به مناسبت بيست و نهمين سالگرد تشكيل جهاددانشگاهي و نهمين سال تاسيس سازمان همياري اشتغال دانش آموختگان با علي احمدي معاون جهاد دانشگاهي و رييس سازمان همياري اشتغال دانش آموختگان پيرامون دستآورد ها، برنامه هاي در دست انجام و آتي، چشم انداز و سياست هاي راهبردي بخش اشتغال جهاد دانشگاهي گفتگويي انجام شده است كه مشرو ح آن را در ادامه مي خوانيد.
* لطفاً درباره اهداف و برنامههاي انجام شده در سال 1387 در دست اجرا و آتي سازمان همياري اشتغال دانشآموختگان در بخش توانمندسازي و كارآفريني توضيحاتي بيان نماييد.
بخش توانمندسازي و كارآفريني يكي از حوزههاي مهم فعاليتي سازمان ميباشد. با توجه به گستره وسيع آن، پيادهسازي برنامههاي توانمندسازي و كارآفريني نيازمند فرهنگسازي، ترويج، مهارت آموزي، مشاوره، هدايت و حمايت از كارجويان ميباشد. برنامههاي اجرا شده در اين حوزه در سال 1387 عبارتند از:
- تدوين دورههاي جديد آموزشي متناسب با نيازهاي ملي و منطقهاي
- برگزاري 555 دوره كارآفريني و مهارتهاي كسب و كار براي 16675 نفر از كارجويان و متقاضيان راهاندازي كسب و كار در سراسر كشور
- برگزاري 6 دوره تربيت مربي كارآفريني در 6 استان كشور براي تعداد 172 نفر
- انتشار و توزيع بسته آموزش كارآفريني گام به گام (اولين الگوي بومي آموزشي كارآفريني) در سراسر كشور
- ارائه خدمات مشاوره اشتغال و كارآفريني به تعداد 17280 نفر
- اجراي طرح توانمندسازي دورههاي كارآفريني و كسب و كار براي 2800 نفر از فراگيران در استان ايلام و بوشهر
- طرح ايجاد مركز آزمون كارآفريني
- تدوين طرح رتبهبندي و بازآموزي مدرسان كارآفريني و مهارتهاي كسب و كار در سراسر كشور
اهم طرحها و برنامههاي در دست اجرا و آتي اين حوزه فعاليتي نيز به شرح زير ميباشد.
- اجري دورههاي كارآفريني و مهارتهاي كسب و كار بصرت متمركز و غيرمتمركز در سراسر كشور براي 40.000 نفر از دانشآموختگان متقاضي راهاندازي كسب و كار
- اجراي دورههاي تربيت مربي كارآفريني براي 1500 نفر از اعضاي هيات علمي دانشگاه آزاد ذيل قرارداد منعقد شده با كانون فارغالتحصيلان دانشگاه آزاد اسلامي
- اجراي طرح رتبهبندي مدرسان و مربيان كارآفريني و مهارتهاي كسب و كار در سراسر كشور ذيل قرارداد منعقده شده با موسسه كار و تامين اجتماعي
- اجراي آزمون هاي كارآفريني براي فراگيران دورهها در مركز آزمون كارآفريني
- ارائه خدمات مشاوره به 50.000 نفر از متقاضيان و فراگيران دورههاي كارآفريني
- تخصصي كردن بسته آموزشي كارآفريني گام به گام در حوزهها و رشتههاي مختلف
- اجراي دورههاي كارآفريني و مهارتهاي كارآفريني (180 برنامه) در قالب 10 دوره آموزشي و پخش آن از شبكه آموزش صدا و سيما در تابستان 1388
- راهاندازي مركز تربيت مربي / مشاور
- راهاندازي مركز مشاوره اشتغال و كارآفريني
*با توجه به نقش و اهميت پژوهشهاي كاربردي در حوزه اشتغال و كارآفريني و اجراي طرحها و پروژههاي اشتغالزا، ضمن تشريح اهدا ف و برنامههاي اين حوزه درباره دستاوردهاي اين حوزه و برنامههاي در دست اجرا و آتي آن توضيحاتي بيان فرماييد.
يكي از بخشهاي كليدي فعاليتهاي سازمان انجام پروژههاي مطالعاتي و تحقيقات كاربردي است كه نقش مهمي در پشتيباني علمي ساير فعاليتهاي سازمان دارد. بطور كلي سياست اصلي ما در انجام طرحهاي مطالعاتي اجراي پروژههاي بصورت پايلوت ميباشد. همچنين توليد و عرضه دانش تخصصي اشتغال و كارآفريني و توسعه ارتباطات و همكاريهاي علمي در سطح ملي و بينالمللي از جهتگيريهاي اصلي اين حوزه فعاليتي ميباشد. اهم فعاليتهاي انجام شده در بخش مطالعات و تحقيقات كاربردي عبارتند از:
- اجراي 2 طرح پژوهشي «شناسايي مزيتهاي نسبي و فرصتهاي اشتغال و كارآفريني در استانهاي ايلام و بوشهر» به كارفرمايي سازمان كار و امور اجتماعي استانهاي ذيربط (بصورت پايلوت)
- اجراي 2 طرح پژوهشي «مدلسازي توسعه روستايي با تاكيد بر اشتغال و كارآفريني در استانهاي ايلام و بوشهر» به كارفرمايي سازمان كار و امور اجتماعي استانهاي ذيربط (بصورت پايلوت)
- راهكارهاي توسعه صنايع تبديلي و بستهبندي بخش كشاورزي در قالب خوشههاي صنعتي
- طرح مقدماتي اشتغال و كارآفريني در فناوريهاي نوين
- تدوين اولين فرهنگ تخصصي وتوصيفي اشتغال و كارآفريني (زير چاپ)
- تاليف 3 عنوان كتاب در حوزه اشتغال و كارآفريني
- ترجمه 8 عنوان كتاب در زمينه SME، كارآفريني، خوشههاي كسب و كار و ساير حوزههاي مرتبط با اشتغال
- تدوين بيش از 100 عنوان گزارش علمي، تخصصي و طرح پيشنهادي در حوزه اشتغال و كارآفريني
- اجراي 20 طرح پژوهشي و تحقيقات كاربردي در حوزه اشتغال و كارآفريني توسط واحدهاي جهاددانشگاهي در استانهاي آذربايجانشرقي، الزهرا، قزوين، تربيت معلم، سمنان، فارس، اصفهان، مشهد، استان مركزي و مازندران
- تدوين 20 طرح تيپ شغلي
- تجهيز كتابخانه تخصصي اشتغال و كارآفريني به تعداد 815 منبع فارسي و لاتين
- راهاندازي فاز دوم شبكه پژوهشگران و خبرگان حوزه كار، اشتغال و كارآفريني
- تدوين و چاپ بيش از 10 عنوان مقاله علمي
برنامههاي در دست اجرا و آتي اين حوزه نيز به شرح زير ميباشد؛
- اجراي طرح پژوهشي شناسايي مزيتهاي نسبي و فرصتهاي اشتغال و كارآفريني در 12 استان كشور
- اجراي طرح پژوهشي مدلسازي اشتغال و كارآفريني روستايي در 12 استان كشور
- امكانسنجي صدور خدمات علمي و فني در حوزه اشتغال و كارآفريني به 6 كشور منطقه و گسترش ارتباطات براي اجراي طرحها در كشورهاي مذكور
- تهيه و تدوين 40 عنوان طرح تيپ شغلي براساس مزيتهاي نسبي استانها
- تهيه و تدوين 15 طرح تيپ شغلي نوين (در حوزه فناوريهاي نوين)
- بررسي زمينههاي همكاري و اجراي يك پروژه مشترك با همكاري نهادها و سازمانهاي بينالمللي
- اجراي طرحهاي مطالعاتي و تحقيقاتي براساس نياز استانهاي كشور
- تدوين و چاپ و انتشار 15 عنوان كتاب علمي و تخصصي در حوزه اشتغال و كارآفريني
- راهاندازي و توسعه كتابخانههاي تخصصي اشتغال و كارآفريني در 10 شعبه سازمان و واحدهاي جهاددانشگاهي
* لطفاً ضمن بيان اهداف سازمان در حوزه اطلاعرساني بازاركار، برنامههاي اجرا شده در دست اجرا و آتي را تشريح فرماييد؟
اين سازمان در حوزه اطلاعرساني شغلي و بازاركار يكي از سازمانهاي پيشرو به حساب ميآيد. بطوريكه سايت jobiran اولين و قديميترين سامانه اطلاعرساني شغلي دانشآموختگان كشور محسوب ميشود و در سال 1387 وارد نهمين سال فعاليت خود شد. فعاليت حوزه اطلاعرساني بطور مشخص در 2 سايت jobiran و jobportal (اولين پورتال تخصصي اشتغال و كارآفريني كشور) و مجموعهاي از زير سايتهاي تخصصي دنبال ميشود.
هدف اصلي ما توسعه نظام خدمات اطلاعرساني شغلي در سراسر كشور براساس مزيتهاي نسبي استانها ميباشد. فعاليتهاي انجام گرفته در اين حوزه عبارتند از:
- راهبري سايت jobiran با 7.164.000 نفر بازديد در سال 1387
- ثبت نام 20.665 نفر كارجو و ثبت 18.880 رزومه
- ثبتنام 1.785 نفر از كارفرمايان متقاضي نيروي انساني
- معرفي 4000 فرصت شغلي جديد سازمانها، نهادها و شركتها به كارجويان
- جمعآوري و ثبت 1712 منبع علمي، گزارش، مقاله، كتاب، نشريه، آگهي، قوانين و مقررات و ... در jobportal (لازم است كه ذكر شود تا كنون 7800 منبع علمي وگزارش براي استفاده محققين، اساتيد، دانشجويان و ساير علاقمندان در اين پورتال قابل دسترس است)
- راهاندازي مركز آزمون و سنجش بصورت مجازي
- راهاندازي زير سايت فرصتهاي آموزشي
- راه انداز ي 3 زيرسايت تخصصي
- راه اندازي 10 سايت jobiran استاني در 10 استان كشور
- برگزاري 1 همايش ملي و 2 همايش منطقه اي( استاني)
- حمايت از برگزاري 4 همايش ملي و مشاركت فعال در برگزاري 5 همايش و جشنواره ملي
- برگزاري بيش از 35 جشنواره، نشست علمي و تخصصي،تور شغلي، نمايشگاه تخصصي و برنامه هاي ترويجي
برنامههاي در دست اجرا و آتي نيز به شرح زير ميباشد؛
- راهاندازي بازارچه مجازي اشتغال و كارآفريني
- راهاندازي 10 سايت jobiran استاني در 10 استان ديگر كشور
- توسعه فعاليتهاي مركز مجازي مشاوره اشتغال و كارآفريني
- تداوم خدمات اطلاعرساني شغلي در بازاركار از طريق سايت jobiran تا رسيدن به حدنصاب 5.000.000 نفر بازديد در ماه
- افزايش منابع علمي jobportal به 10.000 منبع
- اجراي همايشهاي ملي و استاني و 25 نشست علمي و تخصصي
*چشمانداز بخش اشتغال و كارآفريني جهاددانشگاهي را چطور ارزيابي ميكنيد؟ لطفاً درباره سياستهاي راهبردي سازمان براي رسيدن به چشمانداز ترسيم شده توضيح دهيد؟
به اعتقاد ما اشتغال و كارآفريني در طول فعاليتهاي كاربردي بخشهاي پژوهش و فناوري، آموزش و فرهنگي جهاددانشگاهي قرار ميگيرد. بطور كلي فعاليتهاي بخش اشتغال بخشي از فرآيند تجاريسازي دانش در جهاددانشگاهي محسوب ميشود كه خروجي آن تبديل ايدههاي علمي پژوهشي به نتايج ملموس اقتصادي و نهايتاً توليد و راهاندازي بنگاههاي اقتصادي است. خوشبختانه ما در زمينه اشتغال همسو با ساير بخشهاي اصلي فعاليتي نهاد جهاددانشگاهي از سال 1387 به تدوين چشمانداز و برنامه چهارم توسعه اقتصادي پرداختيم كه برنامهريزيهاي لازم براي عملي كردن آن نيز انجام شده و با مشاركت 16 شعبه سازمان همياري اشتغال در استانها و ساير واحدهاي جهاددانشگاهي (مجموعاً 35 واحد) برنامه چهارم توسعه جهاددانشگاهي در بخش اشتغال در حال اجرا است.
چشمانداز ترسيم شده در اين بخش عبارتند از:
*پيشگام در توسعه توانمنديهاي شغلي دانشآموختگان و مؤثر در هدايت و حمايت از سرمايههاي انساني بازاركار كشور با قابليت مؤثر در كشورهاي منطقه
*سازمان مؤثر در طراحي و اجراي طرحهاي جامع، طرحهاي تيپ كسب و كارهاي نوين و تعامل سازنده ملي و بينالمللي در حوزههاي كار، اشتغال و كارآفريني
*الهامبخش در نوآوري، اطلاعرساني، ترويج، تصميمسازي و ارائه خدمات علمي در حوزه كارآفريني و اشتغال دانشآموختگان
در قالب برنامه چهارم توسعه نيز كه از سال 1387 شروع و تا پايان سال 1389 تدوام خواهد داشت. در حوزه توانمندسازي و كارآفريني، مطالعات و تحقيقات كاربردي و اطلاعرساني بازاركار مجموعاً 12 برنامه اجرايي و 54 برنامه تفصيلي پيشبيني شده برنامه ريزي عملياتي براي اجراي آنها و با مشاركت 16 شعبه سازمان و 19 واحد جهاد دانشگاهي انجام شده است. .
سياست اصلي ما در اجراي برنامهها و رسيدن به چشمانداز متناسبسازي و همسو كردن ساختار سازماني با برنامهها ميباشد. در اين زمينه تلاشهاي گستردهاي براي تجديد ساختار سازمان انجام گرفته كه خوشبختانه با تصويب ساختار جديد توسط مجمع عمومي سازمان و تصويب و ابلاغ هيات امناء جهاد دانشگاهي، پستهاي سازماني نيز تدوين شده و نيروي انساني متناسب با ساختار جديد سازماندهي خواهد شد.
علاوه بر الزامات و ضرورتهاي داخل سازماني، شرايط حاكم بر وضعيت اشتغال و كارآفريني و حفظ مزيت رقابتي تجديد ساختار را ضروري كرده است.
از ديگر سياستهاي راهبردي سازمان تدوين و اجراي طرحها بصورت پايلوت و واگذري آن به شعب و واحدهاي جهاد دانشگاهي سراسر كشور ميباشد. لذا مشاركت دادن شعب و واحدها و درگير كردن آنها در اجراي برنامهها براي ما حائز اهميت ميباشد. چرا كه بار اصلي اجراي برنامه بر دوش شعب و واحدهاي جهاددانشگاهي است و اين سازمان صرفاً در حوزه ستادي به مديريت و راهبري امور خواهد پرداخت.
توسعه و گسترش همكاريها با سازمانها و نهادهاي داخلي و مشاركت در اجراي پروژههاي ملي و صدور خدمات علمي و فني به كشورهاي منطقه و اجراي پروژههايي با مشاركت نهادهاي بينالمللي از ديگر سياستهاي سازمان مي باشد كه ميتواند برنامههاي بخش اشتغال جهاددانشگاهي را با چشمانداز 20 ساله كشور در بخش اشتغال و اهداف چشمانداز جهاددانشگاهي همسو نمايد.ح/الف