١٥:٢٥ ٠١/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو
در گفتگو با مهندس رستگار رييس جهاددانشگاهي واحد فارس عنوان شد؛
ارتقاء سطح فرهنگي دانشگاه ها از اهداف جهاددانشگاهي است

اشاره:
تشكيل جهاددانشگاهي در استان فارس را مي توان يكي از بركات انقلاب اسلامي ايران براي مردم اين خطه دانست.جهاددانشگاي از ابتداي تاسيس در اين استان طي 28 سال توانسته خدمات علمي و فرهنگي فراواني را به دانشگاهيان و فرهيختگان و حتي عموم مردم ارايه دهد.اين مجموعه در حال حاضر در حوزه هاي علمي و پژوهشي،فرهنگي،آموزشي و اشتغال فارغ التحصيلان فعاليت مي كند و يكي از اركان توسعه استان فارس محسوب مي شود.
به منظور آشنايي بيشتر با دستاوردها،فعاليت هاي و چشم انداز اين واحد گفتگويي را با مهندس مسعود رستگار رييس جهاددانشگاهي واحد فارس انجام داديم كه در ادامه تقديم خوانندگان عزيز مي شود.

* جهاد دانشگاهي واحد استان فارس از چه سالي تشكيل شد و در خصوص روند توسعه اين مجموعه تا به امروز توضيح دهيد؟

بعد از حركت انقلاب فرهنگي در ابتداي سال 59، تعدادي از نيروهاي مؤمن و انقلابي دانشگاه شيراز همزمان با تهران، مجموعه‌اي به نام ستاد جذب نيرو را در دانشگاه شيراز راه‌اندازي كردند و علاوه بر سامان‌دهي دانشجويان جهت حضور ايشان در جاي‌جاي نهادهاي انقلابي چون سپاه پاسداران و جهاد سازندگي، كارهايي را انجام ‌دادند كه بعدها با نام جهاد دانشگاهي ادامه يافت، اين ستاد تقريباً شالوده جهاد دانشگاهي بود و عملاً بعد از تصويب ستاد انقلاب فرهنگي، جهاد دانشگاهي نام گرفت و اين طور نبود كه ابتدا جهاد دانشگاهي در تهران راه افتاده باشد و بعد به شيراز آمده باشد بلكه كاري موازي و همزمان انجام گرفت. توسعه اين نهاد انقلابي به لطف پروردگار تا به امروز ادامه دارد و جهاد دانشگاهي پلي شد ميان دانشگاه و جامعه و آن تحول اساسي كه بنيانگذار انقلاب اسلامي حضرت امام خميني(ره) در سال 59 در خصوص دانشگاه‌ها فرمودند در كليت جهاد دانشگاهي و من‌جمله واحد استان فارس صورت پذيرفته است.

* جهاد دانشگاهي براي ارتقاي سطح فرهنگي دانشگاه‌هاي استان و تعميق مباني فرهنگ ايراني اسلامي در ميان دانشجويان تاكنون چه اقداماتي را انجام داده و براي آينده چه برنامه‌اي دارد؟

 اصولاً جهاد دانشگاهي به عنوان مولود انقلاب فرهنگي، اولين وظيفه‌اش، ارتقاي سطح فرهنگي بوده و مي‌باشد و در اين راستا، جامعه هدف، دانشگاه و دانشگاهيان است و جهاد دانشگاهي فارس از ابتداي كار و متناسب با موقعيت‌ها و ضرورت‌هاي مختلف اجتماعي، سياسي و ... با ملحوظ داشتن استراتژي ارتقاي سطح فرهنگي دانشجويان و دانشگاهيان، اقدامات متناسب را انجام داده است، كه براي جلوگيري از اطاله كلام، صرفاً فعاليت‌هاي اخير را
يادآور مي‌شوم : جهاد دانشگاهي در دو بخش فرهنگي و پژوهشي چند آيتم و محور مهم را براي تعميق مباني فرهنگ ايراني اسلامي مد نظر قرار داده است؛ يكي در معاونت پژوهشي با ايجاد گروه مطالعات فرهنگي و ديگري در معاونت فرهنگي با ايجاد فعاليت‌هايي در زمينه قرآن‌پژوهي در زيرمجموعه مركز فعاليت‌هاي قرآني، به معاصرسازي انديشه‌هاي قرآني مي‌پردازد و در اين راستا مركز فعاليت‌هاي تجسمي قرآن مجيد در كشور در استان فارس راه‌اندازي شده است، در اين مركز، خوشنويسان، گرافيست‌ها، نقاشان، طراحان، انيماتورها و تذهيب‌كاران مشغول به فعاليت هستند، مباحث هنر و قرآن و قرآن در جهان معاصر از ديگر فعاليت‌هاي اين قسمت از معاونت فرهنگي است. علاوه بر اين در معاونت فرهنگي، كارگاه‌هاي آموزشي نهج‌البلاغه، معرفت‌شناسي ديني (سهولت ديني از ديدگاه محمدرضا حكيمي، دكتر شريعتي، امام خميني(ره)، شهيد مطهري، آيت‌ا... نائيني) و درآمدي بر الهيات معاصر در چند جلسه انجام شده است، تفسير موضوعي قرآن، نمايشگاه‌هاي رنگ‌آيه‌ها در مورد طراحي و نگارگري‌ آيات قرآني، كارگاه‌هاي تخصصي چاپ، جلسات حماسه‌سرايي در زبان پارسي، ميزگردهاي هنري سينما و انقلاب اسلامي، كارگاه‌هاي تاريخ قرآن، نشست مؤلفين و مترجمين، برپايي كنگره اميرمجلس عشق، برپايي كنگره در ياد آن فرشته، عرفان در انديشه حضرت امام، نشست‌هاي قرآني و حيات معنوي، نشست‌هاي معاصرسازي سيره معصومين، نشست‌هاي دانشجو در جهان معاصر، نشست علامه طباطبايي و نقش ايشان در معرفت‌شناسي معاصر از ديگر برنامه‌هايي است كه در اين واحد برگزار شده است.

