اشاره:
جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران همزمان با تاسیس این نهاد در سال 1359 آغاز به
كار كرده است و در حال حاضر در حوزه های پژوهشی، آموزشی، فرهنگی و اشتغال فعالیت می نماید،همچنين اين واحد در حوزه خدمات تخصصي نيز با تاسيس چندين مركز خدمات ارزنده اي را به مردم ارايه مي كند.
دكتر سيد مصطفي فاطمي رييس جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران چندي پيش در گفتگويي صميمانه به تشريح فعاليت هاي اين واحد در حوزه هاي مختلف پرداخت كه در ادامه تقديم مي شود.
آقاي دكتر،در ابتدا در خصوص ساختار تشكيلاتي جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران توضيح دهيد.
جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران با تاسیس این نهاد در سال 1359 آغاز به كار كرده است و در حوزه های پژوهشی آموزشی فرهنگی ، اشتغال و ارائه خدمات تخصصی فعالیت می نماید.
این واحد با همکاری حدود 200 نفر از اعضا فعالیت میکند که 108 نفر از آنان به صورت تمام وقت با واحد همکاری می کنند و بقیه به صورتهای مختلف ساعتی ، حق التدریس و پرکیس ارتباط دارند.
جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران چه نگرشي به مساله پژوهش دارد.
حوزه پژوهش همواره از حوزه های مورد توجه و بنیادین در جهاد بوده است و نوع نگرش و عملکرد جهاد در این زمینه ( یعنی پژوهش کاربردی با هدف رفع مشکل و مشتری مدار) منجر به توسعه درست آن در این نهاد شده است.
در واقع روند کلی فعالیت معاونتهای پژوهشی در حوزه علوم پزشکی اغلب از مسیر تشخیص یک معضل ( مثلا ناباروری یا سرطان ) ، تاسیس همزمان گروه پژوهشی و مراکز خدمات تخصصی ( با هدف بهبود کار آمدی هر دو ) و تامین هزینه های پژوهش از محل درآمد های خدمات تخصصی و پروژه یابی کارفرمایی بوده است که منجر به ایجاد مراکز تحقیقاتی شده اند. و بسیاری از این مراکز توانسته اند با طی روند قانونی از ردیفهای پژوهشی بودجه دولت بهره ببرند.
معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشكی تهران نیز از بدو تاسیس در حوزه های مختلف علوم پزشكی فعالیت داشته است.
از جمله این حوزه ها میتوان از پژوهش در زمینه سرطان پستان ، لیزر پزشكی ، ژنتیك سرطان و علوم بهداشتی نام برد.
فعالیت قابل توجه این واحد در حوزه علوم بهداشتی منجر به تاسیس پژوهشكده علوم

فصلنامه لیزر پزشكی كه توسط اين واحد منتشر مي شود در سالجاری توانسته است رتبه علمی پژوهشی را از كمیسیون نشریات علوم پزشكی كشور دریافت نماید . |
بهداشتی با سه گروه پژوهشی مستقل توسط این واحد گردید كه دارای مجوز مركز تحقیقات بهداشت مادر و كودك از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی است و هم اكنون به عنوان یك پزو هشكده مستقل در جهاد دانشگاهی فعالیت می نماید .
در خصوص اهداف،نحوه شكل گيري و فعاليت مركز تحقیقات بیماریهای پستان توضيح دهيد.
با توجه به شیوع سرطان پستان در جامعه ایرانی از یك سو و سن پایین ابتلا به آن از سوی دیگر ( 10 سال كمتر از متوسط جهانی ) و نیز جنبه تهدید آمیز آن برای مادران به عنوان شالوده خانواده ها ، این نهاد پژوهش و درمان این بیماری قابل پیشگیری و درمان را در مجموعه فعالیتهای خود قرار داد.
گروه پژوهشی سرطان پستان این نهاد با در اختیار داشتن 10 عضو هیات علمی تمام وقت و پاره وقت در گروههای جراحی، زنان، انكولوژی و اپیدمیولوژی به عنوان تنها مركز پژوهشی در این زمینه فعالیت میكند و در حال گذراندن آخرین مراحل تصویب به عنوان یك مركز تحقیقاتی مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی است.
از جمله فعالیتهای این مركز پژوهشی میتوان به ارائه بیش از 100 عنوان سخنرانی و پوستر در كنفرانسهای داخلی و بین المللی و چاپ بیش از 40 عنوان مقاله پژوهشی در نشر یات خارجی و داخلی اشاره نمود و بعنوان مثال مقاله "درمان فتودینامیك تراپی PDT در سرطان پستان " پژوهشگران این مركز در كنگره بین المللی سرطان در اسكاتلند توانست بعنوان مقاله برگزیده انتخاب شود.
این مجموعه تحقیقاتی كه عضو شبكه پزشكی مولكولی كشور نیز هست، تاكنون بیش از 50 طرح پژوهشی را به پایان رسانده است.
برگزاری كنگره ملی سرطان پستان در سال 83 و کنگره بین المللی آن در سالجاری از جمله فعالیتهای این مركز است که هردو در مقایسه با کنگر ه های مشابه با استقبال بی نظیر مواجه شده اند.
این مرکز با توجه به اعتبار کسب کرده توانسته است پروژه های کارفرمایی بزرگی از جمله دو طرح بررسی شیوع و درمان این بیماری در بیش از 12000 نفر از پرسنل زن شاغل در وزارت بهداشت و آموزش و پرورش را اجرا نماید.
فعاليت هاي اين واحد در گروه هاي پژوهشی مختلف به چه شكلي دنبال مي شود.
با توجه به ماموریت جهاد دانشگاهی در ورود به علوم نوین در حوزه های مختلف گروه پژوهشی لیزر پزشكی در سال 1378 با تمركز بر لیزر پوست و جراحی و لیزر های كم توان آغاز به كار كرد.
گروه پژوهشی لیزر پزشكی این واحد با در اختیار داشتن 7 عضو هیات علمی تمام وقت و پاره وقت در گروههای جراحی، پوست، گوش و حلق وبینی ، مهندسی پزشكی و اپیدمیولوژی به عنوان تنها مركز پژوهشی در این زمینه فعالیت میكند.
فصلنامه لیزر پزشكی این گروه در سالجاری توانسته است رتبه علمی پژوهشی را از كمیسیون نشریات علوم پزشكی كشور دریافت نماید .
از جمله فعالیتهای این مركز پژوهشی میتوان به ارائه بیش از30 عنوان سخنرانی و پوستر در كنفرانسهای داخلی و بین المللی و چاپ بیش از 35 عنوان مقاله پژوهشی در نشر یات خارجی و داخلی اشاره نمود در كنفرانسهای داخلی و بین المللی اشاره نمود كه بعنوان مثال مقاله "درمان ویتیلیگو با لیزر كم توان " پژوهشگران این مركز در كنگره بین المللی لیزر در فلورانس ایتالیا توانست بعنوان مقاله برگزیده انتخاب شود.
این مجموعه تحقیقاتی حدود 25 طرح پژوهشی را در دست اجرا دارد یا به پایان رسانده است و برگزاری كنگره ملی لیزر پزشكی در سال آینده از جمله برنامه های آن است.
گروه لیزر پزشکی جهاد دانشگاهی در حوزه باز آموزی پزشکان نیز فعالیت قابل توجهی داشته است.
- گروه پژوهشی ژنتیك سرطان
با توجه به اثرات اثبات شده وراثت در شیوع سرطانها و نیز ورود به علوم نوین و مرزهای دانش در این حوزه، این واحد در سال گذشته به تاسیس و راه اندازی گروه پژوهشی ژنتیك سرطان اقدام كرده است، که عضو شبكه پزشكی مولكولی كشور است و در حال حاضر مجری طرح ملی
بانك DNA بیماران مبتلا به سرطان پستان و خانواده های آنان است.
