز تحقيقاتي، شرکتهاي سازنده و صنايع مصرف کننده نظير واحدهاي توليد مواد شيميايي، پالايشگاههاي نفت و گاز، واحدهاي پتروشيمي، نيروگاهها، صنايع غذايي و دارويي، تامين کنندگان آب شرب و تصفيه خانه ها، قرار گرفته است.
در کشور ما نيز از يک سو تعداد قابل توجهي از مراکز تحقيقاتي بر روي ساخت و توسعه کاربرد غشاها تمرکز دارند و از سوي ديگر به کارگيري غشا به منظور نمک زدايي و تصفيه آب در بسياري از صنايع مدنظر قرارگرفته است. علاوه بر اين استفاده از غشاها در صنايع غذايي، دارويي و ساير صنايع نيز با رشد قابل توجهي روبرو است. همايش ملي غشاها و فرايندهاي غشايي با رويکرد برگزاري مستمر، براي اولين بار با هدف ارايه آخرين دستاوردهاي تحقيقاتي و تجربيات صنعتي در اين حوزه در کشور برگزار مي شود و اميد است با توجه به اهميت و جايگاه فعلي و آتي غشاها، اهداف مورد نظر از برگزاري با حضور پربار محققين و صنعت گران، محقق شود.
دكتر سيد سياوش مدائني، دبير علمي اين همايش نیز معرفي آخرين دستاوردهاي علمي، آشنايي مديران، صنعتگران و محققان با توان علمي – پژوهشي كشور، آشنايي بيشتر محققان با نيازهاي واحدهاي صنعتي، تشويق پژوهشگران به نشر دستيافتههاي علمي و تسهيل امر سياستگذاري تحقيقات آتي در كشور پيرامون حوزه غشاء با توجه به نيازهاي واحدهاي صنعتي و پيشرفتهاي جهاني را از جمله اهداف برگزاري اين همايش برشمردو مباحث فني، كاربرد فرآيندهاي غشايي و آينده و اقتصاد غشاء را نيز از جمله محورهاي همايش عنوان كرد.
در ادامه دکتر پاک سرشت معاون پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در خصوص راهبرد و برنامه های شركت ملي گاز ايران در حوزه فناوري غشايي ضمن بیان كاربردهاي متنوع فناوري غشايي جداسازي گازها در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي ازكاهش مصرف انرژي،كاهش هزينه عملياتي و سرمايه گذاري،سازگاري با محيط زيست به عنوان مزاياي ويژه تكنولوژي غشايي در مقايسه با ساير روشهاي كلاسيك نظير جذب با حلال، جذبسطحي نام برد و تصریح کرد:
بر اساس تعيين اولويتهاي پژوهشي شركت ملي گاز ايران در سال 1386، پژوهش در زمينه تكنولوژي غشايي، در میان اولويتهاي اين شركت قرار گرفت و به منظور هدف گذاری و اجتناب از موازی کاری, ترسیم نقشه راه تکنولوژی غشایی انجام شد.
وی با اشاره به روند اقدامات اجرایی در توسعه فناوری غشایی به بیان نقشه راه تكنولوژي صنعت گاز ايران در افق 1404 پرداخت و افزود: برنامه ریزی برای انجام یک طرح هم اندازه با نتایج علمی و پژوهشی ارزشمند است چرا که هم راستا و همسو با یکدیگر حرکت می کنند.
حسين عطائي فر ،سرپرست مركز تحقيقات و خودكفايي صنعتي شرکت مهندسي آب و فاضلاب كشور از دیگر سخنرانان این همایش با طرح این موضوع که كشور ايران، به جهت استقرار در كمربند خشك جغرافيايي ، در زمره مناطق كم باران جهان قرار گرفته است گفت: بيشتر اراضي در ايران مركزي از يك «بارندگي مؤثر» محروم است و شاخصهاي بحران آب در ايران به مراتب نامطلوبتر از متوسط جهان است.در حالي كه يك درصد جمعيت جهان در ايران زندگي ميكنند ولي سهم ما از آب كل منابع آب شيرين تجديدشونده جهان تنها 36صدم درصد ميباشد. بارندگی سالیانه در ایران با رقم 260 میلیمتر در سال کمتر از یک سوم متوسط دنیا بوده، ضمن اینکه توزیع مکانی آن نیز بسیار ناهمگن می باشد. به قسمی که 1% از مساحت ایران بارشی بیش از 1000 میلیمتر و 28% از مساحت ایران بارندگی کمتر از 100 میلیمتر دارد.
سرانه منابع آب تجدید شوندۀ سالانه از 7 هزار متر مکعب در سال 1335 به کمتر از 1900 متر مکعب در سال 1385 رسیده و با ادامه این روند در سال 1400 به حدود 800 متر مکعب خواهد رسید که طبق تقسیم بندی سازمان ملل متحد شرایط کم آبی شدید خواهد بود. در این میان تغييرات اقليمي نیز اثرات قابل ملاحظه اي در سطح جهان به ويژه بر ميزان نزولات و وقوع خشكسالي ها در طي سال هاي گذشته در كشور داشته است .
وی با بیان اهميت بهره گيري از فناوري غشاء در حوزه آب و فاضلاب و اشاره به اینکه غشاء ها با داشتن ساختار با خلل و فرج ميكروني ، مي توانند نقش مهمي را در متحول نمودن فناوري هاي تصفيه آب و فاضلاب ايفاء نمايند . افزود:
امروزه با گسترش و توسعه صنعت غشاء ها و پايين آمدن قيمت تمام شده خريد و نصب آنها از يكطرف و فعاليت هاي انجام شده در ساخت غشاء ها در كشور از سوي ديگر ايجاب مي نمايد توجه ويژه اي در بهره گيري از اين فناوري در حوزه آب و فاضلاب به سامانه هاي غشايي گردد .
وی در ادامه جايگزيني منابع آب شور و لب شور به جاي منابع آب شيرين كه در تمام دنيا و به ويژه ايران با سرعت رو به كاهش هستند،كاهش هزينه هاي توليد آب در مقايسه با ساير روش هاي متعارف توليد آب و امكان ايجاد دو شبكه آب شرب و بهداشت، به صورتي كه آب با كيفيت پايين تر جهت مصارف خانگي و بهداشت و آب توليدي توسط آب شيرين كن ها جهت شرب مورد استفاده قرار خواهند گرفت را از مزاياي طرح احداث آب شيرين كن عنوان کرد که توسط این سازمان انجام گرفته است.
گفتنی است در حاشيه اين کنفرانس علمي، صنعتگران فعال در زمينه غشاء و تکنولوژيهاي وابسته در نمايشگاه جانبي حضور یافتند تا امکان آشنايي دانشگاهيان با توانمنديها و نيازهاي تحقيقاتي صنعت و همچنين آشنايي صاحبان صنعت با توانمنديها و دستاوردهاي تحقيقاتي دانشگاهها فراهم گردد.
این همایش روز چهارشنبه به کارخود پایان خواهد داد.الف/ر
١٠:٤٠ ٣٠/١١/١٣٨٩