در گفتگو با دكتر شاهين فر؛
برنامه هاي جهاددانشگاهي در استان خراسان شمالي تشريح شد
اشاره:
جهاددانشگاهي واحد خراسان شمالي از سال 1383 فعاليت خود را در اين استان محروم آغاز كرده و تا كنون توانسته است دستاوردهاي ارزشمندي را براي دانشجويان و اهالي علم و فرهنگ اين استان به ارمغان آورد.
راه اندازي مركز آموزش عالي علمي كاربردي جهاددانشگاهي از نتايج تلاش هاي جهادگران دانشگاهي در استان خراسان شمالي است كه با آغاز به كار آن علاوه بر توسعه آموزش هاي عالي در استان،آرزوي بسياري از جوانان اين منطقه براي ادامه تحصيل محقق مي شود.
در گفتگويي با دكتر رضا شاهين فر رييس جهاددانشگاهي واحد استان خراسان شمالي تلاش كرديم،به معرفي فعاليت ها و برنامه هاي آتي اين وحاد بپردازيم كه حاصل آن تقديم خوانندگان مي شود.
در ابتدا درخصوص روند شكلگيري جهاددانشگاهي واحد استان خراسان شمالي توضيح دهيد؟
با توجه به علاقمندي مسئولان استاني عليالخصوص فرماندار محترم وقت حركتهايي در سال 1379 جهت تاسيس شعبه جهاددانشگاهي در شهرستان بجنورد آغاز شد و پيرو مذاكرات مربوطه تفاهمنامهاي مبني بر همكاري و تخصيص امكانات اوليه در هفده ماده تنظيم گرديد ولي به علت فراهم نبودن بستر هاي لازم در آن زمان اين امر محقق نگرديد پس از تقسيم استان خراسان و تصويب استان خراسان شمالي به عنوان استان سيام كشور باپيگيري نماينده محترم مجلس شوراي اسلامي و استاندار محترم در تاريخ 7/9/83 جهاد دانشگاهي واحد خراسان شمالي تاسيس ومسئوليت راه اندازي واحد خراسان شمالي با حكم آقاي دكتر علي منتظري رياست وقت جهاددانشگاهي به اينجانب واگذار شد. در تاريخ 17/2/84 با حضور ايشان و معاونين فرهنگي واحدهاي سراسر كشور و مسئولين استاني، اين واحد رسماً افتتاح و فعاليت خود را در عرصه ارايه خدمات آموزشي، فرهنگي و پژوهشي به هماستانيهاي عزيز آغاز نمود.
طي اين سالها تا چه حد به اهداف مورد نظر دست يافتهايد؟
با توجه به اينكه رسالت جهاددانشگاهي در سطح كشور، توسعه و عرضه علوم كاربردي از جمله تبديل طرحهاي پژوهشي به عرصه توليد و خدمات و همچنين ارايه خدمات آموزشي و فرهنگي است، لذا گستره وسيعي از فعاليتها و اقشار جامعه را به عنوان جامعه هدف در شرح وظايف خدماتي خود دارد كه موفقيت و حصول نتيجه مطلوب در هر يك از آن عرصهها نيازمندفراهم شدن بسترها و امكانات و كسب تجربه است ولي با توجه به جديدالتاسيس بودن واحد و از آن مهمتر نو پا بودن استان خراسان شمالي با مشكلات زيادي مواجه بوديم كه با فضل الهي و همت همكاران واحد توانستيم حداقل امكانات و فضاي مورد نياز را فراهم آوريم. البته تا رسيدن به حد مطلوب راه زيادي پيشرو داريم كه تلاش بيشتر اعضاي واحد، دفترمركزي و حمايت مناسبتر از طرف مديران استاني عليالخصوص استاندار محترم را مي طلبد.
نقش جهاددانشگاهي را در توسعه علمي فرهنگي استان خراسان شمالي چگونه ارزيابي ميكنيد؟
يكي ازمشكلات و محدوديتهاي عمده در استان عدم حضور مراكز علمي دانشگاهي و تحقيقاتي توانمند ميباشد و اين باعث شده چهره استان رنگ و بوي علمي به خود نگيرد . خوشبختانه با گذشت زمان شاهد توسعه مراكز دانشگاهي و علمي هستيم كه بيشتر در عرضه خدمات آموزشي فعاليت ميكنند واميدواريم اين مركز در آينده نزديك به سمت پژوهش محوري گرايش يافته و جايگاه خودرا درارائه خدمات علمي، فرهنگي و پژوهشي به عموم شهروندان ومديريت كلان استان بدست آورد.
جهاددانشگاهي نيز با شناخت اين ضرورت سعي كرده است حداكثرتلاش خود را جهت نيل به اين اهداف انجام دهد كه نتيجه آن ارايه خدمات پژوهشي و فرهنگي به مديريت كلان استان، ايجاد مركز پژوهش وخدمات تخصصي IT، توليد نرمافزار فرهنگي مركز مطالعات خراسان شمالي، كسب چندين عنوان برتر در حوزه خدمات فرهنگي و افكارسنجي و غيره ميباشد و در آينده نيز سعي خواهيم نمود ضمن توسعه كمي فعاليتهاي خود توسعه كيفي را نيز در سرلوحه فعاليتهاي علمي فرهنگي قرار دهيم.
در زمينهفعاليتهاي علمي و پژوهشي اين واحد تا چه حد موفق بوده و چه برنامهاي براي آينده داريد؟
با توجه به تازه تاسيس بودن جهاددانشگاهي خراسان شمالي، فعاليتهاي پژوهشي ارزندهاي به خصوص در زمينه كامپيوتر و IT به انجام رسيده كه از آن جمله ميتوان به تاسيس مركز خدمات تخصصي IT اشاره كرد. در اين مركز كارهاي ارزندهاي همچون طراحي سامانه اينترنتي اشتغال استان خراسان شمالي، بانك جامع اطلاعات روستايي استان خراسان شمالي و وب سايت اطلاعرساني جهاددانشگاهي خراسان شمالي صورت گرفته كه خود حاكي از فعاليتهاي پژوهشي طي اين مدت ميباشد. در حال حاضر پروژه تكميل طرح جامع اطلاعات و گردشگري استان در دست بررسي و اقدام است تا بتوان دايرهالمعارف جامعي از استان را گردآوري و به صورت نرمافزار طراحي كرد.
غالب فعاليتهاي پژوهشي در زمينه كامپيوتر، IT و كشاورزي معطوف شده كه اميد است گام موثري در جهت توسعه استان برداشته شود.همچنين با توجه به نياز استان در تلاشيم، اولين مركز رشد را در واحد شهرستان بجنورد راهندازي نموده و مكاني مناسب براي فعاليت محققين و شركتها و درنتيجه اشتغال پايدار آماده نماييم.
به نظر شما عملكرد جهاددانشگاهي واحد استان خراسان شمالي در حوزه فرهنگ طي اين سالهاچگونه بوده و برنامههاي جديد شما در اين عرصه بر چه اساسي طرحريزي خواهد شد؟
بر اساس ويژگيهاي فرهنگي و بومي استان، جهاد دانشگاهي استان با هدف تعريف برنامههاي متناسب با نيازهاي منطقه اقدام به تدوين و اجراي برنامه هاي تاثير گذار و پرمحتوا فرهنگي نموده است كه با استقبال جامعه دانشگاهي منطقه روبرو و باعث يك نوع جريان سازي نوين فرهنگي در سطح مراكز آموزش عالي استان شده است .
اجراي برنامه هايي از قبيل ايران مرز پر گهر و كسب عناوين برتر اين جشنواره ، اجرا بيش از ده طرح افكار سنجي در استان و همچنين استان گلستان ، برگزاري چندين مسابقه كتاب خواني ، فعاليت چشمگير خبرگزاري ايسنا در منطقه كه تونسته است با ايجاد يك فضاي پرنشاط خبري خود را به عنوان يكي از رسانه هاي تاثير گذار معرفي كند .
وجود پتانسيل و ظرفيت هاي بالاي دانشجويي و فرهنگي در خراسان شمالي باعث شده است كه طرح هايي همچون جشنواره فرهنگي و هنري سال اتحاد ملي و انسجام اسلامي ، مسابقات وبلاگ نويسي ، نمايشگاه آثار هنري دانشجويان ، ارتقا خبرگزاري ايسنا به منطقه خبري در استان ، مسابقات مختلف كتاب خواني ، برگزاري همايش هاي متنوع فرهنگي ، ديني و دانشجويي در را س برنامه هاي پيش بيني شده در سال جاري قرار گيرد .
درخصوص فعاليتهاي آموزشي جهاددانشگاهي در سطح استان توضيح دهيد؟
- جهاددانشگاهي واحد خراسان شمالي از ابتداي تاسيس اقدام به برگزاري دورههاي كامپيوتر و نرمافزارهايي از قبيل 3D MAX، GIS، SPSS و غيره، زبان درسطوح كودكان و بزرگسالان وتافل، حسابداري حرفهاي و غيره جهت آموزش فراگيران آزاد نموده است.
همچنين قراردادهاي آموزشي با سازمانها و ادارات مختلف شهرستان بجنورد با توجه به دورههاي درخواستي منعقد نموده است.
- مركز آموزش تخصصي كوتاه مدت شعبه شهرستان شيروان از شهريور ماه 85 راهاندازي شده كه دورههاي آموزشي كوتاه مدت فراگيران آزاد و كاركنان دولت در اين مركز برگزار ميگردد.
- درخصوص برگزاري كارگاهها در سال 85 مي توان به موارد زير اشاره كرد:
1- كارگاه آموزشي تخصصي دهياران با حضور دهياران استانهاي خراسان جنوبي و شمالي به مدت سه روز.
2- كارگاه اشتغال و كارآفريني به تعداد 100 نفر در شهرستان بجنورد و شيروان .
3- كارگاه تخصصي دهياران در مراكز بخشداريهاي استان (در 19 بخشداري).
4- كارگاه كارآفريني و ميراث ويژه مديران و كارشناسان ميراث فرهنگي و صنايعدستي.
5- آموزش ICDL درجه دو دهياران استان در مركز آموزشي تخصصي كوتاه مدت شهرستان بجنورد.
6- ساير كارگاههاي تخصصي مورد نياز سازمانها از قبيل بنياد مسكن، ارشاداسلامي، راهوترابري و غيره.
از اواخر سال85 تاكنون با همكاري سازمان مديريت دورههاي مورد نياز كاركنان دولت از قبيل طرح تكريم اربابرجوع، گزارشدهي، برقراري ارتباط موثر، استفاده از ظرفيتهاي ذهني و غيره در مركز آموزشي شهرستان بجنورد وشيروان برگزارميشود.
تاسيس مركزآموزش عالي علمي _كاربردي جهاددانشگاهي در استان خراسان شمالي در چه مرحلهاي قرار دارد؟
در حال حاضر مجوز برگزاري دورههاينرمافزار كامپيوتر، فناوري اطلاعات و ارتباطات و حسابداري مالي به صورت پودماني در مقطع كارداني اخذ شده است.همچنين آمادهسازي ساختمان جهت مناسبسازي مكان با كاربري آموزشي كه بيش از 90% عمليات اجرايي به پايان رسيده است.ضمن اينكه تجهيز واحد با لوازم اداري و آموزشي مورد نياز، در اين راستا لوازم اداري تكميل اما در مورد لوازم آموزشي از قبيل آزمايشگاه در حال پيگيري ميباشد.
ساختار تشكيلاتي اين مركز از حوزه رياست شامل رييس شعبه و معاون شعبه،درحوزه مديريت خدمات آموزشي شامل مدير خدمات آموزشي،حوزه امور اداري و عمومي شامل مدير امور اداري و عمومي و خدمات مديريت دانشجويي و فرهنگي شامل مدير دانشجويي و فرهنگي است. همچنين در حوزههاي ذكر شده استفاده از نيروهاي دانشجويي نيز مورد توجه ميباشد.
لازم به ذكر است،براي پذيرش دانشجو به صورت ترمي درسه رشته حسابداري، نرم افزاروفناوري اطلاعات نيز درخواست داده ايم كه درصورت تصويب انشاءا... از بهمن ماه سال جاري پذيرش دانشجوي ترمي خواهيم داشت.
براي توسعه فعاليتهاي واحدهاي استاني اين نهاد در حوزههاي مختلف چه پيشنهادي داريد؟
استان خراسان شمالي،به رغم محروم بودن پتانسيلهاي بالقوه بسيار زيادي را داراست لذا عدم حضور مراكزعلمي وظيفه سنگيني بر دوش اين واحد قرارميدهد، كه براي اداي اين وظيفه ، ارتقاي مراكز آموزشي كوتاه مدت به سه مركزدر شهرستانهاي بجنورد، شيروان و اسفراين، ايجاد شعب آموزش عالي علمي _ كاربردي در دو شهرستان بجنورد و اسفراين و ايجاد مركز رشد فناوري و اطلاعات در شهرستان بجنورد، ايجاد منطقه خبري ايسنا و مركز خدمات تخصصي پژوهش از اولويت هاي پيش بيني شده در برنامه هاي آتي و چشم انداز توسعه واحد استاني مي باشد.
در پايان اگر صحبتي داريد بفرماييد.
از شما و همكارانتان تشكر مي كنم.ح/الف
١٠:١٦ ١٦/٠٨/١٣٨٦