در گفتگو با دكترحاجي تاروردي معاون پژوهش و فناوري اين نهاد عنوان شد؛
جهاددانشگاهي در زمينه توسعه فناوريهاي حوزه صنعت نفت سرمايه گذاري بيشتري مي كند
حركت در مرزهاي دانش و فناوريهاي نوين ويژگي مهم فعاليت هاي تحقيقاتي جهاددانشگاهي است
اشاره :
براساس اهداف چشم انداز بيست ساله نظام ، كشور ايران بايد در جايگاه نخست علم و فناوري منطقه قرار گيرد كه اين امر در گرو برنامه ريزي و توسعه فعاليت هاي تحقيقاتي است .
در حال حاضر دستگاه ها ، مراكز و نهادهاي مختلفي به فعاليت و تلاش در حوزه علم و پژوهش مشغول هستند كه اهداف پيش بيني شده در چشم انداز ارتباطي مستقيم با عملكرد اين مجموعه ها دارد .
جهاددانشگاهي نيز به عنوان نهادي برخاسته از متن انقلاب و پيشتاز در عرصه هاي علمي و
تحقيقات جهاددانشگاهي رويكردي جامعهنگر داشته ولي به مرزهاي دانش و فناوريهاي نو و برتر توجه خاصي دارد. بنابراين اين نگرش داراي نتايجي است كه با اهداف و سياستهاي سند چشمانداز همسوئي كامل داشته و لذا سهم مهمي در تحقق آن ايفا خواهد نمود |
پژوهشي و فرهنگي از ابتداي تاسيس و بويژه طي سال هاي اخير در راستاي تسلط گفتمان علمي در كشور حركت هاي قابل توجهي را پايه گذاري نموده كه نتايج در آن فناوريهاي نوين همچون توليد ، تكثير و انجماد سلولهاي بنيادي ، توليد آنتي بادي هاي منوكلونال ، ساخت فرستنده هاي راديويي، دكل هاي كنترل برق حفاري و ... متبلور شده است .
اينك جهاددانشگاهي در فصلي تازه از فعاليت هاي خود ، عمق بخشيدن به فعاليت هاي علمي و تحقيقاتي و حضور در عرصه هاي پژوهشي جديد را به منظور توليد علم و فناوري بومي ايراني در دستور كار قرار داده است و تلاش مي كند گام هاي موثري در جهت تحقق جنبش نرم افزاري بردارد .
به منظور آشنايي بيشتر با برنامه هاي جديد اين نهاد درحوزه پژوهش ، گفتگويي با دكتر محمدصادق حاجي تاروردي كه به تازگي سكان برنامه هاي تحقيقاتي جهاددانشگاهي را در جايگاه معاون پژوهش و فناوري به عهده گرفته ترتيب داديم كه در ادامه تقديم مي شود.
درخصوص برنامه هاي آتي معاونت پژوهش و فناوري جهاددانشگاهي توضيح دهيد ؟
با توجه به اينكه جهاددانشگاهي در سالهاي گذشته براساس برنامههاي سه ساله فعاليت نموده است. لذا براي ارتقاء برنامهها و انطباق آن با چشمانداز توسعه جمهوري اسلامي ايران در افق 1404، در حال تدوين جايگاه جهاددانشگاهي در چشمانداز توسعه هستيم و پس از تدوين چشمانداز، برنامههاي معاونت پژوهش و فناوري نيز در راستاي آن بازنگري و تدوين خواهد شد.
در دوره جديد جهاددانشگاهي در چه حوزه هاي تحقيقاتي سرمايه گذاري بيشتري خواهد داشت؟
براي دستيابي به چشمانداز جمهوري اسلامي ايران و برخورداري از دانش پيشرفته، توانائي در توليد علم و فناوري و دستيابي به جايگاه اول اقتصادي ـ علمي و فناوري در منطقه، لازم است در حوزههائي سرمايهگذاري بيشتري نموده تا دستيابي به اهداف فوق را ممكن نمايد. وليكن محدوديتهاي بودجهاي اين نهاد ما را مجبور مينمايد كه در زمينههاي سرمايهگذاري اولويتبندي نموده ودر حوزههائي سرمايهگذاري نمائيم كه داراي استعداد و سابقه درخشان هستيم و يا در راستاي برنامههاي توسعه استانها بوده از قبيل تحقيقات سلولهاي بنيادي و تحقيقات ژنتيك و بيوتكنولوژي در گروه پزشكي و تدوين دانش فني توليد مواد، طراحي و ساخت شارژرها و فرستندههاي راديويي و تلويزيوني ...، اما صنعت نفت مهمترين بخش اقتصادي كشور است كه بر تمام شئون كشور تأثير مستقيم دارد لذا در توسعه فنآوري در اين زمينه نيز سرمايهگذاري خواهد شد.
به نظر شما فعاليت هاي پژوهشي اين نهاد چه نقشي در تحقق اهداف سند چشم انداز بيست ساله نظام ايفا خواهد كرد؟
تحقيقات جهاددانشگاهي رويكردي جامعهنگر داشته ولي به مرزهاي دانش و فناوريهاي نو و برتر توجه خاصي دارد. بنابراين اين نگرش داراي نتايجي است كه با اهداف و سياستهاي سند چشمانداز همسوئي كامل داشته و لذا سهم مهمي در تحقق آن ايفا خواهد نمود. البته حمايتهاي مادي و معنوي دولتها و سپردن وظيفه خاص، تحقق اين امر را ضمانت ميكند.
در زمينه ترسيم و تهيه نقشه جامع علمي كشور جهاددانشگاهي چه برنامه هايي دارد؟
تهيه نقشه جامع علمي كشور وظيفه نهادهاي دولتي است كه متأسفانه به آن عمل نكردهاند و در صورتي كه از اين نهاد درخواست شود در مورد آن به طور جدي اقدام خواهد كرد. البته اقدامات مقدماتي انجام شده است.
به نظر شما تحقق جنبش نرم افزاري نيازمند چه ابزارهايي است و جهاددانشگاهي در اين ميان چه جايگاهي خواهد داشت ؟
جنبش نرمافزاري نيازمند محقق توانا و با انگيزه، خوشفكر، ابزار مناسب و رو به تكامل، حمايتهاي مادي و معنوي مسئولين كشوري، هماهنگي بين دانشگاهها و مراكز پژوهشي، پايداري در تصميمها و استواري در مواجهه با مشكلات علمي و پژوهشي و داشتن برنامه و مطلع بودن از تغييرات علمي و تعامل بينالمللي است، كه خوشبختانه جهاددانشگاهي به بسياري از آنها دسترسي دارد و به همين دليل نقش مهمي در تحقق جنبش نرمافزاري خواهد داشت.
چه برنامه هايي براي فعال تر كردن بخش پژوهش در برخي واحدهاي جهاددانشگاهي داريد؟
بودجه جهاددانشگاهي در حدي نيست كه بتوان در تمام زمينهها فعاليت چشمگير نمود لذا براي فعالتر كردن حوزه پژوهش لازم است سرمايهها در بخشهاي مستعد پژوهشي مصروف گردد تا شكوفائي آنها سريعتر گردد. البته با هماهنگ كردن تحقيقات واحدهاي استاني با راستاي توسعه استانها ميتوان به كمك بودجههاي استاني تحقيقات در واحدهاي استاني را فعالتر كرد.
درخصوص رويكرد جديد معاونت پژوهشي و فناوري در حمايت از طرح هاي تحقيقاتي و پژوهشي توضيح دهيد .
حمايت از طرحهاي تحقيقاتي در راستاي گروههاي پژوهشي مصوب و فعال، طرحهاي نيمه صنعتي، تجاريسازي نتايج تحقيقات و در راستاي برنامه توسعه استانها ميباشد البته بازنگري برنامه توسعه جهاددانشگاهي در راستاي چشمانداز نيز در سياستهاي جديد معاونت تأثيرگذار خواهد بود.
در پايان اگر نكته اي باقي مانده توضيح دهيد.
از كليه همكاران در جهاددانشگاهي انتظار دارم همچون گذشته معاونت پژوهش و فناوري را از ارائه عقايد و نظرات، همكاري مجدانه و تلاش شبانهروزي محروم نفرمايند.ح/الف
٠٩:٣٣ ٠٦/١٠/١٣٨٥