٢٠:٤٩ ١٣/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو
رويكردهاي سرپرست جديد جهاد دانشگاهي در گفت‌وگوي مشروح با فارس:
عزل‌ و نصب‌هاي گسترده نداريم؛ فعاليت‌هاي جهاد دانشگاهي چند برابر مي‌شود

سرپرست جديد جهاد دانشگاهي تأكيد كرد كه هر فردي با هر نوع سليقه فكري و سياسي به شرط رعايت خطوط قرمز نظام مي‌تواند در اين نهاد فعاليت كند و به هيچ وجه تغيير و تحولات گسترده در مسئولان جهاد دانشگاهي اتفاق نخواهد افتاد.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه خبرگزاري فارس، محمدحسين يادگاري فارغ‌التحصيل دانشگاه تربيت مدرس اخيراً به عنوان سرپرست جهاد دانشگاهي جايگزين طيبي شد.

يادگاري در سال 1380دكتراي خود را در رشته قارچ‌شناسي پزشكي در دانشگاه تربيت مدرس دريافت كرده و معاونت دانشجويي دانشگاه تربيت مدرس، عضويت در شوراي عالي انفورماتيك دانشگاه تهران، عضويت در هيئت گزينش استاد دانشگاه تربيت مدرس، مدير گروه قارچ‌شناسي دانشگاه تربيت مدرس، عضويت در شوراي مركزي نظارت بر شوراي صنفي وزارت علوم، مسئوليت اجرايي برنامه‌ريزي امور فرهنگي واحد بين‌الملل نور و ... را در در سوابق خود دارد.

به واسطه آغاز رياست وي بر جهاد دانشگاهي به عنوان اولين رسانه خبري به سراغ وي رفته‌ايم تا درباره رويكردها و برنامه‌هايش براي اين مركز مهم علمي و فرهنگي به گفت‌وگو بنشينيم.

آنچه در ذيل مي‌آيد متن گفت‌وگوي خبرنگار ما با محمدحسين يادگاري رئيس جديد جهاد دانشگاهي است:

* آقاي دكتر، لطفا ابتدا كمي خودتان را معرفي كنيد.

- به نام خدا؛ محمد حسين يادگاري هستم، ليسانس علوم آزمايشگاهي از دانشكده علوم پزشكي تهران دارم. و بعد از آن در دانشگاه تربيت مدرس تحصيل كردم و در نهايت هم دكتراي خود را در رشته قارچ‌شناسي از دانشگاه تربيت مدرس گرفتم.

البته يك توضيحي بدهم كه آن سال‌هايي كه ما درس مي‌خوانديم، ورود به دانشگاه خيلي جالب بود. حالا انشاء‌الله قرار شده دانشگاه تربيت مدرس نيز همين‌طور شود؛ آن موقع صلاحيت عمومي را بررسي مي‌كردند كه اين مرحله دو-سه ماه طول مي‌كشيد و بعد از احراز صلاحيت عمومي مي‌گفتند كه شما امتحان علمي شركت كنيد. يعني بعد از احراز صلاحيت عمومي اجازه‌ امتحان علمي را مي‌دادند.

الان قرار شده است كه دانشگاه تربيت مدرس نيز به همان حالت برگردد. چون بالاخره دانشگاهي است كه بايد با قدرت هرچه تمام در جهت اهداف اسلام و انقلاب حركت كند. بسياري از فارغ‌التحصيلان دانشگاه تربيت مدرس در گذشته در سطوح بالاي مديريتي قرار داشته‌اند و هم‌اكنون نيز به همين شكل است.

* فارس: چه سالي دكترايتان را گرفتيد؟

- يادگاري: بنده سال 80 مدرك دكترا را گرفتم. بعد هم عضو هيئت علمي شدم. مسئول بسيج اساتيد شدم و پس از آن نيز تاكنون مسئوليت اداره معاونت دانشجويي و فرهنگي دانشگاه تربيت مدرس را در اختيار داشتم. 7-8 سالي هم مديرگروه بودم.

* فارس: آيا پيش از اين با جهاد دانشگاهي آشنايي و ارتباط خاصي داشتيد؟ اين مجموعه را چقدر مي‌شناسيد؟

- يادگاري: من جهاد را از قبل مي‌شناختم و اينگونه نبود كه آشنايي خاصي با آن نداشته باشم. زماني كه در دانشگاه علوم پزشكي ايران بودم با آقاي آخوندي كه هم‌اينك در پژوهشكده ابن‌سينا(متعلق به جهاد دانشگاهي) مشغول به كار هستند، آقاي گورابي و آقاي انصاري و آقاي كاه‌گير كه آن‌ها نيز از فعالان در جهاد دانشگاهي به شمار مي‌روند، ارتباطات زيادي داشتيم.

از همان دوران دانشجويي از بنده درخواست شد كه فعاليتي را در جهاد دانشگاهي آغاز كنم كه من هم پذيرفتم. البته به صورت كار دانشجويي. ولي هيچگاه فكر نمي‌كردم كه روزي رئيس جهاد دانشگاهي شوم.

آقاي آخوندي كه عرض كردم بعدها ادامه تحصيل دادند و آقاي گورابي كه فيزيك پزشكي با گرايش راديولوژي مي‌خواند نيز هم‌اكنون رئيس پژوهشگاه رويان است.

جهاد دانشگاهي در مجموع يك نهاد علمي فرهنگي است كه پتانسيل‌هاي فراواني براي فعاليت‌هاي علمي پژوهشي دارد و مي‌تواند كارهاي بسيار بزرگي در زمينه بومي كردن علوم انجام دهد.

مقام معظم رهبري سخنان پرمعنايي درباره جهاد دارند. ايشان مي‌فرمايند: "جهاد دانشگاهي فقط يك نهاد نيست، بلكه يك فرهنگ است؛ يك سمتگيري و حركت است. هرچه بتوانيم ما اين فرهنگ را در جامعه گسترش دهيم و آن را پايدار و استوار كنيم، كشور را به سمت سربلندي و عزت و استقلال حقيقي بيشتر پيش برده‌ايم. "

در كل معتقدم جهاد دانشگاهي توانايي‌ها و پتانسيل‌هاي بسيار زيادي براي كار دارد و مي‌تواند در بسياري موارد كشورمان را از ديگر كشورها به طور كامل بي‌نياز كند. مثلاً در زمينه واگن‌هاي مترو اخيراً بحثي مطرح شده مبني بر اينكه هيچ نيازي به خريد واگن مترو از كشورهاي ديگر نيست و ما مي‌توانيم با سرمايه‌گذاري در جهاد دانشگاهي از عهده تأمين آن به خوبي برآييم. البته اين بحث با آقاي رويانيان درباره ديگر مسائل مربوط به حمل و نقل و مسائل ريلي و منوريل نيز مطرح شده است.

ضمن اينكه به عنوان مثال در مسائلي مانند دكل‌هاي حفر چاه نفت، در مسائل پزشكي، در مسائل علوم انساني و ... توانايي‌هاي زيادي در جهاد دانشگاهي وجود دارد كه ان‌شاءالله سعي مي‌كنيم در اين زمينه‌ها رو به جلو حركت كرده و منويات رهبر معظم انقلاب را جامه عمل بپوشانيم.

* فارس: فعاليت‌هاي سابق جهاد دانشگاهي را چطور ارزيابي مي‌كنيد؟ منظورم عملكرد رئيس و كاركنان سابق اين نهاد است.

- يادگاري: در مجموع فعاليت‌هاي جهاد دانشگاهي خوب بوده است. آنطور كه از معاونين آموزشي و پژوهشي و مراكز مرتبط با اين نهاد گزارش گرفته و بررسي‌هايي نيز انجام داده‌ام، عملكرد اين مراكز و شعب نهاد در دانشگاه‌ها در حد خوب بوده است. برخي مراكز مانند پژوهشگاه رويان نيز كاركرد خود را به خوبي نشان داده‌اند.

جهاد دانشگاهي دو خبرگزاري ايسنا و ايكنا(فعال در حوزه قرآني) را هم زير نظر خودش دارد كه فعاليت خوبي دارند. معتقدم هر دو خبرگزاري بايد در چارچوب اهداف انقلاب و نظام و مواضع و انديشه‌هاي ولي فقيه حركت كنند و البته خودشان هم به اين مسائل پايبند هستند. اميدواريم اين دو خبرگزاري كارهاي بهتري از خود بتوانند به نمايش بگذارند.

ايسپا (مركز افكار سنجي دانشجويان) نيز مركزي است در خصوص مسائل مختلف سياسي، اقتصادي و اجتماعي نظرسنجي‌هايي را انجام مي‌دهد كه در صورت اطمينان‌بخش بودن آنها و همچنين در صورت اجراي نظرسنجي برطبق اصول و قوانين علمي‌، نتايج نظرسنجي در اختيار مسئولان كشور قرار مي‌دهد تا مسئولان بتوانند بر اساس اين نظرسنجي‌ها به برنامه‌ريزي و هدف‌گذاري بپردازند.

براي مثال در خصوص مسئله ترافيك، عفاف و حجاب و ... نظرسنجي‌هايي انجام شده يا مي‌توان انجام و در اختيار برخي مسئولان قرار داد.

* فارس: آقاي يادگاري، در چند سال گذشته بحث‌هاي مختلفي درباره جهاد دانشگاهي رواج داشته. برخي‌ها اين نهاد را يك پاتوق سياسي براي برخي جريان‌هاي خاص مي‌دانند و نسبت به آن منتقدند. با توجه به رويكرد اصولگرايانه شما، آيا تغييرات گسترده‌اي در جهاد دانشگاهي انجام خواهيد داد؟

- يادگاري: از همان بدو ورود من به جهاد دانشگاهي به عنوان رئيس عده‌اي مسائلي را مطرح مي‌كردند مبني بر اينكه اگر كسي خارج از جهاد دانشگاهي وارد اين سيستم شود و مسئوليتي بپذيرد، احتمالاً يك سري وقفه‌ها و يك سري تغييرات اساسي در جهاد دانشگاهي اتفاق خواهد افتاد در حالي كه اصلاً اينگونه نيست و بنده گفته‌ام كه هيچ اتفاق خاصي در زمينه تغيير و تحولات اساسي رخ نخواهد داد.

يعني همان مشي آموزشي و علمي و پژوهشي كه در رأس كارهاي جهاد دانشگاهي است بر آن حاكم خواهد بود و من اين مشي را ادامه خواهم داد و به اين مشي گذشتگان در جهاد احترام مي‌گذارم.

ما آمده‌ايم در جهاد كارهاي بزرگ كنيم، و رئيس‌جمهور كه رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي بوده و حكم بنده را امضا كردند، تصميم‌شان براي انتصاب بنده به اين دليل بود كه فعاليت‌هاي جهاد دانشگاهي چند برابر شود كه من نيز اين را پذيرفتم و هيچ وقفه‌اي در كار علمي جهاد دانشگاهي اتفاق نخواهد افتاد.

* فارس: آيا براي فعاليت در جهاد دانشگاهي خط قرمزهايي وجود دارد يا خير؟

- يادگاري: بله، قطعاً خط قرمز وجود دارد. از همان روز اول كه وارد جهاد شدم، اعلام كردم كه نظام مقدس جمهوري اسلامي و ولايت فقيه با مصداق حضرت آيت‌الله خامنه‌اي خط قرمز ماست و هر كدام از دوستان بزرگوار جهاد دانشگاهي كه به اين خطوط پايبند باشند، با هر سليقه‌اي كه باشند دستشان را براي همكاري به گرمي مي‌فشاريم. و البته مي‌دانم كه قاطبه اعضاي جهاد دانشگاهي به اين خطوط قرمز قائل هستند.

* فارس: پس هر فردي با هر نوع سليقه فكري در صورت رعايت خطوط قرمزي كه حضرتعالي مطرح فرموديد مي‌تواند در جهاد دانشگاهي فعاليت كند. درست است؟

- يادگاري: بله، بنده خدمت دوستان خودم در جهاد دانشگاهي نيز عرض كردم كه هر كسي در دانشگاه‌ها اين خطوط را رعايت كند مي‌توانيم با وي همكاري كنيم.

* فارس: آيا جهاد دانشگاهي در دوران حضور شما فعاليت‌هايش را گسترش خواهد داد؟ يا در همان چارچوب سابق عمل خواهيد كرد؟

- يادگاري: بنده در وهله اول كارهاي نيمه‌تمام پيشين را تمام خواهم كرد. از آقاي طيبي رئيس محترم سابق جهاد دانشگاهي درخواست كردم كه به عنوان مشاور بنده در خدمتشان باشيم تا كارهاي نيمه‌تمام گذشته تمام شود. و ان‌شاءالله در آينده‌اي نزديك بتوانيم كارهاي جديدتري را در جهاد دانشگاهي آغاز كنيم. همچنين در حوزه‌هايي مانند علوم پزشكي، علوم انساني و ... كارهاي جديدتر و گسترده‌تري قصد داريم انجام دهيم.

ضمناً ما آماده هستيم از هر سازمان و نهادي در كشور اسلاميمان پروژه‌‌هاي علمي دريافت و انجام دهيم و اگر طرحي داشته باشند جهاد دانشگاهي مي‌تواند با اين نهادها همكاري‌هاي خوبي داشته باشد.

* فارس: جهاد دانشگاهي ارتباط خود با دانشجويان را گسترش خواهد داد يا خير؟

- يادگاري: مسلماً به سمت ارتباط گسترده‌تر با دانشجويان حركت خواهيم كرد. آغوش واحدهاي جهاد دانشگاهي در دانشگاه‌ها بر روي دانشجويان باز خواهد بود و دانشجويان خلاق، مبتكر و ... مي‌توانند در مباحث مختلف با جهاد دانشگاهي همكاري و از امكانات موجود براي پيشرفت اهداف علمي نظام استفاده كنند.

* فارس: آقاي دكتر! رهبر انقلاب در چند سال اخير تأكيد ويژه‌اي بر اصلاح علوم انساني در كشورمان داشته‌اند، آيا جهاد دانشگاهي در اين حوزه به صورت گسترده و تخصصي وارد مي‌شود؟

- يادگاري: بله، قطعاً ما در جهاد دانشگاهي منويات رهبر انقلاب در حوزه علوم انساني را به جد پيگيري خواهيم كرد. همچنين جنبش‌ نرم‌افزاري نيز از جمله مواردي خواهد بود كه اهتمام ويژه در اين حوزه خواهيم داشت. تا بتوانيم ان‌شاءالله به مراكز مختلف و مسئولي همچون وزارت علوم و ... كمك كنيم. همچنين اميدواريم ارتباط هر چه بيشتر پژوهشگاه علوم انساني جهاد دانشگاهي با دانشكده‌هاي علوم انساني دانشگاه‌ها زمينه را براي تحقق نظرات رهبر انقلاب در اين حوزه آماده كند. چرا كه موضوع علوم انساني در كشور موضوع بسيار مهمي است، به حدي كه برخي كارشناسان بخشي از اغتشاشات سال گذشته در كشور را ناشي از انحراف برخي خواص در حوزه علوم انساني عنوان مي‌كردند.

لذا بايد رويكرد فعلي در كشور يعني رويكرد و شيوه ترجمه‌اي در حوزه علوم انساني را منسوخ كرده و به علوم انساني بومي متناسب با فرهنگ اسلامي و ايراني خودمان روي بياوريم.

* فارس: آقاي دكتر از وقتي كه در اختيارمان قرار داديد تشكر مي‌كنيم و براي شما در جهاد دانشگاهي آرزوي موفقيت مي‌كنيم.

- يادگاري: من هم از شما متشكرم.ح/الف

٠٨:٥٤ ١١/٠٥/١٣٨٩
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد