نمايشگاه کتاب تهران همه ساله مکاني را براي علاقه مندان به فرهنگ و ادب فراهم می آورد تا در قالب يک گردش علمي با نو آوري هاي جديد علمي و آموزشي آشنا شوند. نمايشگاه کتاب بيست و پنجم، مانند نمایشگاه های دوره های قبل در عين داشتن فروشگاه بزرگ کتاب، فعاليت علمي را در جهت ارتقاي سطح مطالعه در کارگروههاي تخصصي در دستور کار خود قرار داد. در نمايشگاه بيست و پنجم شاهد حضور ناشران تخصصی در بخش هاي مختلف بودیم که از آن جمله مي توان به ناشران کتاب هاي دانشگاهي اشاره کرد که بيرون از شبستان مصلاي تهران جانمايي شده بودند.
شاید در میان بخش های نمایشگاه کتاب، بخش ناشران دانشگاهی بازدیدکنندگانی متفاوت دارد؛ بازديدکنندگانی خاص که با تأمل بيشتر از غرفه ها ديدن مي کنند. در بخش دانشگاهي که در بيرون از شبستان و در محل پارکينگ شمالي مصلاي امام خميني (ره) مستقر بود دقت نسل جوان و دانشگاهي براي خريد کتابهاي مورد نظر به گونه اي بود که حتي گرماي فضاي بيرون از نمايشگاه نيز مانع از توجه اين قشر نمي شد. به رغم اينکه غرفه داران کتب دانشگاهي _ نسبت به جانمايي اين بخش گله مند بودند _ اما بازار گرمشان فضاي گرم غرفه هايشان را از يادشان مي برد. این بخش امسال میزبان 622 ناشر در فضايي بالغ بر 6 هزار متر مربع بود.
در میان ناشران دانشگاهی، حضور جهاد دانشگاهی با پنج غرفه که به صورت منسجم در سالن 17 در کنار يكديگر قرار گرفته بودند، به طور ويژه اي خودنمايي مي كرد. جهاد دانشگاهی در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بیش از 2000 عنوان از آثار خود را ارائه کرد.
جهاد دانشگاهي در اين دوره از نمايشگاه كتاب مجموعاً پنج غرفه را به خود اختصاص داد كه واحد مشهد در حوزه تخصصي كتابهاي كشاورزي، واحد اميركبير در زمينه كتابهاي فني و مهندسي، واحد تهران كه نمايندگي واحد علامه طباطبايي را برعهده داشت در تمامي حوزه ها و واحد خوارزمي (تربيت معلم سابق) در زمينه علوم پايه محصولات خود را در معرض ديد علاقه مندان قرار دادند.
حدود 50 درصد كتابها در زمينه فني مهندسي، 30 درصد علوم انساني و بقيه مربوط به حوزه هاي كشاورزي و پزشكي بودند و در مجموع 370 عنوان كتاب براي اولين بار در نمايشگاه عرضه شد.
ارائه 500 عنوان کتاب از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی
سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در مقام ستاد سازمان انتشارات در كنار كارهاي ديگر سازمان همچون حمايت و پشتيباني از ديگر واحدهاي انتشاراتي جهاد، خود نيز به صورت مستقل در نمايشگاه بيست و پنجم حضور پررنگی را به نمایش گذاشت و در این دوره از نمایشگاه کتاب 500 عنوان اثر را ارائه کرد که 100 عنوان از این آثار برای نخستین بار در نمایشگاه كتاب اين دوره ارائه شد. سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در این دوره همچنین نمایندگی برخی واحدهای دیگر مانند واحدهای اصفهان، صنعتی اصفهان، ارومیه و پژوهشکده رویان را بر عهده داشت و کتاب های برخی دیگر از واحدهای جهاد دانشگاهی مانند پژوهشگاه علوم انسانی و اجتماعی، واحد اردبیل، واحد یزد، واحد مازنداران که مجوز نشر نداشتند و توسط سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي به چاپ رسیده بودند را در نمايشگاه عرضه كرد.
به گفته محمد سلگي، رئيس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي، اين سازمان از مدتها قبل ضمن هماهنگي با مسئولان برگزاري بخش ناشران دانشگاهي امر تجميع غرفه هاي جهاد دانشگاهي را در كنار هم پيگيري كرد به نحوي كه كل بضاعت جهاد دانشگاهي از حيث عرضه كتاب مجتمع و متراكم شوند و اولين بار است كه كل واحدهاي جهاد دانشگاهي در يك سالن در كنار هم قرار گرفتند.
رئيس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي اضافه كرد: اميد است در سال هاي آتي واحدهاي انتشاراتي جهاد دانشگاهي به صورت يك مجموعه و با حذف فواصل فيزيكي به عرضه كتاب مبادرت كنند و اين امر توانايي و قدرت و بضاعت انتشاراتي جهاد دانشگاهي را بهتر و مناسب تر نمايش مي دهد.
در میان آثار ارائه شده توسط سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی برخی از آثار از استقبال گسترده مخاطبان برخوردار شدند.
به گفته ابوالفضل دیداری، كارشناس پخش و بازاريابي سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب، آثار فنی با استقبال بیشتر دانشجویان مواجه شد و کتاب «ارزیابی قابلیت اطمينان سيستم هاي قدرت» امسال پرفروش ترین کتاب سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي در نمايشگاه بيست و پنجم بود.
وی درباره اتحاد بيشتر میان واحدهای انتشارات جهاد دانشگاهی تصریح مي كند: طبعاً زمانی که واحدهای جهاد دانشگاهی یکپارچه و در کنار همدیگر باشند تأثیر بیشتری بر روی مخاطب خواهند گذاشت و زمانی که دانشجویان مراجعه می کنند سردرگم نخواهند بود.
كارشناس پخش و بازاريابي سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی با بیان اینکه واحدهای انتشاراتی باید به سمت تخصصی شدن پیش بروند، افزود: هم اکنون بسیاری از واحدهای جهاد دانشگاهی مانند جهاد دانشگاهی مشهد و جهاد دانشگاهی امیرکبیر کتاب های خود را بیشتر در حوزه کشاورزی و فنی به صورت تخصصی منتشر می کنند و اگر هرکدام از واحدها به صورت خاص به یک حوزه بپردازند قطعاً موفق تر خواهند بود.
ارائه 300 عنوان كتاب از سوي جهاد دانشگاهي واحد اميركبير
كتاب هاي فني در نمايشگاه كتاب همه ساله با استقبال خوبي از سوي مخاطبان مواجه هستند؛ از اين رو رسالت جهاد دانشگاهي واحد اميركبير معرفي بيشتر اين آثار در نمايشگاه بين المللي كتاب است؛ اين واحد امسال با 300 عنوان كتاب در نمايشگاه بيست و پنجم حضور داشت كه 25 عنوان از اين آثار چاپ نخست بودند.
چيدمان مناسب غرفه هاي جهاد دانشگاهي در نمايشگاه بيست و پنجم
جهاد دانشگاهي واحد تربیت معلم یکی دیگر از واحدها جهاد دانشگاهی در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود. این واحد 68 عنوان کتاب را در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به مخاطبان ارائه کرد. 14 عنوان از این کتاب در سال گذشته و 34 عنوان در سال جاری به چاپ رسیده بودند.
عليرضا فلاح، کارشناس توزیع و بازاریابی جهاد دانشگاهی، از «مبانی شیمی» به عنوان کتاب پرفروش این واحد نام می برد و درباره چیدمان غرفه های جهاد دانشگاهی در نمایشگاه کتاب تهران می گوید: امسال واحدهای جهاد دانشگاهی با چیدمان مناسبی در کنار یکدیگر قرار گرفته بودند و این موجب همکاری بیشتر واحدها شده بود، اما اگر کل کتاب های جهاد دانشگاهی در یک غرفه ارائه شود اتحاد این واحدها به مراتب بیشتر و پخش و توزیع بهتری خواهند داشت.
استقبال خوب دانشگاهيان از آثار جهاد دانشگاهي
جهاد دانشگاهی واحد تهران
یکی دیگر از غرفه های جهاد دانشگاهی در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود. این واحد با 600 عنوان کتاب در نمایشگاه بیست و پنجم حضور یافت.
یدالله شعبانیان، مسئول واحد توزیع جهاد دانشگاهی واحد تهران درباره حضور این واحد در نمایشگاه کتاب می گوید: جهاد دانشگاهی واحد تهران نمایندگی برخی دیگر از واحدها مانند جهاد علامه را نیز بر عهده داشت و 50 عنوان از کتاب های عرضه شده در این واحد چاپ نخست بوده اند.
شعبانیان استقبال از مخاطبان از آثار منتشرشده توسط جهاد دانشگاهی را مطلوب دانسته و در این باره می گوید: در این دوره از نمایشگاه، استقبال دانشگاهیان از کتاب ها بسیار مطلوب بوده است و آثاری مانند «سیر اندیشه معماری»، «تکنولوژی خاک» و «روش های آماری» از فروش نسبتاً بالایی برخوردار بودند.
وی با اعتقاد به اینکه انسجام و حضور واحدها در یک غرفه نمی تواند چندان بر عملکرد ناشران جهاد دانشگاهي موثر باشد، می گوید: تجربه سال های اخیر نشان داده است که اگر واحدها جدا فعالیت کنند اما در کنار هم باشند در جذب مخاطبان موفق تر خواهند بود.
جهاد دانشگاهي با اتحاد غرفه ها الگوسازي كند
اما یکی از واحدهای موفق جهاد دانشگاهی در حوزه نشر را باید جهاد دانشگاهی واحد مشهد دانست.
جهاد دانشگاهی واحد مشهد، امسال با 280 عنوان کتاب در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور داشت. علیرضا نوري، مدير پخش جهاد دانشگاهي واحد مشهد درباره آثار چاپ نخست و تجديد چاپ شده جهاد دانشگاهی مشهد در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران می گوید: جهاد دانشگاهی مشهد با 280 عنوان کتاب در نمایشگاه بیست و پنجم حاضر بود که نزدیک به 35 عنوان اين اثار چاپ جدید است و اولویت کتاب هاي عرضه شده نخست به کشاورزی اختصاص دارد و بعد محیط زیست است .
وی استفاده از چادر برای برگزاری بخش نشر و کمبود فضا را از مشکلات بخش نشر دانشگاهی دانسته و می گوید: امیدواریم در سال آینده غرفه های جهاد دانشگاهی با حضور یکپارچه كل واحدهاي انتشاراتي در يك فضا دز نمایشگاه کتاب الگوسازی خاصی را سبب شوند و توان جهاد را در توليد و عرضه كتاب بهتر نمايش دهند.
نمايشگاه بين المللي كتاب تهران با گذشت پنج سال از برپايي در مصلاي بزرگ امام خميني (ره) و كسب تجربه هاي ارزشمندتر، توانست گام هاي استواري را در دوره بيست و پنجم بردارد و بي ترديد حضور موفق جهاد دانشگاهي در اين رويداد فرهنگي، نشان دهنده جهاد علمي در كنار ربع قرن جهاد فرهنگي است.
.
گزارش از سيده معصومه كلانكي _ روابط عمومي سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي