١٩:٤٠ ٠١/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو
مهندس كلانتري مسوول ستاد برگزاري كارگاه هاي تخصصي مديريت شهري و روستايي در جهاددانشگاهي:
تاسيس پژوهشكده شهرسازي و عمران روستايي از مهمترين برنامه هاي ماست

اشاره:
كارگاه هاي تخصصي مديريت شهري و روستايي از مهم ترين فعاليت هايي است كه تاكنون در زمينه آموزش تخصصي متوليان امور شهري و روستايي توسط مركز مطالعات و خدمات تخصصي شهري و روستايي پژوهشكده علوم انساني – اجتماعي با همكاري دفتر آموزش و مطالعات كاربردي سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور برگزاري شده است . در واقع برگزاري اين كارگاه ها به مدت 20 روز و در مقياس ملي و باكيفيت مطلوب اقدامي بي نظير بوده است .
آنچه در ادامه مي آيد مصاحبه اي است كه با مهندس حسين كلانتري عضو هيات علمي جهاددانشگاهي و مسئول ستاد برگزاري كارگاه هاي تخصصي مديريت شهري و روستايي در جهاددانشگاهي انجام شده است .
- آقاي مهندس ، در ابتدا بفرماييد فلسفه ايجاد مركز مطالعات و خدمات تخصصي شهري و روستايي به عنوان متولي اصلي اجراي كارگاه هاي تخصصي شهري و روستايي در جهاددانشگاهي چه بوده است ؟
شهر و روستا دو عرصه زيستي مهم و مكمل در پهنه جغرافيايي ايران هستند كه از زمان هاي گذشته داراي پيوند ارگانيك بوده و محيطي متناسب با توان ها و نيازهاي ساكنان شهري و روستايي ايجاد كرده اند . ولي در عصر حاضر با به‌هم خوردن مناسبات سنتي شهر و روستا ، تحولات جهاني و پيامدهاي آن در شهرها و روستاها، مسايل جديدي ظهور پيدا كرده است كه چهره ناخوشايندي در شهرها و روستاها نمايان گشته است . از آنجا كه جامعه ايراني داراي فرهنگي غني و بزرگ است وجود عوارضي چون فقر روستايي ، حاشيه نشيني شهري ، ونداليسم و ... سزاوار كشور ما نيست . بنابراين توجه به مسايل شهري و روستايي يكي از ضروريات و پيش نيازهاي توسعه كشور است . پرداختن به اين امور نيز نياز به نهادهاي تخصصي و خاص مرتبط با آن دارد . براين اساس مركز مطالعات و خدمات تخصصي شهري و روستايي يكي از مراكزي است كه با درك درست مسئولان جهاددانشگاهي از معضلات موجود در شهرها و روستاهاي كشور به وجود آمد تا بتواند به صورت نظام مند به مسايل شهري و روستايي بپردازد و مجموعه اقدامات اصولي در اين زمينه را انتظام بخشد .
- مركز چه اهدافي را دنبال مي كند ؟
همانگونه كه از فلسفه وجودي مركز مشخص است مركز به منظور همكاري با جامعه علمي و اجرايي كشور در جهت حل مسايل و مشكلات شهري و روستايي به وجود آمده است .
هدف هاي عمده مركز شامل ايجاد شرايط مناسب براي به كارگيري يافته هاي پژوهشي در برنامه هاي سازمان هاي مرتبط با مسايل شهري و روستايي ، كارآفريني در حوزه مديريت شهري و روستايي ، برگزاري كارگاه ها و سمينارهاي آموزشي خاص مسايل شهري وروستايي ، شناسايي نيروهاي مستعد دانشگاه ها (اعم از دانشجويان ، اعضاي هيات علمي) و جلب همكاري آنها در پروژه هاي تحقيقاتي و آموزشي ، ارائه مشاوره و خدمات تخصصي به سازمان ها در ساير مسايل مديريتي ، اجتماعي ، اقتصادي ، شهري ، روستايي بافت هاي تاريخي ، تاليف ، ترجمه و چاپ منابع آموزشي و كتب مورد نياز و چاپ نشريه علمي – پژوهشي خاص مسايل شهري و روستايي است كه اميد است بتوانيم اين اهداف را تحقق بخشيم .
- فعاليت هاي مركز بيشتر در چه زمينه هايي صورت مي گيرد؟
خوشبختانه مركز مطالعات و خدمات تخصصي شهري و روستايي با گردهم آوردن گروهي از متخصصان امور شهري و روستايي با جديت فراواني به انجام فعاليت هاي مرتبط با اهداف خود پرداخته است . برخي از فعاليت هايي كه تاكنون توسط اعضاي اين مركز انجام شده به موارد زير مي توان اشاره كرد :
- تهيه و تنظيم بيش از 110 طرح هادي روستايي
- طرح هاي گونه شناسي مسكن روستايي
- برگزاري كارگاه هاي تخصصي در زمينه مديريت روستايي
- برگزاري كارگاه هاي تخصصي در زمينه مديريت شهري
- چه برنامه اي براي توسعه فعاليت هاي مركز داريد؟
تصميم داريم با ايجاد سه گروه پژوهشي مديريت شهري ، برنامه ريزي و عمران روستايي و طراحي و عمران شهري در آينده ، پژوهشكده شهرسازي و عمران روستايي را ايجاد كنيم كه اميد است هرچه زودتر اين امر ميسر شود .
- به نظر شما برگزاري كارگاه هاي تخصصي مديريت شهري و روستايي چه ضرورتي دارد؟
با توجه به مشكلات موجود در شهرها و روستاهاي كشور برخورد جدي و معقولانه با مشكلات شهري وروستايي بايد در اولويت طرح ها و برنامه هاي كلان ملي و منطقه اي قرار گيرد و متاسفانه گاهي اوقات در برخورد با مسايل شهري و روستايي، ريشه و علل مسايل را گم كرده و به انحراف رفته ايم و اقدامات بنيادي در اين زمينه فراموش شده اند .
بايد گفت بسياري از مسايل و مشكلات ريشه در ضعف مديريت دارد و مديريت شهري و روستايي به شكل مدرن كه در كشور ما نهادهايي نوپا هستند بايد تقويت شوند و مطمئناً آموزش و ارتقاي سطح آگاهي مديران زمينه ساز ايجاد شهرهاي پايدار و روستاهاي سالم خواهند بود . به ويژه اينكه در عصر حاضر اطلاعات و اطلاع رساني مهم ترين ابزار استراتژيك براي مديريت و اداره صحيح واحدهاي اقتصادي ، اجتماعي ، فرهنگي و سياسي محسوب مي شود . بنابراين مهم ترين و بنيادي ترين ضرورتي كه در كشور احساس مي شود آموزش و ارتقاي سطح آگاهي مديران و متوليان ارشد امور شهري و روستايي است .
بنابراين مركز مطالعات و خدمات تخصصي شهري و روستايي بنابر رسالت و اهداف خود در اين زمينه ، پيشنهاد برگزاري كارگاه هاي تخصصي مديريت شهري و روستايي را به سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور ارائه كرد و با موافقت سازمان مذكور فعاليت هاي لازم در اين زمينه شروع شد .
- در اجراي اين كارگاه ها چه سازمان هايي دخيل بوده اند ؟
بدون اغراق برگزاري اين كارگاه ها يك الگوي موفق از همكاري بين سازماني است كه دستگاه هاي مختلفي از جمله مركز مطالعات و خدمات تخصصي شهري و روستايي پژوهشكده علوم انساني جهاددانشگاهي ، واحدهاي مختلف جهاددانشگاهي در سراسر كشور (خوزستان، فارس ، صنعتي اصفهان ، آذربايجان شرقي ،آذربايجان غربي ، خراسان شمالي ، خراسان رضوي ، گيلان ، مازندران ، كرمان ، كرمانشاه و پژوهشكده علوم انساني ) و سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور ، دفتر آموزش و مطالعات كاربردي سازمان و دفتر شهري و روستايي استانداري هاي سراسر كشور در اجراي آن دخيل بوده اند .
- مجموعاً چند كارگاه برگزار شده و چه تعداد فراگير در آن شركت كرده اند؟
كارگاه هاي تخصصي مديريت شهري و روستايي كه برنامه ريزي به منظور اجراي آن از سال 1384 آغاز شده بود طي يك دوره فشرده و به مدت 20 روز اجرا شد . زمان شروع اولين كارگاه 1 تير ماه و آخرين كارگاه 19 تير ماه سال جاري بوده است . مجموعاً 27 كارگاه تخصصي در زمينه مديريت شهري و روستايي برگزار شده است كه تعداد 11 كارگاه مربوط به مديريت روستايي ، تعداد 8 كارگاه در زمينه مديريت شهري ويژه شهرداران و تعداد 8 كارگاه در زمينه مديريت شهري ويژه معاونان شهرداري ها بوده است كه 960 شهردار ، 1200 معاون شهردار و 1100 دهيار از سراسر كشور در اين كارگاه ها شركت كردند .
- مباحث تدريس شده در كارگاه ها در چه زمينه هايي بوده است ؟
در اين كارگاه ها سعي شد كه آخرين روش ها ، تجربيات جهاني و الگوهاي موفق بومي در زمينه هاي تخصصي مرتبط با مديريت شهري و روستايي به فراگيران ارائه شود . نكته قابل توجه اينكه براي هر كارگاه نيز يك متن تخصصي تدارك ديده شد كه براي آموزش بهتر و يادگيري مطلوب تر فراگيران در اختيارشان قرار داده شد . همانگونه كه قبلاً ذكر شد كارگاه هاي تخصصي در سه سطح شهرداران ، معاونان شهرداري ها و دهياران برگزار شد كه مباحث كارگاه تخصصي شهرداران شامل سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) ، آشنايي با حقوق و قوانين شهري ، مديريت خدمات شهري ، مديريت بحران شهري ، آشنايي با پروژه هاي عمراني ، بهسازي و نوسازي بافت هاي فرسوده شهري و مباحث كارگاه‌هاي تخصصي معاونان شهرداري ها شامل : آشنايي با حوزه اداري و حقوقي شهرداري ها ، آشنايي با حوزه فعاليت مالي شهرداري ها، آشنايي با حوزه فعاليت خدمات شهري شهرداري ها، آشنايي با حوزه فعاليت امور فني – شهرسازي و مباحث كارگاه هاي تخصصي ويژه دهياران شامل بهسازي ، نوسازي و مرمت بافت هاي فرسوده روستايي ، مديريت بحران در روستا، آشنايي با نحوه تهيه برنامه پنج ساله دهياري ها ، محيط زيست روستا، نحوه وضع و وصول عوارض دهياري ها و آشنايي با طرح هاي هادي و كنترل و نظارت بر ساخت و ساز روستايي بوده است .
- لطفاً در پايان اگر صحبتي داريد بفرماييد.
در پايان جا دارد كه از فعاليت هاي مستمر و شبانه روزي كليه همكاران در مركز مطالعات شهري و روستايي پژوهشكده علوم انساني – اجتماعي و ساير واحدهاي جهاددانشگاهي سراسر كشور ، مسئولان محترم سازمان شهرداري ها و دهياري‌هاي كشور و استانداري هاي سراسر كشور كه در برگزاري اين كارگاه ها ما را ياري كردند تشكر و قدرداني كنم به ويژه اينكه انجام چنين حجم عظيمي از فعاليت ها به صورت فشرده و در سراسر كشور ، امري كم سابقه بوده است و اميدوارم كه كارگاه هاي تخصصي مديريت شهري و روستايي مورد قبول جامعه مديران شهري و روستايي كشور واقع شده باشد و فراگيران با شركت در اين كارگاه ها ، راهكارهاي عملي جهت مقابله و كنترل مشكلات شهري و روستايي را فراگرفته باشند و مراكز مطالعات و خدمات تخصصي شهري و روستايي نيز نمونه ديگري به فعاليت هاي موفق خود در زمينه خدمات رساني به جامعه علمي و اجرايي كشور افزوده باشد.ح/الف

 

 

 

 


١٤:١٠ ٢١/٠٥/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد