اشاره:
جشنواره کتاب سال دانشجویی به عنوان یک رخداد فرهنگی بزرگ در بین سایر فعالیت های مهم فرهنگی کشور،از سال 73 13 يعني یک سال پس از برگزاری اولین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به همت جهاددانشگاهي راه اندازي شده است.اين جشنواره در راستاي اهداف جهاددانشگاهي و به منظور ارج نهادن به فعاليت هاي علمي دانشجويان كار خود را آغاز كرد و اكنون در پانزدهمين دوره خود به يكي از رويدادهاي فرهنگي مهم در جامعه دانشگاهي كشور تبديل شده است.به منظور آشنايي بيشتر با محور ها و اهداف اين جشنواره گفتگويي را با محمد سلگي رييس سازمان انتشارات جهاددانشگاهي و دبير اين جشنواره ترتيب داديم كه مشروح آن در ادامه از نظر مي گذرد.
لطفاً ابتدا درخصوص تاريخچه شكل گيري و برگزاري اين جشنواره توضيح دهيد.
جشنواره کتاب سال دانشجویی به عنوان یک رخداد فرهنگی بزرگ در بین سایر فعالیت های مهم فرهنگی کشور،از سال 73 13 يعني یک سال پس از برگزاری اولین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با هدف رونق و گسترش فرهنگ تالیف وترجمه آثار مکتوب درحوزه دانشجویی با ابتکار معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی شکل گرفت واز ابتدای شکل گیری با استقبال خوب دانشجویان مواجه گردیدو برگزاری پانزده دوره پی در پی این جشنواره بهترین دلیل ومعرف برای موفقیت واهمیت این جشنواره است.
اين جشنواره با چه هدفي برگزار ميشود.
هدف اصلی این جشنواره، کمک به گسترش و رونق فرهنگ تولید آثار مکتوب در بین دانشجویان و برقراري ارتباط بين پديدآورندگان و ناشران ،معرفي آثار ارزشمند به جامعه و كوشش جهت ترويج و اشاعه محتواي منعكس در آثار دانشجويي می باشد و همچنین در اهداف فرعی معرفی آثار برتر در حوزه دانشجویی به جامعه علمی و فرهنگی کشور است.
پانزدهمين دوره جشنواره كتاب سال دانشجويي شامل چه بخشهايي است؟
پانزدهمین دوره کتاب سال دانشجویی همانند دوره های گذشته در دو بخش اصلی و ویژه برگزار خواهد شد در بخش اصلی کلیه دانشجویان با ارسال آثار تالیفی یا ترجمه ای خود، در رشته مختلف علوم می توانند شرکت نمایند. در بخش ویژه، آثار مرتبط با موضوع نوآوری وشکوفایی به مناسبت اعلام سال 1387 از سوی مقام معظم رهبری ، آثار نگارش یافته باموضوع قرآن ومفاهیم والای آن و همچنین دانشجویانی که در حوزه اشتغال و کارآفرینی آثاری را تالیف یا ترجمه کرده باشند می توانند در بخش ویژه این جشنواره شرکت نمایند.
بخش ويژه اين دوره برچه اساس انتخاب شده است؟
موضوع اين بخش متناسب با مسائل مهم و حساس روز جامعه یا نیاز دستگاهها و بخش های اجرایی کشور و جهاددانشگاهی طراحی می شود.امسال علاوه بر 3 محور يا موضوع بخش ويژه در نظر است به مناسبت سي امين سال پيروزي انقلاب اسلامي و به عنوان يك فعاليت جنبي به طور خاص به آثار دانشجويي انتشار يافته در زمينه امام و انقلاب پرداخته شود.معرفي بهترين آثار منتشر شده در اين موضوع كه در طول دوره هاي پانزده گانه جشنواره ارائه شده اند همچنين برپايي نمايشگاه از كل اين آثار از جمله اقداماتي است كه انجام خواهد شد.
جشنواره پانزدهم چه امتياز و تفاوتي با دورههاي قبلي دارد؟
عمده تفاوت این دوره با دوره های گذشته، در موضوعات بخش ویژه است .برگزاري دومين دوره كتاب سال قرآني از جمله نكات جديد اين جشنواره است كه طي دو دوره اخير در كنار جشنواره اصلي به اجرا در مي آيد.همچنين عنايت ويژه اين جشنواره به موضوع امام و انقلاب اسلامي (به مناسبت سي امين سال پيروزي انقلاب اسلامي )از تفاوت هاي اين جشنواره با دوره هاي گذشته است.انتخاب مولف جوان كه جزء ابتكارات دوره قبل است در اين دوره نيز انجام مي شود.در اين دوره بخش ويژه از گستردگي بيشتري نسبت به دوره قبل برخوردار است.توجهبه موضوع و شعار اصلي سال 87 (نوآوري و شكوفايي)عنايت به مباحث و مفاهيم قرآني و تاكيد بر موضوع اشتغال و كارآفريني از نكات قابل توجه و جديد اين دوره است.
تاكنون چه تعداد اثر به دبيرخانه ارسال شده و پيش بيني ميكنيد اين آمار به چه تعداد افزايش يابد؟
تاکنون بیش از 300 عنوان کتاب در رشته های مختلف با موضوعات گوناگون به دبیرخانه رسیده و نظر به اینکه ترم جدید تحصیلی تازه در دانشگاهها آغاز شده و اکثر دانشجویان تازه شروع به ارسال آثار خود کرده اند پیش بینی میشود تا پایان مهلت ارسال آثار یعنی 15/7/87 به بیش از 500 عنوان برسد.
به منظور ارتقاء سطح علمي جشنواره چه اقداماتي از سوي سازمان انتشارات انجام شده است؟
به منظور ارتقای سطح کیفی جشنواره ، کارگروهی در داخل سازمان جهت بازکاوی و شناسایی نقاط ضعف و قوت این جشنواره شکل گرفته ودبيرخانه در حال بررسی راهکارهای مناسب جهت بهبود این برنامه از طریق تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف می باشد. در عین حال این تیم در تلاش است با بهبود و افزایش برخی امتیازات مثل استفاده از ظرفیت های بنیاد ملی نخبگان و غیره سطح کیفی جشنواره را ارتقا بخشند. همچنين استفاده از ظرفيت همكاران اين جشنواره (وزارتخانه ها و سازمان ها )و استفاده از امكانات آنها كه در شوراي سياستگذاري جشنواره متبلور است از ديگر اقدامات براي افزايش كارآمدي و تاثيرگذاري جشنواره است. همچنين دبيرخانه با تاسيس كانون برگزيدگان جشنواره ها در صدد است فعاليت خود را دائمي كند .به علاوه تلاش خواهد شد توان برگزيدگان جشنواره ها از طريق برپايي نشست ها، انتشار نشريه ،انجام طرح هاي پژوهشي و راه اندازي كارگاه هاي تخصصي در خدمت جشنواره ها قرار گيرد.بديهي است برگزيدگان خود از ثمرات اين شيوه فعاليت بهره خواهند برد.
آيا تاكنون براي بين المللي شدن اين جشنواره برنامه ريزي داشتهايد؟
درخصوص گسترش این جشنواره از سطح ملی به سطح بین المللی با سازمان های متولی همانند آیسیسکو در حال مذاکره هستیم تا به عنوان گام اول، این جشنواره را از سطح ملی به کشورهای مسلمان گسترش دهيم تا دانشجویان این کشورها بتواند در این رویداد بزرگ دانشجویی حضور پیدا کنند.همچنين در اين مورد با سازمان ها و مراكز ذيربط مذاكره داشته ايم كه اميد است در آينده نزديك اين مهم انجام پذيرد.
چه نهادها و سازمانهايي با جهاددانشگاهي در برگزاري اين جشنواره همكاري ميكنند؟
دربرگزاری و اجرایی این برنامه وزارتخانه ها و سازمان هایي همانند : وزارت علوم،تحقیقات و فناوری – وزارت بهداشت ، درمان وآموزش پزشکی – وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی – سازمان ملی جوانان – پژوهشکده مطالعات فرهنگی وزارت علوم ،تحقیقات و فناوری- نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههاو دبير خانه ستاد هفته كتاب كشور مشارکت جدی و موثر دارند .
در پايان اگر مطلبي باقي مانده بفرماييد.
لازم است در مورد مراسم اختتاميه جشنواره و معرفي آثار برتر توضيح دهيم كه اين مراسم در تاريخ 28/8/78 روز كتاب و دانشجو كه يكي از روزهاي شانزدهمين دوره هفته كتاب جمهوري اسلامي مي باشد،برگزار مي شود.ح/الف