آزمایشگاه ژنتیك این گروه نیز توانایی انجام تستهای تشخیصی ژنتیك را دارا است.
لطفا در رابطه با فعاليت هاي مركز خدمات تخصصي بیماریهای پستان صحبت كنيد.
این مركز كه در خیابان ابوریحان واقع است. با جلب همكاری 30 متخصص (شامل: 4 نفر فوق تخصص جراحی و انکولوژی - 20 نفر متخصص جراحی و پوست - 6 نفر متخصص رادیولوژی و رادیوتراپی) و 13 پزشک عمومی و 5 کارشناس که به صورت تمام وقت یا پارهوقت با این مجموعه همکاری میکنند شامل کلینیک جراحی، کلینیک زنان، کلینیک رادیولوژی کلینیک انکولوژی و كلینیك لنف ادم است.
این مركز به عنوان تنها مركز مصوب ، دارای تمام امكانات تشخیصی و درمانی مورد نیاز برای بیماران مبتلا به سرطان پستان است.
كلینیك رادیولوژی این مركز دارای دستگاههای تشخیصی ماموگرافی ، سونوگرافی ، استرئوتاكتیك میباشد كه امكان ارائه هرگونه اقدامات تخصصی تشخیصی نظیر FNA زیرگاید سونوگرافی و ماموگرافی ، داكتوگرافی ، نمونه برداری استرئوتاكتیك ، تزریق ماده حاجب زیر گاید ماموگرافی را مهیا نموده است ، كه توانایی انجام بسیاری از نمونه برداری های تشخیصی را بدون نیاز به جراحی باز دارد.
همچنین این مركز با تاسیس كلینیك لنف ادم به ارائه خدمات درمانی برای رفع عوارض جراحی از جمله تورم دست ناشی از اختلال در مسیر لنفاوی در بیماران جراحی شده می پردازد.
در كلینیك انكولوژی این مركز خدماتی چون ارائه مشاوره درمانهای كمكی در بیماران مبتلا به سرطان پستان ، تزریق داروهای شیمی درمانی ، انجام پیگیریهای منظم مبتلایان به سرطان پستان پس از درمانهای اولیه و معرفی به گروههای حمایتی مركز بیماریهای پستان ارائه میشود.
همچنین جهت ارائه وسیعتر خدمات و اطلاع رسانی به بانوان، بخشی بعنوان صدای مشاور در نظر گرفته شده است كه از طریق یك خط تلفن و یك پزشك مشاور خانم كه از جانب متخصصین كلینیك حمایت می گردد، به ارائه راهنماییهای لازم به تماس گیرندگان می پردازد.

مركز خدمات تخصصي بيماريهاي پستان با تاسیس گروه حمایتی بیماران مبتلا به سرطان پستان با ارئه مشاوره ، برگزاری اردو و نیز جلسات گروه درمانی به مساعدت به این بیماران می پردازد. |
تماس گیرندگان با این سرویس میتوانند سؤالات و مشكلات خود را در خصوص بیماریهای پستان و زنان با تلفن 66466266 با پزشك مشاور مطرح و راهنمایی لازم را دریافت دارند .
این مركز با تاسیس گروه حمایتی بیماران مبتلا به سرطان پستان با ارئه مشاوره ، برگزاری اردو و نیز جلسات گروه درمانی به مساعدت به این بیماران می پردازد.
مرکز خدمات تخصصي لیزر پزشكی با چه انگيزه اي دراين واحد راه اندازي شده است.
این مجموعه ارائه دهنده خدمات لیزر پوست (رفع موهای زائد و زیبایی) و جراحی است
به تازگی مركز درمانی زخمهای دیابتی نیز در این مجموعه آغاز به كار كرده است كه توانسته در مواردی از قطع عضو بیمار جلوگیری كند و به بهبود بیماران دچار زخمهای دیابتی مساعدت نماید.
همچنین این مجموعه در حوزه توسعه کاربرد لیزر در پزشکی فعالیت تحقیقاتی انجام میدهد كه بعنوان مثال درمان سرطانهای سطحی پوست با فتودینامیك تراپی از آن جمله است كه با موفقیت همراه بوده است.
مرکز خدمات تخصصي جراحی محدود به جه فعاليت هايي مي پردازد.
این مجموعه كه در سالجاری آغاز به كار كرده است با هدف تكمیل مجموعه تخصصی برای ارائه كلیه درمانهای حوزه سرطان پستان راه اندازی شده است و با داشتن دو اطاق عمل مجهز و 8 تخت بستری توانایی انجام بیش از10 عمل جراحی را در روز دارد
آقاي دكتر،کلینیک دندان پزشکی جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران چه خدماتي را به مردم ارايه مي كند.
این مجموعه با بیش از 25 سال سابقه ارائه دهنده تمامی خدمات دندان پزشکی بصورت تخصصی توسط اساتید دانشگاهی و دیگر متخصصین مجرب است كه را ه اندازی بخش ایمپلنت آن در سال گذشته از جمله فعالیتهای جدید آن است.
يكي از ابتكارات جهادانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران راه اندازي مرکز درمان در منزل است،اين مركز چه خدماتي را ارايه مي نمايد.
این مجموعه ارائه دهنده خدمات درمانی در محل متقاضی میباشد. لازم به ذکر است که این مجموعه مبتکر طرح درمان در منزل و اولین ارائه دهنده این خدمت در ایران میباشد كه توانسته است در سال 1383 توانسته عنوان كارآفرین برگزیده كشور را درحوزه علوم پزشكی كسب نماید. و هم اكنون بیش از 70 پزشك ،پرستار و بهیار و مراقب با این مركز همكاری دارند.
این مركز كلیه خدمات تشخیصی ودرمانی از جمله پیك دارو وآزمایشگاه ، پرتونگاری در منزل و به تازگی مراقبتهای ویژه ICU در منزل را ارائه میكند.
در خصوص مركز خدمات تخصصی مدیریت و اطلاعات توضيح دهيد.
این مركز هم در حوزه های مشاوره مدیریت و مدیریت اطلاعات و IT با تمركز بر علوم پزشكی فعالیت دارد . از جمله فعالیتهای آن میتوان به تهیه نقشه جرافیایی ایدز و هپاتیت كشور برای سازمان انتقال خون،گسترش شبكه آن لاین انتقال خون، طراحی بانكهای اطلاعاتی ، آموزشهای مدیریتی برای سازمانهای مختلف از جمله شهرداری، بهزیستی، وزارت راه و شركتهای تابعه اشاره كرد.
فعاليت هاي آموزشی واحد علوم پزشكي تهران به چه شكلي دنبال مي شود.
معاونت آموزشی جهاددانشگاهي علوم پزشکی تهران نیز در حوزه های آموزشهای عمومی ( امداد زبان و كامپیوتر ) و تخصصی علوم پزشكی فعالیت دارد و سالانه برای بیش از 5000 نفر دوره های آموزشی مختلف در مراكز خود برگزار میكند
واحد علوم پزشکی تهران علاوه بر مراکز فوق به ارائه آموزشهای تخصصی حسب نیاز سازمانها و مراکز متقاضی میپردازد.
در حوزه علوم پزشکی نیز با توجه به گسترش هر روزه مرزهای دانش و معرفی روشها و تجهیزات درمانی جدید این نیاز احساس می شده است که روشهای متداول جوابگوی نیازهای فارغ التحصیلان این حوزه و جامعه نیست.
لذا واحد علوم پزشکی تهران در سالهای اخیر با توجه به نیازسنجی های انجام شده در بین دانش آموختگان علوم پزشکی و مطالعه الگوهای انجام شده در کشورهای دیگر اقدام به تعریف ، طراحی و اجرای کارگاههای آموزشی این گونه مهارتها نموده است.
مخاطبین این کارگاهها، پزشکان و دندانپزشکان دارای پروانه طبابت هستند و در حوزه دندانپزشکی علاوه بر امضای تفاهم نامه همکاری آموزشی با دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، با جلب همکاری اساتید دانشگاهی و متخصصین داخلی و خارجی اقدام به طراحی و اجرای کارگاههای آموزشی ایمپلنتولوژی ( سلسله کارگاههای ملاحظات رادیولوژیک ، جراحی ایمپلنت ، پروتز ایمپلنت ، GBR , GTR وسیستمهای مختلف ایمپلنت از جمله ITI, Branemark ,Biohorizone, AstraTech, Ankylose و ... ) ترمیمی و زیبایی (سلسله کارگاههای FRC ، پرسلن لامینیت ونیر ، آلسرام ، کامپوزیتهای خلفی ، بلیچینگ ، باندینگ و ...) ارتودونسی ( سلسله کارگاههای سفالومتری و تریسینگ ، تشخیص و طرح درمان ، آشنایی با براکتها و وایر ها ، تکنیک MBT و ...) نموده است.
از جمله بر نامه های آتی برگزاری اینگونه دوره ها برای پزشکان متخصص است و به عنوان مثال میتوان به دوره لاپاراسکوپی برای متخصصین جراحی اشاره کرد.
به تازگي اعلام شد جهاددانشگاهي مجوز برگزاري دوره هاي آموزش عالي علوم پزشكي را دريافت كرده است،در اين باره بيشتر توضيح دهيد.
در سال جاری جهاد دانشگاهي به تقاضاي واحد علوم پزشكي تهران و موافقت وزير، اولين مجموعه اي است كه مصوبه حضور و فعاليت در عرصه آموزش عالي علوم پزشكي كشور را كسب نموده است.
البته تأسيس مؤسسه آموزش عالي در اين حوزه فرآيند خاص خود را با تأمين فضاي آموزشي، هيأت علمي و امكانات جانبي طي خواهد كرد.
لازم به ذکر است خطاب كليه مصوبات شوراي عالی انقلاب فرهنگی در حوزه آموزش عالي غيرانتفاعي، به دو وزارتخانه بهداشت، و علوم بوده است ولی در حوزه علوم پزشكي به جز دانشگاه آزاد اسلامي كه از طريق مكانيسم هاي ديگري مدارك فارغ التحصيلان خود را به تأييد وزارت بهداشت رسانده است، جهاد دانشگاهي اولين مجموعه اي است كه مصوبه حضور در اين عرصه را كسب نموده است. بدیهی است که جهاد دانشگاهي تمركز خود را با توجه به ظرفيت هاي تحقيقاتي خود و كشور بر روي علوم نوين متمركز خواهد کرد.
معاونت فرهنگي واحد علوم پزشكي تهران در چهزمينه هايي فعاليت مي كند.
معاونت فرهنگي اين واحد نيز به عنوان یکی از فعالترین معاونتهای فرهنگی جهاددانشگاهي در حوزه هاي مختلف فرهنگي فعالیت دارد.
از جمله این فعالیتها میتوان به منطقه خبری خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با تمرکز بر اخبار تخصصی علوم پزشکی اشاره کرد که همراه با انتشار بیش از 150 شماره نشریه هفتگی ایسنا

شعبه سازمان انتشارات این واحد نيز در سالجاری 10 عنوان کتاب جمعا با تیراژ 15000 جلد با موضوع علوم پزشکی به چاپ رسانده است. |
در سه سال گذشته از فعالان عرصه اطلاع رسانی تخصصی بوده است.دبيرخانه دائمي نكوداشت مقام استاد یکی دیگر از این فعالیت ها است که با هدف فرهنگ سازی برای پاسداشت مقام علم و تقدیر از پیشینیان در این عرصه فعال شده و توانسته بعنوان الگویی موفق در جهاد و حتی دانشگاهها ظاهر شود.که تاکنون 5 دوره نکوداشت برگزار کرده است
است. تاسیس باشگاه اساتید پیشکسوت از جمله برنامه های آتی در این حوزه است.
دفتر مطالعات معاونت فرهنگی هم با تمرکز بر حوزه سلامت به برگزاری جلسات تخصصی و انتشار آنها در قالب سایت و نیز "گاهنامه توسعه فرهنگ سلامت " می پردازد.
برگزاری هم اندیشی سلامت در آیینه انقلاب اسلامی و جلسات سلامت مجازی ، سلامت الکترونیک از دیگر فعالیتهای این دفتر است.
فعالیتهای دینی در جهاد همواره مورد تاکید بوده است و در این واحد ما حوزه فعالیتهای قرآنی با برگزاری جلسات تفسیر ، مسابقه قرآنی لطایف وحی ، نمایشگاه قرآنی نیایش همراه بوده است.
از جمله دیگر فعالیتهای دینی واحد تاسیس دبیر خانه دائمی انتظار و انتشار نشریه گل نرگس ویژه امام زمان (عج) بوده است که همواره با استقبال مواجه بوده است.
دبيرخانه طریق جاويد این واحد با برگزاری 5 دوره جشنواره سراسری هنری طریق جاوید با موضوع امام خمینی ( ره) و انقلاب اسلامی به مرکز دانشجویی امام و انقلاب اسلامی تبدیل شد که به صورت متمرکز در این حوزه کار میکند.
برگزاری اولین هفته همکاریهای دانشگاههای علوم پزشکی ایران و بریتانیا با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران از جمله فعالیتهای بین المللی جهاد در سال گذشته بود که به صورت گسترده ادامه خواهد داشت.
شعبه سازمان انتشارات این واحد نيز در سالجاری 10 عنوان کتاب جمعا با تیراژ 15000 جلد با موضوع علوم پزشکی به چاپ رسانده است.
در رابطه با برنامه ها و طرح هاي شعبه سازمان همياري اشتغال در اين واحد توضيح دهيد.
اين شعبه با برگزاري دوره هاي آموزشي كارآفريني و مهارتهاي زندگي تاكنون بيش از 2000 تن از دانشجويان علوم پزشكي را آموزش داده است وارائه و اجرای طرحهای کارافرینانه مانند درمان درمنزل ، توسعه بهداشت و سلامت در مدارس ( تبسم) ، توریسم سلامت و... را در کارنامه خود دارد.
از ديگر فعاليتهاي آن ميتوان به ارائه مشاوره و طرحهاي تيپ شغلي همراه با كارشناسي طرحهاي اشتغالزا براي دريافت وامهاي خوداشتغالي اشاره كرد.
ویژگی خاص ارتباط اشتغال در حوزه علوم پزشکی با حوزه سلامت جامعه که ریسک پذیری در عرصه نوآوریها را منع می کند و جدید بودن مطرح شدن کارآفرینی در این عرصه در دنیا و ایران از چالشهای این بحث هستند.
لذا این شعبه تاسیس دبیرخانه دائمی کارآفرینی و سلامت و برگزاری اولين كنگره ملي " كارآفريني و سلامت " در اسفند ماه سال جاري و تلاش برای ایجاد مرکز رشد علوم پزشکی در دستوركار خود قرار داده است.
در پايان اگر صحبتي داريد،بفرماييد.
رویکرد کلی واحد علوم پزشکی تهران در هر حوزه تخصصی شدن با رویکرد علوم پزشکی است که تلاش شده در تمام فعالیتها مراعات شود.
در جهاد دانشگاهي پيشگامي و بهرهوري فعاليتهاي آن را شاخص كرده و الگوبرداري از مدل مديريتي جهاد دانشگاهي در دانشگاهها با تبعيت از ماده 49 قانون بودجه و اداره شدن دانشگاهها توسط هيات امناء نشان از كارآمدي این الگو دارد.
اين مجموعه از توان علمي حضور پيشتازانه و نوآورانه در عرصه تحقيقات كاربردي برخوردار است و میتواند آن را به حوزه تحقيقات بنيادي و حركت در مرزهاي دانش نيز توسعه دهد كه تحقق اين مهم مستلزم حمايت و پشتيباني هر چه بيشتر از اين نهاد موفق علمي پژوهشي است.