هفتمین همایش ملی خلیج فارس هشتم تا دهم اردیبهشت ماه به همت جهاددانشگاهی در جزیره قشم برگزار شد.
رييس جهاددانشگاهي:
استكبار جهاني همواره به دنبال خدشه دار نمودن هويت ارزشمند خليج فارس بوده است
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ايسنا، رييس
جهاد دانشگاهي در مراسم افتتاحيه اين همايش كه هشتم ارديبهشت ماه برگزار شد، گفت: خليج فارس نامي برجامانده از منابع
کهن تاريخي است و نام اين منطقه با تاريخ ايران عجين شده است. متأسفانه در
سالهاي اخير در کشورهاي حاشيهي خليج فارس با حمايت کشورهاي استکباري
تلاشهايي براي ايجاد ترديد در اين مسأله انجام شده است؛ ولي پژوهشگران
مستقل ترديدي در اين نام ندارند.
دکتر محمدحسين يادگاري با
تأکيد بر اينکه خليج فارس در منطقهي خاورميانه مهمترين آبراه جهاني
است، ادامه داد: در نتيجهي آموزههاي ديني، ايرانيان به اعتلاي تمدن بشري و
ايجاد تفاهم فرهنگي در عين احترام به تفاوت فرهنگها ميپردازند و نسبت به
همهي مرزهاي هويتي و جغرافيايي احترام ميگذارند و تحقير ديگر ملتها را
در دستور کار ندارند.
او افزود: جهاد دانشگاهي
مانند ديگر عرصههاي علمي و فرهنگي به دنبال حرکتهاي علمي با هدف صيانت از
نام خليج فارس بوده و در اين راستا، همايش ملي خليج فارس را برگزار کرده
است. اميد است اين همايش نگاهي براي پاسداري از نام و هويت خليج فارس و
انتقال اين نام به نسل آينده باشد.
متن كامل سخنان رييس جهاددانشگاهي به شرح زير است؛
خداي بزرگ را شاكريم كه در اين جمع خجسته و فرهيخته گرد آمدهايم تا بار ديگر با بحث هاي علمي و آكادميك بر حقانيت فرهنگي و تاريخي بخشي مهم و حياتي از كشور اسلامي مان پاي بفشاريم.
مستندات متقن ، اصيل و بي طرفانه تاريخي و يافته هاي پژوهش هاي انديشمندان بر اين مسئله تاكيد داشته و خواهد داشت كه خليج فارس اصلي ترين نام بر جاي مانده از منابع كهن است و نام اين خليج با تاريخ و فرهنگ ايران عجين شده و با خاك مقدس و شهيد پرور ايران گره خورده است از نظر تاريخي و حقوقي ترديدي در اين مساله وجود ندارد كه خليج فارس ، خليج فارس است چنانكه در متن همه قراردادهاي تاريخي ميان اعراب ودولتهاي خارجي ، هر جا نامي از پهنه آبي جنوب ايران آمده ، در زبان فارسي و عربي با نام هاي خليج فارس ، بحر فارس، بحر عجم و خليج ايران و در ساير زبان هاي دنيا نيز معادل آنها بكار رفته است ولي متاسفانه در سال هاي اخير و به ويژه از دهه شصت ميلادي به اين سو برخي نهادها در كشورهاي حاشيه خليج فارس با حمايت قدرتهاي اسكتباري تلاشهاي بيهوده دارند تا در اصل مساله ترديدي ايجاد كنند، از سويي ديگر تمامي پژوهشگران مستقل ، منصف و آگاه كوچكترين ترديد درخصوص اصالت و حقانيت تاريخي و حقوقي نام خليج فارس را رد ميكنند . علاوه بر جنبه هاي تاريخي ، خليج فارس ، منطقه اي جغرافيايي است كه در مركز خاورميانه و جهان قرار گرفته و مهمترين آبراه جهان به عنوان يك منطقه ي اقتصادي داراي منابع عظيم نفتي و گازي و در يك كلام منطقه ي انرژي جهان ، جايگاه ويژه اي از نظر اقتصادي نظامي دارد.
تغيير نام اصيل و تاريخي خليج فارس از سياست هاي دشمنانه ي شبكه هاي فرهنگي و تبليغاتي غرب است كه تمامي تلاش خود را در اختلاف افكني، ميان كشورهاي منطقه ي خليج فارس به كار بسته اند . اين تلاش استكبار جهاني با عوامل خود طي ساليان دراز همواره به دنبال خدشه دار نمودن هويت ارزشمند خليج فارس بوده است يا در حركتي ديگر دسيسههاي استعمار و اهداف پليد دشمنان در برابر اسلام و جمهوري اسلامي موضوع جزاير سه گانه را مطرح ميكنند و در حال حاضر مقابله با موج اسلام گرايي و الگو قراردادن جمهوري اسلامي درمنطقه شكل ديگري يافته است .
از سويي ديگردر نتيجه آموزه هاي ديني و سرشت انساني ايرانيان ، تلاش فرهنگي ايرانيان در طول تاريخ به اعتلاي تمدن بشري و ايجاد تفاهم و تقارب فرهنگي، در عين احترام به تفاوتهاي بين فرهنگ ها بوده است و در همين راستا ايرانيان در طول تاريخ نسبت به همه مرزهاي جغرافيايي و هويتي احترام گذاشته و تحقير ديگر ملل را در دستور كار خود قرار ندادهاند و خصوصاً در بعد از اسلام؛ تكريم و اعتلاي تمدن بشري مدنظر ايرانيان مسلمان بوده است و همين مسئله در حال حاضر نيز به عنوان سياست و مشي غالب كارگزاران نظام و مردم بزرگ ايران كه احترام و حرمت ملل جهان و مخصوصاً منطقه را در دستور كار خود قرار داده اند،مطرح است . هرچند كه حركات و جريانهائي خارج ازمنطقه و با فرض تئوري هاي منسوخ شده ي دوران استعمار تلاش ميكنند با ايجاد تنش، تعارض و خصومت، صلح ، دوستي ، عدالت و آزاديهاي ملل منطقه را به چالش بكشند.
در عرصه فرهنگ عمومي نيز خوشبختانه مردم فهيم ، آگاه و مومن ايران نسبت به كوچكترين تعرض مجازي يا عيني و فرهنگي يا سياسي نسبت به هر بخش كوچك خاك ايران واكنش نشان داده و ميدهند، نمونه اين مسئله را در خيزش عمومي و واكنشهاي همه آحاد مردم ايران به تحريف نام خليج فارس، در مجله نشنال جئوگرافي و برخي رسانه ها و تريبونهاي عربي درتاييد حقانيت ايرانيان در نام كهن و جهاني خليج فارس ديديم.
اميد است ، بررسيهاي تاريخي و ريشه اي ، توسط پژوهشگران ، دانش پژوهان و انديشمندان ، ادامه يافته و اين تهديد فرهنگي به فرصت تبديل شده و گامي ارزشمند، در جهت هماهنگي پايدار، ميان كشورهاي اين منطقه وخنثي ساختن سياستهاي جدايي ملتها و قدمهاي بلندي در تحقق اهداف نظام اسلامي باشد .
براي حركت در اين عرصه نيازمند جهاد علمي هستيم و بسيار خوشحاليم كه جهاد دانشگاهي چونان عرصه هاي ديگر علمي و فرهنگي آغازگر حركت علمي صيانت از نام خليج فارس بوده و توانسته است 7 دوره اين همايش را تاكنون برگزار نمايد، اميد است اين همايش فرصتي براي معرفي هرچه بهتر هويت خليج فارس و ظرفيت هاي آن به منظور توسعه ي پايدار صنعت گردشگري در كرانه هاي اين درياي مهم و راهبردي بوده و بهبود روابط ميان كشورهاي اسلامي را سبب شود و گامي باشد براي پاسداري از نام و هويت تاريخي خليج فارس، يكپارچگي اسلامي و شكوفايي اقتصادي منطقه و انتقال نام زيباي خليج فارس به عنوان نامي تاريخي به نسلهاي آينده .
مركز گردشگري علمي – فرهنگي دانشجويان ايران وابسته به جهاد دانشگاهي به منظور فراهم ساختن زمينه هاي بررسي جايگاه تاريخي ، سياسي ، فرهنگي – هنري و اقتصادي خليج فارس برگزاري اين همايشهاي را در دستور كار خود قرار داده و بي گمان گفت و شنود و تبادل انديشه ميان استادان و دانشجويان در مسائل منطقه ي خليج فارس ميتواند روشنايي هاي نويني را براي دستيابي به راه هاي تاثيرگذار و همكاري براي ايجاد آرامش و پايداري در خليج هميشه فارس فراهم سازد . اميد است كه اين همايش در سالهاي آينده به شكل بهتر و گسترده تري برگزار و نتيجه ي يافتهها و مباحث مربوط به آن به زبانهاي مختلف منتشر شود و در دسترس حقيقت جويان قرارگيرد.
پدر جغرافياي ايران:
معاندان براي تغيير نام خليج فارس هزينههاي گزافي ميکنند
پدر جغرافياي ايران در هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس گفت: ما ايرانيان به اثبات نام خليج فارس نيازي نداريم؛ ولي بدبختانه اکنون در شرايطي هستيم که معاندان با اين نام بازي ميکنند.
بر اساس این گزارش،دکتر محمدحسن گنجي در همايش ملي خليج فارس برگزار شد، اظهار کرد: معاندان در شرايط مالي بهتري نسبت به ما قرار گرفتهاند و در تمام محافل تبليغاتي جهان با صرف هزينههاي گزاف، اعمال نفوذ ميکنند. آنها در تلاش هستند تا نامي ديگر در نقشهها و گفتوگوها شامل خليج فارس شود.
او که خردادماه امسال صدساله ميشود، با اشاره به اينکه حساسيت دربارهي نام خليج فارس از حدود نيم قرن پيش، با رخ دادن انقلابي در مصر و با هدف شهرتطلبي ايجاد شد، توضيح داد: از آن زمان ما بيدار شديم و درصدد اثبات نام خليج فارس برآمديم.
گنجي با اشاره به اقداماتي که بنياد ايرانشناسي براي معرفي نام خليج فارس از طريق چاپ کتاب انجام داده است، تأکيد کرد: وظيفهي ما اين است که با هر دليل و مدرکي که اثبات ميکند آبراه جنوب ايران هميشه خليج فارس بوده است، به معرفي اين منطقه بپردازيم. اينکه هر سال همايشهايي با عنوان خليج فارس برگزار ميشود، سبب پايداري بيشتر اين نام خواهد شد.
او ادامه داد: کاوش در آثار تاريخي اين منطقه نيز فرصتي را براي کشف دلايل بيشتر به دست ميدهد.
وي با بيان اينکه تا 50 سال پيش در بخش مطالعات شرقي و اسلامي دانشگاههاي دنيا، زبان فارسي نيز حاکم بود، بيان کرد: بايد افشا کرد که کشورهاي ساکن جنوب خليج فارس مبالغ سنگيني را براي تغيير نام اين آبراه خرج ميکنند. ما بايد در مقابل اين تلاشها، همايشهايي را برگزار کنيم و نتايج آن را به گوش مردم دنيا برسانيم. اکنون ثروت در دست عدهاي متمرکز است که از طريق آن در دنيا آشوبي را به راه انداختهاند.
به گزارش ايسنا، دبير همايش ملي خليج فارس نيز اظهار کرد: امروز خليج فارس براي ايرانيان دغدغهي ملي است و حساسيتهايي كه در قالب برگزاري همايشها يا ساخت مستندهايي خود را نشان ميدهد، نشاندهندهي شور و شعور ايرانيان است.
منوچهر جهانيان گفت: خليج فارس مرکزي براي همزيستي و تعاملات فرهنگي و اجتماعي مردم منطقه است. در روزگاري، امام قلي خان از کيان ايران اسلامي دفاع کرد و در دورهاي هم رزمندگان رشادتهايي را کردند. امروز نيز اين رسالت به گونهاي ديگر ادامه مييابد.
او در ادامه توضيح داد: 674 مقاله به دبيرخانهي هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس رسيده که در زمينههاي اقتصادي، تاريخي، فرهنگي، اجتماعي، جغرافيا، معماري و هنر هستند. تعداد مقالهها در دورهي پيشين اين همايش 521 مقاله بود که اين نشاندهندهي رشد 30درصدي تعداد مقالهها در دورهي هفتم است.
او يکي از راههاي تعاملهاي فرهنگي و اجتماعي را در خليج فارس و بين ملتها و دولتهاي منطقه، رونق بخشيدن به گردشگري دانست و ادامه داد: توسعهي گردشگري در جزيرهي قشم مشهود است.
جهانيان در پايان سخنان خود، اضافه کرد: برپايي نمايشگاه عکسهايي از قشم، کيش و جزاير مختلف، به صدا درآمدن زنگ خليج فارس در مدارس قشم در روز دهم ارديبهشتماه، رونمايي از تمبر و لوح يادمان روز ملي خليج فارس، و تقدير از برگزيدگان مقالات علمي و چهرههاي علمي و فرهنگي از جمله برنامههاي هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس هستند.
در ادامهي اين همايش، فرماندار قشم در سخناني بيان کرد: پرداختن به خليج فارس فقط حفاظت از منافع ملي نيست؛ بلکه مسائل اقتصادي و تجاري و بخصوص گردشگري نيز در آن نهفته است. مدارک باستانشناختي و مطالعات زبانشناختي انجامشده مبين نقش خليج فارس به عنوان يک شريان مهم است.
دريانورد هرمز در ادامهي سخنان خود با اشاره به مدارک تاريخي موجود دربارهي نام خليج فارس، گفت: در کاوشهاي انجامشده در محوطهي تاريخي نخل ابراهيمي به مطالبي رسيدهايم که مباني اصلي خليج فارس به شمار ميآيند. کشف اين محوطه در کنارهي خليج فارس به عنوان يک مقر حکومتي و بازرگاني از دورهي اشکانيان نشاندهندهي توسعهي فرهنگي و سياسي ايرانيان در کنارهي خليج فارس است. همين کاوشها سبب شد تا دهمين دورهي همايش بينالمللي باستانشناسي کشور براي اولينبار در خارج از تهران و در بندرعباس برگزار شود.
او تأکيد کرد: خليج فارس فقط خليج فارس است و نه خليج هميشه فارس. نام اين منطقه خليج فارس است؛ نه يک کلمه کم و نه يک کلمه زياد. آن عبارت به زماني مربوط است که ما تحت تأثير يکسري شائبهها قرار ميگيريم.
همچنين دکتر احمد پوراحمد ـ رييس هيأت علمي داوران هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس ـ در سخناني گفت: اثر خليج فارس را در کتيبههاي آشوريها متعلق به پنجهزار سال پيش مي بينيم. قديميترين نقشه در اطلاعات جغرافيشناسان به بابليها متعلق است که 4800 سال قدمت دارد. در اين نقشه جهان ترسيم شده و نخستين نقشهاي است که نام خليج فارس در آن ذکر شده است. اکنون اين نقشه در موزهي بريتانيا نگهداري ميشود.
اين استاد دانشگاه در ادامه به نمونههايي از منابع و مآخذ موجود از دورههاي مختلف تاريخي اشاره کرد که در آنها به نام خليج فارس اشاره شده و نام خليج عرب در برخي از آنها به منطقهاي که اکنون به نام درياي سرخ معروف است، اطلاق ميشود.
پوراحمد اين پرسش را مطرح کرد که چرا ما امروز نقش و جايگاه گذشته را نداريم و در پاسخ گفت: نام به اهتمام و نقشها برميگردد؛ بنابراين بايد اهتمام کنيم تا نقش خليج فارس را به آن برگرديم. اين امر برعهدهي جوانان، مسؤولان، دستاندرکاران و تمام ايرانيان است.
مديرعامل منطقهي آزاد قشم هم به عنوان آخرين سخنران مراسم افتتاحيهي همايش ملي خليج فارس، بيان کرد: کساني که به دنبال تغيير نام خليج فارس هستند، مانند کساني هستند که خود را به خواب زدهاند و نميتوان آنها را بيدار کرد؛ ولي آنها از اين موضوع غافلاند که با اين حرکت، نام خليج فارس ماندگار ميشود.
رضا موسوي با اشاره به اينکه در جزيرهي قشم آثاري متعلق به دورههاي ماد، ساساني و هخامنشي وجود دارد، ادامه داد: پيش از انقلاب از جزايرخليج فارس غافل بودند؛ اما بعد از انقلاب، اين جزاير رونق اقتصادي يافتند.
او با بيان اينکه کشورهاي جنوبي خليج فارس جزو سرحدات فرهنگي ايران هستند، گفت: خليج فارس ميتواند شرايط را براي توسعهي روابط بين کشورها ايجاد کند.
موسوي در پايان، توجه رسانهها و بخصوص صداوسيما را به اهميت ساخت برنامه و پوشش خبري مسائل مربوط به خليج فارس توجه داد و افزود: ما آمادگي داريم تا براي سال آينده، از نمايندگان استانهاي مختلف دعوت و جشنوارههايي را در زمينههايي مانند پوشش و اقوام ايراني در کنار همايش خليج فارس برگزار کنيم. همچنين ميتوان از استادان کشورهاي ديگر دعوت کرد تا همايش ملي خيلج فارس پس از هفت دوره برگزاري با همکاري جهاد دانشگاهي به همايشي بينالمللي تبديل شود.
به گزارش ايسنا، در اين همايش عنوان شد که زنجيرهاي انساني با حضور دوهزار دانشجو از دانشگاههاي قشم در سواحل اين جزيره تشکيل ميشود.
جهاد دانشگاهي در منطقه آزاد قشم همكاريهاي مشتركي خواهد داشت
دفتر همكاريهاي مشترك جهاد دانشگاهي در منطقه آزاد قشم تشكيل ميشود.
به
گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به قشم، پس از
جلسهاي كه با حضور محمد حسين يادگاري رييس جهاد دانشگاهي و رضا موسوي
مديرعامل منطقه آزاد قشم در حاشيه همايش ملي خليج فارس برگزار شد، دو طرف دربارهي تاسيس يك دفتر مشترك
به تفاهم رسيدند.
در اين زمينه قرار است در ابعاد پژوهشي، آموزشي و نيازهاي منطقه آزاد قشم فعاليتهاي مشتركي انجام و در اين جزيره اجرا شود.
در
حوزه پژوهشي نيز اين بحث مطرح شد كه طرحهاي جهاد دانشگاهي كه مرحله
مطالعاتي آنها تمام شده است، براي پيگيري مساله توليد به منطقه آزاد قشم
آورده شوند و با امكانات اين منطقه به اجرا در آيند.
در
حيطهي آموزشي نيز در زمينههاي آموزشهاي علمي كاربردي دورههاي فوق
تخصصي جهاد دانشگاهي و دورههاي علمي مورد نياز كشور فعاليتهايي در منطقه
آزاد قشم انجام ميشود.
در آينده، تفاهمنامه تاسيس اين مركز به تاييد رييس جهاد دانشگاهي و مدير عامل منطقه آزاد قشم ميرسد.
زنگ ملي خليج فارس را در جزيره قشم به صدا درآورد
زنگ ملي خليج فارس به مناسبت روز ملي خليج فارس با حضور اسفنديار رحيممشايي در يكي از مدارس جزيرهي قشم نواخته شد.
در اين مراسم كه به صورت نمادين در يكي از مدارس جزيرهي قشم اجرا شد، اسفنديار رحيممشايي ـ رييس دفتر رييس جمهورـ، رييس جهاد دانشگاهي، مديرعامل منطقه آزاد قشم و جمع ديگري از مسؤولان اين جزيره و جهاد دانشگاهي حضور داشتند.
آيين پاياني هفتمين همايش ملي خليج فارس با رونمايي از تمبر «خليج فارس»، لوح يادمان و كتاب «خليج فارس»
آيين پاياني هفتمين همايش ملي خليج فارس با
رونمايي از تمبر «خليج فارس»، لوح يادمان و كتاب «خليج فارس»، همچنين تجليل
از خانوادهي شهدا و برگزيدگان علمي و پژوهشي اين همايش همراه شد.
به گزارش روابط عمومي
جهاددانشگاهي به نقل از خبرنگار اعزامي بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان
ايران(ايسنا) به قشم، امروز ـ 10 ارديبهشت ماه ـ همچنين دانشجويان قشم با
تشكيل زنجيرهي انساني ، روز خليج هميشه فارس را گراميداشتند.
دكتر محمدحسن گنجي ـ پدر
جغرافياي ايران ـ در آيين پاياني هفتمين همايش ملي خليج فارس پيشنهاد كرد:
در سطح نهاد رياست جمهوري مجلهي بينالمللي خليج فارس به شكل وسيع به چند
زبان زندهي دنيا منتشر و به شكل رايگان در كشورهاي متعدد پخش شود.
مشايي ـ رييس دفتر رييس
جمهور با اشاره به پيشنهاد دكتر گنجي دربارهي چاپ مجله بينالمللي خليج
فارس، گفت: پيشنهاد اين پير و مرشد علم جغرافيا را بر ديده منت خود قرار
ميدهيم و پيگيري ميكنيم.
دكتر محمدحسن گنجي در
اختتاميه همايش ملي خليج فارس گفت: سابقهي نام «خليج فارس» در اسناد و
مدارك تاريخي آمده است. برخي كشورهاي عربي كه ثروتهاي بادآورده دارند از
اين امكانات براي رسيدن به مقاصد خود دربارهي نام خليج فارس استفاده
ميكنند.
استاد جغرافياي كشورمان
با يادآوري چاپ نام جعلي از خليج فارس در نشريههاي خارجي و سپس عذرخواهي
آنها از اين اقدام، بيان كرد: آنها براي تغيير نام خليج فارس پول زيادي
به روزنامهها ميدهند و عذرخواهي ميكنند، درحاليكه افراد كمي خبر
عذرخواهي را ميخوانند. بنابراين ما بايد بر اساس اسناد، مدارك، ادبيات،
اشعار و فولكلور هر آنچه از دستمان برميآيد براي پايدار كردن اين نام
انجام دهيم.
گنجي با بيان اينكه هنوز
زمينه براي پژوهش دربارهي نام خليج فارس وجود دارد، ادامه داد:
باستانشناسان معتقدند كه جزيره قشم دست نخورده است و اگر در اين منطقه
پژوهش انجام شود، مسائل زيادي درباره خليج فارس روشن خواهد شد.
وي دربارهي پيشنهاد چاپ
مجله توسط نهاد رياست جمهوري، اظهار كرد: با اين كار دانشمندان با ماهيت
مسالهي خليج فارس آشنا ميشوند. آنها به دنبال واقعيت دانش هستند؛ ولي
معاندان جمهوري اسلامي در آن طرف خليج فارس، دست از كار برنميدارند. من از
سوي جامعهي جغرافيدانهاي ايران اطمينان ميدهم كه اگر مجلهاي
بينالمللي درباره خليج فارس منتشر شود، پژوهشگران از آن حمايت ميكنند و
مقالات خود را در آن منتشر خواهند كرد تا اين مساله در دنيا باز شود.
دكتر محمدحسن گنجي افزود:
قشم و كيش در نزديكي دبي هستند. دبي مانند قارچ رشد كرده است و در مسائل
مالي بزرگ دنيا دخالت ميكند به همين دليل صادرات و واردات ما تحت تاثير
اين منطقه قرار گرفتهاند. اميدوارم كساني كه نسبت به چگونه به وجود آمدن
خليج فارس آگاهي ندارند، با آن مساله بيشتر آشنا شوند.
به گزارش ايسنا، دكتر
محمدحسين يادگاري ـ رييس جهاد دانشگاهي ـ در ادامهي مراسم اختتاميه، گفت:
خليج فارس پهنهاي پرعظمت از آثار قدرت الهي روي زمين است و اهميت آن از
اين جهت است كه در هويت ملي تاريخي و فرهنگي ما ريشه دارد و در برهههاي
مختلف تاريخي در سياست، اقتصاد، فرهنگ و استقلال اين مرزو بوم اثرگذار بوده
است.
او ادامه داد: آنچه
اهميت دارد اين است كه در تمامي اين دورهها همسايگان خليج فارس زندگي
مسالمتآميز همراه با صلح، آرامش و امنيت را در كنار هم تجربه كردند و
همهي تعديها، تجاوزگريها و اشغالگريها در اين منطقه، در نيات پليد و
خباثتآلود بيگانگان و مستكبران ريشه داشته است.
يادگاري با تاكيد بر
اينكه يكي از مهمترين مسائل در خليجفارس حفظ هويت تاريخي و فرهنگي اين
پهنه است، بيان كرد: بخش عمدهاي از اين مسؤوليت برعهدهي دولت جمهوري
اسلامي ايران است.
وي اظهار كرد: خليج فارس
اگر چه بخشي از هويت ملي ماست؛ ولي تاكيدهاي دين مقدس اسلام بيش از هر چيز
ديگري انگيزهي حفظ اين هويت را تقويت كرده است. بيشك مهمترين عنصر هويتي
هر انساني، هويت ديني است و ما نيز هويت اسلامي و ديني خويش را بر هيچ چيز
ديگري ترجيح نميدهيم.
رييس جهاد دانشگاهي در
پايان افزود: نام «خليج فارس» با ايمان، فرهنگ و رشادتهاي يك ملت بر خلق
حماسهها در طول تاريخ عجين شده است. در اين ميان بعضي از قدرتهاي بزرگ
درصدد بحرانآفريني در ميان ملتها هستند و اين كار را انجام ميدهند. در
رابطه با جعل نام خليج فارس نيز براي نخستين بار انگليسيها و عمال آنها
اقدام كردند.
متن كامل سخنان رييس جهاددانشگاهي به شرح زير است؛
خليج فارس پهنه اي
پرعظمت، از آثار قدرت الهي بر روي زمين است . اهميت فوق العاده اين خليج از
آن روست كه ريشه در هويت ملي ، تاريخي ، فرهنگي ما دارد و در برهههاي
مختلف تاريخي در سياست ، اقتصاد ، فرهنگ و استقلال اين مرز و بوم اثرگذار
بوده است. نام خليج فارس تداعي كننده حماسه سازي در مبارزه با بيگانگان و
دشمنان اين كشور بوده ودر مراحل حساس تاريخي تاثيري مستقيم و شگرف روي
استقلال سياسي ايران داشته است . آنچه كه در اين بين اهميت دارد، اين مساله
است كه در تمامي اين دوره ها همسايگان خليجفارس زندگي مسالمت آميز همراه
با صلح و آرامش و امنيت را در كنار هم تجربه كردهاند و همه تعدي ها و
تجاوزها و اشغالگري ها در اين منطقه ريشه در نيات پليد و خباثت آلود
بيگانگان و مستكبران داشته است كه نمونه آنرا ميتوان در تجاوزگري برخي
كشورهاي استعماري در سدههاي پيشين مشاهده كرد. البته امروزه نيز اين گونه
اقدامات برخي دولت هاي بيگانه ادامه دارد و با استفاده از غفلت و شيطنت
برخي دولت هاي منطقه به مسائلي همچون تحريف نام خليج فارس و ارايه نام هاي
جعلي دامن ميزنند تا اوضاع منطقه را دچار تشنج و ناآرامي كنند. از اين رو
كشورهاي حوزه خليج فارس در اين مقطع زماني بايد با درك اغراض و نيتهاي
ناپاك مستكبران عالم و حفظ انسجام و وحدت در عرصه بين المللي از مداخله
بيگانگان در مسائل منطقه جلوگيري و به صلح و ثبات هرچه بيشتر منطقه كمك
نمايند. بيترديد يكي از مهمترين مسائل در حوزه خليج فارس حفظ هويت تاريخي ،
فرهنگي و موقعيت زيست بومي اين پهنه است كه بخش عمده اي از آن برعهده دولت
خدمتگزار جمهوري اسلامي ايران است . سازمانها و دستگاه هاي مسئول بايد با
عزمي جدي و ملي زمينه را براي اين مهم فراهم سازند و به رشد و شكوفايي اين
منطقه در عرصه هاي سياسي ، اقتصادي ، فرهنگي ، گردشگري و ... كمك كنند .
اين خليج بزرگراه اقتصاد ايران محسوب ميشود و در سالي كه از سوي رهبر معظم
انقلاب اسلامي به نام جهاد اقتصادي نامگذاري شده بايد با برنامه ريزي
مناسب ، زمينه را براي استفاده هرچه بيشتر از ظرفيتهاي اقتصادي اين منطقه
فراهم آورد، چرا كه شكوفايي اقتصادي بيش از پيش اين منطقه چه در زمينه
صنايع نفت، گاز و پتروشيمي و چه درعرصه تجارت و بازرگاني و ... نويدبخش
شكوفايي روزافزون اقتصاد ايران اسلامي خواهد بود.
اين منطقه از لحاظ نظامي و سوق الجيشي نيز منطقه اي راهبردي و بسيار حساس
محسوب ميشود و به همين دليل است كه قدرت هاي سلطه گر همواره تلاش
نمودهاند تا با حضور در اين منطقه اهداف نظامي خود را درمنطقه خاورميانه
به ويژه كشورهاي حوزه خليج فارس پياده سازند كه نمونه هاي آنرا در اشغال
عراق و حضور نظامي آمريكا در بسياري از كشورهاي عربي ميتوان به وضوح
مشاهده كرد.
جاي بسي خرسندي و خوشحالي است كه امروزه نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران
در سپاه پاسداران ، ارتش ، نيروي انتظامي و نيروهاي مردمي بسيج تسلط بسيار
مطلوبي به اوضاع نظامي در اين حوزه دارند و كوچكترين تحركات نظامي از چشمان
تيزبين آنها مغفول نميماند و قدرت دفاع و مقابله به مثل با دشمن ؛ روز به
روز در نيروهاي مسلح ما افزايش يافته و امروز در نقطه ايدهال خود قرار
دارد .
خليج فارس اگرچه بخشي از هويت ملي ما مي باشد، ليكن تاكيدات دين مقدس
اسلام بيش از هر چيز ديگري انگيزه حفظ اين هويت را تقويت كرده است . در
روايات معصومين (ع) حب وطن از عناصر ايمان انسان شمرده شده و امامان شيعه
همواره براي مرزداران و مرزبانان حدود و ثغور كشورهاي اسلامي اهميت ويژهاي
قائل بوده اند كه نمونه هايي از آن را در ادعيه حضرت سيدالسجادين امام زين
العابدين (ع) در صحيفه سجاديه ميتوان مشاهده كرد. بي شك مهمترين عنصر
هويتي هر انساني ، هويت ديني است.فرهنگ اسلامي نيازمند بستر و محملي مناسب
براي شكوفايي و پياده سازي است كه خوشبختانه هويت ملي ما اين بستر را به
بهترين شكل ممكن فراهم آورد و اين موضوع را ميتوان حتي در روايت وارده از
نبي مكرم اسلام (ص) درباره جايگاه ايران در شكوفايي فرهنگ اسلامي به نظاره
نشست . برهمين اساس لازم است كه مساله وطن دوستي را يك مساله اعتقادي
بدانيم و براي حفظ هويت ديني و اسلامي و هويت ملي به عنوان بستر شكوفايي
فرهنگ اسلامي تلاش كنيم .
نام خليج فارس نيز با ايمان، فرهنگ و رشادت هاي يك ملت در خلق حماسه هادر
طول تاريخ عجين شده است. و در اين ميان بعضى از قدرتهاى بزرگ درصدد
بحرانآفرینى میان ملتها هستند؛ میان ملتها بحرانآفرینى میكنند؛ ملتهاى
برادر را در مقابل هم قرار میدهند. اینجور وانمود میكنند كه منافع این
ملتها در تقابل با یكدیگر هست.
چه اينكه گويا جعل نام خليج فارس هم اولين بار توسط انگليسي ها و عمال آنها مطرح شده است.
اگر در سال هاي گذشته رييس جمهور و معاونين در كاخ سفيد جلسه تشكيل
ميدادند تا تصميم بگيرند در فروردين67 بطور مستقيم در خليج فارس با ايران
وارد جنگ شوند و با اين كار صحنه نابود شدن هواپيماها و هليكوپترهايشان در
صحراي طبس را فراموش كنند ، در اين سال ها برخي سران كشورهاي منطقه را
برناوهاي فرهنگي خود سوار نمودهاند تا با تبليغات و جعل، بذر تفرقه را در
منطقه و در بين كشورهاي حاشيه خليج فارس بكارند.
با شناختي كه از دشمن داريم بعيد نيست بخواهند نام هاي ناوچه قهرمان جوشن و ناوشكنهاي سهند و سبلان را نيز جعل نمايند!
اما ملت عزيز ايران اسلامي و مسؤولان مملكت با بصيرت و هوشياري ، به صيانت
از اعتقادات ، هويت فرهنگي و تاريخي خود ادامه خواهند داد. و تا اين ملت
رئيسعلي دلواري ها و محمد منتظر قائم ها را دارد خليج فارس و طبس تا ابد
خواهند ماند.
در خاتمه برخود لازم ميدانم از همه دست اندركاران برپايي اين همايش بزرگ ملي تشكر و قدرداني نمايم.
به گزارش ايسنا، اسفنديار
رحيم مشايي ـ رييس دفتر رييس جمهور ـ در ادامه مراسم اختتاميهي هفتمين
همايش ملي خليج فارس، گفت: اگر كسي به ارزشي پايبند باشد، پاي آن ميايستد و
اين علامت انسان بودن است. جلوههاي تاريخي، ارمغان مردان و زنان اين
سرزمين است و تكليف ماست كه پاي ارزشها بايستيم و در دفاع از دستاوردهاي
تاريخي اين سرزمين تا پاي جان ايستادگي كنيم و هيچ تلاش و كوشش مذبوحانهاي
را در جهت نفي ارزشهاي تاريخي اين ملت برنتابيم و از حقايق ميراث تمدن
مردم پاسداري كنيم. شايد اگر برخي تلاشهاي مذبوحانه درباره نام خليج فارس
نبود، امروز گراميداشت خليج فارس نيز مورد غفلت قرار ميگرفت. شايد اين
تحركها بهرههاي فراواني هم داشتهاند تا قدرشناسي و هوشياري ما را بيشتر
كند.
وي افزود: اين تلاشها سبب وحدت ملي و انسجام شده است. نام خليج فارس امروز در هر شهر و روستايي زيبا جلوه ميكند.
او با اشاره به اينكه من
در كل به دليل اين بيداريها خوشحال هستم، بيان كرد: هر چيزي كه مايهي
عزت انسان باشد، خوب است و هر چيز غير از آن ارزشي ندارد. انسان بايد احساس
عزت كند. موضع انسان نيز براي شناخت به درك موضع دشمن، نياز دارد. يكي از
فوايد نقد نيز اين است كه فرصتي براي درك حقيقت و گفتوگو ايجاد ميشود.
وقتي موضع فردي نقد و ارزيابي علمي نيست، در شرايط خصومت دشمني و جعل قرار
ميگيرد.
رحيممشايي ادامه داد:
توسل به موارد غيرواقعي و دروغين كه بهزودي در بوته نقد علمي قرار ميگيرد
و با رسوايي همراه ميشود، ريسك بزرگي است و از اين بابت نگراني وجود
ندارد. مسالهي خليج فارس با مراجعه به هزاران سند روشن است. ابهامي ندارد
كه كسي بخواهد پرده از ابهام بردارد. اگر كسي قصد كار سياسي داشته باشد،
راه باز است؛ ولي كار سياسي ارزشي در حوزهي اقدامات علمي و پژوهشي كه به
دنبال اثبات حقيقتاند، ندارد. البته امروز راه دروغ پردازان سياست باِز
باز است و كسي نميتواند جلوي آنها را بگيرد.
او در ادامه با اشاره به
زمينههايي كه سبب نامگذاري مناطق ميشود و ارتباط آنها با فرهنگ و
جغرافياي منطقه، گفت: كاوش باستانشناسي در آن طرف آبهاي خليج فارس توسط
سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تعريف شده است تا نشان دهيم كه آن بخشها
نيز قسمتي از سرزمين ايران بودهاند. تاكنون نيز كاوشهايي در كشور عمان
انجام شده است.
مشايي تاكيد كرد: در
يكايك ما، به خصوص براي دولت تكليف است كه بستر را دربارهي نام «خليج
فارس» فراهم كنيم و از حركتهاي پژوهشي در اين زمينه پشتيباني كنيم. خليج
فارس پرچم ما شده است و نياز داريم نام ايران را در دنيا، با شكوه و عظمت
ببريم.
رييس دفتر رييس جمهور در پايان پيشنهاد دكتر گنجي دربارهي چاپ مجله بينالمللي خليج فارس را قابل پيگيري دانست.
اين همايش توسط مركز علمي ـ فرهنگي، گردشگري دانشجويان ايران وابسته به جهاد دانشگاهي از روز پنجشنبه، هشتم تا دهم ارديبهشت ماه در جزيرهي قشم برگزار شد. ح/الف