 * حضور و مشاركت دانشجويان در فعاليت‌هاي مختلف اين واحد به چه نحوي است و تا چه حد از ظرفيت و توانمندي‌هاي بدنه دانشجويي بهره مي‌بريد؟

 تقريباً در تمامي فعاليت‌هاي اين واحد، دانشجويان متناسب با رشته‌ها و مقاطع تحصيلي خود، حضور و همكاري فعال دارند. علاوه بر آن جمع كثيري از همكاران اين واحد، از دوران دانشجويي در اين واحد فعال بوده و تجربه‌اندوزي كرده و هم‌اينك در بالاترين سطوح مديريتي واحد مشغول به كار هستند. در حوزه پژوهشي دانشجويان مقاطع دكتري و كارشناسي ارشد، در مركز علمي كاربردي دانشجويان دكتري و كارشناسي ارشد و در ساير حوزه‌ها و بخش‌هاي اجرايي و اداري دانشجويان مقاطع مختلف همكاري جدي دارند. در دفاتر تعدادي از دانشگاه‌‌ها و دانشكده‌هاي فارس، خبرگزاري‌هاي ايسنا و ايكنا و در مجموع در حوزه فرهنگي نهادهاي مختلفي تعبيه و تمهيد ديده شده است تا دانشجويان در اين نهادها و بخش‌ها به فعاليت بپردازند اين تشكل‌ها بر اساس نيازها، علائق و دل‌مشغولي‌هاي دانشجويان طراحي شده است كه در يكي از ادارات و مراكز زيرمجموعه معاونت فرهنگي قرار مي‌گيرند. اين سازمان‌ها و مراكز با وجود دانشجويان شكل مي‌گيرد و با حضور آنان معنا مي‌يابد در اين مراكز دانشجويان بر اساس دغدغه‌ها و سلايق خود به فعاليت مي‌پردازند.

* در حوزه اشتغال و آموزش چه برنامه‌اي در استان فارس داريد؟

در سال 86 براي اولين بار در جهاد دانشگاهي، پانصد ميليارد ريال اعتبار اشتغال و سرمايه‌گذاري استان، به جهاد دانشگاهي فارس اختصاص يافت تا با معرفي طرح‌هاي اشتغال‌زا به بانك‌هاي عامل، اعتبار مذكور را هزينه نمايد. حوزه اشتغال اين واحد تمامي تلاش خود را در سطح استان و از جمله در دانشگاه‌هاي استان به كار بست تا توانست تحت لوگوي "نان از عمل خويش" موجبات ترغيب عمومي و به ويژه فارغ‌التحصيلان دانشگاهي را به گونه‌اي فراهم سازد كه ده‌ها طرح اشتغال‌زا تعريف، كارشناسي و پس از تأييد كارگروه اشتغال و سرمايه‌گذاري استان به بانك‌هاي عامل معرفي نموده و در حال اقدام باشد. علاوه بر ادامه فعاليت‌هاي اشتغال‌زايي، حوزه اشتغال برنامه‌هاي فراواني در آينده دارد كه مي‌توان به اين موارد اشاره كرد : اجراي دوره‌هاي توانمندسازي و مهارت‌هاي كارآفريني كسب و كار براي هزار نفر از علاقه‌مندان و دانش‌آموختگان، ارايه خدمات مشاوره‌اي كارآفريني و كسب كار ويژه دانش‌آموختگان براي 500 نفر، مديريت اجراي دوره‌هاي كارورزي ويژه دانشجويان در حال فارغ‌التحصيلي، برگزاري همايش توسعه كارآفريني با رويكرد بهينه‌سازي دوران تحصيل دانشجويان علوم پزشكي با همكاري دانشگاه علوم پزشكي، برگزاري تورهاي شغلي با هدف آشنايي فارغ‌التحصيلان با مشاغل و حِرَف در حوزه صنعت، كشاورزي و خدمات. در حوزه آموزشي نيز، علاوه بر فعاليت‌هاي جاري و من‌جمله اتمام دوره آموزشي كاركنان جديدالاستخدام شركت گاز، بحث توسعه مراكز آموزشي در شهرستان‌ها، ايجاد سهم بيشتر در بازار آموزش ضمن خدمت كاركنان دولت و دانشگاه پيام‌نور، تعامل بيشتر با سازمان‌ها و نهادها براي دوره‌هاي تخصصي، تأسيس مؤسسه آموزش عالي، بحث آموزش‌هاي مجازي كوتاه مدت از جمله كارهاي جديد ما در استان خواهد بود.

* خواهشمند است ضمن توضيح در خصوص فعاليت‌هاي پژوهشي واحد بفرماييد در زمينه توسعه علمي استان، چه نقشي را ايفا مي‌كنيد؟

فعاليت‌هاي پژوهشي جهاد دانشگاهي فارس در زمينه‌هاي مختلف علوم رفتاري، مطالعات فرهنگي، علوم پزشكي بالاخص در زمينه ژنتيك و سلولي- مولكولي و طرح‌هاي موردي مرتبط با اين رشته‌ها مي‌باشد و شبكه برنامه‌هاي گروه پژوهشي با مدت زمان‌هاي سه ساله طراحي مي‌گردد و پس از تصويب مسؤولين هر شاخه به تدريج در قالب طرح‌هاي هر شبكه به اجرا درمي‌آيد. شبكه برنامه‌هاي فعلي گروه‌ها بدين ترتيب است كه گروه ژنتيك در ارتباط با ريسك فاكتورهاي ژنتيكي و بيماري‌هاي قلب و عروق بوده و ژن‌هاي مختلف مرتبط با اين بيماري در حال بررسي و تحقيق است. شبكه برنامه گروه علوم رفتاري، مطالعات مرتبط با جوانان را در دست بررسي دارد كه اين شبكه با دو طرح آخر كه در دست اجراست پايان مي‌يابد و شبكه دوم كه در ارتباط با تعارضات زناشويي است در دفتر مركزي در حال بررسي است. طرح‌هاي شبكه برنامه گروه مطالعات فرهنگي، تحليل برنامه‌هاي شبكه‌هاي ماهواره‌اي فارسي زبان و خط مشئ مخاطبان است كه مصوب شده و پروپوزال‌هاي پيشنهادي در دفتر مركزي در حال داوري است. گروه‌هاي پژوهشي علاوه بر فعاليت‌هاي مدون، فعاليت‌هاي ديگري نيز در برنامه دارند مانند برگزاري كارگاه، قراردادهاي كارفرمايي با سازمان‌هاي استاني و برگزاري نمايشگاه. قابل ذكر است كه حاصل تحقيقات سال‌هاي گذشته اين واحد در قالب شبكه برنامه قابل ارايه به سازمان‌هايي است كه بخواهند از نتايج تحقيق استفاده نمايند. چندين طرح پژوهشي به طور مشترك با شركت برق، شهرداري، نيروي انتظامي، سازمان ملي جوانان، ارشاد اسلامي و دانشگاه علوم پزشكي استان در دست اجرا است. و در بعضي از رشته‌ها كه زمينه فعاليت استاني وجود دارد مانند پزشكي، محيط زيست، معدن، كشاورزي و ... نيز با ساير واحدها و استان‌ها هماهنگ شده‌ايم و در مجموع در سال گذشته بيش از 90 طرح اولويت‌دار استاني را به كارگروه پژوهش و فناوري ارايه نموده‌ايم كه تعداد كثيري از آن‌ها به مراحل آخر داوري هم رسيد، اما متأسفانه تاكنون فقط تعداد محدودي از آن‌ها منجر به عقد قرارداد شده است. پروژه‌ها و تحقيقاتي نيز در زمينه‌هاي سلول‌هاي بنيادي در دست اجراست كه قطعاً نتايج پژوهش‌ها در استان منجر به خدمات بيشتر و توسعه علمي خواهد شد.

* در پايان اگر صحبت خاصي باقي مانده بفرماييد؟

عبادا... اوصيكم و نفسي بتقوي ا... خود و تك‌تك عزيزان فعال در جهاد دانشگاهي و سازمان‌هاي وابسته را توصيه مي‌نمايم به تقواي الهي. همگي بدانيم كه زمان و فرصت خدمت و توشه‌اندوزي با سرعتي فوق تصور در حال گذر است و تا چشم برهم زنيم، بانگ الرحيل برخواهد آمد. بكوشيم تا انقلابي و مؤمن بمانيم، هماره يادمان با امام و شهدا باشد. كاري كنيم كه در محضر الهي سربلند باشيم.ح/الف

١٣:٢٩ ٠٣/١٠/١٣٨٧
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد